UZICE na Internetu Uzice na Internetu

Broj 12 19.maj 2002. Godina VII

Diskusione grupe

Blic
 • "SOCIETE GENERALE YUGOSLAV BANK" OTVORILA EKSPOZITURU U UŽICU
 • BEZ DOGOVORA O CENI MALINE
 • Knjiga
 • "PESNIČE NARODA MOG" PO 34. PUT
 • Izlozba
 • KOPIJE IKONA U JOKANOVIĆA KUĆI
 • Turizam
 • GOSTILJE VAS ZOVE
 • Fokus
 • PROLEĆNO SREĐIVANJE
 • B l i c

  "SOCIETE GENERALE YUGOSLAV BANK" OTVORILA EKSPOZITURU U UŽICU

  "Societe generale bank" otvorila je u sredu ekspozituru u Užicu. Na konferenciji za štampu u petak o poslovima banke govorio je gospodin Erik Blanšted, izvršni direktor za poslove sa stanovništvom za Jugoslaviju. Pored šest ekspozitura u Beogradu i jedne u Nišu ovo je osma ekspozitura ove banke, ujedno prva strana banka u užičkom regionu. "Societe generale bank" izvan Francuske ima svoje banke u 75 zemalja sveta i oko 13 miliona klijenata.

  U užičkoj ekspozituri zaposleno je 10 službenika. Prema rečima regionalnog direktora Miroslava Rebića banka će obavljati sve klasične poslove sa privredom i stanovništvom. Privreda ovog kraja očekuje pogodnosti u kreditnoj politici kojima ova banka stimuliše razvoj malih i srednjih preduzeća.

  BEZ DOGOVORA O CENI MALINE

  Na sastanku proizvođača i otkupljivača maline sa predstavnicima Vlade Srbije, koji je održan u četvrtak u Požegi, nije postignut dogovor o otkupnoj ceni maline ovogodišnjeg roda u užičkom kraju. Proizvođači traže cenu od 60 dinara za kilogram, dok otkupljivači još nisu zvanično izašli sa predlogom koliko bi platili za kilogram maline. Direktor najvećeg otkupljivača, ariljske Hladnjače, Mirko Dabović bio je izričit da će ova firma sa kapacitetom od 6.000 tona smrznute maline saopštiti otkupnu cenu tek kada počne berba maline.

  Proizvođači su zapretili da će ukoliko ne budu zadovoljni otkupnom cenom ponovo blokirati puteve kao vid pritiska na otkupljivače i Vladu Srbije da im ponudi prihvatljivu cenu. Sastanku u Požegi prisustvovali su i Aleksandar Marić, savetnik predsednika Vlade Srbije i Dragan Marković, zamenik ministra poljoprivrede.

  K n j i g a

  "PESNIČE NARODA MOG" PO 34. PUT

  Republičko takmičenje recitatora Srbije "Pesniče naroda mog" održano je u petak i subotu u Užicu. Ovo je 34. smotra najboljih recitatora na kojoj je nastupilo 112 recitatora koji su pobedili na okružnim i pokrajinskim takmičenjima. Iz Vojvodine je učestvovalo 27, a sa Kosova i Metohije 15 recitatora.

  Ovogodišnje takmičenje recitatora otvorio je akademik Ljubomir Simović, a program otvaranja posvećen je 70-godišnjici rođenja pesnika Miroslava Antića.

  Užice je domaćin ovog takmičenja od 1989. godine. Organizatori su Savez amatera Srbije i Preduzeće "Art" iz Užica, a pokrovitelji ministarstva kulture i prosvete, Skupština opštine Užice, Vukova zadužbina i Zadužbina Desanke Maksimović.

  I z l o ž b a

  KOPIJE IKONA U JOKANOVIĆA KUĆI

  U Jokanovića kući u Užicu u petak je otvorena izložba kopija fresaka slikara restauratora Dragana Tomanovića. Izloženo je preko 20 kopija fresaka iz srpskih manastira i crkava, Mileševe, Pećke patrijaršije, Dečana i Bele Crkve Karanske. O ikonama, restauratorskom poslu i radu Dragana Tomanovića govorio je direktor Nardonog muzeja Dragiša Milosavljević.

  T u r i z a m

  GOSTILJE VAS ZOVE

  Turističko udruženje Gostilja i za ovo leto najavljuje uspešnu sezonu u ovom lepom zlatiborskom selu. Razloga za optimizam ima jer je prošlog leta Gostilje posetilo preko 10 hiljada gostiju. Dobra je poseta bila iu domaćoj radinosti gde je zabeleženo 574 noćenja. U prvoj, drugoj i trećoj kategoriji ima 108 ležaja. Za ovo leto najavljena je cena pansiona od 10 eura.

  Turističko udruženje Gostilja aktiviralo je svoj rad pre dve godine, a cilj je, kako ističe Miloš Tucović, jedan od inicijatora ovih aktivnosti, da se u okviru turističke ponude Zlatibora gostima pokažu i lepote ovog sela. Biser prirode je reka Katušnica i na njoj vodopad visok preko 20 metara. Na reci je 12 vodenica potočara od kojih rade tri, a planirano je da se sve obnove.

  U Gostilju je rodna kuća i spomen-soba Dimitrija Tucovića, značajne političke ličnosti Srbije na početku prošlog veka. Gostima su na raspolaganju ugostiteljski objekti sa ribnjakom, sportski tereni i odlični uslovi za lov i ribolov. Najbolja potvrda spremnosti za predstojeću sezonu je poseta za prvomajske praznike kada je za tri dana ostvareno blizu 100 noćenja

  F o k u s

  PROLEĆNO SREĐIVANJE

  Stanari jedne užičke zgrade iskoristili su sunčano nedeljno popodne da
  očiste zajedničku terasu od djubreta koje su njihove komšije bacali iz
  svojih stanova.

   

   

   

  Snimio: P. Supurović.
  "UZICE NA INTERNETU" Elektronski časopis za Užičane i o užičkom kraju;
  IZDAVAČ: DataVoyage , Užice;
  REDAKCIJA:
  Radenko Mutavdžić, Predrag Supurović, Goran Poštaš,
  Vladimir Sivcević Volodja, Aleksandar Bogićević;
  ADRESA: YU 31000 UŽICE, Dimitrija Tucovića 44/84; TELEFONI: (+381 31) 531374, 511076;
  E-MAIL: office@uzice.dv.co.yu

  Časopis je besplatan i distribuira se preko Internet-a.
  Prijavljivanje za preuzimanje brojeva putem e-maila na subscribe@uzice.dv.co.yu .
  Odjavljivanje na mailto: unsubscribe@uzice.dv.co.yu.
  Svaki broj časopisa mozete pogledati i na
  web-u: http://www.uzice.net/ui/ .

  (c)1996, 2002 Copyright by DataVoyage. Sva prava zadrzana.
  Dalja distribucija dozvoljena uz obavezu navodjenja izvora.


  WEB Design:
  DataVoyage