Splavarenje limom Splavarenje limom Splavarenje limom
Splavarenje limom
Splavarenje Limom

Splavarenja u onom pravom smislu, uz korišćenje splavova napravljenih od balvana više nema. Takvo splavarenje je nastalo kao posledica potrebe da se građa transportuje iz šuma nizvodno do strugara gde je prerađivana.

Danas se za to koriste drugi načini prevoza. Sečenje šume samo da bi se napravio splav je skupo i ugrožava prirodu tako da se više ne primenjuje.

Za savremeno spavarenje koriste gumeni čamci i taj sport je u svetu poznatiji pod nazivom rafting. Ovo je mnogo bezbedniji ali i mnogo uzbudljiviji način da se spustite niz reku.

Ako ste zainteresovani za provod u prirodi, složiti da splavarenje itekako spada u jedan od onih koji zaista ostavljaju utisak. Ma koliko puta da se spustite niz reku nije vam dosta i razmišljate da to ponovite, na istoj ili na nekoj drugoj reci.

Na Limu se organizovano splavari od 2001. godine. Kada kažemo organizovano zaista to i mislimo. Učesnicima je obezbeženo sve: smeštaj u šatorima sa vrećama za spavanje i podmetačima, ishrana i potrebna zaštitna oprema. Splavarenje se izvodi pod nadzorom iskusnih splavara tako da ste potpuno bezbedni i možete se prepustiti uživanju.

Lim svoj tok počinje daleko u Crnoj Gori i celom dužinom od 140 kilometara je plovan, od Plava pa sve do ušća u Drinu. Potrebno je četiri do pet dana da se preplovi ceo njegov tok. Posetioci naravno ne moraju splavariti celim tokom. Mogu birati i kraće, atraktivnije deonice.

Mapa LimaLim je veoma lepa reka. Njegovi kanjoni su urezani u visoke stene obrasle šumom stvarajući prizore za uživanje. Brzaci će vam podići nivo adrenalina a nakon njih uvek sledi miran deo toka koji vas smiruje i prepušta lepim prizorima: tamnoj dubini reke ili naprotiv oblom kamenju u plićacima, visokim blokovima stena, pećinama, gustoj šumi, divljim životinjama i velikom broju mostova. U samoj blizini reke nalazi se i nekoliko manastira.

Sezona splavarenja počinje u maju i tada je voda najviša i najatraktivnija. Reka je brza a brzaci razbuktali što je svakao nezaboravan provod. S druge strane ako niste oduševljeni sa baš tolikim izazovima, na Lim moete otići kasnije, krajem jula ili u avgustu. Tada je vodostaj znatno niži, reka je sporija ali i dalje ima svoju draž, naročito na brzacima.

Ono što je posebno bitno to je da reka nije opasna i idealna je za provod turista koji nisu iskusni u splavarenju a žele lep provod. U bilo kom trenutku možete iskočiti iz čamca da se okupate ili ako ste srčaniji da se spuštate niz brzake plivajući. Plivanje niz brzake se ne može baš nazvati plivanjem ali je itekako uzbudljivo i nezaboravno.

Za Užičane je naročito interesantna mogućnost jednodnevnog splavarenja i to baš na najatraktivnijem delu Lima.

Vozom se može otići do manastira Kumanica odakle počinje spuštanje a završava se 42 kilometra nizvodno, kod Prijepolja taman na vreme kada prolazi voz nazad. Ukoliko više volite sopstveni prevoz utoliko je i lakše organizovati se.

Na splavarenju nikada nije hladno. Stalno ste aktivni i iako ste stalno isprskani vodom to uopšte ne primetite. U vodi možete da provedete dugo vremena a da vam ne bude neprijatno.

Često se čamci zaustavljaju radi kupanja, fotografisanja ili, prosto, uživanja u okolini. Posebno je interesantno kada se nizreku spušta više čamaca i kada je dobro društvo.

Posle celog dana vožnje, stižete u kamp gde se večera i priprema za spavanje. Iako su svi obično umorni ostaje se dugo u noć pored logorske vatre uz društvo splavara koji su prepuni priča o svojim dogodovštinama na vodi. Na spavanje se kreće nestrpljivo da što pre svane pa da se nastavi put.

A na kraju, kada je put završen i kada je vreme za rastanak sa rekom, svi se ućute. Sabiraju utiske, žale što je sve već gotovo i planiraju kada mogu da dođu ponovo.

splavarenje-lim01.jpg splavarenje-lim02.jpg splavarenje-lim03.jpg
splavarenje-lim04.jpg splavarenje-lim05.jpg splavarenje-lim06.jpg
splavarenje-lim07.jpg splavarenje-lim08.jpg splavarenje-lim09.jpg
splavarenje-lim10.jpg splavarenje-lim11.jpg splavarenje-lim12.jpg
splavarenje-lim13.jpg splavarenje-lim14.jpg splavarenje-lim15.jpg
splavarenje-lim16.jpg splavarenje-lim17.jpg splavarenje-lim18.jpg
splavarenje-lim19.jpg splavarenje-lim20.jpg splavarenje-lim21.jpg
splavarenje-lim22.jpg splavarenje-lim23.jpg splavarenje-lim24.jpg
splavarenje-lim25.jpg splavarenje-lim26.jpg splavarenje-lim27.jpg
splavarenje-lim28.jpg splavarenje-lim29.jpg splavarenje-lim30.jpg


2.66 MB divX

RAFTING
VIDEO


1.26 MB divX


3.97 MB divX


1.01 MB divX


1.87 MB divX

video zapisi su u divx 5 formatu

Fotografije i video: Predrag Supurović. Zaštićeno zakonom o autorskom delu.
Sva prava su zadržana. Kopiranje i umnožavanje bez odobrenja autora nije dozvoljeno.


[početak][sadržaj][geografija][kultura][manastiri][privreda][turizam][sport][organizacije][webmail]
[zanimljivosti][adresar][dogadjaji][druženje][informacije][mediji][autori][sponzori][email]

www.uzice.net

Jugoslovenski TOP Portal