Milenko Pajić

NEDELJA

Izdavač: LIO, G. Milanovac, 2002.

Nedelja je zbirka pesama, slobodnih poetskih formi i pesama u prozi. Kao takva, ona je neumoljivo osuđena na sužen čitalački krug, jer statistike pokazuju da se u našem vremenu veoma malo vremena odvaja za knjigu, pogotovu za poeziju.

Kada se tome doda mišljenje autora ovih redova da ovu knjigu Milenka Pajića ne može svako i bez određenog predznanja da čita, utisak o malom čitalačkom krugu Nedelje Milenka Pajića ostaje potpun. No, to ni u kom slučaju nije mana ove knjige, naprotiv. To je mnogo više podatak koji govori o stanju duha društva u kome živimo, a Pajić se ovom knjigom predstavio kao jedan odličan i svestran pisac čiji se talenat ne može i ne sme sporiti i čiji rad svakako zaslužuje da bude zabeležen na stranicama istorije srpske književnosti.

Pisac knjiga Ja ili neko drugi, Priče od prozirnog vazduha, Umetnik u spavanju, Merilin čita Uliksa, Lament nad lavaboom, Pričina i druga knjiga pričine, Velika dama želi maglovito jutro, ujedno i dobitnik nagrada Milutin Uskoković i Laza Kostić, ovom zbirkom pokazuje da njegovo stvaralaštvo ulazi u fazu potpune duhovne zrelosti i umetničkog vrhunca.

Promišljanje nad ovom knjigom nije nimalo lako i zahteva od čitaoca potpuno angažovanje, potpunu predanost Pajićevim mislima. Sastavljena iz tri dela, Nedelja, sem u obeležavanju celina, nosi utisak jedinstvenosti i, iako praktično svaki tekst može da se čita sam za sebe, tekstovi tek u Pajićevoj celini dobijaju potpunu afirmaciju, potpuno značenje. Od refleksivne poezije, preko slobodnih poetskih izraza, modernih i jedinstvenog stila, do poezije u prozi, Milenko Pajić nas uvodi u svoj svet, prepoznatljive imaginacije u kome ništa nije isto kao u stvarnosti, a u kome je, (paradoks, zar ne?) ipak sve isto. U tome se najviše i krije ekscentričnost i snaga njegovog izraza. Jednostavnim, a opet bogatim i efektnim rečinikom, interesantnim, pre svega jedinstvenim stilom, autor gradi neki svoj svet, svet stvarnosti i imaginacije, dubokih reminiscencija, stidljivih ali i snažnih emocija, u večnom dijalogu sa piscima prethodnicima koji su, svaki na svoj način, ostavili dubok trag u našem autoru, u njegovom peru, u njegovoj duši. Ritam Pajićevog izraza ne jenjava, on nosi čitaoca, poput romana, tera nas da zažmurimo, da zamislimo donkihotovski svet autora, da smisaonost potražimo u tim nepreglednim dubinama.

Bog je stvorio svet za jednu nedelju, svesno ili nesvesno, Pajićeva Nedelja otvara put poređenjima, otvara autorovo viđenje stvaranja, života i prolaznosti. Pisac komunicira sa Tvorcem, refleksijama utire put duhu, nagoveštavajući da je sve ono što vidimo istina, ali i privid.

No, tu nije kraj. Pajić nije pisac pesimizma, on samo slika svet kakav jeste i kakav nije, činjenično i kakav bi želeo, skida kockice sa Božjeg kolaža i slaže ih po sopstvenom nahođenju. To nije bogohuljenje. Nikako. Tvorac je umetniku dao nepregledan duh, istančane emocije, široku erudiciju i talenat, samim tim i prokletstvo da večno traži ono što se ne može naći... Sem na riskantnom terenu mašte na kome pesnikove slutnje, nadanja, snovi mogu da se rasprsnu kao mehur od sapunice, ukoliko se naprasno suoče sa realnošću...

Pajićevi stihovi, poetske forme objedinjene u ovoj knjizi nastali su tokom duge autorove karijere, verovatno dorađene i sjedinjene u jedan jedinstven svet koji je Milenko Pajić stvorio za jednu Nedelju...

Ivan Ršumović


[početak][sadržaj][geografija][kultura][manastiri][privreda][turizam][sport][zanimljivosti]
[adresar][dogadjaji][diskusije][informacije][mediji][autori][sponzori][email]

www.uzice.net