Uzice 
na Internetu Uzice 
na Internetu

Broj 18 6. maj 2001. Godina VI


JESTE LI POGLEDALI DANAŠNJE UŽIČKE OGLASE?


   OGLASI za Užičane

Blic
  • SEDNICA SKUPŠTINE OPŠTINE UŽICE
  • SKUPŠTINA UŽIČKOG SPO
  • O SKRAĆENJU VOJNOG ROKA
  • Privreda
  • FORMIRANA SEKCIJA TRGOVACA
  • Knjiga
  • SVE SPREMNO ZA PETI GRAFIČKI BIJENALE
  • Izlozba
  • NA PRVI POGLED GORDANE TRMČIĆ
  • Sport
  • POBEDA "SLOBODE"
  • B l i c


    SEDNICA SKUPŠTINE OPŠTINE UŽICE

    Na sedmoj redovnoj sednici Skupštine opštine Užice odbornici su usvojili budžet opštine za ovu godinu po kome je predviđen ukupan prihod preko 343 miliona dinara. Međutim, u odnosu na potrebe sredstva su nedovoljna tako da su mnogi ostali "kratkih rukava". To se posebno odnosi na ustanove u kulturi gde će biti obezbeđene plate zaposlenih, ali se delatnost mora finansirati iz dodatnih prihoda.

    Na sednici je usvojen i Zakon o lokalnoj samoupravi, pokrenut je postupak za pripajanje Ustanove "Kadinjača" Narodnom muzeju, sa budžeta je skinut Savez rezervnih vojnih starešina... Usvojena je i odluka o lokalnim komunalnim taksama kojom se regulišu cene zakupnine javnih prostora i prostorija za igre na sreću, prodaju robe, oglašavanje i slično.

    Na kraju sednice odbornici su za novog direktora JP "Stan" u Užicu izabrali inženjera Radoljuba Marjanovića, zaposlenog u ovom kolektivu.

    SKUPŠTINA UŽIČKOG SPO

    U okviru priprema za Sabor Srpskog pokreta obnove koji će i ovog maja biti održan u Sava centru u Beogradu, u Užicu je održana godišnja skupština ove stranke. Pored analize dosadašnjeg rada i plana za naredni period izglasani su predlozi da kandidati za predsednika stranke na Saboru budu Vuk Drašković, Vojislav Mihailović i Veroljub Stevanović.

    O SKRAĆENJU VOJNOG ROKA

    Jugoslovenski komitet pravnika organizovao je u Užicu tribinu o novinama u služenju vojnog roka. Glavni predlozi su smanjenje vojnog roka na 7 meseci i prihvatanje takozvanog "prigovora savesti" kao razloga za služenje vojnog roka u nekoj od civilnih ustanova, ako se služenje vojnog roka kosi sa savešću regruta. To ljudsko pravo sadržano je u rezoluciji Saveta Evrope, a naša zemlja je počela usklađivanje svojih pravnih akata sa evropskim. Ovo pravo i do sada je postojalo u Ustavu, u odeljku Vojska, ali nije primenjivano, odnosno zahtevi su odbijani, a
    prava žalbe nije bilo.

    P r i v r e d a


    FORMIRANA SEKCIJA TRGOVACA

    U prostorijama Udruženja privatnih preduzetnika održan je drugi sastanak Sekcije gradske trgovine. Prioritetan zadatak je omasovljenje članstva, a između prvog i drugog sastanka broj članova povećao se sa 70 na 110. To pokazuje interesovanje trgovaca za svoje udruženje gde će definisati zajedničke interese u okviru veleprodaje i maloprodaje. Dogovoren je i izlet u Mokru Goru krajem maja.

    K n j i g a


    FOTOTIPSKO IZDANJE MIROSLAVLJEVOG JEVANĐELJA

    U Muzeju "Staro selo" u Sirogojnu predstavljeno je fototipsko izdanje Miroslavljevog jevanđelja, najstarije čirilične rukopisne knjige. Izdavači ovog kapitalnog dela srpske duhovnosti su "Službeni list" i "Dosije", a štampanje je obavljeno u Johanesburgu. O zamašnom radu na objavljivanju fototipskog izdanja govorili su Jovan Angelus i Tamara Ognjević.

    Miroslavljevo jevanđelje otkriva nepoznate vidike u malopoznatoj istoriji naše pisane reči i kulture. Jevanđelje je nastalo u dubinama srednjeg veka, po svoj prilici izmedju 1180. i 1191. godine. Napisala su ga dvojica dijaka na "lepom belom" pergamentu, za potrebe zahumskog kneza Miroslava, brata Stevana Nemanje. Autori su se predstavili na kraju knjige, a to su znani Gligorije i nesigurno identifikovani Varsameleon. Miroslavljevo jevanđelje objašnjava poreklo "ćirilske
    pismenosti" u naslonu na "glagoljsku tradiciju". Knjiga odiše uzbudljivom "lepotom umetnosti", majstorski izvedenim kaligrafskim slovima, ilustrovana smelim, raskošnim i znalačkim minijaturama, vinjetama i inicijalima.

    Knjiga je vekovima čuvana u manastiru Hilandar, a u Srbiju je krajem 19. veka donosi knez Aleksandar Obrenović, kao poklon hilandarskih monaha. Tokom Drugog svetskog rata Miroslavljevo jevanđelje je bilo sakriveno u manastiru Rača kod Bajine Bašte, da bi 1943. godine bilo preneto u Beograd, gde se posle rata čuva u riznici Narodnog muzeja.

    I z l o z b a


    SVE SPREMNO ZA PETI GRAFIČKI BIJENALE

    Peti grafički bijenale "Suva igla" biće otvoren u utorak, 15. maja, u Gradskoj galeriji u Užicu. Sve je spremno za ovaj značajan likovni događaj. Prispelo je blizu 200 radova, žiri je obavio selekciju tako da pripremni poslovi teku po planu. U štampi je i katalog sa radovima grafičara širom sveta, koji će biti izloženi u okviru petog Bijenala. Žiri će odlučiti ko će biti ovogodišnji dobitnici Gran Prix-a i Zlatne, Srebrne i Bronzane igle.

    S p o r t


    POBEDA "SLOBODE"

    Fudbaleri "Slobode" obradovali su svoje navijače. U subotu su kao domaćini pobedili ekipu "Kolubare" iz Lazarevca sa 3:0.



    "UZICE NA INTERNETU" Elektronski casopis za Uzicane i o uzickom kraju;
    IZDAVAC: DataVoyage , Uzice;
    REDAKCIJA:
    Radenko Mutavdzic, Predrag Supurovic, Vladimir Sivcevic Volodja, Goran Postas, Aleksandar Bogicevic, Ivo Trifunovic; ADRESA: YU 31000 UZICE, Dimitrija Tucovica 44/84; TELEFONI: (+381 31) 531374, 510030;
    E-MAIL: office@uzice.datavoyage.com

    Casopis je besplatan i distribuira se preko Internet-a. Prijavljivanje za preuzimanje brojeva putem e-maila na subscribe@uzice.datavoyage.com . Odjavljivanje na mailto: unsubscribe@uzice.datavoyage.com.Svaki broj casopisa mozete pogledati i na
    web-u: https://www.uzice.net/uzice-na-internetu/.

    (c)2001 Copyright by DataVoyage. Sva prava zadrzana.
    Dalja distribucija dozvoljena uz obavezu navodjenja izvora.


    WEB Design:
    DataVoyage