ISTORIJSKI ARHIV UZICE
Dimitrija Tucovica 52
Tel: 031/513-484

Istorijski arhiv u Uzicu je 1998. godine obelezio 50 godina postojanja i rada. To je pola veka dragocenog posla na sakupljanju, sredjivanju i obradi arhivske gradje - pisanih dokumenata koji svedoce o vremenu, ljudima i dogadjajima povodom kojih su nastali. Pored ove osnovne delatnosti Arhiv se bavi i naucno-istrazivackim radom i izdavackom delatnoscu.

Istorijski arhiv u Uzicu nadlezan je za arhivske poslove u 10 opstina uzickog regiona: Arilju, Bajinoj Basti, Ivanjici, Kosjericu, Novoj Varosi, Pozegi, Priboju, Prijepolju, Uzicu i Cajetini. U depoima ima gradje u duzini od 2150 metara i jos oko 1000 metara gradje na terenu. To pokazuje i koliko je bogatstvo podataka sacuvanih od zaborava, i dostupnih istrazivacima, pojedincima, ustanovama...

Izdavacka delatnost Arhiva je poslednjih godina dala nekoliko zapazenih naslova. Najnoviji je i najvredniji, to je knjiga "Izginuli u ratovima 1912-1918. iz uzickog okruga" na kojoj je autor dr Rade Poznanovic dugo i brizljivo radio, koristeci pre svega fondove Arhiva, da bi sakupio imena izginulih srpskih vojnika iz uzickog kraja u Prvom svetskom ratu.

Istorijski arhiv u saradnji sa Narodnim muzejom iz Uzica izdaje znacajnu godisnju publikaciju "Uzicki zbornik", u kome se objavljuju naucni i strucni radovi iz politicke, kulturne i ekonomske istorije uzickog kraja. Do sada je izaslo 26 brojeva.

Od 1967. godine Arhiv je smesten u severnom krilu zgrade Skupstine opstine Uzice. Vec odavno je obimom svog rada i znacaja prerastao te prostorne uslove, ali se tek sada radi na resavanju tog problema - gradi se i stavljena je pod krov nova zgrada Istorijskog arhiva na Rakijskoj pijaci u Uzicu, koja ce konacno na adekvatan nacin resiti problem smestaja i cuvanja u odgovarajucim uslovima obimne gradje. Bice stvoreni i optimalni uslovi za rad istrazivaca, a takodje i za rad zaposlenih u Istorijskom arhivu.[početak][sadržaj][geografija][kultura][manastiri][privreda][turizam][sport][organizacije][webmail]
[zanimljivosti][adresar][dogadjaji][druženje][informacije][mediji][autori][sponzori][email]

www.uzice.net

Jugoslovenski TOP Portal