UZICE na Internetu Uzice na Internetu

Broj 9 31.mart 2002. Godina VII

Diskusione grupe

Blic
 • DVANAEST GODINA DEMOKRATSKE STRANKE U UŽICU
 • SVE VIŠE RADNIKA BEZ POSLA
 • TAKMIČENJE MLADIH MATEMATIČARA SRBIJE
 • Privreda
 • SAJAM PRIVATNE PROIZVODNJE
 • PRIVATIZACIJA "RAKETE"
 • Izlozba
 • SLIKE LEONIDA ŠEJKE
 • Sport
 • "SLOBODA" NEREŠENO, "ZLATIBOR" IZGUBIO
 • B l i c

  DVANAEST GODINA DEMOKRATSKE STRANKE U UŽICU

  Demokratska stranka u Užicu u utorak je obeležila 12 godina od osnivanja. U prostorijama Opštinskog odbora tim povodom održana je svečanost na kojoj su demokrate ocenile prethodni period, od opozicionih početaka do sadašnje vladajuće pozicije. "Lakše je bilo u opoziciji, nego sada na vlasti", rekao je predsednik Skupštine opštine Užice Miroslav Martić, a osnivač stranke u Užicu, savezni poslanik Slobodan Gavrilović i ovoga puta kritički je govorio o vršenju vlasti, tražeći ozbiljnije ponašanje i brže rešavanje nagomilanih problema.

  SVE VIŠE RADNIKA BEZ POSLA

  Spori oporavak privrede posle sankcija i pripreme preduzeća za privatizaciju uslovljavaju da se broj radnika koji su tehnološki višak brzo povećava. Prethodnih godina u Zlatiborskom okrugu oko 3000 radnika godišnje ostajalo je bez posla zbog stečaja firmi u kojima su radili ilisu proglašeni tehnološkim viškom. U prošloj godini taj broj je manji - 720 radnika proglašeno je "prekobrojnim" u 132 preduzeća, a 805 radnika ostalo je bez posla zbog stečaja. Među firmama koje su otišle u stečaj su "Sloboda" Nova Varoš, "Voćar" Požega, "Transport-šped" Kosjerić...

  Ali, da se situacija zaoštrava potvrđuju podaci za prva tri meseca ove godine. Zavodu za zapošljavanje u Užicu prijavilo se 1200 radnika koji će koristiti pravo na novčanu naknadu ili neku od ponuđenih mogućnosti, zato što su ostali bez posla. Najviše je radnika pribojskog FAP-a - 500 njih prijavilo se u Zavod, dok se 740 njihovih kolega, koji su takođe tehnološki višak, opredelilo za isplatu po socijalnom programu Vlade Srbije. Tu je i 130 radnika pribojskog "Poliestera" i 350 radnika užičke Konfekcije "Desa Petronijević" koja je posle višegodišnje krize otišla u
  stečaj početkom februara.

  TAKMIČENJE MATEMATIČARA SRBIJE

  Užice je u subotu i nedelju bilo domaćin najboljim matematičarima srednjih škola iz Srbije. Na ovom 44. po redu takmičenju, koje je održano u užičkoj Gimnaziji, učestvovalo je 300 učenika.

  Na otvaranju takmičenja, u subotu u sali pozorišta, govorili su dr Rade Doroslovački, predsednik Društva matematičara Srbije i Miroslav Martić, predsednik Skupštine opštine Užice koji je i otvorio takmičenje. Među gostima je bio i Vojislav Andrić, savezni ministar omladine i sporta, po struci matematičar.

  U nedelju su proglašeni pobednici. Najviše znanja pokazali su učenici beogradske Matematičke gimnazije, Gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj" iz Novog Sada i Gimnazije "Svetozar Marković" iz Niša.

  P r i v r e d a

  SAJAM PRIVATNE PROIZVODNJE

  Sajam privatne proizvodnje "Užice 2002" održan je od srede do subote u Klubu Vojske Jugoslavije. Organizatori su Regionalna privredna komora i Udruženje samostalnih privrednika Užica. Sajam su posetili i predstavnici Županijske komore Istre i savetnik atašea za privredu Ruske ambasade Boris Medvedev.

  Preko 50 izlagača pokazalo je svoje proizvodne mogućnosti, a ako se ima u vidu da su mnogi izostali na ovoj manifestaciji, pa i više uglednih firmi, onda je slika o mogućnostima užičke privatne proizvodnje ohrabrujuća.

  Za četiri sajamska dana više hiljada građana Užica i okoline videlo je šta im izlagači nude. U razgovoru i sa izlagačima i sa posetiocima zaključak je isti - sajam je trebalo napraviti. Prvi razlog je da pokaže šta imamo. Drugi, da upozna proizvođače između sebe jer ni oni sami ne znaju ko im je sve konkurencija. I treće, da se vidi odnos prema ovakvoj manifestaciji, kako bi se narednih godina napravile veće i češće sajamske smotre, ili prodajni vašari sa sniženim cenama...

  Internet prezentaciju ovog sajma možete pogledati na adresi :
  http://www.rpk-uzice.co.yu/sajam/

  PRIVATIZACIJA "RAKETE"

  Agencija za privatizaciju objavila je prospekt za privatizaciju 70 odsto kapitala užičkog preduzeća "Raketa-Putnički saobraćaj". Knjigovodstvena vrednost imovine iznosi 2,7 miliona evra, a čine je 3 autobuske stanice (Užice, Bajina Bašta, Požega), dva servisa (Užice i Požega) i 136 autobusa.

  Poređenja radi navodimo da je ovaj nekadašnji gigant u saobraćajnoj delatnosti, osnovan 1949. godine, tada imao 4 trofejna autobusa, 12 polovnih kamiona i 25 zaposlenih. U svojim najboljim godinama "Raketa" je bila Složena organizacija udruženog rada sa 16 osnovnih organizacija u 14 opština i 3 republike. Tada je imala 3000 radnika i blizu 1000 autobusa i kamiona.

  Danas je to firma koja zapošljava 792 radnika, ali ima brojne teškoće i dotrajali vozni park. Opstanak se vidi u prodaji dela kapitala, odnosno u nalaženju kupca koji bi bio zainteresovan da uloži u dalje poslovanje "Rakete". Pisma sa tim namerama potencijalni kupci mogu poslati Agenciji za privatizaciju ili "Raketi" do 19. aprila.

  I z l o z b a

  SLIKE LEONIDA ŠEJKE

  U užičkoj Gradskoj galeriji u utorak je otvorena izložba slika Leonida Šejke. Posetioci mogu videti 30 slika ovog istaknutog umetnika koji je u slikarstvu obeležio pedesete i šezdesete godine prošlog veka. Šejkina dela sačuvana su u legatu njegove životne saputnice Ane Čolak Antić, a posle njene smrti čuvaju se u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu. Izložba u Užicu otvorena je do kraja aprila.

  S p o r t

  "SLOBODA" NEREŠENO, "ZLATIBOR" IZGUBIO

  U nastavku prvenstva Druge fudbalske lige - grupa Zapad, "Sloboda" je sa "Poletom" u Čačku igrala nerešeno 0 : 0, a "Zlatibor" je na svom terenu izgubio od ivanjičkog "Javora" sa 4 : 0.
  "UZICE NA INTERNETU" Elektronski časopis za Užičane i o užičkom kraju;
  IZDAVAČ: DataVoyage , Užice;
  REDAKCIJA:
  Radenko Mutavdžić, Predrag Supurović, Goran Poštaš,
  Vladimir Sivcević Volodja, Aleksandar Bogićević;
  ADRESA: YU 31000 UŽICE, Dimitrija Tucovića 44/84; TELEFONI: (+381 31) 531374, 511076;
  E-MAIL: office@uzice.dv.co.yu

  Časopis je besplatan i distribuira se preko Internet-a.
  Prijavljivanje za preuzimanje brojeva putem e-maila na subscribe@uzice.dv.co.yu .
  Odjavljivanje na mailto: unsubscribe@uzice.dv.co.yu.
  Svaki broj časopisa mozete pogledati i na
  web-u: http://www.uzice.net/ui/ .

  (c)1996, 2002 Copyright by DataVoyage. Sva prava zadrzana.
  Dalja distribucija dozvoljena uz obavezu navodjenja izvora.


  WEB Design:
  DataVoyage