Casopis
za Uzicane
i o uzickom
kraju

Broj 5017. decembar 1998.office@uzice.bis.co.yu

S A D R Z A J

* * * - "Uzice na Internetu" redovno na WEB-u
Drustvo -
-
SAVETNIK BRITANSKE AMBASADE U UZICU
UZICKA KANCELARIJA CENTRA ZA LJUDSKA PRAVA
Privreda -
-
-
-
IZVOZNI REZULTATI UZICKE PRIVREDE
VALJAONICA ALUMINIJUMA USPESNO POSLOVALA
KOREKTAN ODNOS PREMA KOOPERANTIMA
PONOVO RADI "BEOGRADJANKA" U UZICU
Kultura - DESETI UZICKI SALON
Sport -
-
EVROPSKA BRONZA ZA OLIVERU JEVTIC
DEVETA POBEDA KOSARKASA "UZICA"
Teleks 92 - BATO BAST OSUDJEN NA SEST MESECI ZATVORA
"Uzice na Internetu" redovno na WEB-u

Posle dve godine izlazenja, "Uzice na Internetu" uskoro ce vam biti dostupno i na WEB-u. Do sada ste novine dobijali elektronskom postom, tako ce ostati i ubuduce, ali cemo redovno pripremati i WEB izdanje svakog broja. Ono ce biti dostupno na nasoj adresi http://www.uzice.org/ui/


Drustvo

SAVETNIK BRITANSKE AMBASADE U UZICU

Savetnik Britanske ambasade u SR Jugoslaviji gospodin Dzek Mekajver bio je gost Skupstine opstine Uzice. Na svecanom prijemu gosta su pozdravili predsednik Skupstine opstine Milan Nikitovic, potpredsednik Djordje Mijuskovic i predsednik Izvrsnog odbora Aleksandar Cirovic i upoznali ga sa osnovnim istorijskim, privrednim i kulturoloskim podacima o Uzicu. Razgovarano je i o globalnim planovima i prioritetnim gradskim projektima u narednom periodu. Gospodin Mekajver je posetio i Javno preduzece "Vesti" i upoznao se sa radom uzickih medija.

UZICKA KANCELARIJA CENTRA ZA LJUDSKA PRAVA

Beogradski centar za ljudska prava je, posle Beograda i Nisa, svoju trecu kancelariju otvorio u Uzicu. Na otvaranju, koje je u ponedeljak upriliceno u sali Skupstine opstine, o ciljevima i znacaju ove kancelarije govorio je dr Vojin Dimitrijevic, direktor Beogradskog centra za ljudska prava. Gost na otvaranju bio je Dzek Mekajver, savetnik za politicke poslove Britanske ambasade u SR Jugoslaviji.

Profesor dr Vojin Dimitrijevic je ovom prilikom odrzao i predavanje na temu "Sta su ljudska prava", podsecajuci na jubilarnih pedeset godina od usvajanja Univerzalne Deklaracije o ljudskim pravima, 1948. godine, u Ujedinjenim nacijama. Drugo predavanje, o aktivnosti nevladinih organizacija, odrzala je Vesna Petrovic, izvrsni direktor u Centru za ljudska prava.

Uzicka kancelarija nalazi se u Toplickoj ulici broj 1, a telefon je 20-802.


Privreda

IZVOZNI REZULTATI UZICKE PRIVREDE

- Ukupna robna razmena za deset meseci ove godine iznosi 166,5 miliona dolara. Na izvoz se odnosi 85,6 miliona dolara, a na uvoz 80,4 miliona dolara. Ukupna robna razmena belezi ukupan rast u odnosu na prvih deset meseci prosle godine, ali radi realnijeg iskazivanja stanja u ovoj oblasti najbolje je to porediti sa prosekom iz perioda 1985/90. godina. Tako da je ova robna razmena dostigla nivo od 56 odsto iz prosecnog perioda sa kojim se poredi, izjavio je Potpredsednik Regionalne privredne komore Radenko Arsic, komentarisuci izvoznu zavisnost uzicke privrede i probleme vezane s tim.

- Nivo industrijske proizvodnje i regiona i uzicke opstine je na nivou od 30 do 40 odsto od proseka od 1985/90. godina. Prosecna proizvodnja u odnosu na predsankcijski period je oko jedne trecine, gledajuci globalno. Uslovi za proizvodnju su u tom periodu bili bolji pa i raspodela. Za prosecnu potrosacku korpu potrebno je preko tri prosecne plate, a za opstinu Uzice oko 3,5 plata. Nijedna privreda u Srbiji nije dozivela takav drastican pad kao sto je to u Uzicu. Kao sto je poznato bili smo uvek m edju prvih pet opstina po proseku u Srbiji, danas smo ispod 50 mesta. To je upravo zbog toga sto smo okrenuti izvozu i nigde u Srbiji necete naci da su tako drasticno sankcije i sve barijere uticale na proizvodnju i potrosnju, rekao je gospodin Arsic.

VALJAONICA ALUMINIJUMA USPESNO POSLOVALA

- Tokom ove godine Valjaonica aluminijuma je imala potpunu likvidnost, nijedan dan nije bio blokiran ziro racun, a redovno su izmirivane obaveze prema dobavljacima, drzavi i zaposlenima, izjavio je zamenik generalnog direktora Valjaonica aluminijuma Ninko Tesic. Dinarskih kredita nismo imali, a zaduzenost u deviznom delu kredita smanjena je za 800.000 americkih dolara. Ostvarena proizvodnja, sa procenom za decembar, iznosi 7.100 tona od cega za izvoz 3.0 37 tona.

Najveci problem je nabavka aluminijuma. Dosadasnje kupovine otezane su privatizacijom Kombinata aluminijuma u Podgorici, a to ne moze biti zamenjeno uvozom jer nema mogucnosti nabavke deviza, a i kad bi se mogle obezbediti, uvoz podleze carini od 12 pos to. Zbog toga Valjaonica aluminijuma insistira kod saveznih i republickih organa da se hitno nadju resenja da uvoz aluminijuma bude oslobodjen carina.

KOREKTAN ODNOS PREMA KOOPERANTIMA

"Mlekara" Sevojno uspesno zavrsava jos jednu poslovnu godinu. Jedna od vaznih karakteristika rada je korektan odnos prema kooperantima, kojih ima preko 4.000, a sa takvim odnosom nastavice se i u narednoj godini.

Jos polovinom novembra "Mlekara" je prebacila ovogodisnji plan proizvodnje za 2,5 miliona litara mleka, odnosno otkupila je i preradila 8,6 miliona litara mleka i kiselo-mlecnih proizvoda. U poredjenju sa istim periodom prosle godine proizvodnja je uvecana za 40 odsto. Prema izjavi direktora "Mlekare" dr Filipa Mrakovica za iducu godinu planira se proizvodnja od 10 miliona litara mleka.

U "Mlekari" je u toku montaza najsavremenije opreme namenjene proizvodnji tvrdih sireva, kackavalja, trapista... Nova proizvodna linija omogucice dodatnu preradu jos oko 20.000 litara mleka i dovoljne kolicine ovih sireva za ceo uzicki region i sire. Navedena investicija vredna je oko 3 miliona dinara i realizovana je uz pomoc Zavoda za trziste rada.

Medjutim, kao i vecina ovdasnjih kolektiva ni "Mlekara-Sevojno" nije bez problema i to mimo njenih nadleznosti. Tokom proteklih par godina osvajala je trziste Republike Srpske i konzumnim mlekom snabdevala podrucje od Zvornika do Trebinja i srpski deo Sarajeva. Ali, za decembar mesec "Mlekara" je dobila pravo od Ministarstva trgovine na izvoz u Republiku Srpsku od svega 10.000 litara konzumnog mleka, sto je drasticno smanjenje u odnosu na do sada isporuci vane kolicine. "Mlekara" je uputila urgentan zahtev za povecanje ove kvote i ocekuje da ce biti usvojen.

PONOVO RADI "BEOGRADJANKA" U UZICU

Uz pomoc kolega iz RK "Beogradjanka" iz Beograda i u Uzicu je ponovo pocela sa radom nekada najposecenija trgovina u ovom gradu. Sada radi pod nazivom Robna kuca "Uzice". Poslovanje ce se odvijati po modelu robnih kuca "Beograd" u Beogradu i Valjevu, a ovakav sistem rada planira se uskoro i za Robnu kucu u Bajinoj Basti koja je takodje nekada bila u sistemu RK "Beograd".

Milica Irkic, direktor RK "Uzice", ocekuje da se potrosaci ponovo vrate u robnu kucu. "Mi smo se maksimalno angazovali da za samo dve nedelje osposobimo objekat i da krenemo sa radom. Poceli smo i nadam se uspehu", kaze gospodja Irkic.


Kultura

DESETI UZICKI SALON

Likovni salon Udruzenja likovnih umetnika Uzica je godisnja smotra na kojoj akademski obrazovani likovni umetnici svojoj publici predstavljaju ono sto su uradili u toku godine. Za razliku od drugih slicnih likovnih manifestacija uzicki Likovni salon se ne zirira vec jednostavno predstavlja presek likovnog stvaralastva u toku godine. Deseti uzicki likovni salon ovoren je u uzickoj Gradskoj galeriji u utorak, 16. decembra, a izlozeni su radovi 21 umetnika, medju kojima ima i novih imena.

Kroz desetogodisnji presek uzickih Salona cini se da je ovaj jubilarni zanimljiviji i kvalitetniji od prethodnih, ukazuje na zrelost pojedinih stvaralackih licnosti, nove tragalacke puteve onih radoznalijih u likovnom izrazu i prve sigurne korake ka sopstvenom likovnom iskazu onih koji tek stupaju na uzicku likovnu scenu. Uskoro se ocekuje da desetak studenata nasih likovnih akademija diplomira i da se na iducem Salonu pridruze svojim kolegama u Uzicu.


Sport

EVROPSKA BRONZA ZA OLIVERU JEVTIC

Najbolja jugoslovenska atleticarka Olivera Jevtic iz uzicke "Mladosti Niskogradnje" osvojila je bronzanu medalju na prvenstvu Evrope u krosu, koje je odrzano u Ferari (Italija).

Olivera i njen trenet Slavko Kuzmanovic ocenjuju ovu sezonu uspesnom, a kruna je ovaj najnoviji uspeh na prvenstvu Evrope u krosu.

DEVETA POBEDA KOSARKASA "UZICA"

Ekipa Uzica postigla je i devetu uzastopnu pobedu i sigurno je najbolja ekipa u Drugoj kosarkaskoj ligi. Bez veceg napora savladali su Maraton iz Jagodine rezultatom 104:86 (55:30), mada se ocekivao veci otpor ekipe koja je na svom terenu izgubila sa samo dva poena razlike.

Interesantno je da su se svi igraci Uzica upisali u strelce: Stefanovic 24, Citic 9, Todosijevic 14, Kuburovic 14, Neskovic 9, Cirovic 5, Otasevic 9, Bogojevic 5, DJokic 2, Jankovic 4, Terzic 6 i Maric 4.

U 10. kolu ekipa Uzica igra sa Gocom u Vrnjackoj Banji.


Teleks 92

BATO BAST OSUDJEN NA SEST MESECI ZATVORA

Vece Opstinskog suda u uzicu osudilo je Dobrosava Stanisavljevica (37) zvanog "Bato Bast", nekada uglednog privrednika u Uzicu, na sest meseci strogog zatvora zbog krivicnog dela nasilnickog ponasanja.

Stanisavljevic je prosle godine preprecio svojim vozilom, kao suvozac, u Glavnoj ulici preprecio put vozilu kojim je upravljao Sasa Tomasevic iz Uzica. Kroz otvoren prozor automobila on je nekoliko puta osamario Tomasevica i naneo mu lakse telesne povrede.

Za Stanisavlevicem je raspisana poternica, a uzicka policija ga je uhapsila u porodicnoj kuci u Dobrinji kod Pozege. Stanisavljevic je zadrzan u pritvoru jer je otkriveno da je skrivao Vasilija Brkovica, optuzenog u Okruznog tuzilastvu za ubistvo u poznatom slucaju Despotovic kada je ubijen i kaficu "Bi-Bap" kada su dva lica izgubila zivot."UZICE NA INTERNETU" Elektronski casopis za Uzicane i o uzickom kraju REDAKCIJA: Radenko Mutavdzic, radenkom@oreska.bis.co.yu; Predrag Supurovic, brok er@bis.co.yu; ADRESA: YU 31000 UZICE, Dimitrija Tucovica 44/84; TELEFONI: (+381 31) 21586, 28276, 31374; E-MAIL: office@uzice.bis.co.yu, editor@uzice.bis.co.yu. Casopis je besplatan i distribuira se Internet mail-om. Prijave na mail listu: subscribe@uzice.bis.co.yu

DataVoyage