UZICE na Internetu Uzice na Internetu

Broj 13 9.jun 2002. Godina VII

Diskusione grupe

Blic
 • BLOKADA SAOBRAĆAJA ZBOG CENE MALINE
 • Privreda
 • STRATEGIJA RAZVOJA SRBIJE
 • Kultura
 • "ČUDESNO DRVO" RADOMIRA VERGOVIĆA
 • KNJIGA RAZGOVORA SLOBODANA RADOVIĆA
 • Sport
 • OLIVERA JEVTIĆ ČETVRTA NA KROSU U NJUJORKU
 • B l i c

  BLOKADA SAOBRAĆAJA ZBOG CENE MALINE

  Početak ove sedmice obeležila je trodnevna blokada magistralnog puta na petlji kod Požege. Proizvođači malina, nezadovoljni najavljenom otkupnom cenom maline od 40 dinara za kilogram, zaustavile su saobraćaj tražeći od Vlade Srbije da posreduje u pregovorima sa otkupljivačima kako bi se postigla cena od 60 dinara za kilogram.

  Napredak u pregovorima postignut je tek u utorak uveče u Beogradu gde su predstavnici Udruženja proizvođača maline »Vilamet« iz Arilja dobili uveravanja Vlade Srbije da će otkupljivači dobiti povoljne kredite za otkup maline ovogodišnjeg roda.

  Protest je nastavljen blokadom ariljske Zemljoradničke zadruge, koja je najveći otkupljivač maline u ovom kraju, sa kapacitetom od 7,5 hiljada tona. Odgovor Zadruge je što su radnike poslali na odmor, a određivanje konačne cene za malinu ostavili za početak berbe.

  P r i v r e d a

  STRATEGIJA RAZVOJA SRBIJE

  Tokom juna u Srbiji je organizovan niz rasprava o strategiji razvoja pojedinih grana industrije u okviru Vladinog projekta "Strategija razvoja Srbije do 2010. godine". U Užicu su organizovane dve rasprave: o turizmu i vojnoj industriji.

  Ovim projektom predviđena su tri primarna cilja koja treba postići do 2010. godine: povećanje izvoza do 45 odsto društvenogh proizvoda Srbije, ostvarenje nacionalne samodovoljnosti, odnosno spremnosti da u pojedinim granama privrede budemo sposobni da potpuno sami preživimo i treći prioritet je razvojna infrastruktura za privredu i vanprivredu u celini. Da bi se ostvarili ovi rezultati potrebno je investirati do 33 milijarde dolara. Najveće investicije bile bi usmerene u informaciono-telekomunikacioni saobraćaj (12 milijardi) i energetiku (8 milijardi). Ovakav razvoj nužno je da bude praćen i značajnom kadrovskom obnovom. Procena je da nedostaje preko 32.000 adekvatno obučenih menadžera i stručnjaka, dok na drugoj strani imamo viškove radnika u privredi i veliki broj nezaposlenih na tržištu rada.

  Strategija razvoja bazira se na 23 sektora koji treba da stvore tržišno i razvojno orijentisanu privredu Srbije. Ona bi omogućila da društveni bruto proizvod poraste sa procenjenih 10 milijardi dolara u 2000. godini na 15 milijardi dolara u 2005. i 22 milijarde dolara u 2010. godini. Porastao bi i društveni bruto proizvod po stanovniku sa 1250 dolara u 2000. godini, na 1800 dolara u 2005. i 2830 dolara u 2010. godini.

  K u l t u r a

  "ČUDESNO DRVO" RADOMIRA VERGOVIĆA

  Akademski slikar Radomir Vergović otvorio je u četvrtak uveče u Jokanovića kući samostalnu izložbu crteža pod nazivom "Čudesno drvo". Organizator izložbe je Narodni muzej.

  KNJIGA RAZGOVORA SLOBODANA RADOVIĆA

  Upravnik Narodne biblioteke u Užicu Slobodan Radović autor je knjige književnih razgovora "Reč po reč", u kojoj su razgovori sa 16 naših poznatih pisaca vođenih na književnim večerima u Čitalištu užičke biblioteke. O knjizi kao svojevrsnoj hronici kulturnih događanja u Užicu kada je reč o posetama naših vodećih prisaca, govorili su prof. Dr Miomir Milinković i Milenko Pajić.

  S p o r t

  OLIVERA JEVTIĆ ČETVRTA NA KROSU U NJUJORKU

  Naša najbolja atletičarka Olivera Jevtić postigla je još jedan zapažen uspeh. Na trci u Njujorku osvojila je 4. mesto.
  "UZICE NA INTERNETU" Elektronski časopis za Užičane i o užičkom kraju;
  IZDAVAČ: DataVoyage , Užice;
  REDAKCIJA:
  Radenko Mutavdžić, Predrag Supurović, Goran Poštaš,
  Vladimir Sivcević Volodja, Aleksandar Bogićević;
  ADRESA: YU 31000 UŽICE, Dimitrija Tucovića 44/84; TELEFONI: (+381 31) 531374, 511076;
  E-MAIL: office@uzice.dv.co.yu

  Časopis je besplatan i distribuira se preko Internet-a.
  Prijavljivanje za preuzimanje brojeva putem e-maila na subscribe@uzice.dv.co.yu .
  Odjavljivanje na mailto: unsubscribe@uzice.dv.co.yu.
  Svaki broj časopisa mozete pogledati i na
  web-u: http://www.uzice.net/ui/ .

  (c)1996, 2002 Copyright by DataVoyage. Sva prava zadrzana.
  Dalja distribucija dozvoljena uz obavezu navodjenja izvora.


  WEB Design:
  DataVoyage