UZICE na Internetu Uzice na Internetu

Broj 8 24.mart 2002. Godina VII

Diskusione grupe

Blic
 • TRI GODINE OD NATO-BOMBARDOVANJA
 • ŠTRAJK ŽELEZNIČARA
 • Privreda
 • SAJAM PRIVATNE PROIZVODNJE "UŽICE 2002"
 • KREDITI ZA NOVE PROGRAME
 • Izlozba
 • ŠEJKA U GRADSKOJ GALERIJI
 • Film
 • "GLADNO SRCE" EMIRA KUSTURICE
 • Sport
 • ODBOJKAŠICE "JEDINSTVA" U FINALU PLEJ-OFA
 • PRVI PORAZ "SLOBODE" U PROLEĆNOM DELU
 • B l i c

  TRI GODINE OD NATO-BOMBARDOVANJA

  U svim hramovima Srpske pravoslavne crkve danas je služen parastos žrtvama NATO bombardovanja koje je počelo 24. marta pre tri godine. Oko 20 časova pali su prvi projektili na ciljeve širom Srbije i Crne Gore. Agresija je trajala 78 dana i okončana je mirovnim sporazumom 10. juna, potpisanim u Kumanovu. Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija utvrđeni su uslovi budućeg ustrojstva Jugoslavije, kojima je Kosovo stavljeno pod nadzor Ujedinjenih nacija, sa civilnom i vojnom kontrolom međunarodnih snaga.

  U NATO agresiji poginulo je oko 1000 pripadnika vojske i policije i preko 2000 civila, a tadašnja vlast procenila je štetu na oko 100 milijardi dolara. Zbog navodnih zločina protiv čovečnosti počinjenih na Kosovu, tadašnji predsednik Slobodan Milošević optužen je od Haškog tribunala, gde mu se sada sudi. Optužnica je podignuta i protiv četvorice njegovih bliskih saradnika, čiju isporuku traži Sud u Hagu.

  U užičkom kraju to kom agresije poginulo je više civila, a porušeni su brojni objekti. Među njima i zgrada pošte u centru grada, koja još uvek čeka obnovu.

  U arhivi našeg časopisa možete se podsetiti dešavanja i slika iz ovog perioda:

  ŠTRAJK ŽELEZNIČARA

  Tri većinska sindikata ŽTP Beograd proglasila su u ponedeljak štrajk oko 30.000 zaposlenih na železnici. U štrajku je i Samostalni sindikat Železničkog čvora u Užicu, tako da barskom prugom dnevno prođu samo dva voza, poslovni prema Beogradu i prema Baru. Štrajkači traže povećanje plata i bolje uslove rada na železnici. Strukovni sindikat mašinovođa u Užicu bojkotuje štrajk, ali pokušaji da pokrenu vozove nisu uspeli.

  Vlada Srbije i rukovodstva železničkih sindikata još nisu postigli sporazum o prekidu štrajka. Premijer Đinđić je najavio mogućnost otkaza svima koji su u štrajku, a sindikati odgovaraju da će tada svi štrajkači dati otkaz.

  P r i v r e d a

  SAJAM PRIVATNE PROIZVODNJE "UŽICE 2002"

  U Užicu se od 27. do 30. marta održava Sajam privatne proizvodnje, na kome učestvuje oko 50 privatnih preduzetnika iz užičke opštine. Sajam se održava u Klubu Vojske Jugoslavije, a organizatori su Regionalna privredna komora i Udruženje samostalnih privrednika Užica.

  Sajam će, prema najavi, posetiti ambasador Hrvatske u Beogradu, Davor Božinović i predstavnik Ambasade Rusije Boris Medvedev. Tokom trajanja sajma biće održani koncerti učenika užičke Srednje muzičke škole i kulturno-umetničkih društava.

  KREDITI ZA NOVE PROGRAME

  Fond za razvoj Republike Srbije odobrio je 1,5 miliona eura za finansiranje 11 programa koje su podnela mala i srednja preduzeća iz Zlatiborskog okruga. Prilikom nedavne posete delegacije Vlade Srbije i razgovora premijera Đinđića sa predstavnicima ovih preduzeća, ponuđena je mogućnost kreditiranja profitabilnih projekata koji otvaraju nova radna mesta.

  U Regionalnoj privrednoj komori Užice ocenjeno je da ova mogućnost nije dobro iskorišćena jer je podneto svega 44 projekata, za razliku od drugih regiona gde ih ima mnogo više.

  Fond za razvoj Srbije odabrao je 11 projekata kojima se otvara 115 novih radnih mesta. Uslovi kreditiranja su povoljni. Grejs period je godinu dana, rok otplate od 3 do 5 godina, a godišnja kamata 9,5 odsto.

  I z l o z b a

  ŠEJKA U GRADSKOJ GALERIJI

  Od utorka, 26. marta, u užičkoj Gradskoj galeriji biće otvorena izložba slika Leonida Šejke. Posetioci će imati priliku da vide oko 30 radova koji su izloženi u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu.

  F i l m

  "GLADNO SRCE" EMIRA KUSTURICE

  Zlatibor je prvi lokalitet na kome reditelj Emir Kusturica snima novi film "Gladno srce". Odavde filmska ekipa prelazi u Mokru Goru gde će biti snimljen najveći deo materijala, a ostalo na Tari, u Užicu i Čačku. Scenario za film uradili su Emir Kosturica i Ranko Božić, majstor fotografije je Mišel Matje, a igraju Slavko Štimac, Nataša Šolak, Aleksandar Berček, Vesna Trivalić, Mirjana Karanović, Nikola Kojo,
  Branka Katić i drugi.

  Radnja filma događa se na početku rata u Bosni i prati sudbine običnih ljudi. Inženjer Luka, koga igra Slavko Štimac, pred ostvarenjem je životnog sna da turističkom prugom poveže mali bosanski gradić sa Srbijom. Ali rat mu donosi ličnu dramu, sin odlazi u vojsku Republike Srpske gde biva uhapšen, a njemu na čuvanje ostavljaju mladu muslimansku bolničarku u koju se zaljubljuje. Njegova dilema je spasiti sina ili sačuvati novu ljubav?

  Reditelj Emir Kusturica veoma je zadovoljan pogodnostima koje za snimanje filma pružaju naročito tereni u Mokroj Gori. Nedavno obnovljena turistička pruga "Šarganska osmica" i ovaj mali gradić, daju uverljivu scenografiju za radnju filma "Gladno srce".

  Završetak snimanja planiran je za oktobar, a film će, najverovatnije, imati premijeru na Kanskom festivalu sledeće godine.

  S p o r t

  ODBOJKAŠICE "JEDINSTVA" U FINALU PLEJ-OF-a

  Trećom pobedom nad ekipom "Luke Bar" u četvrtak u Baru, odbojkašice užičkog "Jedinstva" plasirale su se u finale Plej-ofa prvenstva Jugoslavije. Protivnik Užičankama biće ekipa "Crvene Zvezde" koja je u tri utakmice pobedila "Radnički-Jugopetrol". Ovo finale je prilika za "Jedinstvo" da osvoji devetu titulu prvaka Jugoslavije u ženskoj odbojci.

  PRVI PORAZ "SLOBODE" U PROLEĆNOM DELU

  Posle tri uzastopne pobede fudbaleri užičke "Slobode" izgubili su prvenstvenu utakmicu 21. kola Druge savezne fudbalske lige - grupa Zapad. Na svom terenu "Sloboda" je u subotu poražena od "Jedinstva" sa Uba rezultatom 3 : 2.
  "UZICE NA INTERNETU" Elektronski časopis za Užičane i o užičkom kraju;
  IZDAVAČ: DataVoyage , Užice;
  REDAKCIJA:
  Radenko Mutavdžić, Predrag Supurović, Goran Poštaš,
  Vladimir Sivcević Volodja, Aleksandar Bogićević;
  ADRESA: YU 31000 UŽICE, Dimitrija Tucovića 44/84; TELEFONI: (+381 31) 531374, 511076;
  E-MAIL: office@uzice.datavoyage.com

  Časopis je besplatan i distribuira se preko Internet-a.
  Prijavljivanje za preuzimanje brojeva putem e-maila na subscribe@uzice.datavoyage.com .
  Odjavljivanje na mailto: unsubscribe@uzice.datavoyage.com.
  Svaki broj časopisa mozete pogledati i na
  web-u: https://www.uzice.net/uzice-na-internetu/ .

  (c)1996, 2002 Copyright by DataVoyage. Sva prava zadrzana.
  Dalja distribucija dozvoljena uz obavezu navodjenja izvora.


  WEB Design:
  DataVoyage