UZICE na Internetu Uzice na Internetu

Broj 11 12.maj 2002. Godina VII

Diskusione grupe

Blic
 • ŠTA ĆE BITI SA OBNOVOM SRUŠENE POŠTE U UŽICU?
 • Privreda
 • KOSJERIĆ DOBIO NOVAC OD PRODAJE CEMENTARE
 • izlozba
 • IZLOŽBA SKULPTURA MILUNA VIDIĆA
 • Sport
 • PORAZ "SLOBODE" U IVANJICI, "ZLATIBOR" NIJE IGRAO
 • Turizam
 • ZLATIBOR I TARA SPREMNO ČEKAJU SEZONU
 • B l i c

  ŠTA ĆE BITI SA OBNOVOM SRUŠENE POŠTE U UŽICU?

  U kasnim večernjim satima, 8. maja 1999. godine, sa dva projektila do temelja je srušena zgrada pošte u Užicu. Zanemelo je 18 hiljada telefona i Užičani su ostali odsečeni od sveta. Srećom žrtava nije bilo. Užička pošta prvi put je pogođena 22. aprila, kada je pretrpela velika oštećenja, da bi posle drugog raketiranja od nje ostala gomila ruševina bez šanse za obnovu.

  Po okončanju NATO agresije ruševine su uklonjene i od tada do danas ne zna se šta će biti na ovom prostoru u strogom centru grada. Obećanje Ivana Markovića, bivšeg ministra telekomunikacija, prilikom čije posete Užicu je predstavljeno i idejno rešenje zgrade nove pošte, nije ispunjeno.

  A prilikom nedavne posete delegacije Vlade Srbije u okviru turneje "Srbija na dobrom putu", ministarka za saobraćaj i veze Marija Rašeta Vukosavljević najavila je da će u ovoj godini biti urađen projekat za izgradnju nove pošte da bi taj posao bio završen sledeće godine.

  Prema rečima direktora užičkog PTT-a Ikana Žunića u međuvremenu se pristupilo nalaženju racionalnijih rešenja, u vidu kupovine objekta manje kvadrature, do 1000 kvadratnih metara. U opciji je objekat preko puta RK "Beograd", koji je pri završetku i vlasništvo je Milana Mitrovića. Za mesec-dva očekuje se da Upravni odbor PTT-a Srbije donese odluku da li će se kupiti predloženi objekat a na prostoru srušene pošte gradilo bi se nešto drugo, ili će se pristupiti finalizaciji projektnih rešenja i podizanju novog objekta na staroj lokaciji.

  P r i v r e d a

  KOSJERIĆ DOBIO NOVAC OD PRODAJE CEMENTARE

  Agencija za privatizaciju uplatila je opštini Kosjerić 114.358.000 dinara koliko joj po zakonu pripada od prodaje kosjerićke Cementare grčkoj firmi "Titan". Uplaćeni iznos ravan je dvogodišnjem budžetu ove opštine, a prema izjavi predsednika SO Kosjerić Novice Pantovića, namenjen je za komunalne aktivnosti, poljoprivredu i poboljšanje
  kadrovske strukture. Već je sačinjen strateški plan razvoja Kosjerića za narednih deset godina i donete odluke i kriterijumi po kojima će sredstva dobijena prodajom Cementare biti trošena.

  Grčki "Titan" je za 70 odsto kapitala kosjerićke Cementare platio 35,5 miliona dolara. Radnicima su pripale akcije u vrednosti 400 nemačkih maraka za svaku godinu radnog staža. Direktor Cementare Miroslav Gligorijević ističe da se novi vlasnik obavezao da investira novih 65 miliona nemačkih maraka, da neće biti otpuštanja radnika, a usvojenim socijalnim programom zadovoljan je i sindikat i zaposleni. Prema ugovoru o prodaji "Titan" će uložiti i 7 miliona maraka za poboljšanje ekoloških uslova u Kosjeriću.

  U međuvremenu je formiran novi upravljački tim Cementare u kome su mesta
  direktora proizvodnje, investicija i finansija pripala Grcima, a na ostalim mestima ostalo je staro rukovodstvo. Plate za april povećane su 10 odsto, ali na konferenciji za novinare odbijeno je da se saopšti
  koliki je iznos sadašnjih zarada.

  I z l o ž b a

  IZLOŽBA SKULPTURA MILUNA VIDIĆA

  U užičkoj Gradskoj galeriji do kraja maja otvorena je izložba skulptura profesora na Fakultetu primenjenih umetnosti Miluna Vidića. Posetioci mogu pogledati 14 skulptura u drvetu, koje na najupečatljiviji način pokazuju prolaznost vremena, koje ostavlja ožiljke na materijalima kao i na ljudima.

  Milun Vidić je rođen 1940. godine u Selu Roge kod Požege. Završio je Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu, kao i postdiplomske studije 1970. godine na istoj Akademiji, u klasi profesora Miše Popovića. Član je ULUS-a od 1968. godine. Od 1970. do 1977. godine je u statusu slobodnog umetnika i jedan je od osnivača vajarske grupe "Deset plus". Od 1977. do 1994. godine radio je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, gde je prošao sva zvanja, od asistenta do redovnog profesora, za predmet vajanje sa tehnologijom. Od 1994. je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, gde je i sada redovni profesor za predmet vajanje. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja.

  S p o r t

  PORAZ "SLOBODE" U IVANJICI, "ZLATIBOR" NIJE IGRAO

  Na gostovanju u Ivanjici užička "Sloboda" izgubila je sa 2:0 od ekipe "Javora". Fudbaleri "Zlatibora" nisu igrali predviđenu utakmicu u subotu jer klub nije izmirio finansijske obaveze prema službenim licima, pa je utakmica registrovana službenim rezultatom 3:0 za goste sa Uba.

  T u r i z a m

  ZlatiborZLATIBOR I TARA
  SPREMNO ČEKAJU SEZONU

  Turistička organizacija "Zlatibor" predstavila je tokom vikenda ponudu naše najposećenije planine za predstojeću letnju sezonu na sajmu turizma u Banja Luci. Već ima najava za boravak većeg broja gostiju iz Republike Srpske na Zlatiboru, a razgovarano je i o uvođenju autobuske linije Banja Luka - Zlatibor.

  Prvomajski i uskršnji praznici bili su dobra potvrda spremnosti za predstojeću sezonu. Na Zlatiboru je tokom praznika boravilo oko 13 hiljada gostiju. Lepo vreme doprinelo je da utisak o uređenosti bude još povoljniji. Ostalo je još malo posla na uređivanju parkova, šetališta i javne rasvete pa da Zlatibor potpuno spremno dočeka letnju sezonu. Ukupan broj ležaja u hotelima i privatnom smeštaju je oko 15 hiljada i očekuju se rekordna poseta. Cene u privatnom smeštaju sada su oko 5 eura, a u apartmanima do 30 eura. U hotelima cena polupansiona je od 900 do 1500 dinara.

  TaraNa Tari je tokom praznika boravilo oko 800 gostiju, što je puna popunjenost kapaciteta u hotelima i privatnom smeštaju. Cena pansiona u objektima Vojne ustanove "Tara" je 1400 dinara. Ovde se prošlog leta tražio krevet više, a očekuje se da poseta ove sezone bude još bolja.
  "UZICE NA INTERNETU" Elektronski časopis za Užičane i o užičkom kraju;
  IZDAVAČ: DataVoyage , Užice;
  REDAKCIJA:
  Radenko Mutavdžić, Predrag Supurović, Goran Poštaš,
  Vladimir Sivcević Volodja, Aleksandar Bogićević;
  ADRESA: YU 31000 UŽICE, Dimitrija Tucovića 44/84; TELEFONI: (+381 31) 531374, 511076;
  E-MAIL: office@uzice.datavoyage.com

  Časopis je besplatan i distribuira se preko Internet-a.
  Prijavljivanje za preuzimanje brojeva putem e-maila na subscribe@uzice.datavoyage.com .
  Odjavljivanje na mailto: unsubscribe@uzice.datavoyage.com.
  Svaki broj časopisa mozete pogledati i na
  web-u: https://www.uzice.net/uzice-na-internetu/ .

  (c)1996, 2002 Copyright by DataVoyage. Sva prava zadrzana.
  Dalja distribucija dozvoljena uz obavezu navodjenja izvora.


  WEB Design:
  DataVoyage