UZICE na Internetu Uzice na Internetu

Broj 5 03. mart 2002. Godina VII

Diskusione grupe

Blic
 • "VESTI" PONOVO DRUŠTVENO PREDUZEĆE?
 • PODIZANJE NIVOA LOKALNE SAMOUPRAVE
 • Turizam
 • SABOR LOVACA NA ZLATIBORU
 • Knjiga
 • URUČENE NAGRADE "MILUTIN USKOKOVIĆ"
 • Izlozba
 • SKULPTURE BOŠKA ATANACKOVIĆA U GRADSKOJ GALERIJI
 • Sport
 • OLIVERA JEVTIĆ POBEDNIK BALKANSKOG KROSA
 • STARTOVALI DRUGOLIGAŠI
 • B l i c


  "VESTI" PONOVO DRUŠTVENO PREDUZEĆE?

  Štrajk u Javnom preduzeću "Vesti" u Užicu bio je tema sednice Izvršnog odbora Skupštine opštine, koja je osnivač ove informativne kuće. Zaposleni u "Vestima" stupili su u štrajk 21. februara tražeći od osnivača isplatu sedam zaostalih zarada i promenu statusa iz javnog u društveno preduzeće, kako bi moglo da pristupi transformaciji.

  Izvršni odbor je odlučio da predloži Skupštini opštine da "Vestima" vrati status društvenog preduzeća, uz saglasnost Vlade Srbije. Što se tiče finansijskih obaveza navodi se "prenos finansijskih sredstava nikad nije obuhvatao materijalne troškove i zarade zaposlenih, a ove godine u budžetu je obezbedjeno 125.000 dinara mesečno, tačno onoliko koliko je tražilo rukovodstvo "Vesti".

  Posle ovakvog stava Izvršnog odbora zaposleni u "Vestima" odlučili su da zamrznu štrajk do 14. marta, za kada je zakazana sednica Skupštine opštine koja treba da se konačno izjasni o zahtevu "Vesti", odnosno o predlogu Izvršnog odbora.

  PODIZANJE NIVOA LOKALNE SAMOUPRAVE

  U organizaciji G17 Plus i Palgo centra iz Beograda u petak je u Užicu održan seminar "Podizanje nivoa lokalne samouprave". Cilj seminara je upoznavanje sa novim mogućnostima i zadacima koje lokalna samouprava dobija u procesu jačanja njene uloge i značaja za razvoj i organizaciju društvenog života u lokalnoj sredini.

  Ovo je prvo od četiri predavanja koja će biti održana u Užicu, a seminar će biti sproveden u još 40 gradova u Srbiji.

  T u r i z a m


  SABOR LOVACA NA ZLATIBORU

  Na Zlatiboru je od četvrtka do nedelje trajao 12. Sabor lovaca, koji je okupio preko 1000 učesnika iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske i Italije.

  Streljačka takmičenja u gadjanju pokretne mete vuka, nepokretne mete srndaća i glinenih golubova održana su u petak, a u subotu je na planini Murtenici održana tradicionalna 20. po redu hajka na vuka. Sabor lovaca na Zlatiboru završen je u nedelju tradicionalnom hajkom na lisicu.

  K n j i g a


  URUČENE NAGRADE "MILUTIN USKOKOVIĆ"

  Jelena MarkovićKnjiževne nagrade "Milutin Uskoković" za najbolju neobjavljenu pripovetku na srpskom jeziku u 2001. godini u sredu su uručene dobitnicima na svečanosti u Užicu. Prva nagrada dodeljena je Jeleni Marković iz Užica, za pripovetku "Kašmir za košmar". Druga nagrada pripala je Siniši Avramovu iz Bečeja, a treća Dejanu Aleksiću iz Kraljeva.

  Žiri, koji je radio u sastavu dr Radivoje Mikić, Nenad Šaponja i Dragan Jovanović Danilov, izabrao je još sedam pripovedaka koje će zajedno sa nagrađenim biti objavljene u 51. broju književnog časopisa "Međaj".

  Na konkurs je prispelo 113 pripovetki 81 autora iz cele Jugoslavije. Nagradu koja nosi ime našeg uglednog pisca Milutina Uskokovića, rođenog u Užicu, dodeljuje Preduzeće "Art", bivša Kulturno prosvetna zajednica.

  Dobitnica književne nagrade "Milutin Uskoković", Užičanka Jelena Marković autor je više zbirki priča, a njen dramski tekst "Kritika čistog uma na balkanski način", premijerno je izveden u bečkom pozorištu "Theater m.b.H" u aprilu prošle godine.

  I z l o ž b a


  SKULPTURE BOŠKA ATANACKOVIĆA U GRADSKOJ GALERIJI


  Boško Atanacković, akademski slikar i inženjer iz Beograda, izložio je svoje neobične radove u užičkoj Gradskoj galeriji od 26. februara do 21. marta. Za ovu izložbu Atanacković je odabrao 20 skulptura nastalih 2001. godine (radjene od aluminijuma, bronze, mesinga, livene plastike, keramike i drveta), 19 slika - monomi i polinomi (ulje na lesonitu) nastalih 2001. i 26 grafika (serigrafije) iz 1989, 1997. i 1998. godine.

  Boško Atanacković je rodjen 1940. godine u Beogradu. Završio je 1969. Mašinski fakultet (vazduhoplovni smer) a 1972. Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu (slikarski smer u klasi prof. Ljubice Sokić). Član je ULUS-a od 1976. godine. Do sada je imao 22 samostalne izložbe u Jugoslaviji, Francuskoj i Švajcarskoj i preko 180 grupnih izložbi u mnogim zemljama sveta.

  S p o r t


  OLIVERA JEVTIĆ POBEDNIK BALKANSKOG KROSA

  Naša najbolja atletičarka Olivera Jevtić pobednik je 45. Balkanskog krosa koji je ordržan u Sremskoj Mitrovici. U juniorskoj konkurenciji pobednik je takodje članica užičke "Mladosti-Niskogradnje" Snežana Kostić, dok je Mirko Petrović zauzeo 3. mesto u trci mladjih seniora.

  STARTOVALI DRUGOLIGAŠI

  Na startu prolećnog dela prvenstva Druge savezne fudbalske lige "Sloboda" je u Čačku pobedila "Remont" sa 1 : 0, a GP "Zlatibor" je na svom terenu u Krčagovu izgubio od čačanskog "Borca" sa 5 : 0.

     "UZICE NA INTERNETU" Elektronski časopis za Užičane i o užičkom kraju;
  IZDAVAČ: DataVoyage , Užice;
  REDAKCIJA:
  Radenko Mutavdžić, Predrag Supurović, Goran Poštaš,
  Vladimir Sivcević Volodja, Aleksandar Bogićević;
  ADRESA: YU 31000 UŽICE, Dimitrija Tucovića 44/84; TELEFONI: (+381 31) 531374, 511076;
  E-MAIL: office@uzice.datavoyage.com

  Časopis je besplatan i distribuira se preko Internet-a.
  Prijavljivanje za preuzimanje brojeva putem e-maila na subscribe@uzice.datavoyage.com .
  Odjavljivanje na mailto: unsubscribe@uzice.datavoyage.com.
  Svaki broj časopisa mozete pogledati i na
  web-u: https://www.uzice.net/uzice-na-internetu/ .

  (c)1996, 2002 Copyright by DataVoyage. Sva prava zadrzana.
  Dalja distribucija dozvoljena uz obavezu navodjenja izvora.


  WEB Design:
  DataVoyage