UZICE na Internetu Uzice na Internetu

Broj 19 22. jul 2002. Godina VII

UŽIČKI OGLASI ON LINE

Fokus
 • DOPUNA BUDŽETA
 • NEVREME OMELO ŽELEZNIČARE
 • REFORMA JAVNIH PREDUZEĆA
 • Privreda
 • ZABRINJAVAJUĆI PAD PROIZVODNJE
 • ŠTRAJKOVI ODLOŽENI
 • ZDRAVA HRANA
 • ELEKTRONSKO POSLOVANJE
 • Kultura
 • LIKOVNA KOLONIJA U SIROGOJNU
 • ONI KOJI DOLAZE
 • Turizam
 • NA ZLATIBORU LETNJA ATMOSFERA
 • Dosije
 • UHAPŠEN LEKAR ZBOG PRIMANJA MITA
 • ĐETINJA UZELA DANAK
 • F o k u s

  DOPUNA BUDŽETA

  Na 16. sednici Skupštine opštine Užice odbornici su usvojili dopunu budžeta za ovu godinu u cilju još boljeg i efikasnijeg izvršavanja zakonskih obaveza budžeta.

  Odbornici nisu usvojili predlog svojih kolega Željka Moračanina i Dragana Penezića da se spisku imena funkcionera koji se predlažu Vladi Srbije za razrešenje doda i predsednik Okružnog suda Ljubiša Radulović.

  Skupština je izabrala novog direktora JKP "Bioktoš". To je Zoran Živković, dosadašnji direktor rudnika "Magnezit".

  Izabrani su i članovi školskih odbora i jedan broj članova upravnih odbora javnih preduzeća.


  NEVREME OMELO ŽELEZNIČARE

  Prošli vikend je za putnike bio neprijatno iskustvo. Zbog nevremena je u subotu rano ujutro blizu Prijepolja došlo do odrona oko 200 kubika zemlje na putnički voz. Voz je iskliznuo iz šina ali nije bilo povređenih putnika. Zastoj na pruzi je trjao 18 časova koliko je trebalo železničarima da očiste prugu i osposobe pokidane elektrovodove.


  REFORMA JAVNIH PREDUZEĆA

  Prema rečima predsednika IO SO Užice, Slavka Lukića, formirana je Komisija IO za racionalizaciju javnih preduzeća javnih ustanova koje su pod upravom opštine. Ciljje da se utvrdi optimalna organizacija javnh preduzeća, da se utvrdi višak, odnosno manjak zaposlenih. Prema informacijama, u javnim preduzećima ima viška zaposlenih u adminsitraciji a nedostaju radnici na poslovima koji predstavljaju osnovnu delatnost ovih preduzeća.


  P r i v r e d a

  ZABRINJAVAJUĆI PAD PROIZVODNJE

  Privreda u društvenoj svojini u užičkom kraju beleži dalji pad proizvodnje, a indeks pada u prvih pet meseci ove godine je 22,60 odsto. Firme koje beleže pad proizvodnje učestvuju sa 50 odsto u strukturi industrijske proizvodnje ovog regiona.

  Spoljnotrgovinski bilans u prvih pet meseci je 80,5 miliona dolara, od čega je 39,6 izvoz, a 40,9 uvoz. Ohrabruju podaci da je izvoz povećan za 17 odsto u odnosu na isti period prošle godine, a izvoz je smanjen za 10 odsto.

  Ukupan broj nezaposlenih u Zlatiborskom okrugu povećan je za 1.869 lica ili 5 odsto u odnosu na stanje krajem februara.


  ŠTRAJKOVI ODLOŽENI

  Sindikat užičke Elektrodistribucije saopštio je da će najavljeni štrajk biti zamrznut do 1. avgusta čime Sindikat izlazi ususret zahtevima ministarke Kori udovički da joj daju nešto vremena da sredi sutuaciju u svom ministarstvu koje je tek preuzela. Sindikalci ipak ne odustaju od svoji h zahteva i pripremili su nove.

  I železničari su odustali od štrajka. Privaćena je ponuda Vlade Srbije i oslovodstva ŽTP-a da se plate na sadašnjem nivou isplaćuju zaključno sa septembrom a ne krajem godine kako je ranije bilo ponuđeno. Sindikalci su iak i dalje spremni na štrajk ako dogovoreno ne bude ispoštovano.

  Ipak, u Fabrici sintetičkih smola "Epoksid" štrajk 28 radnika i dalje traje. Direktor je obećao da će od devet zahteva ipsuniti četiri. Pošto je u štrajku trećina zaposlenih, proizvodnja u "Epoksidu" nije prekinuta.


  ZDRAVA HRANA

  Privatno preduzeće "Eko Zlatar" za proizvodnju i otkup šumskog bilja iz Nove Varoši i američka humanitarna organizacija Mersi korps sklopili u ugovor o donaciji 35.000 dolara zbog nabavke opreme za preradu šampinjona. ovo je deo programa donacija za razvoj programa proizvodnje zdrave hrane. "Eko Zlatar" zapošljava 32 radnika a najavljeno je otvaranje još šest radnih mesta.


  ELEKTRONSKO POSLOVANJE

  Regionalna privredna komora Užice u saradnji sa Fakultetom organizacionih nauka iz Beograda organizovala je u protekloj školskoj godini Specijalističke studije za smerove Elektronsko poslovanje i Internet tehnologije sa predavanjima u Užicu.

  Cilj ovih studija bio je osposobljavanje kadrova sa završenom visokom školom za primenu internet tehnologija i elektronskog poslovanja, iz razloga značajne potrebe privrede za stručnjacima u ovoj oblasti. Tim povodom, u velikoj sali Regionalne privredne komore Užice, 15. jula 2002. godine, uspešno je završen prvi ciklusa predavanja.


  K u l t u r a

  LIKOVNA KOLONIJA U SIROGOJNU

  U subotu je u Sirogojnu počela sedma Međunarodna likovna kolonija pejsaža, koju organizuje firma "Sirogojno kompani". Učesnici su akademski slikari iz zemlje i inostranstva. Na svečanosti otvaranja priređen je koncert etno muzike i modna revija kreatora Dobrile Smiljanić.

  Vlasnik firme "Sirogojno kompani" gospodin Rade Ljubojević prihvatio je da finansira likovnu koloniju u okviru projekta revitalizacije sela i oživljavanja kulturnih aktivnosti, posebno onih koje tokom leta mogu privući turiste.


  ONI KOJI DOLAZE

  U užičkoj Gradskoj galeriji u utorak će biti otvorena izložba radova učenika i studenata umetničkih škola i fakulteta. Ovo je tradicionalna izložba koja se priređuje tokom leta pod nazivom "Oni koji dolaze". Na izložbi će biti preko 30 radova mladih umetnika iz našeg kraja.


  T u r i z a m

  NA ZLATIBORU LETNJA ATMOSFERA

  Za ovo leto najavljen je bogat program na Zlatiboru.

  Narednog vikenda Zlatibor će dočekati trubačke orkestre iz ovog kraja koji se nadmeću za učešće na Saboru trubača u Guči. Takmičenje će se održati na stadionu pored jezera, a sabor će pratiti više kulturnih manifestacija koje će biti izvedene na bini u centru Zlatibora. Predstaviće se pevačke grupe iz našeg kraja, koncert će prirediti društva "Prvi partizan" i "Aleksinac", a gosti na saboru trubača biće i duvački orkestri iz vranjanskog kraja.

  Početkom avgusta na Zlatiboru će biti održan Etno sajam, manifestacija koja već treću godinu okuplja etno poslenike. U okviru programa biće održane izložbe, promocije i predstavljanja raznih etno sadržaja, okrugli stolovi, i druge kulturna i umetnička dešavanja. Program Sajam možete pogledati na adresi www.uzice.net/etnosajam/

  Najavljen je i koncert Vasila Hadžimanova.


  D o s i j e

  UHAPŠEN LEKAR ZBOG PRIMANJA MITA

  Policija je u utorak uhapsila dr Vladimira Stojadinovića, lekara hirurga Opšte bolnice u Užicu, zbog primanja mita. Njega je prijavio pacijent Živorad Lazić, jer mu je lekar tražio 150 eura da odmah izvrši snimanje dvanaestopalačnog creva, da ne bi čekao redovan termin za snimanje u septembru.

  Lazić je bio revoltiran ovakvih zahtevom dr Stojadinovića i otišao je u SUP, gde ga je prijavio i uzeo 150 eura, sa upisanim serijskim brojevima, da ih da lekaru. Kada je to uradio policija je u bolničkom hodniku presrela dr Stojadinovića i kod njega našla novac.

  Po hapšenju dr Stojadinović je odbio da uzima hranu sve dok se navodno ne dokaže da je ceo slučaj insceniran.


  ĐETINJA UZELA DANAK

  Na Velikoj brani, 12. jula oko 18 časova deca su pronašla beživotno telo Milivoja Milosavljevića (44) iz Užica, zaposlenog u Centru za socijalni rad u Užicu. Prvih informacije istražnih organa su da je Milosavljević najverovatnje doživeo srčani udar prilikom kupanja.
  "UŽICE NA INTERNETU"
  elektronski časopis za Uzicane i o užičkom kraju

  IZDAVAČ: DataVoyage, Užice; REDAKCIJA: Radenko Mutavdžić, Predrag Supurović,
  Goran Poštaš, Vladimir Sivčević Volođa, Aleksandar Bogićević;
  ADRESA: YU 31000 UŽICE, Dimitrija Tucovića 44/84;
  TELEFONI: (+381 31) 510030, 531374, FAKS: 510430;
  E-MAIL: editor@uzice.net

  Časopis je besplatan i distribuira se preko Internet-a. Prijavljivanje za preuzimanje brojeva putem e-maila na subscribe@uzice.net. Odjavljivanje na mailto: unsubscribe@uzice.net.
  Svaki broj časopisa mozete pogledati i na web-u: http://www.uzice.net/ui/ .

  (c)1996,2002 Copyright by DataVoyage. Sva prava zadržana.
  Dalja distribucija dozvoljena uz obavezu navođenja izvora.


  Member of UziceNet; WEB Design: DataVoyage