UZICE na Internetu Uzice na Internetu

Broj 20 11. avgust 2002. Godina VII

UŽIČKE DISKUSIONE GRUPE NA INTERNETU

Fokus
 • NA GRADILIŠTU GASOVODA
 • NOVI POSLOVNI CENTRI
 • DAN OPŠTINE BAJINA BAŠTA
 • Privreda
 • FAP IZVOZI U ALŽIR
 • Kultura
 • POČELA KOLONIJA UMETNIČKE KERAMIKE U ZLAKUSI
 • SPOMENIK PROROKU TARABIĆU
 • Sport
 • "SLOBODA" ISPALA IZ DRUGE LIGE
 • BOGIĆEVIĆ POBEDNIK SKOKOVA U VODU
 • Turizam
 • NASTAVAK UREĐIVANJA "ŠARGANSKE OSMICE"
 • DRINSKA REGATA
 • F o k u s

  NA GRADILIŠTU GASOVODA

  Na gasovodu od Čačka prema Užicu ove godine dosta je urađeno. Od ukupno 53 kilometra do sada je urađeno 16, skoro jedna trećina. Izvođače radove iz užičkih preduzeća "Jedinstvo" i "Putevi" posetili su predsednik užičke opštine Miroslav Martić i potpredsednik Milomir Sredojević.

  Prema planu do kraja godine gasovod treba da stigne na desetak kilometara do Užica. To najviše zavisi od isporučioca cevi "Energogasa", zbog čijih kašnjenja su usporeni radovi na postavljanju cevovoda. Prvobitnim planom bilo je predviđeno da gasovod do zime stigne do Užica.

  Za narednu godinu ostaje da primarni krak gasovoda dođe do Užica, a paralelno će se raditi podstanice. Pojedine firme treba da dobiju gas u drugoj polovini naredne godine, a sekundarna mreža, odnosno priključivanje gradskih kotlarnica ostaje za 2004. godinu.


  NOVI POSLOVNI CENTRI

  Skupština opštine Užice i Direkcija za izgradnju prezentovali su tri nova projekta na tri lokacije, u cilju animiranja potencijalnih investitora za ulaganje u nove poslovne centre. To su objekti "Pariz, "Siti" i "Sevojno L".

  Planirano je da se za projekte "Pariz" i "Siti" konkurs raspiše već u septembru. Namena svih budućih objekata je slična, namenjeni su za trgovine, uslužne i javne delatnosti, garaže...


  DAN OPŠTINE BAJINA BAŠTA

  Knez Aleksandar Karađorđević je svojim potpisom na ukaz ozvaničio osnivanje varošice Bajina Bašta, 12. jula 1858. Ovaj dan je obeležen spletom manifestacija.

  Bajinobaštanima je priređena izložba Radomira Vergovića, kao i književno veče Milosava Tešića, akademika, učenici "Vukovci" su bili na prijemu sa čelnicima Skupštine opštine, otvoren je izviđački kamp blizu manastira Rača, održano je otvoreno prvenstvo grada u ribolovu, održana je fudbalska utakmica između domaće "Sloge" i beogradskog "Partizana", priređene su i trke "fića", košarkaški turnir kadeta iz Bratunca, Kosjerića i Bajine Bašte i rok koncert grupe Električni orgazam.


  P r i v r e d a

  FAP IZVOZI U ALŽIR

  U Fabrici automobila u Priboju boravi delegacija firme "Aures motor" iz Alžira koja planira uvoz oko hiljadu FAP-ovih kamiona godišnje. Najveće probleme prave visoke carine u Alžiru za uvoz gotovih u rastavljenih kamiona.

  Generalni direktor FAP-a Mirko Stojović očekuje da će se ove teškoće razrešiti i da će FAP realizovati ovaj vredan posao koji će puno značiti za upošljavanje kapaciteta i dalju konsolidaciju najvećeg pribojskog kolektiva.

  U Alžir su već isporučena 4 kamiona, a 12 će biti isporučeno do sredine avgusta. Firma "Aures motor" već je napravila objekte za montažu kamiona jer se planira i kupovina tehnologije proizvodnje FAP-ovih kamiona.


  K u l t u r a

  POČELA KOLONIJA UMETNIČKE KERAMIKE U ZLAKUSI

  U četvrtak, 8. avgusta, počela je sa radom sedma Međunarodna kolonija umetničke keramike "Zlakusa 2002". Prema rečima rukovodioca Kolonije i autora projekta "Keramika Zlakusa" Sofije Bunardžić, akademskog slikara-keramičara, učestvuje 20 umetnika iz zemlje i inostranstva i kritičar Nikola Kusovac iz Beograda. Umetnici rade u radionici majstora-grnčara Milojka Nikitovića.

  Pokrovitelji su Ministarstvo kulture Srbije i Skupština opštine Užice. Kolonija traje do 18. avgusta, a završava se pečenjem manjih radova kako bi umetnici imali uvid u komletan proces nastajanja umetničke keramike tehnikom "Zlakusa". U septembru je pečenje većih radova, a izložba radova sa ove kolonije planirana je za novembar u užičkoj Gradskoj galeriji.


  SPOMENIK PROROKU TARABIĆU

  Prošlo je 148 godina od smrti najpoznatijeg srpskog proroka Miloša Tarabića, a njegov grob na kremanskom groblju Veletovo takoreći nije bio ni obeležen. A Kremna svoju popularnost u mnogome duguju svojim Tarabićima, čije "Kremansko proročanstvo" već dugo predstavlja mit, legendu, osnov za svakojaka predviđanja, od kojih su se mnoga ostvarila. Miloš je predvideo svoju smrt i smrt nekih srpskih vladara, a brojni događaji potvrđuju njegovu vidovitost.

  Nedavno su Kremanci vratili deo duga Tarabićima, podigavši im spomenik na mesnom groblju, udaljenom oko kilometar od njihove kuće. Spomenik su od kremanskog kamena isklesali najbolji seoski kamenoresci Milun i Vidoje Selaković, a svečanosti osvećenja prisustvovali su potomci Tarabića i prote Zaharija Zaharića koji je zapisao Tarabića proročanstva, brojni ugledni gosti, a knez Aleksandar Karađorđević poslao je najmlađeg sina princa Dušana, koji je doputovao iz Pariza.

  O Tarabićima, Kremnima i planovima turističkog razvoja govoril


  S p o r t

  "SLOBODA" ISPALA IZ DRUGE LIGE

  Porazom od Šumadije u Kragujevcu od 2 : 0 na ponovljenoj utakmici koja je odlučivala o drugoligaškom statusu, užička "Sloboda" se oprostila od daljeg takmičenja u ovom rangu. U narednoj sezoni "Sloboda" će igrati u Srpskoj ligi.


  BOGIĆEVIĆ POBEDNIK SKOKOVA U VODU

  U petak, na Ilindan, održani su 11. skokovi u vodu sa starog železničkog mosta na užičkoj plaži. U konkurenciji preko 20 takmičara iz šest gradova i ove godine najbolji je bio Užičanin Branko Bogićević, drugi je Marko Veljković takođe iz Užica, a treći Vladan Berleković iz Sombora.

  Nagrade za najbolje iznosile su 15, 10 i 5 hiljada dinara. Ukupni troškovi iznosili su oko 200.000 dinara, a polovinu sume obezbedila je Skupština opštine Užice.


  T u r i z a m

  NASTAVAK UREĐIVANJA "ŠARGANSKE OSMICE"

  Saobraćajni institut CIP iz Beograda izradio je Generalni plan revitalizacije pruge uskog koloseka Mokra Gora - Šargan Vitasi. Plan je bio na javnom uvidu do 8. avgusta, a na javnoj raspravi 9. avgusta iznete su primedbe i sugestije.

  Na ovoj relaciji pruga savladava visinsku razliku od 250 metara, praveći čuvenu "Šargansku osmicu", odnosno prolazeći dva puta kroz istu geografsku tačku. Da bi ceo kompleks bio još atraktivniji za potrebe turizma planiraju se prilazni putevi, parkirališta, putni prelazi, pomoćni objekti i niz drugih sadržaja koji će doprineti funkcionalnosti pruge.


  DRINSKA REGATA

  Preko 60 čamaca sa preko 500 učesnika okupilo se na startnom mestu 10. jubilarne "Drinske regate", ispod perućačke brane. Učesnici su došli sa raznih strana, iz Beograda, Bajine Bašte, Užica, Čačka, Loznice, Požege, Zvornika, Šapca, Banja Luke, Bratunca i drugih mesta.

  Sitnakuša nije narušila odlično raspolođenje učesnika koje su celim putem pratili i trubači Velibora Boškovića. Ipak najlepšti utisak ostavila je sama reka i priroda oko nje i njihova neponovljiva lepota.

  Regata je u predvečerje završena u Rogačici.
  "UŽICE NA INTERNETU"
  elektronski časopis za Uzicane i o užičkom kraju

  IZDAVAČ: DataVoyage, Užice; REDAKCIJA: Radenko Mutavdžić, Predrag Supurović,
  Goran Poštaš, Vladimir Sivčević Volođa, Aleksandar Bogićević;
  ADRESA: YU 31000 UŽICE, Dimitrija Tucovića 44/84;
  TELEFONI: (+381 31) 510030, 531374, FAKS: 510430;
  E-MAIL: editor@uzice.net

  Časopis je besplatan i distribuira se preko Internet-a. Prijavljivanje za preuzimanje brojeva putem e-maila na subscribe@uzice.net. Odjavljivanje na mailto: unsubscribe@uzice.net.
  Svaki broj časopisa mozete pogledati i na web-u: http://www.uzice.net/ui/ .

  (c)1996,2002 Copyright by DataVoyage. Sva prava zadržana.
  Dalja distribucija dozvoljena uz obavezu navođenja izvora.


  Member of UziceNet; WEB Design: DataVoyage