UZICE na Internetu Uzice na Internetu

Broj 7 17.mart 2002. Godina VII

Diskusione grupe

Blic
  • SEDNICA SKUPŠTINE OPŠTINE UŽICE
  • MALOLETNIČKA DELIKVENCIJA U PORASTU
  • OTVORENA REGIONALNA KANCELARIJA NUNS-A
  • Privreda
  • VALJAONICA BAKRA PRED PRIVATIZACIJOM
  • Izlozba
  • NOVA TIPOGRAFSKA PISMA
  • Sport
  • ODBOJKAŠICE "JEDINSTVA" PRED TITULOM PRVAKA
  • "SLOBODA" POBEDILA, "ZLATIBOR" IZGUBIO
  • B l i c

    SEDNICA SKUPŠTINE OPŠTINE UŽICE

    Odbornici Skupštine opštine Užice izabrali su na sednici u petak novog potpredsednika. To je Milomir Sredojević, koga je predložila Demokrstaka stranka. Dosadašnji potpredsednik Nada Novaković razrešena je dužnosti zbog odlaska na novu dužnost.

    Odbornici su usvojili i plan rada Direkcije za izgradnju za ovu godinu. Takođe, određeno je i novo radno vreme kafića i ugostiteljskih objekata. Radnim danima oni će raditi do 24 časa, a petkom i subotom do 2 sata iza ponoći.

    Na ovoj sednici odlučeno je da se Javnom preduzeću "Vesti" vrati status društvenog preduzeća, a o tome saglasnost mora dati i republička Vlada.

    OTVORENA REGIONALNA KANCELARIUA NUNS-A

    Nezavisno udruženje novinara Srbije, u okviru projekta "Umrežavanje", otvorilo je u Užicu Regionalnu kancelariju NUNS, namenjenu novinarima i medijima iz celog užičkog regiona. Cilj osnivanja ovih kancelarija u Srbiji jeste pružanje stručne, pravne i ostale pomoći novinarima i medijima u predstojećem procesu tranzicije, ali i da se NUNS približi svom članstvu u unutrašnjosti.

    Poverenik ove kancelarije, Mirjana Petrović, jedna od osnivača NUNS i glavni i odgovorni urednik Radio Lune, pozvala je kolege iz regiona da se koriste tehničkim mogućnostima ovog prostora, kao i da ostvaruju ostale vidove kontakata, a potom kao poseban problem naznačila dugogodišnji nerešeni status novinara iz Užica i regiona.

    PORAST MALOLETNIČKE DELIKVENCIJE

    U Užicu se svaka dva do tri dana dogodi teže ili lakše nasilje za koje su propisane krivične ili prekršajne prijave. Učestale su tuče maloletničkih grupa a u poslednjoj je više učesnika zadobilo teške povrede od uboda nožem.

    Okružno javno tužilaštvo Užice podnelo je u prošloj godini 331 krivičnu prijavu protiv maloletnih lica, za 49 više nego u 2000. godini. Iz Centra za socijalni rad upozoravaju da je tokom prošle godine registrovano 108 novih prestupnika mladjih od 18 godina koji su počinili neko krivično delo i 113 koji su prekršajno odgovarali. Broj krivičnih dela nanošenja teških ili lakših povreda koje su počinili maloletnici
    veći je za 30 odsto.

    Osnovni uzroci ovakvog ponašanja su nizak nivo tolerancije, loša zakonska regulativa i slab ili nikakav uticaj porodice. Maloletnici su česti akteri tuča, zavadjene grupe iz pojedinih delova grada izazivaju masovne obračune u kojima se koriste šipke, motke, ali i noževi. Zakon propisuje blage kazne za ovakve prekršaje pa je pooštravanje kaznene politike jedna od mera koja se predlaže za smanjenje maloletničke delikvencije. Takodje se apeluje na porodice da povedu više računa o
    ponašanju dece. Čak 90 odsto delikvenata je iz potpunih porodicama, samo 10 odsto iz porodica sa jednim roditeljem, ali je očigledno da su komunikacija i vaspitni uticaj jako slabi.

    P r i v r e d a

    VALJAONICA BAKRA PRED PRIVATIZACIJOM

    Valjaonica bakra Sevojno, koja zapošljava 3200 radnika, počela je sprovodjenje niza konkretnih poslova koji imaju cilj da se do kraja godine okonča postupak prodaje preduzeća. Rešenje je u privatizaciji i obezbedjenju svežeg kapitala za razvoj i nove investicije. Tenderska ili aukcijska prodaja opravdana je i realna, a zaposleni bi dobili 15 ili 30 odsto kapitala bez naknade.

    Zamenik generalnog direktora Milovan Vasić, zadužen za strategiju i razvoj poslovnog sistema, ističe da Valjaonica bakra ima sve šanse da ostane velika preduzetnička firma, uprkos sadašnjim problemima. Takvo uverenje ima i više potencijalnih kupaca iz inostranstva, sa kojima su obavljeni razgovori i koji su jasno stavili do znanja da su zainteresovani za kupovinu fabrike. Takvi razgovori obavljeni su sa partnerima iz Grčke i Nemačke, a u toku su razgovori sa firmom iz SAD.

    Njihov jedini uslov je da se "prethodno broj zaposlenih dovede na optimum". Direktor Vasić ističe da je procena rukovodstva da u ovoj godini broj zaposlenih treba smanjiti za 600, od ukupno 3200 koliko je sada u radnom odnosu. "To ćemo učiniti na najkorektniji način i u saradnji sa tim ljudima, a ponudićemo im više od zakonski propisanih iznosa. Za to moramo obezbediti sopstvena sredstva, a već vodimo konkretne pregovore sa bankama o kreditnom zaduženju od 10 do 12 miliona maraka za tu namenu", kaže Vasić.

    Valjaonica bakra i Valjaonica aluminijuma postigle su sporazum o podeli imovine, što je neophodno s obzirom da je Valjaonica aluminijuma pred raspisivanjem tendera za privatizaciju, a taj važan posao prioritet je i rukovodstva Valjaonice bakra u ovoj godini. Ugovor o podeli imovine overen je u Ministarstvu za privatizaciju Srbije.

    I z l o ž b a

    NOVA TIPOGRAFSKA PISMA

    U Narodnoj biblioteci u Užicu otvorena je izložba pod nazivom "Nova tipografska pisma". Autor Olivera Stojadinović, profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, prikazala je 5 novih pisama, koja su digizalizovana i mogu se koristiti na računarima. Imaju i ćiriličnu i latiničnu verziju što je važno zbog mogućnosti primene ćirilice u računarskoj tehnologiji. Izložba je otvorena do 14. aprila.

    S p o r t

    ODBOJKAŠICE "JEDINSTVA" PRED TITULOM PRVAKA

    Odbojkašicama "Jedinstva" u utorak je u Užicu priređen svečani doček na povratku iz Azerbejdžana, gde su osvajile srebrnu medalju u finalu evropske Lige šampiona. Taj uspeh "Jedinstvo" je potvrdilo u petak i nedelju u polufinalnim susretima sa ekipom "Luke Bar" za titulu prvaka Jugoslavije. U oba susreta "Jedinstvo" je pobedilo sa 3 : 0 u setovima. Igra se do tri dobijene utakmice, a protivnik pobedničke ekipe sastaje se u finalu sa pobedničkom ekipom iz susreta Crvena Zvezda - Radnički. Crvena Zveza u ovom polufinalu ima takođe dve pobede.

    "SLOBODA" POBEDILA, "ZLATIBOR" IZGUBIO

    U nastavku prvenstva Druge savezne fudbalske lige - grupa Zapad, fudbaleri "Slobode" zabeležili su novu pobedu nad "Železničarom" i Lajkovca sa 1:0. GP "Zlatibor" je kao domaćin izgubio od "Radničkog Stobex" sa 2:1.




    "UZICE NA INTERNETU" Elektronski časopis za Užičane i o užičkom kraju;
    IZDAVAČ: DataVoyage , Užice;
    REDAKCIJA:
    Radenko Mutavdžić, Predrag Supurović, Goran Poštaš,
    Vladimir Sivcević Volodja, Aleksandar Bogićević;
    ADRESA: YU 31000 UŽICE, Dimitrija Tucovića 44/84; TELEFONI: (+381 31) 531374, 511076;
    E-MAIL: office@uzice.datavoyage.com

    Časopis je besplatan i distribuira se preko Internet-a.
    Prijavljivanje za preuzimanje brojeva putem e-maila na subscribe@uzice.datavoyage.com .
    Odjavljivanje na mailto: unsubscribe@uzice.datavoyage.com.
    Svaki broj časopisa mozete pogledati i na
    web-u: https://www.uzice.net/uzice-na-internetu/ .

    (c)1996, 2002 Copyright by DataVoyage. Sva prava zadrzana.
    Dalja distribucija dozvoljena uz obavezu navodjenja izvora.


    WEB Design:
    DataVoyage