Svetislav Basara

KRATKODNEVICA

Izdavač: GLAS SRPSKI, Banja Luka, 2000.

Neporeciva je činjenica da Svetislav Basara u svakoj novoj knjizi uspeva da, pre svega na planu forme, obnovi već napisano, kao i da kultivišući vlastitu pripovedačku strategiju stilskim i značenjskim inovacijama održi budnom čitalacku znatiželju

Pripovedač će nam u kratkom romanu "Kratkodnevica" saopštiti: "Tradiciji skloni čitaoci konačno mogu da zaključe da sam se dozvao pameti: tu je čvrsta priča o nekoliko sudbina na čudan i zamršen način povezanih sa mojom". Ništa od toga. U najboljem slučaju reč je o ironičnom autopoetičkom komentaru.

Čak i površni poznavaoci njegove radne biografije znaju da Basara nije sklon litararnim konvencijama. Iako žanrovski najavljen kao ljubavni roman (što, tematski, u izvesnoj meri opravdava ovakvu legitimaciju) novi Basarin rukopis u suštini iznova tematizuje ontološka bespuća i smisaonu korozivnost modernog doba.

Usložnjavajući svoju proznu praksu autor "Kratkodnevice" nam otvara nekoliko mogućnosti čitanja. U jednoj od njih pripovedač nas, govoreći u prvom licu kroz retrospekciju jedne osujećene ljubavi, upoznaje sa sudbinom glavne junakinje romana, fatalnom Nanom "koja uzima dušu onima koje voli". I kao u nekom od Hičkokovih trilera, narator vrtoglavom gradacijom motiva, virtuoznim mešanjem vremenskih rakursa čitaoca uvodi u igru detekcije, promiču, bez daha, kroz stvarne i izmišljene topose (zemlja Avrelija kao jos jedna sviftovski efektna Basarina alegorija poput Etrascije u "Ukletoj zemlji") ubogi provincijski glumci, idolopoklonici i dekadenti, fantaste i nesrećnici iz neiscrpne Basarine crnohumorne imaginacije. "Nikada do kraja nismo svesni šta se krije u onoj mračnoj odaji koju zaklanjaju zavese naših odluka". Ova rečenica iz "Kratkodnevice" mogla bi da stoji kao jedna od ideja romana. Posle romaneksnog dvoknjižja, "Looney Tunes" i "Sveta mast" Basara, rekli bismo, i pored reafirmacije svojih pripovedačkih načela romanom "Kratkodnevica" tek ovlaš dotiče granice naše najbliže realnosti. Hoće se reći da je pisac u ovom slučaju pobedio gorkog analitičara društvene zbilje.

Šta su u najkraćem poetičke vrednosti novog Basarinog romana? Upravo ono što je Italo Kalvino u znamenitim "Američkim predavanjima" smatrao nužnim vrednostima koje svaki pisac u svom ručnom prtljagu treba da ponese u novi milenijum: lakoća, brzina, tačnost, vidljivost, mnogostrukost i čvrstina.

Zoran Jeremić


[početak][sadržaj][geografija][kultura][manastiri][privreda][turizam][sport][organizacije]
[zanimljivosti][adresar][dogadjaji][druženje][informacije][mediji][autori][sponzori][email]

www.uzice.net