Casopis
za Uzicane
i o uzickom
kraju

Broj 4512. novembar 1998.office@uzice.bis.co.yu

S A D R Z A J

Drustvo -
-
-
SKUPSTINA OPSTINE UZICE O PRIVREDI
TRIBINA SPS UZICE
KONFERENCIJA O SIDI NA ZLATIBORU
Privreda -
-
-
STO GODINA FROTEKSA
STRAJK U RK "BEOGRAD" UZICE
PLATE KAO "SOCIJALA"
Kultura -
-
POCEO POZORISNI FESTIVAL U UZICU
DVOBROJ "UZICKOG ZBORNIKA"
Sport -
-
NOVA SMENA TRENERA U "SLOBODI"
PRVI PORAZ ODBOJKASICA "JEDINSTVA"
Drustvo

SKUPSTINA OPSTINE UZICE O PRIVREDI

Na 18. sednici Skupstine opstine Uzice odbornici su, zajedno sa direktorima najvecih uzickih firmi, raspravljali o stanju u privredi. Prezentirani su podaci o aktuelnoj situaciji, obimu poslovanja i zaposlenosti kapaciteta, o zaradama i planovima.

Uvodno izlaganje podneo je potpredsednik Djordje Mijuskovic, koji je ukazao na niz ogranicavajucih faktora kada je rec o poslovanju. Zbog svega toga iskoriscenost kapaciteta je niska, oko 40 do 50 odsto. Ni krediti koje je Vlada dodelila uzickoj privredi nisu dati u iznosu i po uslovima koji bi bili zadovoljavajuci. Njima se nije mogla pokrenuti uzicka privreda, tako da se na placenim odsustvima nalazi jos uvek oko 50 odsto zaposlenih, a prosecna primanja u ovoj godini su tek 873 dinara. "Odgovore o perspektivama morali bi dati Privredna komora, resorna ministarstva i Vlada", istakao je Mijuskovic.

Na sednici je formirana i radna grupa koja ce analizirati situaciju i aktivno ucestvovati u unapredjenju stanja u ovoj oblasti.

TRIBINA SPS UZICE

U organizaciji Okruznog odbora SPS, Saveta zena i Saveta mladih socijalista, odrzana je tribina na kojoj su govorili vojno politicki komentator Milovan Drecun i Miljkan Karlicic, clan IO GO SPS i pomocnik ministra za informisanje u Vladi Srbije.

Karlicic je govorio o medijskim manipulacijama na Kosovu i Metohiji i Zakonu o javnom informisanju, a Drecun o ulozi SAD u krizi na Kosovu.

SAD sa svojim saveznicima izazivaju krize kako bi opravdale postojanje NATO posle raspada istocnog bloka, a cilj je stvaranje novog svetskog poretka u kome bi, kao jedina globalna sila, imale dominaciju. Govoreci o ciljevima SAD na nasem podrucju Drecun je izmedju ostalog rekao da je "Cilj Amerikanaca bio da vojno zaposednu Kosovo. Oni, medjutim, nisu mogli da idu na varijantu nezavisnosti Kosmeta, jer bi to srusilo Dejtonski sporazum. Nisu mogli da idu ni na nasilnu promenu granica jer to svet ne prihvata", rekao je Drecun.

KONFERENCIJA O SIDI NA ZLATIBORU

Na Zlatiboru ce 19. i 20. novembra biti odrzana druga Konferencija o SIDI na kojoj ce biti istaknut poseban znacaj prevencije ove bolesti. Tim povodom u utorak je u Zavodu za zastitu zdravlja u Uzicu, koji je i domacin ovog skupa, odrzana konferencija za stampu.

Prema recima dr Milana Sijaka, direktora Zavoda, ova Konferencija je prakticno nastavak prethodne konferencije o SIDI koja je takodje odrzana na Zlatiboru pre dve i po godine.

- SIDA je bolest savremenog coveka za koju covecanstvo jos nije naslo lek, bez obzira na sve napore koje ulaze. Zato smo mi kao preventivne ustanove, instituti i zavodi za zastitu zdravlja odlucili da pokusamo da prevneciju SIDE dovedemo do najviseg moguce nivoa u ovom momentu. Tome su posvecene sve teme i uvodna izlaganja, naglasio je dr Milan Sijak.


Privreda

STO GODINA FROTEKSA

Na inicijativu vidjenih uzickih trgovaca, zanatlija i preduzetnika, pre sto godina, novembra 1898. godine, osnovana je prva uzicka tkacka radionica. Na celu akcionara bio je Malisa Atanackovic, a vec do tada je bila obezbedjena trecina neophodnog kapitala.

Tada su formirani Upravni i Nadzorni odbor, koji su odredili pravila u kojima se navodi cime ce se baviti i sta ce proizvoditi. Precizirano je da ce Tkacka radionica u svojoj proizvodnji pre svega koristiti domace sirovine, konoplju, lan i vunu, a od uvoznih pamuk. Od drzave su zatrazene povlastice kako bi se uvezle neophodne masine iz inostranstva, alat, vuneno predivo za izradu cohe, sukna, sajka, i to bez placanja carine. Prvi proizvodi su bili marame, sukno, a ubrzo je ovde proizvoden i prvi peskir.

Vec tada se rodila ideja o podizanju hidrocentrale po Teslinom principu, a koja bi proizvodila energiju kao pogonsko gorivo za Tkacnicu. Kralj Aleksandar Obrenovic na svecanosti 1899. godine polaze temelje elektricne centrale, "jedne privredne i kulturne ustanove kakve do tada ne bese u nasoj otadzbini" navedeno je u "Istoriji Uzica". Pustanje u rad hidrocentrale 1900. godine znacajno je i za varos uzicku, jer je vec tada uradjeno probno osvetljenje.

Tkacnica je pustana u rad godinu dana kasnije, imala je cetrnaest razboja i dvadesetak radnica, ucenica tadasnje drzavne Tkacke skole. Nekoliko godina kasnije stizu i prve nagrade medjunarodnog znacaja za kvalitet, iz Londona, Lijeza i drugih centara.

Rad Tkacke radionice nije prekidan ni u toku Prvog, ali ni Drugog svetskog rata.

Danas DP "Froteks" zaposljava oko 1400 radnika, a trenutne teskoce koje su karakteristika nase privrede uveliko se odrazavaju na tekstilnu industriju. Sadasnje rukovodstvo pokusava da nadje izlaz iz veoma teske pozicije. Svecanosti povodom stogodisnjice odrzavaju se u petak, 13. novambra.

STRAJK U RK "BEOGRAD" UZICE

Kolektiv Robne kuce "Beograd" u Uzicu stupio je u generalni strajk. Kao razlog Strajkacki odbor (koji zastupa interese 168 radnika) istice nezadovoljstvo visinom i neredovnoscu licnih dohodaka i nemanje robe.

Ovih dana trebalo je u prizemlju Robne kuce "Beograd" svecano da pocne sa radom renovirana, luksuzno opremljena i dobro snabdevena samoposluga koju je zakupilo privatno preduzece "Rodic" iz Beograda. Medjutim, zbog novonastale situacije predstavnici ove firme su resili da pakuju svu robu i odu iz Uzica. Resenje krize ove nekad ugledne trgovine nije na vidiku.

PLATE KAO "SOCIJALA"

Najnoviji podaci uzickog Odeljenja za statistiku govore da su na nivou opstine zarade u septembru snizene za 3,2 odsto i iznosile su 1,014 dinara, u odnosu na avgust kada je prosecna zarada bila 1.048 dinara.

Pad zarada je veci u privredi, sa 984 na 942 dinara. Nesto boljim prosekom mogle bi da se pohvale vanprivredne delatnosti jer je prosecna zarada povecana sa 1.418 na 1.436 dinara.

U poredjenju sa republickim prosekom za isti period uzicke zarade su smanjene, jer je taj prosek na nivou citave Srbije zabelezio rast, tako da je prosek u privredi 1125, a u vanprivredi 1450 dinara.


Kultura

POCEO POZORISNI FESTIVAL U UZICU

Treci Jugoslovenski pozorisni festival u Uzicu otvoren je 9. novembra. Pozdravne reci publici i ucesnicima uputio je predsednik SO Uzice Milan Nikitovic, a festival je otvorila Natalija Dudas, zamenik ministra za kulturu Srbije.

"Ceo zivot coveka satkan je od tri potrebe: da jede, radi i dusu zadovolji. Ljudska zelja je da jede sta voli, da radi sta voli, da dusu obogacuje sa onim sto voli. No zivot nas natera da jedemo sta imamo, da radimo sta moramo, a dusi, tek katkad, poneku potporu doda, da bi opstali. I opstajemo jer dusu sacuvasmo. Uzicani su svoju dusu sacuvali, dokaz je ovaj festival", rekao je predsednik Nikitovic.

Pomocnik ministra za kulturu Natalija Dudas pozelela je Uzicanima da za vreme trajanja festivala dozive puno magicnih trenutaka a festival je otvorila recenicom "Kad je nebo tamno, zvezde jace sijaju".

Ove sedmice na sceni uzickog Narodnog pozorista bice izvedeno sedam predstava koje je odabrao selektor Dejan Pencic-Poljanski, a najboljima ce biti dodeljeni "Ardalioni" za kreacije koje ce se pamtiti.

DVOBROJ "UZICKOG ZBORNIKA"

U dvobroju "Uzickog zbornika" za 1996/97. godinu objavljeni su radovi 21 saradnika, a u kulturnoj hronici prikazi sest knjiga i dve izlozbe uzickog Narodnog muzeja.

Jesenas je, u izdanju uzickog Narodnog muzeja, posle skoro trogodisnje pauze, objavljen "Uzicki zbornik" broj 24 za 1995. godinu, a ubrzo potom, uoci Medjunarodnog sajma knjiga u Beogradu, iz stampe je izasao i dvobroj "Uzickog zbornika" broj 25-26 za 1996/97. godinu. Izdavac ovog dvobroja je Istorijski arhiv (glavni i odgovorni urednik Milorad Iskrin, urednik Dragica Matic).

Sa ovim dvobrojem uspostavljena je redovnsot izlazenja "Uzickog zbornika", tako da naredne jeseni mozemo ocekivati izlazak iz stampe zbornika za 1998. godinu. Kao i svi prethodni brojevi, i ovaj donosi zanimljive priloge iz politicke, kulturne i ekonomske istorije Uzica i okoline.


Sport

NOVA SMENA TRENERA U "SLOBODI"

Na sednici Upravnog odbora FK "Sloboda" odluceno je da se sa mesta sefa strucnog staba smeni Jestratije Jovanovic, koji je samo cetiri kola vodio ekipu Slobode. Do kraja polusezone, ili naredna dva kola, ekipu ce voditi Slavoljub Dimitrijevic, dosadasnji pomocni trener. Odluku Upravnog odbora o novom sefu strucnog staba treba ocekivati u pauzi prvenstva.

Inace, u nedelju "Sloboda" je dozivela jos jedan poraz, ovoga puta u Valjevu od ekipe "Buducnosti" sa 1:0.

PRVI PORAZ ODBOJKASICA "JEDINSTVA"
Postar - Jedinstvo 3:1 (-8, 13, -11, -14)

Derbi prvenstva Prve lige odbojkasica pripao je beogradskom "Postaru", sasvim zasluzeno. Igra "Jedinstva" sigurno nije mogla doneti bodove. Kako su na konferenciji za novinare rekli prvi trener Darko Zakoc i kapiten ekipe Jasmina Mazalica Radovanovic, potpuno je zatajilo najjace oruzje sampionki, prijem i napad. Medjutim, kako rece trener Zakoc, jedna bitka je izgubljena, ali "Jedinstvo" je vec godinama kvalitetna ekipa i najvece ambicije ostaju i u ovoj sezoni sto se tice prvenstva i kupa."UZICE NA INTERNETU" Elektronski casopis za Uzicane i o uzickom kraju REDAKCIJA: Radenko Mutavdzic, radenkom@oreska.bis.co.yu; Predrag Supurovic, brok er@bis.co.yu; ADRESA: YU 31000 UZICE, Dimitrija Tucovica 44/84; TELEFONI: (+381 31) 21586, 28276, 31374; E-MAIL: office@uzice.bis.co.yu, editor@uzice.bis.co.yu. Casopis je besplatan i distribuira se Internet mail-om. Prijave na mail listu: subscribe@uzice.bis.co.yu

DataVoyage