UZICE na Internetu Uzice na Internetu

Broj 1 3. februar 2002. Godina VII

Diskusione grupe

Blic
 • PROMENE NA GORE
 • UŽIČKOM SUP-u PODNETO 19 PRIJAVA
 • Privreda
 • DELEGACIJA SVETSKE BANKE U SEVOJNU
 • Izlozba
 • "SRPSKE TEME" U NOVOM SADU
 • Turizam
 • HOTELI NA TARI PUNI
 • Sport
 • POBEDA ODBOJKAŠICA "JEDINSTVA"
 • B l i c


  PROMENE NA GORE

  "U svakom gradu u Srbiji primetne su promene na gore, ocenio je Aleksandar Vučić, gereralni sekretar Srpske radikalne stranke, u subotu u Užicu, na konferenciji za novinare na kojoj je najavljeno više političkih skupova radikala u užičkom kraju. Vučić je optužio aktuelnu vlast da uništava srpsku privredu od koje se ona neće moći brzo oporaviti, a što se tiče gradjana, oni su, po njegovim rečima, izloženi
  novoj pljački preko visokih cena i komunalija i životnih namirnica.

  "Za to vreme vladajuća koalicija ne preduzima ništa da spasi državu i narod, naprotiv, njihovo ponašanje u Skupštini krajnje je neodgovorno, njima je tamo dosadno, a one koji ih kritikuju i predlažu bolja rešenja, kažnjavaju i oduzimaju im reč", rekao je Vučić, naglašavajući da omnibus zakon o Vojvodini i regionalizacija Srbije koju predlaže DSS, vode u dalje rasturanje države.

  "Nama su potrebni novi izbori koji će odraziti novi raspored snaga na političkoj sceni. Nova skupština treba da donese novi moderan Ustav, koji garantuje jedinstvenu Srbiju, sa jednim predsednikom jednom Vladom i Skupštinom, umesto predloženih šest regiona kojima će Srbija mnogo izgubiti". Aleksandar Vučić je najavio od marta proteste radikala po celoj Srbiji, a u Beogradu i pred zgradom RTS koja je "gora nego zavreme Komrakova". Vučić je optužio medije u Srbiji da sprečavaju da se čuje glas radikala, pa će zato njihova aktivnost biti usmerena na
  političke skupove radi upoznavanja naroda sa njihovim gledištima.

  UŽIČKOM SUP-u PODNETO 19 PRIJAVA

  Antikorupcijskom timu koji radi pri užičkom SUP-u do sada je podneto 19 prijava. Osam prijava je potpisano i uzeto je u razmatranje radi provere ima li elemenata krivičnog dela. Ostale prijave su anonimne. Gradjani se mogu javiti na telefonski broj 512-228 i prijaviti slučajeve mita i korupcije. Medjutim, podnete prijave odnose se na ranije sporne slučajeve u kojima su gradjani nezadovoljni donetim odlukama ili
  sprovedenim postupcima, tako da za sada u užičkom SUP-u nema prijava koje spadaju u delokrug antikorupcijskog tima.

  P r i v r e d a


  DELEGACIJA SVETSKE BANKE U SEVOJNU

  U Valjaonici aluminijuma u Sevojnu boravila je delegacija finansijskih savetnika koji rade na izradi tenderske dokumentacije za privatizaciju ovog užičkog kolektiva. Održana je i konferencija za štampu na kojoj je direktor Valjaonice aluminijuma Živorad Marjanović izneo očekivanja kolektiva zbog kojih se i ulazi u privatizaciju.

  Osnovni razlozi su nalaženje strateškog partnera koji će uložiti sredstva u modernizaciju proizvodnje, nalaženje novih tržišta i obezbeđenje obrtnih sredstava za maksimalno upošljavanje kapaciteta. U tim uslovima ova fabrika može godišnje da proizvede između 40 i 50 hiljada tona, a u sadašnjim okolnostima plan proizvodnje je svega 15 hiljada tona. To bi značilo i posao za sadašnjih 1000 radnika, tako da socijalni program, prema procenama i rukovodstva i sindikata, ne bi trebalo nijednog radnika da ostavi bez materijalnog obezbeđenja.

  Savetnik Svetske banke Malkolm Braun izjavio je da je njegov cilj izrada kvalitetne tenderske dokumentacije koja će privući potencijalne kupce ove firme koja ima perspektivu.

  I pomoćnik direktora Agencije za privatizaciju Dušan Nikezić izrazio je uverenje da će se po raspisivanju tendera, u roku od 6 meseci izabrati najbolji partner. Dosadašnje interesovanje stranih firmi nagoveštava mogućnost izbora pouzdanog partnera koji će izpuniti očekivanja Vlade Srbije i zaposlenih u Valjaonici aluminijuma.

  Vlada Srbije planira da u aprilu raspiše tender po kome bi oko 70 odsto kapitala Valjaonice aluminijuma u Sevojnu prešlo u ruke novog vlasnika.

  I z l o ž b a

  "SRPSKE TEME" U NOVOM SADU

  Obrad JovanovićAkademski slikar mr Obrad Jovanović (1949), profesor na Učiteljskom fakultetu u Užicu, otvorio je izložbu u novosadskoj galeriji "Prometej". Na otvaranju izložbe govorili su dr Draško Ređep i Dragan Jovanović Danilov.

  Obradu Jovanoviću nedavno je u Beogradu uručena godišnja nagrada za 2001. koju dodeljuje Društvo za proučavanje i očuvanje kulturnog i etničkog nasleđa "Balkanika". U obrazloženju nagrade koju je dobio za slikarski opus "Srpske teme", naglašava se da je "za Obrada Jovanovića karakteristična posvećenost predačkim motivima i simbolima. Na njegovim platnima prepoznaje se spoj tradicionalnih motiva i savremenog sveta iz okruženja". Ovo priznanje kruna je Jovanovićevog 25-godišnjeg bavljenja slikarstvom, crtežom i pedagoškim radom.

  T u r i z a m


  HOTELI NA TARI PUNI

  U hotelima "Omorika", "Beli bor" i "Javor" na Tari trenutno boravi preko 600 gostiju, a takva rekordna poseta za ovo doba godine ostaće i tokom čitavog februara. Popularnost Tare raste čemu u prilog idu i povoljne cene. Pun pansion u dvokrevetnoj sobi košta od 1000 do 1400 dinara, uz brojne sadržaje u hotelima i prirodi koji boravak gostiju čine sadržajnijim. Snega trenutno nema, a lepo vreme pogodno je za šetnje kilometarskim uredjenim stazama.

  Prema izjavi šefa prodaje Vojne ustanove "Tara", Ivana Nešovića ugovorene posete i najave kongresnih skupova tokom marta i aprila obezbediće dobru posećenost i u polusezoni, tako da se ponavlja iskustvo iz poslednjih godina da na ovoj planini zapravo i nema značajnijeg smanjenja broja gostiju.

  S p o r t


  POBEDA ODBOJKAŠICA "JEDINSTVA"

  U prvenstvu Prve savezne lige za odbojkašice ekipa užičkog "Jedinstva" pobedila je "Poštar 064" oz Beograda sa 3 : 1 u setovima. "Jedinstvo" je i dalje na čelu tabele.

     "UZICE NA INTERNETU" Elektronski časopis za Užičane i o užičkom kraju;
  IZDAVAČ: DataVoyage , Užice;
  REDAKCIJA:
  Radenko Mutavdžić, Predrag Supurović, Goran Poštaš,
  Vladimir Sivcević Volodja, Aleksandar Bogićević;
  ADRESA: YU 31000 UŽICE, Dimitrija Tucovića 44/84; TELEFONI: (+381 31) 531374, 511076;
  E-MAIL: office@uzice.datavoyage.com

  Časopis je besplatan i distribuira se preko Internet-a.
  Prijavljivanje za preuzimanje brojeva putem e-maila na subscribe@uzice.datavoyage.com .
  Odjavljivanje na mailto: unsubscribe@uzice.datavoyage.com.
  Svaki broj časopisa mozete pogledati i na
  web-u: https://www.uzice.net/uzice-na-internetu/ .

  (c)1996, 2002 Copyright by DataVoyage. Sva prava zadrzana.
  Dalja distribucija dozvoljena uz obavezu navodjenja izvora.


  WEB Design:
  DataVoyage