Ђорђе Пилчевић

ТРАГИЧНО ПРОЛЕЋЕ

(Издавач: Арт-плус, Ужице, 2004)

Нова књига публицисте и новинара Ђорђа Пилчевића свеобухватан је документ о ратним догађајима, страдању и последицама Нато агресије у ужичком крају у пролеће 1999. године

Предано и стрпљиво Ђорђе Пилчевић (Крушчица код Ариља, 1938) пет протеклих година прикупљао је податке, документа и фотографије о једном, како каже, "злосретном времену, које не смемо заборавити како нам се више никада не би поновило".

Књига "Трагично пролеће – ужички крај у Нато агресији 1999", на 300 страница и са око 350 фотографија, свеобухватна је документација о збивањима у десет општина Златиборског округа и општини Ивањица током 78 дана бомбардовања те територије, која обухвата 7.320 квадратних километара и у којој су били угрожени животи 348.000 становника. На њу је пало 1500 пројектила велике разорне моћи, сирене су се оглашавале 135 пута, а ваздушна опасност трајала је у просеку 18 часова дневно.

Најчешће мете напада били су војни аеродроми Поникве код Ужица и Дубиње код Сјенице, затим центри везе, али и многи цивилни објекти. Срушени су ТВ репетитори на Торнику, Биоктошу, Градини и Бићу, уништена сателитска станица у Ивањици, пошта у Ужицу, складиште “Југопетрола” у Пожеги, ски-центар Торник, порушени друмски мостови у Кокином Броду, Бистрици и Пријепољу, железнички у Бистрици, оштећено преко 2000 стамбених и других објеката. Материјална штета процењена је на 500 милиона долара.

Највећи губици су изгубљени људски животи. Са овог подручја погинуло је 14 припадника војске и полиције и 7 цивила, повреде је задобило преко 30 цивила, а после потписивања Кумановског споразума на Косову су нестала или убијена још 4 цивила.

У књизи је посебно обрађено ангажовање Ужичког корпуса и сарадња војске и народа, а посебне целине су и хронологија ратних збивања, реаговања грађана и политичких странака, брига наших људи из дијаспоре и подршка пријатеља из света, затим функционисање локалне самоуправе и ратне привреде и ванпривреде, ратна штета, обнова порушених објеката и уништавање неексплодираних бомби…

Објављене су биографије са фотографијама свих погинулих припадника војске, полиције и цивила. Посебну документарну вредност имају фотографије снимљене током агресије.

Ово је четрнаеста књига Ђорђа Пилчевића, публицисте и новинара "Вести", "Политике" и "Борбе" у пензији, а издавач је "Арт плус" из Ужица.

Раденко Мутавџић


[početak][sadržaj][geografija][kultura][manastiri][privreda][turizam][sport][organizacije]
[zanimljivosti][adresar][dogadjaji][druženje][informacije][mediji][autori][sponzori][email]

www.uzice.net