LIKOVNI UMETNICI

U užičkom kraju živi i radi oko 50 akademskih slikara i vajara, ali su i umetnici-amateri veoma zapaženi u ovoj oblasti stvaralaštva. Tokom godine organizuju se brojne samostalne i grupne izložbe, a najzapaženije smotre su Umetnički salon Udruženja likovnih umetnika Užica i Izložba radova umetnika amatera Zlatiborskog okruga. Likovne kolonije okupljaju veliki broj umetnika iz ovog kraja, ali i iz drugih sredina, pa i iz inostranstva.

Treba izdvojiti Međunarodnu umetničku koloniju keramike u Zlakusi koja neguje vekovnu tradiciju obrade gline u ovom selu i koja okuplja umetnike iz celog sveta. Nekoliko kolonija ima već višegodišnju tradiciju kao Spomen-umetnička kolonija "Miroslav B. Protić" u Gornjoj Dobrinji, u Galeriji Boža Kovačevića na Zlatiboru, u Galeriji Vlada Mitrovića u Trnavi zlatiborskoj i kolonija u Tijanića kući u Šljivovici.

Centar bogatog likovnog života ovog kraja je Gradska galerija u Užicu, na čijem se godišnjem kalendaru izložbi nalaze najpoznatija imena jugoslovenskog stvaralaštva. Tu izlažu i istaknuti umetnici iz užičkog kraja, a svake godine, tokom letnjeg raspusta, svoje radove pokažu i studenti akademija i učenici umetničkih srednjih škola koji su rodom odavde. I ovom prilikom treba pomenuti da je vrhunski umetnički dogadjaj u Gradskoj galeriji Međunarodni grafički bijenale "Suva igla".

MANIFESTACIJE
Međunarodni grafički bijenale "Suva Igla"
International graphic art bienial "Dry Point"

UMETNICI
Mladen Jevđović, slikar / painter
Žanka Matić, slikar / painter
Đordje Prudnikoff, slikar/painter
Vladan Terzić, slikar / painter
Vladimir Sivcevič Volođa, ilustrator - karikaturista/illustrator - cartoonist
Sreten Tanasković, slikar / painter
Milorad Kondić - Konda, slikar / painter
Milisav Mića Marinković , slikar / painter
Zarko Radic Žarko Radić "Žara" , slikar / painter
   

INSTITUCIJE
Gradska galerija "Užice"
City gallery of Užice


[početak][sadržaj][geografija][kultura][manastiri][privreda][turizam][sport][organizacije][webmail]
[zanimljivosti][adresar][dogadjaji][druženje][informacije][mediji][autori][sponzori][email]

www.uzice.net

Jugoslovenski TOP Portal