Uzice 
na Internetu Uzice 
na Internetu

Broj 29 29 novembar 1999. Godina IV

Blic
  • VEK SKOLE U RAVNIMA
  • OBELEZEN DAN "NAMENSKE PROIZVODNJE"
  • POKLONI DECI SA KOSOVA
  • UZICE NA IZLOZBI U SOLUNU
  • VODOVOD NA BELOJ ZEMLJI
  • Privreda
  • NOVI POGON "SRETENA GUDURICA"
  • Izlozba
  • KERAMIKA IZ ZLAKUSE
  • ZAPISI EVGENIJA HOSOVSKOG
  • Sport
  • "SLOBODA" I "ZLATIBOR" PODELILI BODOVE
  • Dosije
  • IZGORELA DVA STANA U UZICU
  • B l i c

     

    VEK SKOLE U RAVNIMA

    Osnovna skola "Manojle Smiljanic" u Ravnima slavi sto godina postojanja i rada. Svecanom akademijom obelezen je ovaj vredan jubilej, uz prisustvo brojnih uglednih gostiju. O skoli i njenim djacima govorio je bivsi ravanjski djak a sada nacelnik Generalstaba Vojske Jugoslavije, general armije mr Dragoljub Ojdanic.

    O istorijatu skole govorio je direktor Ivan Filipovic, a pozdravnu rec uputio je i predsednik uzicke opstine Milan Nikitovic.

    Povodom jubileja objavljena je monografija "Vek skole u Ravnima" autora dr Rada Poznanovica. Izlozbu slika priredio je prof. dr Vjekoslav Cetkovic, a na pesnickoj veceri nastupili su Mihailo Cupovic i Miso Cosovic.

    OBELEZEN DAN "NAMENSKE PROIZVODNJE"

    Preduzece "Namenska proizvodnja", nekad u sastavu "Prvog partizana", obelezilo je 71. godisnjicu rada. Nastalo je 1928. godine kada je iz Slovenije u Uzice preseljena Posingerova fabrika oruzja, a 22. novembar je Dan preduzeca u znak secanja na poginule radnike i gradjane u velikoj tragediji 1941. godine kada je u trezorima pod Dovarjem podmetnut eksploziv u fabrici oruzja i municije koja je radila za partizane.

    Na svecanoj akademiji povodom Dana preduzeca urucena je "Povelja 22. novembar" generalu armije Dragoljubu Ojdanicu za doprinos u komandovanju i odbrani zemlje tokom NATO agresije na Jugoslaviju.

    O poslovanju preduzeca govorio je direktor Dobrosav Andric, koji je naglasio da uprkos svim teskocama obim poslova na domacem trzistu iznosi 200 miliona dinara, a izvozni poslovi vredni su 2 miliona dolara.

    POKLONI DECI SA KOSOVA

    Uzicki centar za prava deteta je u prihvatnom centru na Carini podelio deci sa Kosova materijalnu pomoc - pakete sa hranom, sredstvima za higijenu i cebad. Ovu isporuku humanitarne pomoci obezbedila je britanska humanitarna organizacija "Spasite decu", Kancelarija u Beogradu.

    UZICE NA IZLOZBI U SOLUNU

    Delegacija Uzica, zajedno sa predstavnicima Valjeva i Pozarevca, od srede je u Solunu na Drugoj izlozbi gradova i opstina jugoistocne Evrope "Polis 99". Izlozbu organizuje Grcka drzavna agencija za regionalni razvoj i lokalnu samoupravu.

    Delegaciju Uzica predvodi gradonacelnik Milan Nikitovic, a osnovni cilj nastupa je predstavljanje uzicke privrede i razvojnih planova.

    VODOVOD NA BELOJ ZEMLJI

    Uzicko komunalno preduzece "Vodovod" zapocelo je radove na postavljanju cevovoda prema Beloj Zemlji za buduci vodovod u ovom, moze se reci prigradskom a ne samo izletnickom naselju Uzicana. Vrednost investicije je 3 miliona dinara, a u ovoj fazi radi se na postavljanju cevi od Fabrike vode na Cerovica brdu prema Volujackom potoku u duzini od 900 metara. Uporedo ce biti radjena i kisna kanalizacija, zbog velike kolicine vode koja se sliva u naselje Turica prilikom obilnijih padavina.

    Naredne godine predvidjeno je dalje postavljanje cevi prema Beloj Zemlji, gde su mestani zajedno sa preduzecem "Putevi' vec uradili deo buduce vodovodne mreze. Kada ovaj zamasni posao bude okoncan resice se i veliki problem nedostatka zdrave pijace vode za veliki broj domacinstava na Beloj Zemlji.

    P r i v r e d a

     

    NOVI POGON "SRETENA GUDURICA"

    Na svecanosti u petak u Pekarskom preduzecu "Sreten Guduric" u Uzicu otvoren je novi pogon, zapocet prosle godine. To je klanica kojom ovo preduzece zatvara tehnolosku liniju prerade mesa. U objekat i opremu ulozeno je 3 miliona dinara sopstvenih sredstava.

    Prema recima direktora Branka Prodanovica ovaj pogon je bio neophodan da bi se omogucila kontinuirana prerada mesa koje ce u buducoj ponudi ovog preduzeca biti zastupljena vise nego do sada.

    I z l o z b a

     

    KERAMIKA IZ ZLAKUSE

    U utorak je u uzickoj Gradskoj galeriji otvorena izlozba radova sa ovogodisnje medjunarodne likovne kolonije u Zlakusi. Na otvaranju su govorili nacelnik Zlatiborskog okruga Zoran Militarov, direktor galerije Mladen Jevdjovic i autor projekta "Zlakusa" akademski vajar Sofija Bunardzic.

    Na ovogodisnjoj, trecoj po redu, umetnickoj koloniji u Zlakusi, koja ima medjunarodni karakter, bili su i umetnici iz Grcke, Bugarske i Makedonije. Ono sto ovoj koloniji daje vrednost jeste spoj izmedju vekovima stare zanatske tehnike obrade gline i njenog umetnickog oblikovanja.

    Izlozba je otvorena do 17. decembra 1999. godine.

    ZAPISI EVGENIJA HOSOVSKOG

    U galeriji ART-kluba Uciteljskog fakulteta u Uzicu otvorena je prva samostalna izlozba slika dr Evgenija Hosovskog. Poznat kao lekar specijalista medicine rada dr Hosovski se sugradjanima predstavio i kao likovni stvaralac sa 28 ulja na platnu sa aplikacijama kamena.

    S p o r t

     

    "SLOBODA" I "ZLATIBOR" PODELILI BODOVE

    Susret dveju ekipa iz Uzica koje se takmice u istom rangu, Drugoj saveznoj fudbalskoj ligi - grupa Zapad, zavrsen je podelom bodova. "Zlatibor" i "Sloboda" igrali su nereseno 1:1.

    D o s i j e

     

    IZGORELA DVA STANA U UZICU

    U pozaru koji se izmedju cetvrtka i petka dogodio u stambenoj zgradi na Trgu partizana u Uzicu, izgoreo je stan porodice Marjanovic na trecem spratu, a znatna ostecena pricinjena su i u stanu iznad. Ukucani su prosli bez povreda jer su na vreme osetili pozar, koji je izbio oko 4 casa ujutru. Pretpostavlja se da je uzrok dotrajala elektricna instalacija u zgradi gradjenoj 1961. godine.





    "UZICE NA INTERNETU" Elektronski casopis za Uzicane i o uzickom kraju;
    IZDAVAC: DataVoyage , Uzice;
    REDAKCIJA:
    Radenko Mutavdzic, Predrag Supurovic, Vladimir Sivcevic Volodja, Goran Postas, Aleksandar Bogicevic, Ivo Trifunovic; ADRESA: YU 31000 UZICE, Dimitrija Tucovica 44/84; TELEFONI: (+381 31) 531374, 511076;
    E-MAIL: office@uzice.datavoyage.com

    Casopis je besplatan i distribuira se preko Internet-a. Prijavljivanje za preuzimanje brojeva putem e-maila na subscribe@uzice.datavoyage.com . Odjavljivanje na mailto: unsubscribe@uzice.datavoyage.com.Svaki broj casopisa mozete pogledati i na
    web-u: https://www.uzice.net/uzice-na-internetu/ .

    (c)1998 Copyright by DataVoyage. Sva prava zadrzana.
    Dalja distribucija dozvoljena uz obavezu navodjenja izvora.


    WEB Design:
    DataVoyage