Naslovna stranaDr Rade V. Poznanović

IZGINULI U RATOVIMA
1912-1918.
IZ UŽIČKOG OKRUGA

Izdavač: Istorijski arhiv Užice, 1998.

Povodom 80. godisnjice proboja Solunskog fronta i zavrsetka Prvog svetskog rata, Istorijski arhiv Uzice, uz pomoc Skupstine opstine Uzice kao glavnog sponzora, objavio je knjigu dr Rada V. Poznanovica "Izginuli u ratovima 1912-1918. iz uzickog okruga". Knjiga ima 456 strana i stampana je u tirazu od 2000 primeraka, u tvrdom povezu. Pored nekoliko fotografija, u knjizi su objavljene i dve reprodukcije slika najpoznatijeg ratnog slikara Vrhovne komande srpske vojske Mihaila Milovanovica: Kralj Petar Prvi u rovu i Kumanovo. Predgovor je napisao poznati istoricar uzickog kraja dr Stevan Ignjic. Cena knjige je 100 dinara.

Iz ove spomen-knjige vidimo da je iz 233 naselja sa podrucja danasnjih sedam opstina - Arilje, Bajina Basta, Ivanjica, Kosjeric, Pozega, Uzice i Cajetina, bivsi srezovi koji su sacinjavali uzicki okrug, u dva balkanska rata i u Prvom svetskom ratu poginulo i umrlo 16.113 ratnika. Imena poginulih i umrlih data su posebno za svaku danasnju opstinu, odnosno pojedinacno po gradskim naseljima i selima.

Na kraju knjige, kao poseban dodatak, objavljen je kraci tekst pod naslovom "Ratnici pomrli u Uzickoj vojnoj bolnici", a zatim imena 1.213 ratnika. Pored imena umrlih vojnika srpske vojske iz uzickog kraja i drugih krajeva Srbije, objavljena su i imena 387 pomrlih zarobljenih vojnika Austro-ugarske vojske.

Ovom spomen-knjigom autor dr Rade V. Poznanovic i Istorijski arhiv Uzice podigli su najbolji, najveci i najlepsi spomenik poginulim i umrlim ratnicima iz uzickog okruga u oslobodilackim ratovima Srbije 1912-1918. godine. Autor je, kako u predgovoru istice dr Stevan Ignjic, sacinio vredno delo, neobicnu i retku monografiju, koja "jezikom imena" recito i jedinstveno govori o zlom vremenu, patnjama srpskog naroda, zrtvama na frontovima, cije posledice su ostavile oziljke u dusama savremenika. Ova spomen-knjiga je tragican bilans "vremena smrti", nasa kolektivna i licna sudbina, koja citaocima i uopste javnosti, kako istice dr Ignjic, "na samosvojan nacin otkriva sudbinu srpskog ponora i nesrece, ali i nacionalni uzlet naroda u odbrani slobode" jer iz zaboravljene proslosti "stizu poruke koje nas upozoravaju o nemirnom i neizvesnom vremenu".

Djorđe Pilčević


[početak][sadržaj][geografija][kultura][manastiri][privreda][turizam][sport][organizacije]
[zanimljivosti][adresar][dogadjaji][druženje][informacije][mediji][autori][sponzori][email]

www.uzice.net