UZICE na Internetu Uzice na Internetu

Broj 23 1. septembar 2002. Godina VII

UŽIČKE DISKUSIONE GRUPE NA INTERNETU

Fokus
 • GASOVOD PREŠAO MORAVU
 • NOVI STANOVI U UŽICU
 • Privreda
 • SLOVENCI KUPUJU VALJAONICU ALUMINIJUMA
 • Film
 • ZAVRŠEN DESETI JUBILARNI MEFEST
 • In memoriam
 • PROFESOR MILAN POPOVIĆ
 • F o k u s

  GASOVOD PREŠAO MORAVU

  Na trasi gasovoda od Čačka do Užica savladana je najteža deonica - postavljene su cevi preko Zapadne Morave u dužini od 174 metra. Radove izvode užička preduzeća "Jedinstvo" i "Putevi".

  Do sada je postavljeno 20 kilometara budućeg gasovoda, a radovi se nastavljaju prema utvrđenoj dinamici. Očekuje se da na proleće gasovod stigne do Užica.

  Vrednost dosadašnjih radova iznosi 6 miliona maraka, a procenjuje se da je za okončanje posla potrebno ukupno oko 25 miliona maraka.


  NOVI STANOVI U UŽICU

  U Ratarskoj ulici u Užicu završeni su radovi na stambenoj zgradi sa 50 stanova, a ključevi su svečano uručeni budućim vlasnicima. Glavni investitori gradnje bili su Valjaonica bakra i Valjaonica aluminijuma i užički ŽTP. Četiri stana dobiće Opština, dva za borce poslednjih ratova i dva za socijalno ugrožene porodice.


  P r i v r e d a

  SLOVENCI KUPUJU VALJAONICU ALUMINIJUMA

  Odlukom Tenderske komisije i Agencije za privatizaciju Vlade Srbije novi vlasnik 70 odsto kapitala Valjaonice aluminijuma u Sevojnu biće slovenačka firma "IMPOL" iz Slovenske Bistrice. Cena po kojoj je prodata fabrika je 7 miliona dolara, a kupac se obavezao da uloži još 14 miliona dolara za poboljšanje tehnološkog procesa proizvodnje. Preko 3 miliona dolara biće uloženo kao obrtni kapital.

  "IMPOL" je prihvatio i socijalni program po kome za 5 godina niko od 1.100 radnika neće ostati bez posla, iako će onima koji žele da odu iz firme biti ponuđeni uslovi pod kojima to mogu da urade.

  Prema razvojnom planu proizvodnja će za 5 godina preći 50.000 tona godišnje, a stalnim upošljavanjem kapaciteta razrešiće se sadašnji višak zaposlenih.

  Na tenderu za kupovinu Valjaonice aluminijuma učestvovala je i firma "Ist point" sa Kipra vlasnika Zorana Drakulića, koja već ima određeno učešće u finansiranju proizvodnje u susednoj Valjaonici bakra. "Ist point" je za kupovinu ponudio


  F i l m

  ZAVRŠEN DESETI JUBILARNI MEFEST

  Na Zlatiboru je, posle četiri festivalska dana, u subotu završen deseti jubilarni MEFEST - Medjunarodni festival turističkog, ekološkog i sportskog filma. Na festivalu je, u zvaničnoj konkurenciji, prikazano 87 filmova iz 14 zemalja.

  Žiri kojem je predsedavao poznati filmski reditelj Lordan Zafranović, Gran pri MEFEST-a dodelio je ekološkom filmu "Zavičaj" autora Milutina Vučinića, u produkciji "Zastava filma".

  U kategoriji turističkog filma nagradu "Srebrni bor" dele filmovi "Carska Pulja" iz Italija i "Raj na zemlji" iz Kine.

  U kategoriji ekoloških filmova nagradu "Srebrni bor" ravnopravno dele "Nebojšini divlji konji" autora Zorana Milenkovića i "Nedužne grabljivice" iz Slovačke.

  Najbolji sportski film na desetom MEFEST-u je "Ekstremi vertikala" Dušana Varde.

  Žiri je dodelio i više specijalnih nagrada i to filmovima "Ambijent, priroda to smo mi" (Angola), "Banja Koviljača" autora Aleksandra Ratkovića, "Iranska kultura i umetnost" (Iran), "Dobro


  I n   m e m o r i a m

  PROFESOR MILAN POPOVIĆ

  Profesor užičke gimnazije Milan Popović, legenda Užica, strasni planinar i pisac više knjiga, preminuo je u 94. godini života. Ostaće upamćen po brojnim anegdotama, šalama i zgodama, ali i kao odličan pedagog koji je umeo da motiviše mlade ljude da stiču znanja i uporedo razvijaju telesno zdravlje i stiču kondiciju.

  Milan Popović je predavao istoriju i druge predmeta u užičkoj Gimnaziji decenijama posle rata, a kada je otišao u penziju nastavio je svoju pedagošku misiju okupljajući mlade ljude u planinarko društvo i nastavljajući da ih vodi na izlete i u poznim godinama.

  Profesor Popović je napisao knjigu sećanja na internaciju za vreme Drugog svetskog rata u nacističkim logorima, a kasnije i prvu istoriju planinarenja u užičkom kraju.

  Milan Popović ostaće u trajnom sećanju brojnih generacija svojih učenika i sugrađana koji su ga sretali uvek punog životne energije i optimizma.
  "UŽICE NA INTERNETU"
  elektronski časopis za Uzicane i o užičkom kraju

  IZDAVAČ: DataVoyage, Užice; REDAKCIJA: Radenko Mutavdžić, Predrag Supurović,
  Goran Poštaš, Vladimir Sivčević Volođa, Aleksandar Bogićević;
  ADRESA: YU 31000 UŽICE, Dimitrija Tucovića 44/84;
  TELEFONI: (+381 31) 510030, 531374, FAKS: 510430;
  E-MAIL: editor@uzice.net

  Časopis je besplatan i distribuira se preko Internet-a. Prijavljivanje za preuzimanje brojeva putem e-maila na subscribe@uzice.net. Odjavljivanje na mailto: unsubscribe@uzice.net.
  Svaki broj časopisa mozete pogledati i na web-u: http://www.uzice.net/ui/ .

  (c)1996,2002 Copyright by DataVoyage. Sva prava zadržana.
  Dalja distribucija dozvoljena uz obavezu navođenja izvora.


  Member of UziceNet; WEB Design: DataVoyage