UZICE na Internetu Uzice na Internetu

Broj 4 24. februar 2002. Godina VII

Diskusione grupe

Re; urednika
Blic
  • DELEGACIJA VLADE SRBIJE U UŽIČKOM REGIONU
  • UŽIČKE "VESTI" U ŠTRAJKU
  • Privreda
  • PRIVATIZACIJA VALJAONICE BAKRA
  • Teatar
  • PREMIJERA "TARTIFA" U UŽIČKOM POZORIŠTU
  • Na[i u svetu
  • FOTOGRAFIJE PREKO INTERNETA
  • Sport
  • "JEDINSTVO" U FINALU EVROPSKE LIGE ŠAMPIONA
  • R e č   u r e d n i k a


    Kad se radi tada se i greši. Imali smo problema sa email adresama "Užica
    na Internetu". Ako ste pokušavali da nam se javite verovatno su Vam se
    poruke vraćale uz informaciju da primalac ne postoji. Nadamo se da se
    niste zabrinuli pošto Vam je časopis ipak stizao. Eto dešava se.

    Sada smo izvršili promene adresa redakcije tako da mislimo da ubuduće neće biti ovakvih problema. Nove adrese možete pogledati u impresumu na dnu svakog našeg broja.

    A da ne bude da se uredništvo oglašava uglavnom da se izvinjava zbog u poslednje vreme učestalih grešaka, da pređemo na vedrije teme.

    Očekujemo Vas da nam se javite sa vestima ili zanimljivim pričicama. Ako mislite da baš i niste za novine onda dođite na naš forum, pa popričajte sa nama ali i drugim Užičanima. Sada smo ga lepo sredili, ne samo što dobro izgleda nego i odlično funkcioniše. Samo Vi nedostajete pa da sve bude na svom mestu.

    Adresa foruma je: http://www.datavoyage.net/oreska/index.php?viewcat=5

    Da li ste primetili da Vam naš časopis stiže u poštansko sanduče evo već sedmu godinu. Vreme leti, zar ne? Svratite do našeg sajta i pogledajte arhivu (https://www.uzice.net/uzice-na-internetu/). Čudo je šta smo sve prevalili preko leđa svih ovih godina.

    B l i c


    DELEGACIJA VLADE SRBIJE U UŽIČKOM REGIONU

    Posetom Ivanjici premijer Srbije dr Zoran Djindjić i republički ministri u nedelju su završili dvodnevnu posetu užičkom regionu. Ova prva u nizu poseta koje će Vlada preduzeti po Srbiji tokom naredna dva meseca, pokazala je da je ovo dobar način da se gradi bolja Srbija, ocenjeno je posle velikog broja susreta koje su premijer Djindjić i ministri Aleksandar Vlahović, Gašo Knežević, Gordana Matković, dr Slobodan Milosavljević, Marija Rašeta Vukosavljević, Dragoslav Šumarac i Dragan Milovanović, imali sa gradjanima i privrednicima u svim opštinama užičkog regiona. Cilj ovih poseta je da se "na licu mesta" sagleda kako se živi u Srbiji i gde su potencijali da se živi bolje. U užičkom regionu u ovoj godini nastaviće se rekonstrukcija magistralnog puta preko Zlatibora, vlada će nastaviti finansiranje izgradnje gasovoda od Čačka do Užica, a pripremiće se i projektna dokumentacija za izgradnju pošte u Užicu koja je srušena u NATO bombardovanju. Gradnja će početi naredne godine. Vlada će finansirati i adaptaciju Izbegličkog centra u
    Požegi u Dom za stare jer u ovom regionu ne postoji ustanova ovakvog tipa, iako se o njenoj izgradnji govori već dve decenije.

    UŽIČKE "VESTI" U ŠTRAJKU

    Zaposleni u Javnom preduzeću "Vesti" u Užicu od četvrtka su u štrajku nezadovoljni odnosom osnivača, Skupštine opštine Užice, koja po njihovoj oceni ni u finansijskom ni u organizacionom pogledu ne ispunjava svoje obaveze. Radnici nisu primili plate već sedam meseci, rukovodstvo je podnelo ostavke, a ne funkcioniše ni Upravni odbor.

    Zahtevi zaposlenih su isplata zaostalih zarada i rešavanje organizacionog statusa "Vesti". Radnici su na referendumu u januaru odlučili da promene oblik organizovanja i ne budu više javno preduzeće, ali Skupština opštine Užice nije uvažila njihovu želju. Medjutim, osnivač ne preduzima nikakve druge mere zbog čega su radnici u potpunoj neizvesnosti šta će biti sa preduzećem. Javno preduzeće "Vesti" u svom sastavu imaju Radio Užice koje od emituje samo komercijalni program i sedmične novine koje su u subotu izašle sa praznim stranama na kojima je pisalo štrajk.

    "Vesti" su u oktobru prošle godine obeležile šest decenija izlaženja lista, a u decembru trideset godina rada Radio Užica.

    P r i v r e d a


    PRIVATIZACIJA VALJAONICE BAKRA

    Jedan od velikih sistema u Srbiji, Valjaonica bakra Sevojno, koja zapošljava 3200 radnika, počela je sprovodjenje niza konkretnih poslova koji imaju cilj da se do kraja godine okonča postupak prodaje preduzeća.

    Zamenik generalnog direktora Milovan Vasić, zadužen za strategiju i razvoj poslovnog sistema, ističe da Valjaonica bakra ima sve šanse da ostane velika preduzetnička firma, uprkos sadašnjim problemima. Takvo uverenje ima i više potencijalnih kupaca iz inostranstva, sa kojima su obavljeni razgovori i koji su jasno stavili do znanja da su zainteresovani za kupovinu fabrike. Takvi razgovori obavljeni su sa partnerima iz Grčke i Nemačke, a u toku su razgovori sa firmom iz SAD.

    Njihov jedini uslov je da se "prethodno broj zaposlenih dovede na optimum". Direktor Vasić ističe da je procena rukovodstva da u ovoj godini broj zaposlenih treba smanjiti za 600, od ukupno 3200 koliko je sada u radnom odnosu.

    Direktor Vasić naglašava da nisu u pravu oni koji ovu fabriku svrstavaju u one velike sisteme koji zaista imaju ozbiljne probleme i u kojima narasli dug po nekoliko ili nekoliko desetina puta prelazi vrednost kapitala. Naprotiv, ukupni kratkoročni i dugoročni dug Valjaonice bakra sada iznosi 22 miliona dolara i neće predstavljati smetnju u procesu privatizacije, jer ovo preduzeće ima kapital, ima proizvode tražene na svetskom tržištu, ima kvalitet i konkurentnu cenu.

    T e a t a r


    PEMIJERA "TARTIFA" U UŽIČKOM POZORIŠTU

    Na sceni užičkog Narodnog pozorišta u subotu, 23. februara, izvedena je premijera Molijerovog "Tartifa", u režiji Miodraga Milanovića i izvodjenju ansambla užičkog pozorišta. Saradnik na dramatrurgiji predstave bio je Dejan Penčić Poljanski, a scenografiju su uradili Miodrag Milanović i Snežana Kovačević, koja je i kostimograf.

    Nove predstave već odavno ne nastaju lako, potrebno je mnogo snalaženja u materijalnoj oskudici, a užičko pozorište je i ovoga puta uspelo da savlada prepreke i napravi još jednu od svojih boljih predstava. Za "Tartifa" i Molijera ovo pozorište vezuju lepe uspomene. Davne 1948. godine ovu predstavu režirao je Jovan Gec, a ova druga režija "Tartifa" deseta je premijera Molijerovih komedija u užičkom pozorištu.

    Reditelj Miodrag Milanović ističe da "priča o licemeru ili bolje reći licemerima, budući da i ostale ličnosti Molijerovog remek-dela jedno govore a drugo rade, učinila nam se više nego dobrim povodom za predstavu savremenih i svevremnih značenja".

    N a š i   u   s v e t u


    FOTOGRAFIJE PREKO INTERNETA

    Vlasnik "Foto M" studija u Užicu Milan Mijušković setio se kako može lepo da izadje u susret našim ljudim širom sveta. "FotoM" će, ako email-om pošaljete željene fotografije, uraditi kvalitetne fotografije na papiru i uručiti ih vašoj rodbini ili prijateljima u Užicu. Cena jedne takve fotografije je 10 dinara. Više informacija naći ćete na sajtu "Foto M-a" (http://www.radio31.co.yu/fotom/).

    S p o r t


    "JEDINSTVO" U FINALU EVROPSKE LIGE ŠAMPIONA

    Pobedom od 3 : 1 u revanš meču nad portugalskom ekipom "Kastiljo" odbojkašice "Jedinstva" izborile su plasman u finalno takmičenje evropske Lige šampiona. Ovo je do sada najveći uspeh kluba. Finalni turnir igra se od 8-10. marta u glavnom gradu Azejberdžana, Bakuu, a nastupiće četiri najbolje ekipe evropske odbojke.

     



    "UZICE NA INTERNETU" Elektronski časopis za Užičane i o užičkom kraju;
    IZDAVAČ: DataVoyage , Užice;
    REDAKCIJA:
    Radenko Mutavdžić, Predrag Supurović, Goran Poštaš,
    Vladimir Sivcević Volodja, Aleksandar Bogićević;
    ADRESA: YU 31000 UŽICE, Dimitrija Tucovića 44/84; TELEFONI: (+381 31) 531374, 511076;
    E-MAIL: office@uzice.datavoyage.com

    Časopis je besplatan i distribuira se preko Internet-a.
    Prijavljivanje za preuzimanje brojeva putem e-maila na subscribe@uzice.datavoyage.com .
    Odjavljivanje na mailto: unsubscribe@uzice.datavoyage.com.
    Svaki broj časopisa mozete pogledati i na
    web-u: https://www.uzice.net/uzice-na-internetu/ .

    (c)1996, 2002 Copyright by DataVoyage. Sva prava zadrzana.
    Dalja distribucija dozvoljena uz obavezu navodjenja izvora.


    WEB Design:
    DataVoyage