UZICE na Internetu Uzice na Internetu

Broj 6 10. mart 2002. Godina VII

Diskusione grupe

Blic
  • SRPSKI POKRET OBNOVE POVODOM 9. MARTA
  • NOVI INTERNET PROVAJDER U UŽICU
  • Privreda
  • "MLEKARI" PRVA NAGRADA ZA KVALITET
  • NOVI VLASNIK ZA „EMO-PRVI PARTIZAN"
  • Knjiga
  • LIZA KRIŽANIĆ - ŽIVOT I SLIKARSTVO
  • Sport
  • ODBOJKAŠICE "JEDINSTVA" DRUGE U EVROPI
  • "SLOBODA" POBEDILA, "ZLATIBOR" IZGUBIO
  • Dosije
  • UHAPŠENI PLJAČKAŠI 5,6 MILIONA EVRA
  • MASOVNE TUČE KOD "BI-BAPA" i "ZAMKA"
  • B l i c


    SRPSKI POKRET OBNOVE POVODOM 9. MARTA

    Na konfgerenciji za štampu u četvrtak predstavnici užičkog SPO podsetili su na značaj demonstracija 9. marta pre 11 godina u Beogradu i ocenili da nije bilo njih ne bi bilo ni 5. oktobra. O devetomartovskim demonstracijama i Srbiji danas, govorili su Milovan Ristanović, predsednik Saveta za informisanje i Svetomir Perišić i Petar Ristović, učesnici demonstracija.

    Ristanović je rekao da je 9. mart bio poslednji pokušaj SPO, kao najveće opozicione stranke, da spreči besmisleni rat, da Srbiju učini demokratskom državom, te da sruši tadašnju TV Bastilju ogrezlu u lažima i obmanama.

    - Posle 11 godina preobučene demokrate i preletači vulgarizuju ideje SPO. Oni koji su pretili sada odlučuju, a oni koji su privodili danas su privilegovani - ocenio je Ristanović.

    Šef odborničkog kluba SPO u užičkoj Skupštini Petar Ristović rekao je da tadašnji najvažniji zahtev opozicije za oslobadjanje medija nije ostvaren ni petooktobarskim dogadjajima, jer i danas "u Srbiji vlada medijsko jednoumlje", napominjući da lokalni užički mediji korektno prate rad ove stranke.

    NOVI INTERNET PROVAJDER U UŽICU

    EUnet Yugoslavia pustio je u rad novo čvorište u Užicu. Ovim je EUnet korisnicima Interneta iz Zlatiborskog okruga omogućio kvalitetan pristup Internetu a istovremeno pružio priliku da koriste i niz naprednih Internet servisa koje ovaj provajder omogućava. Novo čvoriste u Uzicu povezano je sa centralnim čvoristem EUneta linkom propusne moći 2Mbit/s,a broj za modemski pristup je 031-510-999. U Užicu, EUnet će zastupati firma "Multisoft". Više informacija možete naći na sajtu
    http://www.gradac.net.

    P r i v r e d a


    "MLEKARI" PRVA NAGRADA ZA KVALITET

    Na Sajmu hrane "Svehran" u Novom Sadu, održanom proteklog vikenda, užičkoj "Mlekari" dodeljena je prva nagrada za kvalitet proizvoda. Direktor "Mlekare" dr Filip Mraković ističe da je već poraslointeresovanje Novosadjana za "Mlekarine" proizvode tako da dnevna isporuka prelazi 5 tona.

    Od 1. marta "Mlekara" svoje proizvode u Užicu nudi kupcima u prodavnicama "Mesara" po fabričkim cenama, nižim za 20 do 50 odsto od cena u ostalim prodavnicama.

    NOVI VLASNIK ZA „EMO-PRVI PARTIZAN"

    Republička agencija za privatizaciju objavila je prospekt za privatizaciju pogona „EMO-PRVI PARTIZAN". Rok do kada se zainteresovani kupci 70 odsto kapitala ovog preduzeća mogu prijaviti Agenciji ili Preduzeću je 22. mart 2002. godine.

    Procenjena vrednost kapitala koji se privatizuje je 190.000 evra. „EMO" se bavi proizvodnjom, remontom i montažom elektro-opreme i zapošljava 52 radnika.

    K n j i g a


    LIZA KRIŽANIĆ - ŽIVOT I SLIKARSTVO

    Književno veče u užičkoj Narodnoj biblioteci posvećeno Lizi Križanić, vratilo je sećanje na brojne aktere našeg umetničkog života u deceniji pred Drugi svetski rat, kada je Liza bila na vrhuncu svoje popularnosti, jedna od najlepših i najzanimljivijih žena intelektualnog Beograda. Njene portrete radilo je oko 40 slikara, medju njima i oni najpoznatiji. Jedan od prvih portreta uradio je njen suprug Pjer Križanić, slavni karikaturista "Politike".

    Liza Križanić je rodjena u Kosjeriću 1905. godine, gde se od 1992. nalazi njen legat sa preko 50 sačuvanih slika. Njeno pravo ime je Draga Marić. Završila je Filozofski fakultet u Beogradu, a slikarstvom je počela da se bavi za vreme studijskog boravka u Parizu 1924/5. godine. Redovno izlaže od 1939. godine.

    Na književnoj večeri u Užicu predstavljena je monografija "Liza Križanić - život i slikarstvo", autora Vere Jovanović iz Novog Sada. Štampana je u 100 primeraka o trošku autora, jer drugih zainteresovanih da ulože u štampanje knjige nije bilo. Kao i knjiga o njoj, tako i Liza posle Drugog svetskog rata ima nezavidnu sudbinu. Polako je otišla u zaborav,a razlog tome je njena bolest, zbog koje je napušta i suprug Pjer. Ona ostaje sama sve do kraja života 1982. godine. Verni prijatelj ostala joj je Desanka Maksimović, jedna od šest osoba na Lizinoj sahrani.

    D o s i j e


    UHAPŠENI PLJAČKAŠI 5,6 MILIONA EVRA

    U ariljskom selu Brekovo policija je u četvrtak uhapsila Milana Koprivicu (1978), koji je iz trezora "Delta banke" u Beogradu opljačkao 5,6 miliona evra. Načelnik Odeljenja kriminalističke policije potpukovnik Dragan Đorđević, izjavio je da je policija pronašla 3,4 miliona evra.

    Milan Koprivica uhapšen je na poslasku iz Brekova, gde je posle pljačke došao sa dvojicom pomagača, Markom Milovanovićem iz Zemuna i Danilom Jovanovićem iz Beograda. Oni su došli kod Milovanovićevog dede koji nije znao ništa o pljački. U gepeku vozila, kojim su se dovezli iz Beograda,pronadjena je manja količina ukradenog novca, a pretragom šume u kojojje prethodno bilo sakriveno i vozilo, pronadjen je džak sa 3,4 miliona evra.

    Policija u Beogradu u subotu je uhvatila i pomagače, Milovanovića i Jovanovića, a pronadjen je i preostali novac.

    MASOVNE TUČE KOD "BI-BAPA" i "ZAMKA"

    U noći izmedju 3. i 4. marta, između 2 i 4 sata, došlo je do narušavanja javnog reda i tuče više lica na nekoliko mesta u gradu. Masovne tuče dve zavadjene grupe mladića i maloletnika desile su se kod kafića "Bi-Bap" i"Zamak". Organi Odeljenja kriminalističke policije SUP-Užice, zbog osnovane sumnje lišili su slobode nekoliko počinilaca krivičnih dela: Dragana Jočića, Dragišu Basurovića, Božidara Sredića i Nikolu Kostadinovića.

    Na konferenciji za štampu, održanoj u utorak, Dragan Đorđević, načelnik
    Odeljenja kriminalističke policije SUP-a Užice, saopštio je novinarima da postoji osnovana sumnja da su Dragan Jočić (1981) i Aleksandar Ivanović (1984), izvršili krivično delo ubistva u pokušaju na štetu Novaka Tomaševića (1984), da su Dragiša Basurović (1981), Miloje Pejić (1982) i Božidar Sredić (1982), izvršili krivično delo iz čl. 53. st. 1 KZ R. Srbije na štetuAndrije Miševića (1986), a da su Nikola Kostadinović (1984), M. J. (1986), B. N. (1984), B. S. (1985), S. D.
    (1984) , J. I. (1986), P. S. (1987), T. N. (1984) i I. A. (1984) izvršili krivično delo učestvovanja u tuči.

    I z l o ž b a


    SKULPTURE BOŠKA ATANACKOVIĆA U GRADSKOJ GALERIJI


    Boško Atanacković, akademski slikar i inženjer iz Beograda, izložio je svoje neobične radove u užičkoj Gradskoj galeriji od 26. februara do 21. marta. Za ovu izložbu Atanacković je odabrao 20 skulptura nastalih 2001. godine (radjene od aluminijuma, bronze, mesinga, livene plastike, keramike i drveta), 19 slika - monomi i polinomi (ulje na lesonitu) nastalih 2001. i 26 grafika (serigrafije) iz 1989, 1997. i 1998. godine.

    Boško Atanacković je rodjen 1940. godine u Beogradu. Završio je 1969. Mašinski fakultet (vazduhoplovni smer) a 1972. Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu (slikarski smer u klasi prof. Ljubice Sokić). Član je ULUS-a od 1976. godine. Do sada je imao 22 samostalne izložbe u Jugoslaviji, Francuskoj i Švajcarskoj i preko 180 grupnih izložbi u mnogim zemljama sveta.

     



    "UZICE NA INTERNETU" Elektronski časopis za Užičane i o užičkom kraju;
    IZDAVAČ: DataVoyage , Užice;
    REDAKCIJA:
    Radenko Mutavdžić, Predrag Supurović, Goran Poštaš,
    Vladimir Sivcević Volodja, Aleksandar Bogićević;
    ADRESA: YU 31000 UŽICE, Dimitrija Tucovića 44/84; TELEFONI: (+381 31) 531374, 511076;
    E-MAIL: office@uzice.datavoyage.com

    Časopis je besplatan i distribuira se preko Internet-a.
    Prijavljivanje za preuzimanje brojeva putem e-maila na subscribe@uzice.datavoyage.com .
    Odjavljivanje na mailto: unsubscribe@uzice.datavoyage.com.
    Svaki broj časopisa mozete pogledati i na
    web-u: https://www.uzice.net/uzice-na-internetu/ .

    (c)1996, 2002 Copyright by DataVoyage. Sva prava zadrzana.
    Dalja distribucija dozvoljena uz obavezu navodjenja izvora.


    WEB Design:
    DataVoyage