Casopis
za Uzicane
i o uzickom
kraju

Broj 483. decembar 1998.office@uzice.bis.co.yu

S A D R Z A J

Drustvo -
-
PEDESET SEDMA GOSISNJICA BORBE NA KADINJACI
PRIJEM ZA RATNE VOJNE INVALIDE
Kultura - MILOVANOVIC - POVRATAK IZ ZABORAVA
Sport -
-
-
PORAZ JEDINSTVA U LIGI SAMPIONA EVROPE
VOJCIC NOVI SEF STRUCNOG STABA "SLOBODE"
KOSARKASI "UZICA" NAJUBEDLJIVIJI
Drustvo

PEDESET SEDMA GODISNJICA BORBE NA KADINJACI

Povodom 57. godisnjice borbe na Kadinjaci, u nedelju, 29. novembra, na spomenik herojima polozeni su venci i cvece, a svestenici uzicke crkve sluzili su parastos.

Venac organa Federacije polozio je savezni ministar za telekomunikacije Dojcilo Radojevic, a vence su polozili i predstavnici boracke organizacije, drustveno-politickih zajednica, politickih organizacija i Vojske Jugoslavije.

Na svecanosti su govorili Milisav Lukic, predsednik Republickog odbora SUBNOR-a Srbije i LJubisa Ristic, predsednik Jugoslovenske levice.

- Pravi smisao nase borbe za kontinuitet nase drzave jeste u borbi za kontinuitet njene slobodarske moralnosti, kontinuitet njene ljubomorno cuvane samostalnosti i kontinuitet opravdanosti zrtava polozenih za njenu nezavisnost i slobodu. Ono sto nasa gen eracija nema prava i sto nikada ne bi bilo oprosteno, bilo bi da prihvati da je zrtva Radnickog i svih drugih bataljona u stotinama godina nase istorije bila uzaludna, rekao je Ristic.

U umetnickom programu glumci Narodnog pozorista kazivali su stihove iz poeme "Kadinjaca".

Na Kadinjaci je u nedelju predstavljena i knjiga publiciste Jova Radovanovica "Radnicki bataljon i borba na Kadinjaci". Rukopis je dobio nagradu iz Fondacije "Dragojlo Dudic", a knjigu je izdala Spomen-ustanova "Kadinjaca". O knjizi je govorio pukovnik Petar Visnjic, clan Predsednistva SUBNOR-a Srbije, isticuci da Jovo Radovanovic njome ostavlja lep i trajan spomenik partizanskom bataljonu, delo koje svedoci o jednom burnom vremenu, ljudima i njihovim idealima.

PRIJEM ZA RATNE VOJNE INVALIDE

Za ratne vojne invalide i porodice palih boraca iz rata od 17. avgusta 1990. godine, u cetvrtak je u Skupstini opstine priredjen svecani prijem i urucena godisnja novcana pomoc. Clanove Udruzenja, porodice palih boraca i ratne vojne invalide pozdravili s u predsednik Skupstine opstine Milan Nikitovic i potpredsednici Miroslav Martic i DJordje Mijuskovic.

Obracajuci se gostima, predsednik Nikitovic je, izmedju ostalog, rekao:

- Surovi danak nase istorije osecamo svi, a pre svega vi koji ste izgubili svoje najdraze, ili ugradili deo sebe u ove nase prostore. Kada smo ocekivali da zivimo punim zivotom, desilo se opet nezeljeno. Dogadjaji od pre nekoliko godina, tacnije od 17. avgusta 1990. godine, zahvatili su i nas kraj. Osim veceg broja mobilisanih mladica, u taj strasni rat javio se veci broj dobrovoljaca, potvrdjujuci duboko nasledjeno dostojanstvo, snagu i patriotizam nasih predaka.

Danas ovaj susret jeste samo jedna mogucnost da izrazimo iskrenu zahvalnost za sve sto ste dali nasoj zajednici. Zalecene rane nisu izlecene, a stvarnost boli sve nas, rekao je predsednik Nikitovic.

Ispred Udruzenja RVI opstine Uzice, Ljilja Cvrkota je govorila o dosadasnjoj saradnji Udruzenja i opstine, isticuci da je uspesnost njena osnovna karakteristika.


Kultura

MILOVANOVIC - POVRATAK IZ ZABORAVA

Upuceni kazu da je najbolja provera vrednosti jednog umetnickog dela - vreme. Mnogo puta, kroz istoriju, koju po obicaju pisu pobednici, to se i potvrdilo. Vreme, kao jedini pravi prosuditelj, ovih dana nam je ponovo vratilo umetnicko delo i ime prvog akademskog slikara uzickog kraja, Mihaila Milovanovica. Pod nazivom "Mihailo Milovanovic - povratak iz zaborava", u organizaciji DP "Art" Uzice, u holu i sali uzickog Narodnog pozorista, 25. novembra, odrzan je program koji je, konacno, poceo da uklanja veo cutanja sa imena i stvaralastva coveka kojim bi trebalo da se ponosi i Uzice i Srbija, a o kome su cutali vise od pola veka.

Iz bogate biografije Mihaila Milovanovica izdvajamo da je bio dobrovoljac u balkanskim i Prvom svetskom ratu, ratni slikar Vrhovne komande Srpske vojske u Prvom svetskom ratu. Autor je poznatih portreta srpskih vojvoda - Putnika, Misica, Stepanovica i Bojovica, spomen ploca izginulim ratnicima 1912-1918. godine na crkvama i skolama uzickog kraja, monumentalnih spomenika na Krfu i Mladenovcu. Nosilac je Albanske spomenice, Ordena Svetog Save cetvrtog i petog reda, Ordena jugoslovenske krune treceg i petog reda i Medalje za vernost otadzbini. Jedan je od osnivaca Udruzenja likovnih umetnika Srbije i Udruzenja Uzicana u Beogradu. Streljali su ga, pod cudnom optuzbom da je engleski spijun, komunisti, 28. novembra 1941. godine u Uzicu.

Slikarevu biografiju pod nazivom "Akademski slikar Mihailo Milovanovic - zivot i delo", autora Djordja Pilcevica, predstavio je prisutnima dr Rade Poznanovic.

Likovno stvaralastvo Mihaila Milovanovica bilo je tema o kojoj je govorila mr Gordana Lazic.

Roman "Lendina vodenica" slikar je napisao pre Drugog svetskog rata, a posle rata je cuvan u piscevoj porodici, da bi ga piscev sin predao, u rukopisu, uzickom Istorijskom arhivu 1997. godine, a iste godine ga objavilo DP "Art". O romanu je govorio dr Mi lutin Pasic.


Sport

PORAZ JEDINSTVA U LIGI SAMPIONA EVROPE
Jedinstvo - Amkodor 0:3 (11, 14, 7)

Uzicke odbojkasice nisu uspele u prvom susretu predkvalifikacija protiv sampiona Belorusije. I pored velike podrske sa tribina, gde se okupilo blizu 2.000 gledalaca, uzicke odbojkasice nisu pruzile ni deo prave igre, sa losim servisom i cesto bez pravog bloka. Na drugoj strani, ekipa Amkodora igrala je dosta brzim napadima, angazovano i borbeno u polju.

- Sve cestitke ekipi Amkodora, izjavio je trener Zakoc na kraju utakmice. Nadam se da u revansu nece biti ovog grca i pokusacemo da napravimo za nas povoljniji rezultat. Moja obaveza je da se nikad ne predajem, i da sto kvalitetnije takticki priremim ekipu za susret u Minsku.

Revans susret Amkodor - Jedinstvo je u nedelju u Belorusiji.

VOJCIC NOVI SEF STRUCNOG STABA "SLOBODE"

Na svojoj redovnoj sednici Upravni odbor FK "Sloboda" doneo je odluku da se na mesto sefa strucnog staba postavi Slavko Vojcic. Vojcic je sa uspehom vodio ekipe "Radnicki" (Kragujevac), "Javor" (Ivanjica), "Borac" (Cacak) i druge.

- Odlicno poznajem situaciju u Slobodi. Sloboda je klub svetle tradicije, steta bi bilo za sve nas, pa i za grad, da Sloboda ispadne. Tvrdim da ce moja ekipa ostati u ligi. Da sam drugacije mislio, ne bi ni dolazio u Uzice. Sto se igraca tice, mislim da Sloboda nema pravu ekipu za ovaj rang takmicenja. Moracemo da dosta toga promenimo, rekao je u prvom razgovoru sa novinarima Slavko Vojcic.

KOSARKASI "UZICA" NAJUBEDLJIVIJI
Novi Pazar - Uzice 74:84 (33:37)

Prvi deo prvenstva u obe grupe Druge srpske lige jedino su kosarkasi "Uzica" zavrsili bez poraza. Na gostovanju u Novom Pazaru nije bilo mnogo problema, jer su Uzicani vodili tokom cele utakmice, i sa vise od 10 poena razlike. Iz rukovodstva Kluba malo su nezadovoljni odnosom prema igri i obavezama u igri, ali ovakav protivnik ne pruza mnogo motiva za igru. U svakom slucaju, maksimalan ucinak u prvih sedam kola, svih sedam pobeda, i laksi nastavak prvenstva. Ali, ne treba zaboraviti da ce sada sve ekipe imati vise motiva bas protiv "Uzica", ne samo zbog svih pobeda, vec sto se uvek najbolje igra protiv najbolje plasiranih ekipa.

Prvenstvo se nastavlja vec narednog vikenda, a pauza u prvenstvu je za oko mesec dana, posle 11. kola.

"Uzice": Stefanovic 19, Citic 8, Todosijevic 7, Kuburovic 22, Neskovic, Cirovic 2, Otasevic 8, Bogojevic 10, DJokic 2, Jankovic, Terzic, Maric 6."UZICE NA INTERNETU" Elektronski casopis za Uzicane i o uzickom kraju REDAKCIJA: Radenko Mutavdzic, radenkom@oreska.bis.co.yu; Predrag Supurovic, brok er@bis.co.yu; ADRESA: YU 31000 UZICE, Dimitrija Tucovica 44/84; TELEFONI: (+381 31) 21586, 28276, 31374; E-MAIL: office@uzice.bis.co.yu, editor@uzice.bis.co.yu. Casopis je besplatan i distribuira se Internet mail-om. Prijave na mail listu: subscribe@uzice.bis.co.yu

DataVoyage