PREDSTAVE NA 7. JUGOSLOVENSKOM POZORIŠNOM FESTIVALU

Henrik Ibzen: NEPRIJATELJ NARODA
Narodno pozorište Beograd
Reditelj: Boro Drašković

Miroslav Krleža: GOSPODA GLEMBAJEVI
Srpsko narodno pozorište Novi Sad
Reditelj: Egon Savin

Biljana Srbljanović: SUPERMARKET
Jugoslovensko dramsko pozorište Beograd
Reditelj:
Alisa Stojanović

Branislav Nušić: NARODNI POSLANIK
Narodno pozorište "Toša Jovanovic" Zrenjanin
Reditelj: Dušan Petrović

JONESKOMANIJA (predstava kolažne vrste prema delima Ežena Joneska), Crnogorsko narodno pozorište Podgorica
Reditelj: Eduard Miler

Marin Držić:
SKUP
Jugoslovensko dramsko pozorište Beograd
Reditelj: Jagoš Marković

Ljubomir Simović:
ČUDO U ŠARGANU
Atelje 212 Beograd
Reditelj: Dejan Mijač

Predstava u čast nagrađenih
KOMENDIJAŠI
Narodno pozorište Beograd
Reditelj:
Predrag Bajčetić

 

 

____________________________________________________

PRAZNIK POZORIŠNE IGRE

Smelu ideju da pokrene i čvrstu nameru da održi Jugoslovenski pozorišni festival u Užicu imala je pre sedam godina grupa entuzijasta -znalaca, koji su hrabrom i svestrano osmišljenom realizacijom nametnuli ovaj festival kao jedan od najvećih, ako ne i najveći pozorišni događaj u Srbiji i Crnoj Gori.

____________________________________________________

Najbolja predstava 7. jugoslovenskog pozorišnog festivala, koji je u Užicu trajao od 11. do 18. novembra, je "Skup" po tekstu Marina Držića, u režiji Jagoša Markovića, koju je izveo ansambl Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda. Od 9 nagrada - Ardaliona, koje se dodeljuju na ovom festivalu, stručni žiri je ovoj predstavi dodelio 6 nagrada. Ardalion za najbolju režiju pripao je Jagošu Markoviću, Đurđiji Cvetić (Skup) pripala je nagrada za najbolju žensku ulogu, Predragu Ejdusu (Zlatikum) dodeljen je Ardalion za najbolju mušku ulogu, Boris Maksimović je dobio nagradu za najbolju scenografiju, a Lana Cvijanović za kostimografiju u istom komadu.


Scena iz nagrađene predstave "Skup"
Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda

Nagrada za najbolju epizodu dodeljena je Gorani Marković, za ulogu služavke u komadu "Joneskomanija" Crnogorskog narodnog pozorišta iz Podgorice, a za najboljeg mladog glumca proglašena je Paulina Manov, za lik Dijane Crnojević - Švarc, u predstavi "Supermarket" Jugoslovenskog dramskog pozorišta Beograd. Njoj je pripala i nagrada "Avdo Mujčinović" koju najboljem mladom glumcu dodeljuje "Ekspres Politika".

Žiri u sastavu Vladimir Stamenković (predsednik), Gordana Đurdević Dimić, Milica Novković, Blagota Eraković i Ljubivoje Ršumović, dodelio je ansamblu Crnogorskog narodnog pozorišta iz Podgorice nagradu za scensko oživljavanje i savremeno tumačenje dela Ežena Joneska u predstavi "Joneskomanija".

ČAROLIJA ŽIVIH BOJA

Geslo ovogodišnjeg, sedmog po redu, Jugoslovenskog pozorišnog festivala u Užicu, uzeto je iz Šekspirovog "Makbeta": "Da obmanete svet, vi uzmite i sami izgled sveta". Na ovim tmurnim prostorima nije to potrebno ni objašnjavati, kaže selektor festivala Veljko Radović, koji je za ovogodišnji praznik pozorišne igre u Užicu izabrao sedam predstava. Scena užickog Narodnog pozorišta, tih sedam večeri, bila je izvor čarolije, kojom pozorište u naš život unosi žive boje i onda kad temi i poruci više pristaju nijanse tamnog.

Veljko Radovic"Za izbor predstava na ovom festivalu kriterijum je bio isključivo estetski", kaže selektor Veljko Radović. "Za mene je ideal pozorišnog čina jedinstvo trijade: dobar tekst, dobra gluma i dobra režija. Predstave koje su se približile tom idealu ušle su u moj izbor. Izgleda lako skupiti sedam najboljih predstava iz Srbije i Crne Gore. Ali to je najmanje lako. Moj izbor je pohvaljen i prošle i ove godine i ja sam, uz sva ograničenja i kritičke primedbe na nivo pozorišne umetnosti kod nas, zadovoljan".

Festival u Užicu otvorila je glumica Mira Banjac. "Pozorište ne menja svet, ali svakako menja njegovu svest ili pobuđuje neka osećanja. Ja bih bila srećna ako bi večeras vaša osećanja bila lepa, nešto što će kao prava umetnička poruka ostati u vašim domovima. Bila mi je izuzetna čast da u ime sjajnih i verovatno najboljih glumaca koje imamo, teatara i predstava, ovaj festival otvorim".

Iza podignute zavese publika je te i narednih večeri gledala zaista dobre predstave, izvedene u odličnoj atmosferi festivala, za koji su kompleti karata, po ne maloj ceni, rasprodati već u junu!
Pored takmičarskih predstava, u pratećem programu festivala priređena je izložba Radovana Baje Vujovića, koju ovaj majstor fotografije priređuje na svakom festivalu, a ove godine bila je to izložba u nastajanju jer je svake večeri dopunjavana fotografijama iz prethodno izvedene predstave. Priređene su i promocije tri nove knjige: "Drame" akademika Ljubomira Simovića, "Stena na Pori" Aleksandra Milosavljevića, dugogodišnjeg direktora užičkog Narodnog pozorišta, i "Svetlarnik", knjiga aforizama Milana Nikitovića, koji je za života dao veliki doprinos snaženju ovog festivala.

NAJBOLJI OD NAJBOLJIH

Ljubivoje RsumovicNa nivou zadatka, da od najboljih izabere najbolje, bio je i stručni žiri. "Većina nagrada dodeljena je većinom glasova", kaže Ljubivoje Ršumović. "Neki članovi jednostavno nisu mogli da se odluče da jedna predstava dobije takoreći sve nagrade. Ali, to je sasvim normalno. Ako je jedna predstava superiorna zašto da ne dobije nagrade koje zaslužuje.

U dilemi da li je najbolja predstava "Joneskomanija", urađena zaista minuciozno, ili "Skup", celovitija predstava u svim teatarskim segmentima, opredelili smo se za "Skup" jer je imao više duše koja je prosto isijavala".

Nagradi se verovatno najviše obradovala Đurdija Cvetić, jer je od Djurdjija Cveticpočetka vezana za ovaj festival. "Užice je moj drugi grad. Sa rastom festivala rasla je i moja uloga na festivalu i evo krunisana je Ardalionom za najbolju žensku ulogu. To će me još više vezati za Užice i njegove ljude, a ostaću verna i ovom velikom festivalu".

Direktor Jugoslovenskog dramskog pozorišta Branko Cvejić podseća na ranije uspehe svog pozorišta na ovom festivalu. "Za sedam proteklih godina osvojili smo 14 nagrada, od kojih su tri za najbolju predstavu".

A reditelj Jagoš Marković ove nagrade priključuje srećnom životu predstave "Skup" zbog čega je veoma zadovoljan. Jagos Markovic"Iz mnogih značenja "Skupa" ja izdvajam onu da ljubav i nada postoje bez obzira na sav mrak! I ta ljubav pobeđuje".

Predrag Ejdus je na ovom festivalu imao čak tri uloge, u "Skupu", "Supermarketu" i "Gospodi Glembajevima". Za svaku je mogao dobiti prvu nagradu, po nekim mišljenjima možda i pre za druge nego za ulogu Zlatikuma u "Skupu".

"Svakom glumcu znači nagrada, a nagrada na ovom festivalu još više jer je ovo festival festivala, tu dolaze najbolje predstave i to je sam vrh naše prošlogodišnje sezone. Izboriti se za nagradu je teško jer i u žiriju svako za sebe predstavlja jednu instituciju u našem pozorišnom životu, sa Predrag Ejdusvisokim autoritetom. Filter i kriterijum su vrhunski i zato mi ova nagrada puno znači".

Predrag Ejdus je pun hvale za užičku publiku. "Bio sam pred njom tri večeri. To je ozbiljna pozorišna publika koja hoće, voli i želi ovaj festival ovde. Ona ima i svoje odlično pozorište i sve to govori da je Užice izraslo u pravu pozorišnu sredinu. Zato volimo da dođemo na festival takvog kvaliteta, sa takvom atmosferom, a to sve opet čini da festival ima budućnost".

Ejdusovu pohvalu užickom pozorištu dopunjuje Dejan Penčić Poljanski, umetnički direktor festivala i Narodnog pozorišta u Užicu. Dejan Pencic Poljanski"Imali smo već dve premijere koje je publika odlično primila i kritika dobro ocenila. To je "Hasanaginica" Ljubomira Simovića u režiji Branka Popovića i "Stanica Brodarevo" Ljiljane Lašić u režiji Tome Trifunovića. Sredinom decembra biće premijera komada Dejana Gligorijevića "Odisej ne stanuje ovde" u režiji Radoslava Dorića. Ova sezona posvećena je savremenom dramskom tekstu, bez obzira da li se radi o prvom izvođenju ili o već izvođenim, ali svežim i pozorišno provokativnim tekstovima. I sve to nosi naš ansambl, ne možemo dozvoliti luksuz da imamo gostujuće glumce, a i suštinski, pravo pozorište se pravi sa sopstvenim ansamblom".

IZAZOV VELIKE IGRE

Smelu ideju da pokrene i čvrstu nameru da održi Jugoslovenski pozorišni festival u Užicu imala je pre sedam godina grupa entuzijasta-znalaca, koji su hrabrom i svestrano osmišljenom realizacijom nametnuli ovaj festival kao jedan od najvećih, ako ne i najveći pozorišni događaj u Srbiji i Crnoj Gori.

Zoran Stamatovic "Mi volimo velike priče i velike igre, i zato okupljamo najbolje predstave iz prethodne pozorišne sezone", ističe direktor festivala i užickog Narodnog pozorišta, Zoran Stamatović. "To podrazumeva solidnu tehnološku osnovu kakvu naše pozorište ima, zatim široko srce i mnogo rada svih zaposlenih koji takoreći volonterski rade u organizaciji festivala i to podrazumeva napore malog grada da bude centralno mesto na pozorišnoj mapi Srbije i Jugoslavije. Svesno smo se opredelili za tako veliki događaj i trudićemo se da Užice ostane ovako značajan pozorišni centar. To je moguće ako "izguramo" organizaciju i finansiranje. Festival ima dobru poziciju u budžetu opštine Užice, i presudnu finansijsku podršku Branislav LecicMinistarstva kulture Srbije i manjim delom Crne Gore. Biće ovo i dalje festival najboljih", optimista je direktor Stamatović.

Ako bude kako je na svečanosti uručenja nagrada i zatvaranju festivala obećao ministar kulture Branislav Lečić, da će reforma pozorišta u Srbiji dovoditi dobre ansamble u svaku sredinu koja prihvata i ceni pravi teatarski čin, onda je i budućnost festivala izvesna.

Od novog selektora Vladimira Kopicla, pesnika i pozorišnog kritičara iz Novog Sada, očekuje se da opet izabere najbolje u sezoni 2002/2003. Njih ćemo gledati na Osmom pozorišnom festivalu u Užicu, od drugog ponedeljka u novembru 2003. godine.

Radenko MUTAVDŽIĆ