Uzice 
na Internetu Uzice 
na Internetu

Broj 28 22. jul 2001. Godina VI

Diskusione grupe


Blic
  • DELEGACIJA UKRAJINE U UŽICU
  • OTVORENA KANCELARIJA DOS-a
  • ARSENIJEVIĆ PREDSEDNIK UŽIČKE SOCIJALDEMOKRATIJE
  • Privreda
  • SASTANAK PRIVREDNIKA NA ZLATIBORU
  • Izlozba
  • SLIKE JELENE TIJANIĆ U GRADSKOJ GALERIJI
  • Dosije
  • UHAPŠENI ZBOG NASILNIČKOG PONAŠANJA
  • B l i c


    DELEGACIJA UKRAJINE U UŽICU

    U okviru Ugovora o saradnji Ukrajine i Jugoslavije, ukrajinska privredna delegacija posetila je Užice. U Skupštini opštine gradonačelnik Miroslav Martić priredio je svečani prijem za Alekseja Kožurova, prvog sekretara Ambasade Ukrajine u Beogradu i za članove privredne delegacije Sergeja Sergejeva, Jurija Atančuka, Božidara Ivkovića i Miroslava Korpaša, koji su kasnije imali radni sastanak u Regionalnoj privrednoj komori Užice.

    U sastavu delegacije bili su predstavnici privrede jednog od najpoznatijih regiona Ukrajine, koji ima širok asortiman proizvoda i veliki potencijal i prostor za uključivanje novih poslovnih partnera za zajedničku saradnju. Istaknuta je obostrana želja da posle upoznavanja dođe i do konkretnih dogovora o privrednoj saradnji. U tom cilju ambasador Ukrajine posetiće uskoro Užice.

    OTVORENA KANCELARIJA DOS-a

    U petak je u Užicu, u Ulici Nikole Pašića 30 (zgrada "Jugopetrola") otvorena regionalna Kancelarija DOS-a. Ovo je 19 od 21 predviđene kancelarije u Srbiji, čija je svrha da olakšaju komunikaciju građana sa organima vlasti do republičkog nivoa.

    Prema rečima Vojislava Krstića, pomoćnika ministra za energetiku i rudarstvo, građani će u Kancelariji moći više da saznaju o planovima i radu Vlade, da iznesu svoje inicijative i predloge, da se sastanu sa poslanicima, da upoznaju nadležne organe sa svojim projektima... Rad do sada otvorenih kancelarija je dobar, a predstavnici DOS-a pozvali su građane na saradnju.

    Šef centralne kancelarije DOS-a u Beogradu Dejan Nerandžić smatra da se većina problema može rešiti na lokalnom nivou, a uloga centralne kancelarije je da obezbedi odgovore i informacije sa nivoa republičke vlasti.

    ARSENIJEVIĆ PREDSEDNIK UŽIČKE SOCIJALDEMOKRATIJE

    Na konferenciji za novinare užičke Socijaldemokratije javnost je obaveštena o kadrovskim promenama u ovoj partiji. Novi predsednik užičke organizacije je dr Momčilo Arsenijević, jedan od osnivača ove stranke u Užicu, a dosadašnji predsednik Borko Tanović izabran je u Predsedništvo Socijaldemokratije i predsednik je Regionalnog odbora za užički kraj.

    Na konferenciji je bilo reči o nedavnom kongresu Socijaldemokratije u Beogradu na kome je Vuk Obradović dobio podršku članstva i ostao na čelu stranke. Po rečima Tanovića i Arsenijevića, Socijaldemokratija ostaje u DOS-u iako nije zadovoljna mnogim kadrovskim rešenjima, ali neće učestvovati u tom košmaru.

    P r i v r e d a

    SASTANAK PRIVREDNIKA NA ZLATIBORU

    Regionalna privredna komora organizovala je u utorak na Zlatiboru sastanak privrednika Okruga sa predsednikom Privredne komore Jugoslavije dr Slobodanom Koraćem.

    Prof. dr Slobodan Korać ocenio je da se promene koje su nam neophodne odvijaju veoma sporo. Razlog je nedostatak svežeg novca, a ono što je pristiglo od pomoći iz inostranstva otišlo je u urgentne stvari, a ne za oporavak privrede. Zato su pokazatelji poslovanja i dalje opadajući i stvari se neće promeniti ni u narenih par meseci, ocenio je Korać izrazivši očekivanje da će tada početi da pristižu sredstva obećana na donatorskoj konferenciji. Zapad je mnogo obećavao, ali birokratija
    usporava dodeljivanje pomoći. Za sada krenulo je kreditiranje malih i srednjih preduzeća do 200.000 dolara, značajna sredstva stižu od grčke i ruske vlade, a saradnja sa susedima uvek je bila značajna i tako je i sada.

    Korać je ocenio da Zakon o privatizaciji nije idealan ali daje mogućnost za oporavak preduzeća. Važno je i to što su u njega ugradjena pozitivna iskustva zemalja u tranziciji. U užičkom kraju najozbiljniji kandidati za privatizaciju su Valjaonica bakra i Cementara Kosjerić, za koje su zainteresovani grčki privrednici.

    Na sastanku su prisutni privrednici izneli svoja vidjenja i očekivanja koja imaju od Vlade u sistemskom rešavanju uočenih problema.

    I z l o z b a

    SLIKE JELENE TIJANIĆ U GRADSKOJ GALERIJI

    Samostalna izložba slika i crteža Jelene Tijanić, akademskog slikara iz Užica, otvorena je u utorak, 17. jula, u Gradskoj galeriji. Na otvaranju je govorio pesnik i istoričar umetnosti Dragan Jovanović Danilov, koji je istakao "sočnu i bogatu fakturu slikarstva Jelene Tijanić (1976), koju vodi u okvire poetike intimizma i poetskog realizma, posebno naglasivši temu urbanog, mediteranskog pejzaža koga mlada umetnica ume da produhovi jednom posebnom lirikom i osećanjem mere koje čini da njeni mediterenski predeli budu lišeni jevtine dopadljivosti i melodramske
    patetike".

    Jelena Tijanić

    Jelena Tijanić ovu izložbu smatra prvom ozbiljnom umetničkom legitimacijom u karijeri. "Na ovoj izložbi nalaze se radovi nastali tokom poslednjih godinu dana, osim nešto ranije završenog ciklusa Nostalgija za Krfom. Ciklusi Igre i Meteori nastali su na fakultetu gde sam maksimalno iskoristila prostor za rad, jer kod kuće radim u
    kuhinjici. U Beogradu sam zaista radila od jutra do mraka. Ovo je neka vrsta moje diplomske izložbe."

    Izložba traje do 27. jula.

    D o s i j e

    UHAPŠENI ZBOG NASILNIČKOG PONAŠANJA

    Ovlašćeni radnici Sekretarijata u Užicu, lišili su slobode Miloja Pejića (1982) i Božidara Sredića (1982), obojica iz Užica, zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično delo nasilničko ponašanje iz čl. 220 kaznenog Zakona Republike Srbije. Takođe, za isto krivično delo, podneta je krivična prijava i protiv Miloja Čumića (1982), i maloletnih V. V. (1983) i P. L. (1984), svi iz Užica.

    Navedena lica su 15. jula 2001. godine, u noćnim satima, u Diskoteci "Garaža" narušili javni red i mir tučom, koju su započeli maloletni V. V. i Čumić, a kasnije se umešali maloletni P. L. na strani V. V. a zatim Sredić i Pejić, na strani Čumića. U jednom momentu, vlasnik "Garaže", Milorad Tomić, zv. "Živac", verbalno je napao Sredića, Basurovića i Pejića, kriveći ih za tuču, pri čemu je došlo do fizičkog sukoba Tomića i Pejića. Tu se našao veći broj prisutnih i tada je Tomić primetio da
    je, od strane nepoznatog lica, najverovatnije nožem, uboden u slabinu i da krvari. Prebačen je u Opštu bolnicu u Užicu, gde je utvrđeno da je zadobio lake telesne povrede kao i Čumić i V. V.

    Posle sukoba sa Tomićem, Pejić je, zajedno sa Sredićem i Basurovićem, otišao svojoj kući i pozvao još nekoliko lica, a zatim se zaključao odbijajući da otvori vrata pripadnicima policije, koji su došli da ga privedu na informativni razgovor. Posle odobrenja od strane istražnog sudije, policajci su nasilno otvorili vrata Pejićeve kuće i lica priveli u prostorije SUP-a. Kako su Miloje Pejić i Božidar Sredić višestruki povratnici u vršenju krivičnih dela, a u poslednje vreme, u više navrata
    im je podnošena krivična prijava za krivično delo nasilničko ponašanje, a kako njihov raniji život ukazuje na sklonost za ovakvim ponašanjem, lišeni su slobode, a istražni sudija Opštinskog suda u Užicu im je odredio pritvor.



    "UZICE NA INTERNETU" Elektronski casopis za Uzicane i o uzickom kraju;
    IZDAVAC: DataVoyage , Uzice;
    REDAKCIJA:
    Radenko Mutavdzic, Predrag Supurovic, Vladimir Sivcevic Volodja, Goran Postas, Aleksandar Bogicevic, Ivo Trifunovic; ADRESA: YU 31000 UZICE, Dimitrija Tucovica 44/84; TELEFONI: (+381 31) 531374, 510030;
    E-MAIL: office@uzice.datavoyage.com

    Casopis je besplatan i distribuira se preko Internet-a. Prijavljivanje za preuzimanje brojeva putem e-maila na subscribe@uzice.datavoyage.com . Odjavljivanje na mailto: unsubscribe@uzice.datavoyage.com.Svaki broj casopisa mozete pogledati i na
    web-u: https://www.uzice.net/uzice-na-internetu/.

    (c)2001 Copyright by DataVoyage. Sva prava zadrzana.
    Dalja distribucija dozvoljena uz obavezu navodjenja izvora.


    WEB Design:
    DataVoyage