UZICE na Internetu Uzice na Internetu

Broj 17 7.7.2002. Godina VII


JESTE LI POGLEDALI DANAŠNJE UŽIČKE OGLASE?


   OGLASI za Užičane
Fokus
 • SINIŠA IKONIĆ NOVI NAČELNIK ZLATIBORSKOG OKRUGA
 • ODREĐENE NOVE TAKSE
 • STRUJA - POSKUPLJENJE I ISKLJUČENJE
 • OLUPINE NA OTPADU
 • Privreda
 • JUBILEJ "PUTEVA"
 • "GAMA" SE SPREMA ZA PRIVATIZACIJU
 • Kultura
 • KUD "PRVI PARTIZAN" NA FESTIVALIMA U FRANCUSKOJ
 • EKO-HEPENING U POTPEĆKOJ PEĆINI
 • Izložba
 • SLIKE MILJANE DRAŠKOVIC U GRADSKOJ GALERIJI
 • Sport
 • BAJINA BAŠTA POBEDNIK MOSI IGARA
 • "PARTIZAN" U SEVOJNU
 • ODBOJKAŠKI KAMP U IVANJICI
 • Dosije
 • OBRAČUN NA TRGU
 • POLICAJCI U ZATVORU
 • Objektiv
 • LETNJE POPODNE NA UŽIČKOJ PLAŽI
 • F o k u s

  SINIŠA IKONIĆ NOVI NAČELNIK ZLATIBORSKOG OKRUGA

  Odlukom Vlade Srbije na mesto nacelnika Zlatiborskog okruga imenovan je Siniša Ikonić, član Opštinskog veća iz Priboja. Ikonić je pravnik bez dosadašnjeg zaposlenja.


  ODREĐENE NOVE TAKSE

  Odbornici skupštine opštine Užice usvojili su nove komunalne takse. I dalje su preduzeća oslobođena plaćanja firmarine, a takse će se naplaćivati za korišćenje javnih površina, reklamne panoe i vitrine, kampove, držanje vozila i kućnih ljubimaca.

  Iznos takse za putnička vozila do 1150 ccm je 216 dinara, do 1350 ccm 360 dinara, do 1800 ccm 530 dinara, do 3150 ccm 1060 dinara, a za vozila veće kubikaže 1560 dinara. Za mopede taksa je 72 dinara, za za motocikle preko 500 ccm iznosi 265 dinara. Za autobuse taksa je 1680 dinara, a za priključna i teretna vozila od 540 do 1440 dinara.

  Oslobođenje od plaćanja takse predviđeno je za vatrogasna vozila, vozila MUP-a, sanitet, komunalna vozila, vozila vojnih invalida. Dobrovoljni davaoci krvi i taksisti oslobođeni su polovine iznosa takse.


  STRUJA - POSKUPLJENJE I ISKLJUČENJE

  U našem kraju novi tarifni sistem za naplatu električne energije izazvao je veliku pažnju što nije bez razloga. Mnogi naši građani prinuđeni su da struju koriste za grejanje. Prema novom sistemu struja je u proseku poskupela 50 procenata, a najgore su prošli oni koji je najmanje troše - njima je cena udvostručena.

  Verovatno sasvim slučajno,ali sa novim tarifnim sistemom poklopila su se i česta letnja nevremena sa grmljavinom. Ovih dana sa svakom grmljavinom skoro celo Užice ostaje bez struje, a isključenja se dešavaju i bez nevremena.


  OLUPINE NA OTPADU

  Ekološki fond opštine Užice organizovao je u saradnji sa preduzećem "Sinma" uklanjanje olupina starih automobila. Od evidentiranih oko 90 olupina uklonjeno je 35. Ostatak će biti uklonjen u narednom periodu. Ekološki fond je upozorio građane da sami uklone svoje olupine jer mogu biti kažnjeni novčanim iznosima u rasponu od 500 do 5000 dinara.


  P r i v r e d a

  JUBILEJ "PUTEVA"

  Užičko preduzeće "Putevi" obeležilo je četrdeset godina postojanja i rada. Svečanoj akademiji prisustvovao je veliki broj gostiju, predstavnika lokalne vlasti, kao i poslovnih partnera. Prisutnima je o razvoju ovog preduzeća govorio Vasilije Mićić, predsednik Upravnog odbora.

  U svom radnom veku preduzeće "Putevi" izgradilo je preko 1700 kilometara puteva i više od 1400 metara mostova i tunela u celoj Srbiji. Obavljalo je radove i u inostranstvu, u Rusiji, Ukrajini, Iraku i Izraelu.


  "GAMA" SE SPREMA ZA PRIVATIZACIJU

  Vlada Srbije je 26. juna imenovala Dragana Marjanovića za v.d. generalnog direktora užičke "Game". Gospodin Marjanović je najavio započinjanje priprema za stvaranje uslova za privatizaciju ovog preduzeca. Proglašenjem 230 radnika za tehnološki višak, broj radnika će se svesti na 100, što se smatra optimalnim za ovo preduzeće. Gospodin Marjanovic očekuje pomoc od Vlade, a ako ona izostane obezbediće je prodajom pogona ovog preduzeća u Požegi. Za privatizaciju "Game" vec postoje interesenti iz inostranstva, a u međuvremenu će se raditi na konsolidaciji preduzeća i obnavljaju ugovora sa ranijim kupcima iz Italije i Francuske. "Gama" je jedina fabrika na Balkanu koja ima kompletan asortiman patent zatvarača.


  K u l t u r a

  KUD "PRVI PARTIZAN" NA FESTIVALIMA U FRANCUSKOJ

  Ansambl KUD "Prvi Partizan" dobio je svojevrsnu nagradu za ovogodišnji rad - učestuje na festivalima u Avinjonu i Marseju u Francuskoj, gde će još jednom pokazati naša kola i pesme i uspostaviti nove veze i prijateljstva. Sponzori ovih nastupa su "Prvi Partizan" i "Zlatan Rajzen".


  EKO-HEPENING U POTPEĆKOJ PEĆINI

  U subotu je kod Potpećke pećine održan eko-hepening za koji je program osmislila organizacija "Planet-art". Jedan od zanimljivih kulturnih događaja bio je koncert izvorne muzike grupe "Izvor" iz Kosjerića. Potpećka pećina je otvorena za posetioce od 1984. godine, ali joj nedostaju osmišljeni programi koji bi privukli posetioce.


  I z l o ž b a

  SLIKE MILJANE DRAŠKOVIC U GRADSKOJ GALERIJI

  Od utorka, 2. jula, u Gradskoj galeriji otvorena je izložba slika Užičanke Miljane Drašković. Ulja na platnu i pasteli pod zajedničkim nazivom "Ognjište" nastajali su u poslednje četiri godine u Sirogojnu. Izložbu je otvorila direktor Muzeja "Staro selo" Zorica Zlatić Ivković, istoričar umetnosti.

  Miljana Drašković je do sada učestvovala na preko 100 kolektivnih izložbi, radila je na brojnim likovnim kolonijama, a ovo je njena 26 samostalna izložba. Otvorena je do 18. jula.


  S p o r t

  BAJINA BAŠTA POBEDNIK MOSI IGARA

  U nedelju u Bajinoj Bašti završene su 39. Meduopštinske sportske igre. Sveukupni pobednik je ekipa domaćina, a Užičani su osvojili 6. mesto. Naredne godine domaćin MOSI igara je Višegrad.


  "PARTIZAN" U SEVOJNU

  Povodom jubileja - 52 godine Valjaonice bakra Sevojno, održana je revijalna fudbalska utakmica između "Sevojna" i šampiona Jugoslavije "Partizana". Gosti su ubedljivo pobedili sa 3:0, a golove su postigli Mišković, Živković i Stojanovski.


  ODBOJKAŠKI KAMP U IVANJICI

  Odbojkaški klubovi "Itison" iz Ivanjice i "Jedinstvo" iz Užica su u periodu od 24. juna do 3. jula u hotelu "Park" u Ivanjici organizovali međunarodni odbojkaški kamp "Ivanjica 2002". Na ovom kampu skoro stotinu dečaka i devojčica iz naše zemlje i Slovenije učilo je prve odbojkaške korake ili unapređivalo svoje znanje. Na kampu su učestvovali najstručniji treneri iz dve zemlje Milorad Kijac, Darko Zakoč, Jasmina Mazalica - Radovanović, Boris Kokovnikov i Borut Kralj. Gost kampa Vesna Čitaković, sada član italijanske "Modene", bila je prava atrakcija za mlade odbojkaše.


  D o s i j e

  OBRAČUN NA TRGU

  U utorak, 2. jula, oko 20 časova nepoznati mladić je iz automatskog pištolja "Škorpion" ispalio 12 metaka na crveni BMW novosadske registracije, u kome su se nalazili Mladen Savković i Miloš Mirković, oba iz Užica. Savković je u predelu debelog mesa dobio 6 prostrelnih rana i ne nalazi se u životnoj opasnosti, dok je Mirkoviću prostreljena šaka. I pored velikog broja očevidaca (u to vreme trg je pun šetača i dece) identitet napadača nije utvrđen. Istraga je u toku.


  POLICAJCI U ZATVORU

  Veće petorice Okružnog suda u Užicu osudilo je trojicu policajca OUP Prijepolje na kazne zatvora od po pet meseci zbog krivičnog dela iznuđivanja iskaza. Momir Laković, Nenad Puzović i Ratomir Dučić su 17. februara 1994. godine, u toku akcije za prikupljane oružja, u stanici OUP Prijepolje primenjivali nasilje kako bi od privedenih Kasima Hajdarevića i Himza Kiberovića iznudili priznanja o nezakonitom posedovanju oružja.


  O b j e k t i v

  LETNJE POPODNE NA UŽIČKOJ PLAŽI

  Kada sunce mine iza brda, užička plaža oživi. Dnevnu žegu smenjuje svežina reke.

  Foto: P. Supurović  "UŽICE NA INTERNETU"
  elektronski časopis za Uzicane i o užičkom kraju

  IZDAVAČ: DataVoyage, Užice; REDAKCIJA: Radenko Mutavdžić, Predrag Supurović, Goran Poštaš, Vladimir Sivčević Volođa, Aleksandar Bogićević;
  ADRESA: YU 31000 UŽICE, Dimitrija Tucovića 44/84;
  TELEFONI: (+381 31) 510030, 531374, FAKS: 510430;
  E-MAIL: editor@uzice.org.yu

  Časopis je besplatan i distribuira se preko Internet-a. Prijavljivanje za preuzimanje brojeva putem e-maila na subscribe@uzice.org.yu. Odjavljivanje na mailto: unsubscribe@uzice.org.yu.
  Svaki broj časopisa mozete pogledati i na web-u: https://www.uzice.net/uzice-na-internetu/ .

  (c)1996,2002 Copyright by DataVoyage. Sva prava zadržana.
  Dalja distribucija dozvoljena uz obavezu navođenja izvora.


  Member of UziceNet; WEB Design: DataVoyage