Uzice 
na Internetu Uzice 
na Internetu

Broj 27 14. novembar 1999. Godina IV

Blic
  • PRIJEM ZA ZIRI FESTIVALA
  • KAKVA NAM SAMOUPRAVA TREBA
  • ZGRADA SOLIDARNOSTI
  • "UMNO" U UZICU
  • Privreda
  • PEDESET GODINA "RAKETE"
  • Teatar
  • ZAVRSEN JUGOSLOVENSKI POZORISNI FESTIVAL
  • NAGRADE NA POZORISNOM FESTIVALU
  • Knjiga
  • "POD DJAVOLJOM STENOM GRAD"
  • Sport
  • "SLOBODA" NERESENO
  • ODBOJKASICE "JEDINSTVA" U FINALU KUPA JUGOSLAVIJE
  • B l i c

     

    PRIJEM ZA ZIRI FESTIVALA

    Ziri, selektor, direktor i umetnicki direktor 4. jugoslovenskog festivala bili su gosti Skupstine opstine. Na tradicionalnom prijemu, uzicki gradonacelnik Milan Nikitovic i predsednik Izvrsnog odbora Aleksandar Cirovic pozdravili su goste.

    "Obicaj je da kada Festival otpocne, vi koji stojite uz njega i odredjujete mu izgled, budete gosti gradske kuce. I ove godine, pred vama ce biti tezak posao da odredite najbolje od najboljih, ali prema vasem znanju i strucnosti, uveren sam da cete to uraditi na zadovoljstvo svih", rekao je Nikitovic.

    Ognjenka Milicevic, predsednik Zirija, uz zahvalnost na prijemu, izrazila je i veliko zadovoljstvo organizacijom festivala.

    Poseban kompliment uputio je voditelj konferencija za stampu Feliks Pasic i to predsedniku Nikitovicu: "Na festivalima je uobicajeno da se predsednik grada pojavi na otvaranju i na zatvaranju. Uzicki gradonacelnik, gospodin Nikitovic, ne samo da je na svakoj predstavi, vec je i ucesnik svake konferencije za stampu. I to ne u prvom redu."

    KAKVA NAM SAMOUPRAVA TREBA

    U ponedeljak je, u organizaciji "Libergrafa", odrzan okrugli sto na temu "Kakva nam lokalna samouprava treba". Pored Uzica, tribine sa ovom temom odrzavaju se u jos sedam srpskih gradova i po njihovom zavrsetku, izradice se jedan zajednicki zakljucak koji ce sadrzati razradjena pitanja, probleme i interese gradjana.

    Govoreci o Zakonu o lokalnoj samoupravi i teritorijalnoj organizaciji, sekretar uzicke Skupstine, Mirjana Jankovic, rekla je da su nadleznosti opstina, u odnosu na raniji period, drasticno smanjene. Mnogi poslovi presli su na republicki nivo gde opstine nemaju nikakav uticaj, ali gradjani, po navici i inerciji, traze i dalje resenja od opstine. Takodje, u istim zgradama, takav je slucaj i u Uzicu, smestene su i opstinske i republicke ustanove i to povecava nedoumicu kod korisnika usluga. Primera radi, u zgradi uzicke opstine zajedno su smesteni i Opstinska uprava, ZLatiborski okrug, Republicka uprava javnih prihoda, Zavod za statistiku, Privredna komora...

    U razgovoru su izneseni podaci o modelima lokalnih samouprava u drugim, razvijenim zemljama i uocljiv je veliki stepen samostalnosti i veceg broja prava koja su u rukama opstina, za razliku od naseg sistema gde su lokalne samouprave, prakticno, obespravljene i svedene na ulogu "podstanara u svojoj kuci".

    ZGRADA SOLIDARNOSTI

    U Uzicu je u ponedeljak postavljen kamen temeljac za novi stambeno-poslovni objekat. Investitor je JP "Stan" a izvodjac radova GP "Zlatibor". Izgradice se 45 stanova solidarnosti, od kojih 6 jednosobnih, 10 jednoiposobnih, 29 dvosobnih i 8 lokala.

    Predracuinska vrednost radova je 35 miliona dinara, a zavrsetak radova planiran je za 14 meseci. Zgrada solidarnosti podize se na Carini.

    Kamen temeljac za novu zgradu solidarnosti u Uzicu polozio je predsednik Skupstine opstine Milan Nikitovic.

    "UMNO" U UZICU

    Potpisivanjem protokola o saradnji uzickih nevladinih organizacija (Uzicka kancelarija za ljudska prava, Gradjanska citaonica "Libergraf" Udruzenje ljubitelja reke Djetinje "Rajski otoci", Uzicki centar za prava deteta) nedavno je ustanovljena organizacija Uzicke mreze nevladinih organizacija (UMNO).

    Delatnost ovog udruzenja ostvarivace se kroz zajednicki rad i saradnju clanica, s tim da svaka od clanica zadrzava pravo samostalnog nastupanja. U okviru delatnosti UMNO ce se baviti promovisanjem pojma i nacina rada nevladinih organizacija u lokalnoj sredini, sirenjem mreze ovih organizacija u regionu, menadzmentom i podrskom svake NVO clanice i uzajamnim pruzanjem pomoci medju clanicama.

    Cilj udruzenja UMNO je sirenje mreze gradjanske angazovanosti i stvaranje socijalnog kapitala.

    P r i v r e d a

     

    PEDESET GODINA "RAKETE"

    U ponedeljak, 16. nevembra bice obelezen jubilej uzickog autoprevoznika "Rakete". Dosadasnje velike jubileje "Rakete" - 10, 20, 30 i 40 godina postojanja - prate i podaci o radnim uspesima i razvojnim planovima kojima se obezbedjuje veca poslovnost i bolji standard zaposlenih. Ovaj zlatni jubilej - 50 godina "Rakete" - bice obelezen u samostalnim preduzecima koja su pravni naslednici nekadasnjeg giganta: Putnickom saobracaju, Teretnom saobracaju, Autokuci, Autoremontu i Prometu. Ova preduzeca, zbog posledica politicke i ekonomske krize u nasoj zemlji, nisu na onom nivou poslovnih rezultata kakve pamte iz boljih vremena.

    U zenitu svog razvoja "Raketa" je bila Slozena organizacija udruzenog rada sa 16 osnovnih organizacija udruzenog rada u 10 radnih organizacija, rasporedjenih u 14 opstina na podrucju 3 republike nekadasnje Jugoslavije, Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Imala je oko 3000 zaposlenih, blizu 1000 autobusa i kamiona i brojne servisne i remontne radionice. Taj nivo razvijenosti mogao se izraziti milionima predjenih kilometara godisnje na putevima sirom Evrope i Bliskog istoka, preko 100 miliona prevezenih putnika i hiljadama vagona prevezene robe godisnje. Predstavnistva su bila u Rijeci, Zagrebu, Beogradu, Baru, Sarajevu, Titogradu, Krusevcu, i jedno u inostranstvu, u Minhenu.

    "Raketa" to ime nosi od 1961. godine, a datum osnivanja firme je 15. novembar 1949. godine, pod imenom "Lasta".

    T e a t a r

     

    ZAVRSEN JUGOSLOVENSKI POZORISNI FESTIVAL

    U Uzicu je protekle sedmice odrzan cetvrti jugoslovenski pozorisni festival pod motom: Ceracemo se jos. Izvedeno je sest predstava po izboru selektora Aleksandra Milosavljevica.

    "Zadovoljstvo mi je da u ovim srecnim trenucima za Uzice i Uzicane, po cetvrti put kazem da je Jugoslovenski pozorisni festival opstao i okupio najvrednije i najznacajnije predstave nastale u prethodnoj sezoni. U godini kada je bilo mnogo crnih slutnji i kad je mnogo toga govorilo da ga uopste nece biti", rekao je na otvaranju festivala direktor uzickog pozorista Zoran Stamatovic.

    Pozelevsi dobrodoslicu svima, Milan Nikitovic, predsednik Skupstine opstine Uzice i Saveta festivala je rekao: Ceo zivot planete stize u ove nase pozorisne prostore ne hajuci za vremenske distance, ne obaziruci se na prostranstva koja zastrasuju. Svi postovaoci Sekspira bice ove nedelje u Uzicu, svi postovaoci Koljade, Goncarova, Andrica, Selenica i Kristofove. Neka neko uperi prst u bar jednu tacku na zemaljskoj kugli gde bar neko ne zna za nekog od ovih velikana. A to je ono sto nas spaja, ono sto daje nadu u opstanak sveta.

    Uzice se vec ponosi ovim festivalom. No, kako mi niakda nismo bili sebicni, radosti festivalskih dana, podelicemo sa svima u Srbiji, sa svima u Jugoslaviji. Sa porukom - da se surecemo sa radoscu doveka.

    Festival je otvorila zamenik ministra za kulturu Natalija Dudas.

    NAGRADE NA POZORISNOM FESTIVALU

    Posle sest festivalskih veceri ziri je imao tezak zadatak da izdvoji najbolje i dodeli im statue Ardaliona. Svoje dileme ovako je razresio:

    Ardalion za najbolju predstavu: "MERA ZA MERU", Vilijem Sekspir, u izvodjenju Srpskog narodnog pozorista iz Novog Sada

    Ardalion za najbolju zensku ulogu: JASNA DJURICIC - uloga Izabele u predstavi "Mera za meru", Srpsko narodno pozoriste

    Ardalion za najbolju musku ulogu: VOJISLAV BRAJOVIC - uloga kneza Vicencia u predstavi "Mera za meru", Srpsko narodno pozoriste

    Ardalion za scenografiju: MIODRAG TABACKI, predstava "Velika sveska", Atelje 212, Beograd

    Ardalion za kostimografiju: BOJANA NIKITOVIC, "Mera za meru", Srpsko narodno pozoriste

    Ardalion za najbolju epizodnu ulogu: NOVAK BILBIJA, "Mera za meru", Srpsko narodno pozoriste

    Ardalion za najboljeg mladog glumca: SRDJAN TIMAROV - uloga Lucia, "Mera za meru", Srpsko narodno pozoriste

    Specijalna nagrada (Ardalion za neke od elemenata predstave koji nisu obuhvaceni prethodnim nagradama): EGON SAVIN, za dramatizaciju - "Oblomov", Crnogorsko narodno pozoriste, Podgorica

    Nagrada "Avdo Mujcinovic" za najboljeg mladog glumca: SRDJAN TIMAROV

    Strucni ziri Jugoslovenskog pozorisnog festivala radio je u sastavu: Ognjenka Milicevic, predsednik, Dejan Pencic Poljanski - pozorisni kriticar, Milenko Misailovic - teatrolog, Djurdjija Cvetic - dramski umetnik i Veljko Radovic - dramski pisac.

    K n j i g a

     

    "POD DJAVOLJOM STENOM GRAD"

    U Citalistu Narodne biblioteke, u okviru prateceg programa pozorisnog festivala, odrzana je promocija knjige "Pod Djavoljom stenom grad" ciji je autor Aleksandar Lale Milosavljevic, u pozorisnom svetu poznat, pre svega, kao bivsi upravnik uzickog Narodnog pozorista, sa stazom duzim od dve decenije. Knjigu je za ovogodisnji Sajam knjiga izdala uzicka "Kadinjaca".

    O umetnickoj licnosti Aleksandra Milosavljevica govorio je sadasnji direktor uzickog pozorista Zoran Stamatovic. "Iako znam da upuceni, a pogotovu pozorisnici, o umetnickoj licnosti Aleksandra Milosavljevica imaju svoju meru saznanja, ja bih da podsetim samo na nekolike pojedinosti.

    Biti dve decenije upravnik pozorista, paralelno i dramaturg, govori samo od sebe o ozbiljnom bavljenju umetnickim cinom. I ne samo kada je u pitanju izbor repertoara, vec i kada je rec o konacnim pripremama dramskog, ili dramatizovanog, ili adaptiranog dela za ulazak u probnu salu.

    Obilje je, a to je razlog sto sam uzeo rec, ostvarenja koja su nastala iz pera Aleksandrovog.

    Aleksandar Milosavljevic je uredio i priredio vise knjiga. Mi iz uzickog pozorista zahvalni smo mu za dve vredne knjige. Monografiju Uzickog pozorista povodom 40. godisnjice i za priredjivanje casopisa "Medjaj" povodom 50. godisnjice nase umetnicke kuce.

    Uzicani i grad nasli bi i vise razloga za zahvalnost, recimo za scenario filma o Uzicu, ili za Uzice na internetu, biranu fotomonografiju "Uzice na prvi pogled" i redom - da upotrebim Aleksandrov nacin kada se brani od nabrajanja.

    I na kraju zeleo bih da citajuci najnoviju knjigu Aleksandra Milosavljevica podelimo utisak koji nosim - da postoje prozna dela u kojima ima vise poezije nego u pesnickim knjigama.

    S p o r t

     

    "SLOBODA" NERESENO

    Uzicka "Sloboda" je donekle razocarala svoje navijace u subotu. U ocekivanju pobede gledaoci nisu bili zadovoljni neresenim rezultatom 1:1 protiv "Rudara" iz Pljevalja.

    ODBOJKASICE "JEDINSTVA" U FINALU KUPA JUGOSLAVIJE

    Posle dva polufinalna turnira u Beogradu i Zrenjaninu znaju se finalisti ovogodisnjeg zenskog odbojakskog Kupa Jugoslavije. Medju njima je, kako se i ocekivalo, visestruki osvajac ovog pehara, uzicko "Jedinstvo", koje je pobedama od 3:2 i 3:0 u dva polufinalna susreta u Beogradu izborilo plasman u finale.





    "UZICE NA INTERNETU" Elektronski casopis za Uzicane i o uzickom kraju;
    IZDAVAC: DataVoyage , Uzice;
    REDAKCIJA:
    Radenko Mutavdzic, Predrag Supurovic, Vladimir Sivcevic Volodja, Goran Postas, Aleksandar Bogicevic, Ivo Trifunovic; ADRESA: YU 31000 UZICE, Dimitrija Tucovica 44/84; TELEFONI: (+381 31) 531374, 511076;
    E-MAIL: office@uzice.datavoyage.com

    Casopis je besplatan i distribuira se preko Internet-a. Prijavljivanje za preuzimanje brojeva putem e-maila na subscribe@uzice.datavoyage.com . Odjavljivanje na mailto: unsubscribe@uzice.datavoyage.com.Svaki broj casopisa mozete pogledati i na
    web-u: https://www.uzice.net/uzice-na-internetu/ .

    (c)1998 Copyright by DataVoyage. Sva prava zadrzana.
    Dalja distribucija dozvoljena uz obavezu navodjenja izvora.


    WEB Design:
    DataVoyage