JUGOSLOVENSKI POZORIŠNI FESTIVAL U UŽICU

Jugoslovenski pozorišni festival u Užicu prvi put je organizovan 1996. godine. Organizator je užičko Narodno pozorište, a festival ima Programski savet, selektora, direktora i umetničkog direktora i žiri za dodelu nagrada. Selektori dosadašnjih festivala bili su Dejan Penčić Poljanski, Aleksandar Milosavljević, Veljko Radović i Vladimir Kopicl. Direktor festivala je Zoran Stamatović, a umetnički direktori bili su Branko Popović i Dejan Penčić Poljanski.

Festival se održava svake godine, po pravilu u novembru i zavisno od broja odabranih predstava traje sedam dana. Svake večeri na sceni užičkog Narodnog pozorišta nastupaju pozorišni ansambli koji su, po izboru selektora, imali najbolje predstave u toj sezoni. Završne večeri dodeljuju se nagrade - Ardalioni i izvodi predstava u čast nagrađenih.

Žiri festivala dodeljuje statue Ardaliona najboljim u sledećim kategorijama: za najbolju predstavu, za režiju, za žensku i mušku ulogu, za najboljeg mladog glumca, za epizodnu ulogu, za scenografiju i kostimografiju i za neki od elemenata koji nisu obuhvaćeni prethodnim nagradama. Posebnu nagradu "Avdo Mujčinović" dodeljuje "Politika Ekspres" najboljem mladom glumcu.

Program festivala obogaćen je pratećim manifestacijama, izložbama, književnim večerima, susretima sa pozorišnim stvaraocima...

Festival 1999.
Festival 2000.
Festival 2001.
Festival 2002.
Festival 2003.


[početak][sadržaj][geografija][kultura][manastiri][privreda][turizam][sport][zanimljivosti]
[adresar][dogadjaji][druženje][informacije][mediji][autori][sponzori][email]

www.uzice.net