Uzice 
na Internetu Uzice 
na Internetu

Broj 7 13. februar 2000. Godina V

F o k u s
  • STANOVI UGROZENIM PORODICAMA
  • TRIBINA O DJETINJI
  • K n j i g a
  • MILOSAVU TESICU NAGRADA "MESA SELIMOVIC"
  • "BORBINA" NAGRADA DANILOVU
  • I z l o z b a
  • CACANSKI SLIKARI U UZICU
  • S p o r t
  • POBEDA "JEDINSTVA"
  • E r s k o   c o s e

    F   o   k   u   s


    STANOVI UGROZENIM PORODICAMA

    Posle proslonedeljnog pozara u Uzicu, sedam uzickih porodica ciji su stanovi izgoreli ili vidno osteceni dobilo je na privremeno koriscenje stanove solidarnosti Direkcije za izgradnju, dok ce dve porodice svojih radnika zbrinuti GP "Zlatibor".
    Gordana Dojcinovic, radnik GP "Zlatibor", na zgaristu svoga doma u ulici Nikole Pasica 31 u Uzicu

    Mirjana Obradovic i njena petoclana porodica bice smesteni u dvosobnom stanu u Turici, Milena Mirkovic i Petrija Obradovic, penzioneri, bice smestene u jednosoban stan u Turici, Milan Zivkovic, sa troje dece i suprugom, radnik Preduzeca za puteve, dobio je na koriscenje dvosoban stan u "Sarulji", Milica Micevic i njena petoclana uzicka porodica, dvosoban stan u Turici, a Vlade Smiljanic i Gordana Dojcinovic, radnici GP "Zlatibor", u dogovoru sa preduzecem resili problem smestaja.

    Na sastanku koji je odrzan u Skupstini opstine Uzice sugradjanima koji su ostali bez krova nad glavom stanovi su dodeljeni na koriscenje od sest meseci dok se ne izvrsi sanacija ostecenog objekta. Vrednost sanacionih radova prema predracunu predvidja izdvajanje 540.000 dinara, imajuci u vidu da je objekat dotrajao i pre cetvrt veka predvidjen za rusenje.

    TRIBINA O DJETINJI

    U okviru ekoloske akcije za uredjenje reke Djetinje, koju vodi Udruzenje ljubitelja reke "Rajski otoci", odrzane su dve tribine na kojima se razgovaralo o nacinima zastite reke Djetinje. Gosti na tribinama bili su dr Zoran Markovic, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu i predstavnici Ekoloskog drustva "Gradac" iz Valjeva koji su daleko odmakli u zastiti reke Gradac od zagadjenja i prljanja.

    Na prvoj tribini "Djetinja - zivi svet u njoj i oko nje", profesor Markovic je podsetio da reka Djetinja nastaje u kremanskoj kotlini na 712 metara nadmorske visine, od cetiri tekucice - Uzickog potoka, Konjske reke, Bratisne reke i Tomica potoka. Zivi svet u njoj vrlo je zanimljiv, a u njoj zive uglavnom autohtone vrste ribe (pastrmka i klen) ali i druge vrste riba. Koliko je reka cista u nekim tokovima govori i podatak da u njoj, u ne malom broju, zive i vidre.

    S druge strane, zabrinjavaju podaci u kojima dr Markovic iznosi da Djetinja, u toku ispod Valjaonice bakra u Sevojnu, ima osam puta vise bakra od maksimalne dozvoljene kolicine. Prema kvalitetu vode, po evropskim standardima, reke se svrstavaju u cetiri kategorije, a sa ovako velikom kolicinom bakra, Djetinja spada u tridesetu kategoriju. Misljenje dr Markovica je da betoniranje jednog dela korita reke Djetinje nije bilo neophodno i da je na taj nacin reci oduzet biljni i zivotinjski svet. Novac koji je potrosen za betoniranje, mogao je biti iskoriscen za izgradnju kolektora kojim bi se resio problem otpadnih voda.

    Takodje, smatra dr Zoran Markovic, akumulaciju Vruci ne treba poribljavati saranom, jer je to vrsta koja sa dna akumulacije podize mulj koji sadrzi velike kolicine teskih metala, koji na taj nacin dospevaju u vodu koju pijemo.

    K   n   j   i   g   a


    MILOSAVU TESICU NAGRADA "MESA SELIMOVIC"

    Milosav Tesic, jedno od nasih najvecih pesnickih imena, lauerat je jos jednog laskavog priznanja, nagrade "Mesa Selimovic", koju je dobio za lirski spev "Sedmica", objavljen u poznatoj ediciji "Kolo", Srpske knjizevne zadruge. Prema glasovima nasih najistaknutijih knjizevnih kriticara, istoricara i teoreticara, "Sedmica" je proglasena za najbolju knjigu u 1999. godini u Jugoslaviji.

    Za ovu knjigu glasala su 23 kriticara, a u glasanju je bilo predlozeno ukupno 100 naslova savremenih domacih autora. Milosav Tesic, pesnik koji je, do sada, za svoj rad dobio priznanja "Milos Crnjanski", "Branko Miljkovic", Zmajevu nagradu i nagradu Matice srpske, nagradu "Stanislav Vinaver", "Branko Copic", Racansku povelju, Nolitovu i Prosvetinu nagradu, izjavio je da je njegovo radovanje povodom dobijanja ove nagrade nekako polovicno, zato sto pripada narodu ciju tragicnu sudbinu deli i da o nekoj punoj radosti, ma koje vrsta ona bila, ne moze biti govora.

    "Sedmica", u kojoj se obnavlja jedna posebna osecajnost srpsko - vizantijske poezije, treca je pesnicka zbirka ovencana "Mesinom" nagradom, a sastoji se od skulpture sa Mesinim likom, Povelje i novcanog iznosa od 50.000 dinara. Za ovu su se knjigu izjasnili ne samo kriticari iz prestonice, vec i poznavaoci knjige koji su predstavnici razlicitih generacija i knjizevnih ukusa, sto govori u prilog tome da je "Sedmica" nesumnjivo veliki trenutak u srpskom pesnistvu, a da je nagrada "Mesa Selimovic" otisla u prave ruke.

    Tesic je treci knjizevnik iz uzickog kraja koji je postao laureat ovog uglednog knjizevnog priznanja. Pre njega nagradu koja nosi ime pisca "Dervisa i smrti" dobili su Dragan Jovanovic Danilov i Dobrilo Nenadic.

    Tesic je rodjen u Ljestanskom kod Bajine Baste 1947. godine. Prva cetiri razreda osnovne skole ucio je u rodnom mestu, a druga cetiri u susednim Kostojevicima. Gimnaziju je pohadjao u Uzicu. Osnovne i postdiplomske studije zavrsio je na Filoloskom fakultetu u Beogradu, na grupi cije je teziste bilo izucavanje srpskog jezika i knjizevnosti. Zivi u Beogradu. Radi u Institutu za srpski jezik kao urednik "Recnika srpskog knjizevnog i narodnog jezika".

    "BORBINA" NAGRADA DANILOVU

    Ziri "Borbine" nagrade "Oskar Davico" saopstio je u petak da je dobitnik ove ugledne knjizevne nagrade za 1999. godinu, pesnik iz Pozege Dragan Jovanovic Danilov.

    U nagradjenoj pesnickoj zbirci "Alkoholi s juga", prema oceni zirija "sve je dozivanje i poimanje pesme. Jedno prolazno ushicenje u neprolaznom danu. Prvo naidju stihovi dnevnih nanosa, a onda ponocnih zanosa".

    Novcani deo nagrade iznosi 30.000 dinara.

    I   z   l   o   z   b   a


    CACANSKI SLIKARI U UZICU
    Dragan Cirkovic, "Manastir Bogorodice Perivlepta"

    U utorak je u Gradskoj galeriji otvorena godisnja izlozba Drustva likovnih umetnika "Risim" iz Cacka. Uzickoj likovnoj publici predstavilo se petnaest cacanskih slikara.

    Cacansko Drustvo likovnih umetnika osnovano je pre 38 godina. Trenutno ima 19 clanova, a od nedavno nosi ime bivseg dekana beogradske Akademije primenjenih umetnosti Bogica Risimovica Risima. Drustvo je ustanovilo i godisnju nagradu koja takodje nosi ime jos jednog cuvenog cacanskog slikara - Dragana Cirkovica.

    Izlozba umetnika iz susednog grada dolazi u Uzice posle postavke uzickog Likovnog salona u cacanskom Domu kulture u petak, 4. februara.

    S   p   o   r   t


    POBEDA "JEDINSTVA"

    Odbojkasice "Jedinstva" pobedile su u prvenstvenom susretu u subotu na svom terenu ekipu "Radnickog" iz Beograda sa 3:1 u setovima.

    E   r   s   k   o     c   o   s   e

    karikatura : Volodja

     




    "UZICE NA INTERNETU" Elektronski casopis za Uzicane i o uzickom kraju;
    IZDAVAC: DataVoyage , Uzice;
    REDAKCIJA:
    Radenko Mutavdzic, Predrag Supurovic, Vladimir Sivcevic Volodja, Goran Postas, Aleksandar Bogicevic, Ivo Trifunovic; ADRESA: YU 31000 UZICE, Dimitrija Tucovica 44/84; TELEFONI: (+381 31) 531374, 511076;
    E-MAIL: office@uzice.datavoyage.com

    Casopis je besplatan i distribuira se preko Internet-a. Prijavljivanje za preuzimanje brojeva putem e-maila na subscribe@uzice.datavoyage.com . Odjavljivanje na mailto: unsubscribe@uzice.datavoyage.com.Svaki broj casopisa mozete pogledati i na
    web-u: https://www.uzice.net/uzice-na-internetu/ .

    (c)2000 Copyright by DataVoyage. Sva prava zadrzana.
    Dalja distribucija dozvoljena uz obavezu navodjenja izvora.


    WEB Design:
    DataVoyage