Casopis
za Uzicane
i o uzickom
kraju

Broj 4726. novembar 1998.office@uzice.bis.co.yu

S A D R Z A J

Drustvo -

-

-
NOVI OKRUZNI ODBOR DEMOKRATSKE
STRANKE UZICE
FORMIRAN OPSTINSKI ODBOR SOCIJALDEMOKRATIJE
UZICE
OKRUZNI ODBOR SPS UZICE O LOKALNOJ SAMOUPRAVI
Privreda -

-
-
-
SEDAM DECENIJA NAMENSKE PROIZVODNJE
"PRVOG PARTIZANA"
CEMENTARA PREMASILA PLAN
OKONCAN STRAJK U RK "BEOGRAD" U UZICU
ZIMSKA SEZONA NA TARI
Zdravstvo - DRUGA KONFERENCIJA O SIDI NA ZLATIBORU
Kultura -
-
-
CESTITKE UZICKOM POZORISTU
Knjizevno vece: MILAN I MARINA KOSTIC
Izlozbe: GOLICAVOST NOVOG
Sport -
-
-
-
FINALISTI KUPA JUGOSLAVIJE ZA ODBOJKASICE
KVALIFIKACIJE ZA PRVENSTVO EVROPE U ODBOJCI
USPEH KOSARKASA ZLATIBORA
SLOBODA PORAZENA U LOZNICI
Drustvo

NOVI OKRUZNI ODBOR DEMOKRATSKE STRANKE UZICE

U Uzicu je odrzana osnivacka konferencija Okruznog odbora Demokratske stranke, na kojoj je za predsednika izabran Novica Pantovic, predsednik Opstinskog odbora Demokratske stranke iz Kosjerica i nekadasnji predsednik kosjericke opstine. U stalni sastav Okruznog odbora Demokratske stranke izabrano je jos pet clanova i to Miroslav Martic iz Uzica, Milka Marinkovic iz Pozege, Zoran Micovic iz Arilja, Radovan Jojic iz Cajetine i Vitomir Gagic iz Bajine Baste.

Nakon osnivackog skupa odrzana je konferencija za novinare na kojoj je o aktuelnoj politickoj situaciji u zemlji govorio dr Slobodan Vuksanovic, potpredsednik Demokratske stranke.

FORMIRAN OPSTINSKI ODBOR SOCIJALDEMOKRATIJE UZICE

Inicijativni odbor Socijaldemokratije odrzao je izbornu konferenciju na kojoj je formiran Opstinski odbor stranke za Uzice. Za predsednika odbora izabran je dr Momcilo Arsenijevic. Pored brojnih gostiju iz Beograda i Cacka, izbornoj konferenciji je prisu stvovao je i prof. dr Pavic Obradovic, potpredsednik Socijaldemokratije.

OKRUZNI ODBOR SPS UZICE O LOKALNOJ SAMOUPRAVI

Na sednici Izvrsnog odbora Okruznog odbora SPS-a Zlatiborskog okruga bilo je reci o aktuelnom politicko-ekonomskom stanju i funkcionisanju lokalne samouprave u opstinama Zlatiborskog okruga. U saopstenju sa sednice istice se da je Izvrsni odbor jos jednom ocenio da politika drzavnih organa i Socijalisticke partije Srbije, na celu sa predsednikom Slobodanom Milosevicem, istinski izrazava narodnu volju i interes ogromne vecine gradjana Zlatiborskog okruga.

Izvrsni odbor je utvrdio stalne i konkretne zadatke socijalista u opstinama Okruga u cilju sagledavanja i resavanja svih problema u funkcionisanju lokalne samouprave u opstinama.


Privreda

SEDAM DECENIJA NAMENSKE PROIZVODNJE "PRVOG PARTIZANA"

Svecanom akademijom koja je odrzana u uzickom Narodnom pozoristu "Prvi partizan" Namenska proizvodnja obelezio je znacajan datum u istoriji kolektiva - sedam decenija rada i pregalastva. Svecanosti su prisustvovali brojni gosti. O predjenom putu i sadasnjem poslovanju govorio je generalni direktor Dobrosav Andric.

- Marketing, razvoj i kvalitet su osnovni oslonci poslovne politike Preduzeca, zasnovani na sopstvenom kadrovskom potencijalu, razvijenoj infrastrukturi, poverenju kupaca i poslovnih partnera. Prihvatili smo trzisnu orijentaciju koja podrazumeva uporan rad, pracenje svetskih trendova, unapredjenje poriozvodnje, osvajanje novih trzista, visok kvalitet proizvoda i stalno unapredjenje poverenja kod kupaca i partnera. Buducnost preduzeca vidimo u razvoju novih programa, primeni novih tehnika i tehnologija, savremenih metoda rada i punoj uposlenosti kapaciteta, rekao je direktor Andric.

Danasnji "Prvi partizan" - Namenska proizvodnja izrastao je iz male puskarske radionice koju je, daleke 1928. godine, Slovenac Jakov Posinger preselio iz Kranja u Uzice. U to vreme Fabrika oruzja i municije (FOMU) proizvodila je uglavnom lovacke puske, patrone i preradjivala stare vojnicke puske. U njoj je radilo 150 radnika.

CEMENTARA PREMASILA PLAN

Umesto 442 hiljade tona, koliko je planirano, proizvodjaci cementa u Kosjericu isporucili su trzistu i gradjevinskim preduzecima 118 tona vise.

Pored uredne proizvodnje i prebacaja godisnjeg plana isporuke, u fabrici cementa novinarima je receno, da se ostvaruju i drugi planovi. Za obnovu tehnoloske linije i za investicije od drustvneog znacaja za 9 meseci ove godine ulozeno je preko 5 miliona dinara. Racuna se da ce do kraja godine u Cementari ukupne investicije za odrzavanje proizvodnje i zapocete objekte iznositi blizu 7 miliona dinara.

OKONCAN STRAJK U RK "BEOGRAD" U UZICU

Posle deset dana generalnog strajka u kolektivu uzicke Robne kuce "Beograd" i iscrpljujucih pregovora sa nadleznima u vrhu Kompanije u Beogradu, konacno je udovoljeno zahtevima strajkaca.

Zaposleni su zahtevali da nijedan radnik ne sme ostati bez posla, da se ponisti Ugovor o zakupu poslovnog prostora potpisan sa privatnom kompanijom "MB Rodic" iz Kule, i treci zahtev je pravo na rad u okviru Kompanije Robne kuce "Beograd" i to iskljucivo po modelu "Beogradjanke" u Beogradu i Robne kuce "Beograd" broj 29 u Valjevu.

Ovi zahtevi strajkaca su prihvaceni, a u medjuvremenu je za novog direktora Robne kuce u Uzicu izabrana gospodja Milica Irkic.

Robna kuca je jos uvek zatvorena za kupce, ali se ubrzano radi na sredjivanju prodajnog prostora i punjenju rafova da bi objekat bio ponovo otvoren 7. decembra.

ZIMSKA SEZONA NA TARI

Planinska lepotica Tara ove godine postala je pravi turisticki hit, a u letnjoj turistickoj sezoni hoteli Vojne ustanove "Tara" ("Omorika" i "Beli bor" i depadans "Jeremicak") imali su najbolje koriscenje kapaciteta - gotovo 100 odsto.

Cene pansiona za zimsku sezonu su utvrdjene i one se krecu od 190 do 230 dinara, uz mogucnost placanja racuna u vise rata. Za novogodisnje praznike hoteli VU "Tara" imace veoma atraktivne i raznovrsne programe sto ce, veruje se, privuci veliki broj gosti ju.


Zdravstvo

DRUGA KONFERENCIJA O SIDI NA ZLATIBORU

U organizaciji Zavoda za zastitu zdravlja Uzice, na Zlatiboru je nedavno odrzana Druga konferencija o sidi. Posle dvodnevnih predavanja doneti su zakljucci u kojima je naglaseno da AIDS epidemiju u nasoj zemlji karakterise stalni porast ukupnog broja inficiranih i obolelih, porast seksualne transmisije, sve vece ucesce zena medju inficiranim i odrzavanje niskog nivoa ugrozenosti opste populacije.

Ucesnici konferencije predlazu Saveznoj vladi da usvoji Jugoslovenski program za borbu protiv AIDS-a kao poseban program. Takodje je predlozeno da se u okviru Republicke komisije za zarazne bolesti formira podkomisija za AIDS ciji ce zadatak biti da revidira Republicki program za borbu protiv AIDS-a iz 1987. i izradi operativni plan u skladu sa njim.


Kultura

CESTITKE UZICKOM POZORISTU

U Skupstini opstine je, u sredu, priredjen svecani prijem za uzicko Narodno pozoriste povodom uspeha na trecem jugoslovenskom pozorisnom festivalu i osvajanja prvog mesta za najbolju predstavu. Uzicko pozoriste je osvojilo "Ardaliona" za predstavu "Kako zasmejati gospodara", po tekstu Vide Ognjenovic, a u reziji Kokana Mladenovica.

Ovom prilikom uzicki gradonacelnik Milan Nikitovic urucio je i glumcu Tomislavu Trifunovicu priznanje za 30 godina glumackog rada u Narodnom pozoristu. Cestitke clanovima i kolektivu Narodnog pozorista uputili su i potpredsednici Miroslav Martic i Djordje Mijuskovic i predsednik Izvrsnog odbora Aleksandar Cirovic.

Knjizevno vece: MILAN I MARINA KOSTIC

Zanimljivo i neobicno knjizevno vece odrzano je u Citalistu uzicke Narodne biblioteke u petak, 20. novembra. Pod nazivom "Pisac o piscu", a u okviru teme "Psihologija i knjizevnost", predstavljene su dve knjige - roman "Dolazi vucica" Marine Kostic i knjiga iz oblasti psihologije "Zlocin iz strasti" njenog supruga Milana Kostica.

Knjizevnost uzickog kraja svrstava Marinu Kostic, po rodjenju, u zavicajne pisce. Svoje prve literarne radove objavljivala je, kao djak gimnazije, u "Vestima" u kojima se pojavljivala i kao vrstan ilustrator. Prvu knjigu, zbirku pripovedaka, "Kceri slatke i gorke" objavila je 1981. godine, da bi se cetiri godine kasnije pojavio njen roman "Hleblje". Slede roman "Bog u krilu devojke za udaju" (1989), "Zenska loza", pripovetke,(1992) i roman "Macji skok" iz 1994. godine. NJen najnoviji roman "Dolazi vucica" izasao je ove godine u izdanju "Narodne knjige" iz Beograda.

Specijalista klinicke psihologije Milan Kostic je obe svoje knjige posvetio psihologiji. "Homo negans" izasla je 1996, a druga, u kojoj je opisano sedam slucajeva iz njegove klinicke prakse, pod naslovom "Zlocin iz strasti", objavljena je ove godine. Jedan od tih istinitih slucajeva Marina Kostic je literalizovala, napravila od njega kracu pripovetku i tako slusaocima pokazala razliku izmedju stvarnosti i umetnosti.

Izlozbe: GOLICAVOST NOVOG

Neiscrpna kreativnost, umetnicka radoznalost i ogroman tragalacki duh doveli su, ovoga puta, slikara Dragana Nesica na puteve kompjuterske umetnosti, tacnije kompjuterske grafike. Na izlozbi otvorenoj u Art-klubu uzickog Uciteljskog fakutleta Nesic je iz lozio kompjuterske grafike i intervencije nastavljajuci tako svoja istrazivanja sve novih i novih umetnickih izraza i tehnika. Sluzeci se kompjuterskom tehnickom Nesic upotrebljava razlicite mogucnosti sencenja povrsine slike zadrzavajuci cistu likovnost linija i oblika, osvescujuci tako neobicne perspektive i isticuci likovne poruke na ovim grafikama.


Sport

FINALISTI KUPA JUGOSLAVIJE ZA ODBOJKASICE

Polufinalni turniri KUP-a Jugoslavije u Beogradu i Zrenjaninu doneli su samo jedno iznenadjenje, a to je poraz Jedinstva od ekipe Obilica sa 3:2. Uzicke odbojkasice pobedile su Rudar iz Pljevalja i Crvenu zvezdu sa po 3:0, ali su posle poraza u trecem su sretu zauzele drugo mesto.

U Zrenjaninu, prema ocekivanju pobedio je beogradski Postar, Luka Bar je druga posle pobede nad ekipom domacina, a cetvrti je Spartak.

Finalni turnir KUP-a Jugoslavije odrzace se 17. i 18. decembra. U prvim utakmicama igrace Postar (Beograd) - Jedinstvo, i Obilic - Luka Bar. Pobednici se sutradan bore za pobednicki pehar koji brane uzicke odbojkasice.

KVALIFIKACIJE ZA PRVENSTVO EVROPE U ODBOJCI

U prvim predkvalifikacionim utakmicama za Ligu sampiona Evrope, protivnik odbojkasicama Jedinstva bice Amkodor iz Minska, prvak Belorusije. Prva utkamica igra se u subotu u Sportskoj hali u Velikom parku od 19 casova,a a revans je u Minsku nedelju dana k asnije.

USPEH KOSARKASA ZLATIBORA
Zlatibor - Zemun 75:55 (42:30)

Kosarkasi Zlatibora postigli su trecu pobedu u 6. kolu Prve srpske lige. Ekipu su na ovoj utakmici vodili novi treneri, Miodrag Dimitrijevic i pomocni trener Aleksandar Pavlovic. Prema recima trenera Dimitrijevica, dosta vazna pobeda nad ekipom koja se bori za najvisi plasman.

- Odbranu smo igrali dosta dobro, sto pokazuje i broj primljenih koseva, kaze Dimitrijevic. Izdvojio bih najboljeg na utakmici Lazovica koji je bio i najefikasniji, a dobro je igrao i Kaljevic. U 7. kolu igramo protiv Slavije u Novom Sadu. Pobeda je vazn a zbog kasnijeg formiranja novih liga, mada se ne odricemo ni borbe za super ligu.

Koseve za ekipu Zlatibora postigli su: Sekulic 11, Radojevic 2, Milojevic 6, Nedovic 2, Kukanjac 2, Kaljevic 12, Lazovic 28, Kovacevic 4, Pantovic 8.

SLOBODA PORAZENA U LOZNICI
Loznica - Sloboda 3:1 (2:1)

Za vecinu drugoligasa zavrsen je jesenji deo sampionata. Sloboda je u poslednjem kolu gostovala u Loznici i dozivela poraz od direktnog rivala u borbi za opstanak. Sloboda je pretrpela poraz od 3:1 i tako ce u grupi timova na zacelju tabele docekati prolece i borbu za opstanak u Drugoj ligi."UZICE NA INTERNETU" Elektronski casopis za Uzicane i o uzickom kraju REDAKCIJA: Radenko Mutavdzic, radenkom@oreska.bis.co.yu; Predrag Supurovic, brok er@bis.co.yu; ADRESA: YU 31000 UZICE, Dimitrija Tucovica 44/84; TELEFONI: (+381 31) 21586, 28276, 31374; E-MAIL: office@uzice.bis.co.yu, editor@uzice.bis.co.yu. Casopis je besplatan i distribuira se Internet mail-om. Prijave na mail listu: subscribe@uzice.bis.co.yu

DataVoyage