Casopis
za Uzicane
i o uzickom
kraju

Broj 5124. decembar 1998.office@uzice.bis.co.yu

S A D R Z A J

* * * - Uzice na novom Internet domenu
Drustvo -
-
-
-
SEDNICA SKUPSTINE OPSTINE UZICE
POLITIKA PRIORITETA
OKO KOSOVA - NEMA POGADJANJA
JEDAN PAKETIC - MNOGO LJUBAVI
Privreda -
-
ZIMA NA ZLATIBORU
CETVRT VEKA SEOSKOG TURIZMA U SRBIJI
Kultura -
-
PROMOCIJA ROMANA "I MI DJACI..."
KNJIZEVNO VECE U NARODNOJ BIBLIOTECI
Sport -

-
-
"JEDINSTVO" OSVOJILO PETI PEHAR ODBOJKASKOG
KUPA
OLIVERA JEVTIC SPORTISTKINJA JUGOSLAVIJE 1998.
KARATISTI BAJINE BASTE NA TURNIRU U SLOVENIJI




Uzice na novom Internet domenu

Ovih dana smo zavrsili i postupak registracije domena http://www.uzice.net/ koji ce od sada biti koriscen za prezentaciju uzickog kraja na Internetu.

Ovo smo postigli zahvaljujuci nesebicnoj pomoci gospodina Dragana Cvetkovica, Uzicanina koji zivi i radi u Svajcarskoj, kao i Racunskom centru Univerziteta u Beogradu.

Polako nam se stvaraju i tehnicki uslovi da mnogo azurnije radimo na ovoj prezentaciji tako da sada pripremamo njen novi graficki izgled kao i prosirenje novim sadrzajima. Jedna od novina bice i vec najavljeno redovno izdanje naseg casopisa i u WEB obliku.


Drustvo

SEDNICA SKUPSTINE OPSTINE UZICE

Sednica Skupstine opstine Uzice protekla je u znaku poslednje najavljene tacke dnevnog reda koja je, medjutim, na pocetku sednice skinuta sa dnevnog reda. Rec je o inicijativi grupe odbornika sa se Aleksandar Cirovic razresi duznosti predsednika Izvrsnog odbora. Takvu inicijativu dalo je 17 odbornika (iz Demokratske stranke i cetiri bivsa clana Srpskog pokreta obnove) jer su nezadovoljni radom i ponasanjem gospodina Cirovica koji "nanosi stetu ugledu Demokratske stranke", kako stoji u obrazlozenju. Nekoliko dana pre sednice Skupstine opstine protekli su u medjusobnom optuzivanju demokrata i gospodina Cirovica, pa se s razlogom pokazivalo interesovanje za najavljeni rasplet na samoj sednici.

Prilikom utvrdjivanja dnevnog reda na pocetku sednice, cetiri odbornika, bivsi clanovi Srpskog pokreta obnove koji su nezadovoljni radom stranke istupili iz njenih redova i formiraju Demohriscansku stranku u Uzicu, povukli su svoje potpise sa zahteva za smenu Cirovica, cime se izgubio statutarni osnov za stavljanje ove tacke na dnevni red. Bogoljub Zecevic, jedan od pomenute cetvorice odbornika, obrazlozio je to "potrebom za smirivanje situacije koja nanosi stetu koaliciji Zajedno". On je rekao da oni ostaju pri stavu da Cirovic treba da bude smenjen, ali ne sada vec posle smirivanja cele situacije. Izjavu je dao i jedan od potpisnika inicijative za smenu Cirovica, potpredsednik SO Uzice Miroslav Martic, clan Demokratske stranke, koji je rekao da ga je povlacenje potpisa iznenadilo, ali da Demokratska stranka svakako ostaje pri zahtevu za smenu Cirovica zbog cega ce traziti vanrednu sednicu Skupstine opstine.

Skupstina opstine je na danasnjoj sednici usvojila program rada u narednoj godini i nove, povecane naknade za koriscenje komunalnih dobara koje su namenjene finansiranju izgradnji gasovoda Cacak-Uzice. Ovaj posao je jedan od prioritetnih u sledecoj godini. Odbornici su uputili Skupstini Srbije zahtev za ukidanje nedavno usvojenog zakona o privilegijama izabranih lica, koji je inace izazvao ogromno nezadovoljstvo naroda.

POLITIKA PRIORITETA

U radnoj poseti Uzicu i Zlatiboru u petak je boravio potpredsednik Vlade Srbije dr Milovan Bojic sa saradnicima. Potpredsednik Bojic je obisao pogone Valjaonice bakra gde je odrzan i miting na kome je Bojic radnicima govorio o situaciji na Kosovu i programu Vlade Srbije za narednu godinu.

Potom je odrzan sastanak privredno-politickog aktiva opstine Uzice na kome je razgovarano o privredno-politickoj situaciji. Potpredsednik Bojic je prisutnim direktorima i predstavnicima SPS-a i JUL-a govorio o stanju u privredi i drustvenim delatnostima u Srbiji na kraju ove godine i ciljevima ekonomske politike u narednoj godini.

- Ciljevi nase ekonomske politike moraju biti okrenuti privredi, izvozu, gradjaninu i njegovom zivotnom standardu, smanjenju udela javne potrosnje u ukupnom drustvenom proizvodu. Vlada Republike Srbije mora da utvrdi politiku prioriteta. Prvi prioritet je Kosovo i Metohija. Drugi prioritet je poljoprivreda koja je izvor naseg zivljenja. Strateski ugovori za funkcionisanje nase Republike takodje moraju imati prioritet. Mi moramo u ovom momentu jasno reci sta nam nije neophodno i bez cega se moze, pa iz onoga sto imamo presipati u ono sto je najpotrebnije, a nekih stvari se svesno i odricati, rekao je potpredsednik Bojic.

OKO KOSOVA - NEMA POGADJANJA

Zajednicka sednica okruznih odbora SPS-a i JUL-a Zlatiborskog okruga, koja je proteklog petka odrzana u Uzicu, posvecena je aktuelnoj politickoj situaciji u Republici, prevashodno na Kosovu. Tom prilikom istaknuto je jedinstvo levice u borbi protiv slamanja siptarskog terorizma.

Na pocetku skupa minutom cutanja odata je duzna posta nevino nastradalim Srbima u Peci i Kosovu Polju. U resenosti da odbranimo zemlju - nema pogadjanja, porucila je levica Zlatiborskog okruga i kao svoje prioritete u buducem radu navela privredno-ekonomski napredak ovog kraja i jacanje svog ugleda.

JEDAN PAKETIC - MNOGO LJUBAVI

Jedna od lepih akcija, kada se deci ukazuje posebna paznja, svakako je tradicionalna "Jedan paketic - mnogo ljubavi" Crvenog krsta Jugoslavije. U Uzicu 170 paketica bice podeljeno 29. decembra, a na Zabucju dan ranije malisani ce dobiti 35 paketica. Pode la paketica bice uz kulturno-zabavnim programom.

Rade Dubajic, generalni sekretar Crvenog krsta Jugoslavije, govoreci o ovoj akciji, izneo je i probleme sa kojima se Crveni krst svakodnevno suocava. To je 250.000 izbeglica, pomoc je nedovoljna ili cak neuredno pristize, a medjunarodna humanitarna pomoc je ove godine za 30% manja nego prosle godine. Pored izbeglica, dosta problema imamo i u vezi dogadjaja na Kosovu, sa raseljenim licima kojih prema procenama na Kosovu ima od 80-100 hiljada, u Crnoj Gori od 35-40 hiljada i u drugom delu Srbije oko 20 hiljada lica. Situacija se na Kosovu sada nesto smiruje, ali obaveze Crvenog krsta su konstantne. Ne smemo ni jednog trenutka zaboraviti ni nase socijalno ugrozeno stanovnistvo, tako da sada 18 hiljada ljudi koristi ishranu u kuhinjama, rekao je Dubajic.


Privreda

ZIMA NA ZLATIBORU

Tokom ove godine Zlatibor je dobio dva prestizna priznanja, "Turisticku prizmu 98", za novi kvalitet u turizmu i "Turisticki cvet" kao najbolji turisticki centar u Srbiji. Na Zlatiboru je registrovano 500.702 nocenja, sto je iznad proseka u odnosu na godine posle uvodjenja sankcija.

Nikola Skodric, direktor turisticke organizacije "Zlatibor", govori o zimskoj turistickoj sezoni:

- U zimskom sportskom centru "Tornik" radice tri zicare koje opsluzuju stazu "Cigota" (515 m), stazu "Zmajevac" (691 m), stazu "Tornik" (1066 m) i deciju stazu (350 m). U samom naselju Zlatibora, radice ski-lift Obudovica, duzine 250 m, kao i vise decjih ski-liftova sa organizovanim ski-skolama, kao i vise staza namenjenih rekreativnom skijanju i sankanju. U toku zimske sezone radice zatvoreni bazen u Zavodu "Cigota". Zavod ce gostima omoguciti i otale sportske sadrzaje u kuglani, teretani, tenis sali, bilijar sali...

Od ukupno 25.000 lezaja u planinskim centrima Srbije, Zlatibor raspolaze sa 5.600, od kojih oko 2.000 u hotelima, 2.000 u odmaralastima i oko 1.600 lezaja u domacoj radinosti.

Cene su sledece: u hotelu "Palisad" pansion iznosi od 250 do 390 dinara po osobi, Specijalni zavod "Cigota", pansion 303 dinara, "Jugopetrol", polupansion od 340 do 440 dinara, "Zelenkada", polupansion 197 dinara. U privatnom smestaju, soba prve kategorije izdaje se po ceni od 85 dinara dnevno, a nocenje u sobama druge kategorije staje 60 dinara.

CETVRT VEKA SEOSKOG TURIZMA U SRBIJI

Pocelo je u ivanjickom selu Devici, u domacinstvu Milivoja Radicevica na padinama Golije. Te 1973. godine u sest domacinstava sela Devici boravi 120 gostiju. Zbog toga je opstina Ivanjica od dvadeset opstina u Srbiji koje neguju ovaj vid turizma izabrana za organizatora proslave obelezavanja jubileja. Proslava je odrzana proslog cetvrtka u ivanjickom hotelu "Park".

Na zalost, sankcije su uticale na prekid u razvoju seoskog turizma. A prema informacijama iz arhiva turistickih organizacija i Skupstina opstina, krajem 80-tih godina u Srbiji turizmom se bavilo oko 50 sela, sa blizu 3.000 lezaja prve i druge kategorije u oko 800 domacinstava.

Na proslavi u Ivanjici o temi "Rezultati i perspektive razvoja turizma u selima Srbije" govorili su predsednik SO Ivanjica Slavimir Sekulic, republicki ministar turizma mr Slobodan Cerovic, predsednik Saveza zemljoradnickih zadruga Srbije, profesor Viden Randjelovic i brojni turisticki poslenici. Ocena je jedinstvena, potrebno je dosta napora da bi se sada odredili nosioci razvoja ovog vida turizma. Ali, seoski turizam za Srbiju mogao bi znaciti prestiz i afirmaciju. Da li ce sledeca godina znaciti prekretnicu s obzirom na pripremljena zakonska resenja - videcemo!


Kultura

PROMOCIJA ROMANA "I MI DJACI..."

U sredu, 23. decembra, u kuci Miodraga Vergovica (Trg svetog Save 24), odrzana je promocija romana - trilogije "I mi djaci..." Miodraga Vergovica (1893 - 1967), koji je ove godine, povodom 80 godina od probijanja Solunskog fronta, objavljen u izdanju Preduzeca ART Uzice.

Namera izdavaca bila je da promocijom u kuci Vergovica docara ambijent stare pisceve kuce iz susednog dvorista, opisan u romanu "I mi djaci...". Svi Vergovici su, od vajkada, istakao je u uvodnoj reci Dobrivoje Borcic, imali smisla za umetnost.

Evocirajuci uspomene na pisca romana "Zolj", Dusan Krcevinac je naglasio da su u domu Miodraga Vergovica, pored vidjenijih Uzicana, rado vidjeni gosti bili i Zuko Dzumhur, Ljuba Tadic, Matija Vukovic, Stojan Decermic ... Miodrag Vergovic je kao ucitelj sluzbovao u Priboju na Limu, Rogama, Zdravcicima i Uzicu. Ucestvovao je u oba svetska rata (u prvom svetskom ratu kao kaplar Djackog bataljona) i oba puta bio u zarobljenistvu. Pisao je pesme, kozerije, pripovetke i romane. Saradjivao je u svim listovima koji su izlazili u Uzicu izmedju dva svetska rata. Bio je i jedan od trojice urednika humoristicko-satiricnog lista "Era". Pored pomenutog romana "Zolj" (1966), hronike o Uzicu pre prvog svetskog rata, objavio je i roman "I djaci ratuju" (1956). Vergovicev roman - trilogija "I mi djaci..." pocinje opisom mobilizacije 1914. godine kojom su obuhvaceni i djaci, kao poslednja odbrana, a zavrsava se opisom njihovog povratka kucama posle poraza sila osovine 1918. godine.

Trilogija "I mi djaci..." predstavlja jos jedno zanimljivo delo iz nase realisticke bastine koje je sa velikim zakasnjenjem stampano i spaseno od zaborava, rekao je, izmedju ostalog, recenzent, lektor i korektor ove knjige dr Milutin Pasic, koji je, uz piscevu kcer, Oliveru Vergovic, najzasluzniji za priredjivanje Vergovicevog rukopisa.

KNJIZEVNO VECE U NARODNOJ BIBLIOTECI

Prvi roman Ivana Rsumovica "No passaran" (objavio je i dve zbirke pesama "Kesten u Marijinim ocima" (1992) i "Jedan dan, jedan san, jedna pesma" (1994) predstavljen u Citalistu Narodne biblioteke u Uzicu. Na knjizevnoj veceri govorili su su prof. dr Dragoljub Zoric, mr Slobodan Radovic i autor.

Urednik u izdavackoj kuci "Kadinjaca" i istovremeno i recenzent knjige "No passaran", prof. dr Dragoljub Zoric, rekao je tim povodom da "iako je ovo prvi roman Ivana Rsumovica, mnogi njegovi segmenti otkrivaju da je autor prosao kroz pocetnicke faze i da delo predstavlja uspelo ostvarenje".


Sport

"JEDINSTVO" OSVOJILO PETI PEHAR ODBOJKASKOG KUPA

Odavno na finalnom turniru KUP-a Jugoslavije za odbojkasice nije bilo toliko uzbudjenja. Najpre su u prvim utakmicama igrali Luka Bar i Obilic, a zatim dve trenutno najbolje ekipe, Jedinstvo i beogradski Postar. Obe utakmice trajale su po vise od dva i po sata, i zavrsene posle pet setova.

Uzicke odbojkasice plasirale su se u finale rezultatom 3:2 (13:15, 17:15, 14:16, 15:11 i 17:15). U borbi za pehar KUP-a, ekipa Jedinstva savladala je Luku Bar sa 3:1 (15:9, 15:17, 15:10 i 15:7). Uzicke odbojkasice su jos jednom dokazale da nema kvalitetnije ekipe u jugoslovenskoj zenskoj odbojci. Bio je ovo peti trijumf u KUP takmicenju, a isto toliko Jedinstvo ima i tutula sampiona.

Pobednicki pehar kapitenu ekipe Jasmini Mazalici Radovanovic predao je Aleksandar Boricic, predsednik OSJ. Pored pehara, clanovi pobednickog tima dobili su jos dva priznanja. Za najboljeg igraca finala proglasena je Vesna Citakovic, a Udruzenje trenera O SJ proglasilo je trenera Jedinstva Darka Zakoca za najboljeg trenera zenske ekipe. Inace, od 1959. godine, najvise pobeda u KUP-u Jugoslavije imaju odbojkasice Crvene zvezde - 11, zatim Mladost Monter 7 i Jedinstvo sa pet pehara.

Peti pehar KUP-a Jugoslavije osvojili su: kapiten ekipe Jasmina Mazalica Radovanovic, Katarina Pergar, Jelena Kostic, Ana Barnak, Natasa Akimova, Marija Vasic, Vesna Citakovic, Natasa Jegorova, Bojana Marjanovic i Aleksandra Avramovic, prvi trener Darko Zakoc, drugi trener Vojislav Gordic, dr Djordje Stojkovic i fizioterapeut Dusko Maslovaric.

OLIVERA JEVTIC SPORTISTKINJA JUGOSLAVIJE 1998.

Najbolja jugoslovenska atleticarka Olivera Jevtic dobila je jos jedno veliko priznanje. Na svecanosti Jugoslovenskog olimpijskog komiteta proglasena je za najbolju sportistkinju u protekloj godini. Najbolji sportista je Dejan Bodiroga, kosarkaski repreze ntativac Jugoslavije.

Najbolja muska ekipa je kosarkaska reprezentacija Jugoslavije, a zenska Rukometni klub "Buducnost" iz Podgorice.

Nedavno je odrzana i svecanost povodom jubileja atletskog sporta kod nas, na kojoj je za najboljeg trenera proglasen Slavko Kuzmanovic, trener AK "Mladost Niskogradnja".

KARATISTI BAJINE BASTE NA TURNIRU U SLOVENIJI

Karatisti "Omladinca" iz Bajine Baste ucestvovali su na tradicionalnom Bozicnjem turniru u Sloveniji u Murskoj Soboti. Konkurencija je bila veoma jaka jer su, pored nasih takmicara, ucestvovali i najbolji karatisti iz Slovenije, Italije, BiH, Austrije, Nemacke, Slovacke, Madjarske i Hrvatske.

U kadetskoj konkurenciji (do 65 kg) Marko Peric, clan Karate kluba "Omladinac" iz Bajine Baste, osvojio je najsjajnije odlicje - zlatnu medalju. Njegov klupski drug, takodje u kadetskoj konkurenciji (plus 75 kg), Nedeljko Ordagic, bio je treceplasirani n a ovom turniru i njemu je zasluzeno pripala bronzana medalja.



"UZICE NA INTERNETU" Elektronski casopis za Uzicane i o uzickom kraju REDAKCIJA: Radenko Mutavdzic, radenkom@oreska.bis.co.yu; Predrag Supurovic, brok er@bis.co.yu; ADRESA: YU 31000 UZICE, Dimitrija Tucovica 44/84; TELEFONI: (+381 31) 21586, 28276, 31374; E-MAIL: office@uzice.bis.co.yu, editor@uzice.bis.co.yu. Casopis je besplatan i distribuira se Internet mail-om. Prijave na mail listu: subscribe@uzice.bis.co.yu

DataVoyage