UZICE na Internetu Uzice na Internetu

Broj 3 17. februar 2002. Godina VII

Diskusione grupe

Blic
 • MEDJUNARODNI SAJAM HRANE U UŽICU
 • Privreda
 • "MLEKARA" SEVOJNO PODSTIČE PROIZVODNJU
 • Knjiga
 • NAGRADA "MILUTIN USKOKOVIĆ" JELENI MARKOVIĆ
 • MAJSTORI NA SCENI
 • Sport
 • POBEDA "JEDINSTVA" U EVROPSKOJ LIGI ŠAMPIONA
 • B l i c


  MEDJUNARODNI SAJAM HRANE U UŽICU

  Proglašenjem pobednika u subotu je u užičkom hotelu "Zlatibor" završen osmi medjunarodni festival hrane SVEHRAN. Učestvovalo je 35 izlagača iz zemlje i inostranstva a posetioci su mogli da vide i probaju preko preko 500 eksponata.

  Dve ravnopravne prve nagrade dobili su "Žitostig" iz Požarevca za kompletno postavljen sto i užičko preduzeće "Sloga" za najbolje aranžiran hotelski sto. Druga nagrada pripala je Preduzeću "Sreten Gudurić" iz Užica za pekarsko-poslastičarske proizvode, a dobitnik treće nagrade je Kafana "Zora" Užice za nacionalnu kuhinju.

  Specijalnu nagradu "Ekološki tanjir" dele preduzeća "Zlatiborac" i "Šopalović" iz užičkog sela Mačkat, za svoje čuvene pršute i ostale suhomesnate proizvode i preradjevine od mesa.

  Cilj ovog festivala, prema rečima direktora "SVEHRANA" Dragana Jerkovića, je spajanje proizvodjača hrane sa kupcima iz inostranstva, gde se pored trgovine razgovara o novoj opremi i tehnologijama. Dosadašnjih sedam festivala održano je u Jugoslaviji, Švajcarskoj i Republici Srpskoj, a prijave za organizovanje stigle su iz Nemačke, Kanade, Makedonije, Austrije i Italije.

  P r i v r e d a


  "MLEKARA" SEVOJNO PODSTIČE PROIZVODNJU

  Užička "Mlekara" je nizom mera podsticala proizvodnju mleka, a jedan od načina aktuelan svakog proleća je davanje veštačkog djubriva u kompenzaciju za buduće isporuke mleka. Prema rečima direktora dr Filipa Mrakovića, "Mlekara" je pripremila 1.500 tona veštačkog djubriva koje će ovih dana isporučiti seljacima.

  Veliko interesovanje poljoprivrednika privlači i ponuda "Mlekare" za proizvodnju paprike "somborke", koja se puni pavlakom i kao veoma traženi artikal isporučuje na tržište zapadne Srbije, Crne Gore i Beograda. Ove godine planira se otkup oko 100 tona paprike.

  Od 1. marta najavljeno je otvaranje više diskonta u Užicu i Sevojnu u kojima će "Mlekara" svoje proizvode prodavati 20 odsto jeftinije. Užička "Mlekara" dnevno otkupi i preradi preko 30 tona mleka. Saradjuje sa oko 5000 domaćinstava u zapadnoj Srbiji. Nedavno je "Mlekara" zaštitila geografsko poreklo svojih proizvoda, pokrivajući široki planinski prostor zapadne Srbije.

  Užička "Mlekara" intenzivno radi i na traženju strateškog partnera koji bi u procesu privatizacije uložio od 3 do 5 miliona maraka u novu opremu i tehnologije. To bi sadašnju proizvodnju povećalo tri puta.

  K n j i g a


  NAGRADA "MILUTIN USKOKOVIĆ" JELENI MARKOVIĆ

  Jelena MarkovićNagrada "Milutin Uskoković" za najbolju neobjavljenu savremenu pripovetku na srpskom jeziku u 2001. godini pripala je Jeleni Marković iz Užica, za pripovetku "Kašmir za košmar".

  Druga nagrada dodeljena je Siniši Avramovu iz Bečeja za pripovetku "Legenda" a treća Dejanu Aleksiću iz Kraljeva za pripovetku "Jastuk". Odluku žirija u sredu je saopštio književnik Dragan Jovanović Danilov.

  Na konkurs je prispelo 113 pripovetki 81 autora iz cele Jugoslavije. Organizator je Društveno preduzeće "Art", a nagrade će biti svečano uručene 27. februara u Skupštini opštine Užice.

  Pored tri prvonagradjene, žiri je odabrao još 7 pripovedaka koje će biti štampane u posebnom broju časopisa "Medjaj".

  MAJSTORI NA SCENI

  U četvrtak je u Užicu predstavljena knjiga "Majstori na sceni" koja govori o takmičenjima užičkih metalaca u poslednjih dvadeset godina. Na početku knjige su i tekstovi o razvoju zanatstva, posebno metalskog, u užičkom kraju. Autori knjige su Dragan Ivanović i Stevo Simović, a izdavač je Preduzeće "Prvi partizan".

  Najveći deo knjige zauzimaju imena učesnika i pobednika takmičenja metalaca. Prvo je održano 1979, a poslednje 2001. godine, kada je Užice bilo domaćin republičkog takmičenja. Na svim ovim takmičenjima užički metalci imali su zapaženo učešće. Knjiga podseća na brojne majstore svog zanata koji su i višestruki pobednici u pojedinim disciplinama. U već dugogodišnjoj krizi, u kojoj metalski kompleks trpi ponajviše, ova knjiga podseća na bolje dane kada se više i bolje radilo, a mastojrstvo bilo na ceni.

  S p o r t


  POBEDA "JEDINSTVA" U EVROPSKOJ LIGI ŠAMPIONA

  U prvoj četvrtfinalnoj utakmici evropske Lige šampiona odbojkašice užičkog "Jedinstva" pobedile su portugalsku ekipu "Kastelo" sa 3 : 2. Eventualnim plasmanom u polufinale ovog takmičenja "Jedinstvo" bi ostvarilo do sada najveći uspeh u istoriji kluba.

     "UZICE NA INTERNETU" Elektronski časopis za Užičane i o užičkom kraju;
  IZDAVAČ: DataVoyage , Užice;
  REDAKCIJA:
  Radenko Mutavdžić, Predrag Supurović, Goran Poštaš,
  Vladimir Sivcević Volodja, Aleksandar Bogićević;
  ADRESA: YU 31000 UŽICE, Dimitrija Tucovića 44/84; TELEFONI: (+381 31) 531374, 511076;
  E-MAIL: office@uzice.dv.co.yu

  Časopis je besplatan i distribuira se preko Internet-a.
  Prijavljivanje za preuzimanje brojeva putem e-maila na subscribe@uzice.dv.co.yu .
  Odjavljivanje na mailto: unsubscribe@uzice.dv.co.yu.
  Svaki broj časopisa mozete pogledati i na
  web-u: http://www.uzice.net/ui/ .

  (c)1996, 2002 Copyright by DataVoyage. Sva prava zadrzana.
  Dalja distribucija dozvoljena uz obavezu navodjenja izvora.


  WEB Design:
  DataVoyage