UZICE na Internetu Uzice na Internetu

Broj 18 14. jul 2002. Godina VII

UŽIČKE DISKUSIONE GRUPE NA INTERNETU

Blic
 • TRIBINA O KORUPCIJI
 • SEMINAR O SAMOZAPOŠLJAVANJU
 • "MOBA 2002"
 • Privreda
 • REKORDAN ROD MALINE?
 • AMERIKANCI U UŽICU
 • TRGOVINA "PALISAD" DOBILA NOVOG VLASNIKA
 • Sport
 • ANDRIJA ZLATIĆ VICEŠAMPION SVETA
 • TENISKE NADE
 • Turizam
 • "ČOBANSKI DANI" U KOSJERIĆU
 • ZLATIBOR SVE PUNIJI
 • MALA BRANA PRESUŠILA
 • B l i c

  TRIBINA O KORUPCIJI

  U okviru kampanje "Užice bez korupcije", Narodni pokret Otpor organizovao je tribinu na temu "Ima li korupcije u Užicu". Uvodno izlaganje o ciljevima ove kampanje imao je aktivista Otpora Marko Simić, a zatim su gosti prof. dr Čedomir Čupić, Slavko Lukić, predsednik Izvršnog odbora SO Užice i Mladen Samardžija, predsednik Nezavisnog sindikata Bolnice, govorili o raznim aspektima korupcije i načinima za njeno suzbijanje. Dr Čedomir Čupić insistira na donošenju Zakona o poreklu imovine, a takođe i na striktnoj primeni Zakona o ekstraprofitu.

  Cilj akcije je da se na srednjoročnom nivou korupcija dovede na prisutnost kakvu ima u uspešnim istočnoevropskim zemljama, a to znači ispod 10 odsto.


  SEMINAR O SAMOZAPOŠLJAVANJU

  Služba zapošljavanja u Užicu do sada je organizovala dva seminara pod nazivom "Kako da započnem biznis", jedan u Prijepolju a drugi u Užicu. Cilj ovih seminara je da se nezaposleni na evidenciji Zavoda upute kako bi mogli krenuti u vlastiti biznis i tako sebi obezbede zaposlenje.

  Interesovanje je veliko, a na prva dva seminara bilo je prisutno 70 polaznika.


  "MOBA 2002"

  Studenti i srednjoškolci iz dijaspore ovog leta borave u Srbiji u organizaciji Srpske pravoslavne crkve. Njih 22 je ovih dana u užičkom kraju i najpre će biti na Zlatiboru, gde će pomoći u zidanju kupole Crkve Preobraženja Gospodnjeg i uređenju okolnog prostora. Sa mladim Srbima iz inostranstva došli su i njihovi vršnjaci iz Nemačke i Belorusije.

  Pored dobrovoljnog rada oni će posetiti svetilišta i kulturno-istorijske spomenike u našem kraju, a na Jelovoj Gori prisustvovati postavljanju temelja crkve.


  P r i v r e d a

  REKORDAN ROD MALINE?

  Kampanja berbe maline privodi se kraju, a prve procene govore da je malina dobro rodila i da je odličnog kvaliteta. Očekuje se otkup od 25.000 tona pa do celih 30.000 tona, što do sada ni jedne godine nije ubrano. Razlog tome je, pored dobrog roda, i veliki broj novih malinjaka jer je to već odavno unosan biznis.

  Otkupna cena maline kreće se od 43 do 47 dinara za kilogram, a kako će hladnjačari proći u izvoznom poslu zavisiće od konkurencije na svetskom tržištu.


  AMERIKANCI U UŽICU

  Cilj posete predstavnika trgovinskog odeljenja Američke ambasade gospodina Bogdana Komlenca jeste upoznavanje sa firmama u Zlatiborskom okrugu i mogućnostima saradnje sa američkim firmama. Gospodin Komlenc bio je gost Regionalne privredne komore i tom prilikom iznet je podatak da je izvoz SAD na srednjeevropsko i istočnoevropsko tržište udvostručen i iznosi 3 milijarde dolara godišnje.

  Na sastanku su predstavljeni programi američkog Ministarstva trgovine, OPIC-a EX-IM Banke kojima se stvaraju povoljniji uslovi za poslovanje sa američkim firmama.


  TRGOVINA "PALISAD" DOBILA NOVOG VLASNIKA

  Na aukcijskoj prodaji kapitala u Beogradu prodato je trgovinsko preduzeće "Palisad" na Zlatiboru za 47 miliona dinara. Kupac je Nedeljko Virić, biznismen iz Londona, poreklom iz zlatiborskog sela Kriva Reka. Iz ovog sela je i Radisav Aćimović, vlasnik "Žito-mlina", koji je nedavno za 66 miliona dinara kupio Poljoprivredni kombinat "Zlatibor".


  S p o r t

  ANDRIJA ZLATIĆ VICEŠAMPION SVETA

  Užičanin Andrija Zlatić osvojio je drugo mesto i srebrnu medalju na Svetskom prvenstvu u streljaštvu održanom u Finskoj. Zlatić je u disciplini vazdušni pištolj ubio 683,9 krugova što mu je bilo dovoljno za srebro, ali i za olimpijsku normu kojom se kvalifikovao za Olimpijske igre 2004. godine u Atini.


  TENISKE NADE

  Dario Jeremić iz Teniskog kluba "Jedinstvo" pobedio je na turniru u Beogradu u konkurenciji do 16 godina. Ovo je novi uspeh mladih teniskih nada iz Užicu, jer je Mina Gardić najbolja u Jugoslaviji u kategoriji do 10 godina.


  T u r i z a m

  "ČOBANSKI DANI" U KOSJERIĆU

  Od petka do nedelje trajali su "Čobanski dani" u Kosjeriću, tradicionalna manifestacija kulture i tradicije ovog kraja. Manifestacija obuhvata izvođenje narodnih pesama i igara, izložbu domaće radinosti, izbor najlepše čobanice i druge kulturne i sportsko-rekreativne programe. Ideja manifestacije je da se očuvaju veze sa korenima i tradicijom našeg naroda i da se kroz igru, pesmu i takmičenje ona prenosi na mlade naraštaje.

  Ovogodišnji program obuhvatio je Sabor ugostitelja, koncert grupe "Del Arno Band", Izložbu "Vredne ruke" - Stari Han, Etno operu "Vodevina" - KUD "Dukat", Revijalnu smortu KUD-ova, Izložbu pčelara, takmičenje u starom pevanju, takmičenje frulaša i neizostavni čobanski višeboj kao i izbor najlepše čobanice.

  Organizator je Turistička organizacija Kosjerića, a pokrovitelji Skupština opštine Kosjerić, Ministarstvo kulture Republike Srbije i Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srbije.


  ZLATIBOR SVE PUNIJI

  Prema proceni iz Turističke organizacije Zlatibor na našoj najlepšoj planini trenutno je blizu 10 hiljada gostiju. Mesta još ima, ali se zato vrše nove rezervacije i domaćini se nadaju da će do kraja jula sva mesta biti popunjena. To znači da će na Zlatiboru u hotelima i privatnom smeštaju boraviti blizu 15 hiljada ljudi.


  MALA BRANA PRESUŠILA

  Mali broj Užicana zna da je na petnastak minuta hoda od centra grada, u kanjonu Đetinje, na potezu izmedu Plaže i Turice, Đetinja pregradena i formirano veštacko jezero. Ovo mesto, inače ne baš lako pristupačno, do koga se dolazi slabo prohodnim stazicama kroz negostoljubivo šiblje, omiljeno je mesto ljubitelja prirode. Sama brana je visoka oko četiri metra, prelivna je tako da slapovi koji padaju skoro celom njenom dužinom predstavljaju raj za oči, ali i vrlo prijatnu zabavu.

  Ova brana, poznata Užičanima kao Mala brana, služi kao akumulacija vode za napajanje stare hidrocentrale na Plaži. Prošle godine, u okviru radova na rekonstrukciji stare hidrocentrale, vršeni su i radovi na rekonstrukciji ove brane, što je naravno obradovalo njene posetioce. Naime, tokom godina, voda je nanela dosta zemljanog materijala i skoro u potpunosti ispunila jezero, koje je postalo plitko a i samu branu je načeo zub vremena.

  Ove godine, posetioci brane su doživeli razočaranje. Rekonstrukcijom je potpuno uništena draž ovog mesta. Duž ivice brane voda se više ne preliva, a najveći deo vode je usmeren na slap kod hidrocentrale, koji sada krasi Plažu. Izgleda da čak materijal iz brane nije izvađen nego je samo premešten s jednog mesta na drugo,tako da je jezero i dalje plitko, čak i pliće nego što je bilo (na nekim mestima dubina mu je svega dvadeset - trideset santimetara) - ni do kolena.

  Stene oko brane preko kojih je nekada tekla silna voda sada su suve. Samo jezero je prljavo jer voda ne preliva i prljavština ne može da otekne nego se skuplja na jednom mestu. Proletos, kada je bio visok vodostaj, voda je izgleda ipak prelivala tako da je na samu branu naneta veća količina blata, koje je sad vlažno i veoma klizavo te je mesto prilično opasno za prelazak.

  To je još jedan primer kako stručnjaci, u najboljoj nameri ali nedovoljno
  obavešteni, uništavaju ono što je i lepo i korisno.
  "UŽICE NA INTERNETU"
  elektronski časopis za Uzicane i o užičkom kraju

  IZDAVAČ: DataVoyage, Užice; REDAKCIJA: Radenko Mutavdžić, Predrag Supurović,
  Goran Poštaš, Vladimir Sivčević Volođa, Aleksandar Bogićević;
  ADRESA: YU 31000 UŽICE, Dimitrija Tucovića 44/84;
  TELEFONI: (+381 31) 510030, 531374, FAKS: 510430;
  E-MAIL: editor@uzice.org.yu

  Časopis je besplatan i distribuira se preko Internet-a. Prijavljivanje za preuzimanje brojeva putem e-maila na subscribe@uzice.org.yu. Odjavljivanje na mailto: unsubscribe@uzice.org.yu.
  Svaki broj časopisa mozete pogledati i na web-u: https://www.uzice.net/uzice-na-internetu/ .

  (c)1996,2002 Copyright by DataVoyage. Sva prava zadržana.
  Dalja distribucija dozvoljena uz obavezu navođenja izvora.


  Member of UziceNet; WEB Design: DataVoyage