Casopis
za Uzicane
i o uzickom
kraju

Broj 445. novembar 1998.office@uzice.bis.co.yu

S A D R Z A J

Drustvo -

-
-
PRIJEM PREDSTAVNIKA UNIVERZITETA
"BRACA KARIC"
POMOC KOLUBARSKOM OKRUGU
PAD NATALITETA
Privreda -
-
ZIMSKE CENE NA ZLATIBORU
PLANOVI PREDUZECA "BAJINOVAC"
Kultura -
-
-
-
JUGOSLOVENSKI POZORISNI FESTIVAL U UZICU
"LAJANJE NA ZVEZDE" - KNJIGA I FILM
KNJIGE SA SAJMA POKLONJENE BIBLIOTECI
BIOGRAFSKI LEKSIKON UZICANA
Sport -
-
-
DVE MEDALJE ZA VLADISLAVU STOJIC
USPESI KOSARKASA "UZICA"
OPET BEZ POBEDE
Teleks 92 - DILOVALI DROGU PO UZICU I SEVOJNUPOSTOVANI CITAOCI. OD VAS I POSETILACA NASEG SAJTA O UZICU DOBILI SMO VISE PREDLOGA DA OTVORIMO DEVIZNI RACUN KAKO BI OMOGUCILI UPUCIVANJE FINANSIJSKE PODRSKE NASEM RADU. TO SMO I UCINILI A ZA VISE INFORMACIJA OBRATITE NAM SE E-MAILOM.


Drustvo

PRIJEM PREDSTAVNIKA UNIVERZITETA "BRACA KARIC"

Rukovodstvo Skupstine opstine priredilo je prijem za rektora univerziteta "Braca Karic", prof. dr Vladislava Tomovica i njegove saradnike, povodom pocetka rada odeljenja Fakulteta za trgovinu i bankarstvo u Uzicu. Goste su pozdravili gradonacelnik Milan Nikitovic i potpredsednici Miroslav Martic i Djordje Mijuskovic, a sa rektorom Univerziteta Tomovicem, prijemu su prisustvovali i prof. dr Kostadin Pusara, sef katedre za finansije, ekonomiju i bankarstvo, prof. Gordana Ajdukovic, dekan Fakulteta za trgovinu i bankarstvo "Danica i Janicije Karic" i Dragutin Korac, koordinator poslova odeljenja Fakulteta u Uzicu.

POMOC KOLUBARSKOM OKRUGU

Predsednik Okruznog odbora SPS Milan Marinkovic je na konferenciji za novinare, koja je odrzana u ponedeljak 2. novembra, govorio o trenutnim aktivnostima, prioritetnim zadacima i o humanitarnoj pomoci koju je ova stranka uputila Kolubarskom okrugu koji je nedavno pogodio zemljotres..

"Prioritetni politicki cilj socijalista je potpuna stabilizacija odnosa na Kosovu i Metohiji" - istakao je Marinkovic. Prema njegovim recima sada je svima jasno da smetnju u stabilizaciji situacije pravi siptarsko rukovodstvo nepristajanjem na razgovore, a proces dogovora usporava i medjunarodna zajednica jer jos uvek ima nejednake kriterijume u oceni uzroka sadasnjih problema, rekao je Marinkovic.

PAD NATALITETA

Podaci Maticne sluzbe u Uzicu ukazuju na rapidan pad nataliteta u nasem Okrugu. Ako uzmemo podatak da je 1990. godine u porodilistu uzicke bolnice rodjeno 2462 bebe, taj broj se umanjio vec sledece godine na 2369. Naredne 1992. rodjeno je 2301, a 1993. godine ukupno 2253 bebe. U 1994. registrovano je 2262 novorodjene dece, godinu dana kasnije 2169. Taj broj se sveo u 1996. godini na 2223, dok podaci koje smo dobili za 1997. godinu govore o 2070 beba. Dakle, 392 bebe manje nego 1990. godine. Slicno govori i podatak iz skola u uzickom kraju gde je manje upisano dece u prvi razred osnovne skole za 13 odeljenja.


Privreda

ZIMSKE CENE NA ZLATIBORU

Na Zlatiboru, jednoj od nekoliko najposecenijih planina u Srbiji, sve je u jeku gradnje i priprema za zimsku sezonu. Rezultatima postignutim u toku leta hotelijeri su zadovoljni, ali se s druge strane ne odustaje od namere da se uradi vise, kako bi se zimska sezona docekala sto spremnije.

Preduzece "Palisad" je formiralo zimske cene. U dvokrevetnoj sobi pansion je od 250 do 390 dinara u zavisnosti od dela hotela u kome je gost smesten. Pripremljeni su i paket aranzmani za Novu godinu, koji traju od 26. decembra do 2. januara, dakle sedmodnevni paket aranzman, ukljucujuci celokupnu ponudu za praznike, sa svecanom vecerom i programom, kostace od 2.650 do 3.420 dinara (dvokrevetna soba).

PLANOVI PREDUZECA "BAJINOVAC"

Ako je verovati onome sto tvrde u DP "Bajinovac" u Bajinoj Basti od naredne godine proizvodjaci duvana nece morati da skoro godinu dana cekaju na isplatu za predati rod. Naprotiv, bice vracena nekadasnja praksa avansiranja proizvodnje. Direktor "Bajinovca" Milenko Filipovic kaze da ce odmah po ugovaranju proizvodnje u prolece iduce godine kooperanti dobiti avans u visini od 30 dosto. Proizvodjaci ce i dalje biti snabdeveni sadnim materijalom i zastitinim sredstvima.

Inace, otkup ovogodisnjeg roda odvija se po utvrdjenoj dinamici. Od planiranih 200 tona "Virdzinije" i "Berleja" do sada je od kooperanata preuzeto oko 130 tona. Kvalitet duvana je bolji nego sto se ocekivalo s obzirom na dugotrajan letnji susni period koji je umanjio prinose ali uticao i na kvalitet. Otkup bi trebalo da se zavrsi do kraja godine.


Kultura

JUGOSLOVENSKI POZORISNI FESTIVAL U UZICU

Ovogodisnji, treci po redu, Jugoslovenski pozorisni festival u Uzicu, pocinje u ponedeljak, 9. novembra. Po vec ustaljenim pravilima za nagrade ce se boriti sedam najboljih predstava po oceni selektora. Sto se tice organizacije festivala, nagrada i zirija sve je ostalo isto kao prethodne godine, ali ove godine promenjen je slogan pod kojim se festival organizuje. Prethodne dve godine on je glasio "Za oko i dusu", a ove godine - "Sta ce nam pozoriste kad smo goli i bosi?".

Promenu slogana umetnicki direktor festivala, reditelj Branko Popovic objasnjava ovako: Sam slogan je izveden iz pesme "Rasprava o pozoristu" Ljubomira Simovica, koja je stampana i na kompletu karata za Festival, tako da ce posetiocima to svakako zapasti za oko. U principu, to je nasa zelja da se kao umetnici malo pobunimo protiv jednog stanja svesti koje ocigledno kod nas trenutno vlada, u nasem drustvu pa samim tim i u nasem gradu, a to je jedan nepotreban animozitet prema pozoristu, prema umetnosti uopste. Imam utisak da se cak smatra da ako smo u situaciji u kakvoj jesno, a ona jeste teska, da bi prakticno svi trebali sad da stanemo da kukamo i zapomazemo, a ja sam prosto pristalica one ideje da se dobra vremena stvaraju a ne da se cekaju, objasnjava direktor Popovic.

"LAJANJE NA ZVEZDE" - KNJIGA I FILM

Ako bi jednom recenicom trebalo opisati kulturne dogadjaje koji su u Uzicu odrzani u cetvrtak, 29. oktobra, ona bi glasila - Tako se to radi! Rec je o predstavljanju cetrnaestog izdanja knjige Milovana Vitezovica "Lajanje na zvezde" u prepunom citalistu uzicke Narodne biblioteke, odrzanom u 17 sati, i dva sata kasnije svecanoj premijeri istoimenog filma reditelja Zdravka Sotre, u uzickom bioskopu.

Uzickom citalistu najpre je predstavljena mlada izdavacka kuca "Verzal pres" koja je za sest meseci uspela da proda preko sedam hiljada knjiga i ciji se prodajni standovi nalaze na preko dve stotine benzinskih pumpi u zemlji.

"Lajanje na zvezde" je nezno i duhovito secanje na mladost, koga su, u ova tuzna i ruzna vremena, prihvatili i oni koje gimnazijski dani tek ocekuju.

O knjizi su govorili Mr Slobodan Radovic i Dr Dragoljub Zoric.

KNJIGE SA SAJMA POKLONJENE BIBLIOTECI

Uzicki izdavaci koji su se pojavili na ovogodisnjem Beogradskom medjunarodnom sajmu knjiga bili su, u utorak, gosti Skupstine opstine. Na ovom tradicionalnom prijemu prikazana su sva knjizevna dela sa Sajma knjiga i po tri sajamska primerka izdanja poklonjena su uzickoj Narodnoj biblioteci. Autore, izdavace, recenzente i stampare pozdravili su predsednik Skupstine opstine Milan Nikitovic i potpredsednici Miroslav Martic i Djordje Mijuskovic.

BIOGRAFSKI LEKSIKON UZICANA

Ranije pokrenuta inicijativa za izdavanje Biografskog leksikona Uzicana pocinje da se konkretizuje. Vazan korak u tom pravcu predstavlja nedavna odluka Predsednistva Udruzenja Uzicana u Beogradu da stane iza ovog projekta, uvrsti ga u svoj Program kao jedan od prioritetnih zadataka u narednom periodu, podrzi i pomogne u granicama svojih mogucnosti. Istovremeno je tom prilikom ocenjeno da je izdavanje Leksikona, korisno i drustveno opravdano.

Leksikon treba da obuhvati veliki broj uglednih licnosti uzickog kraja iz nase proslosti i sadasnjosti, uglavnom sa teritorije starog uzickog okruga, iz svih sfera drustvenog zivota, politike, privrede i kulture.


Sport

DVE MEDALJE ZA VLADISLAVU STOJIC

Prvenstvo Srbije u Beogradu okupilo je 48 kadetkinja i 64 kadeta, mada je to u stvari sve najbolje sto ima u Jugoslaviji. Izvanredan uspeh postigla je Vladislava Stojic, koja je u pojedinacnoj konkurenciji posle cetiri pobede osvojila trece mesto. Jos jednu bronzanu medalju osvojila je u dublu sa Saskom Mladenovic iz Vranja.

Drugi predstavnik "Jedinstva", mladi Danko Nikolic, nije uspeo da prodje prvo kolo u pojedinacnoj konkurenciji, a u dublu je ispao u drugom kolu.

USPESI KOSARKASA "UZICA"
Uzice - Goc 92:60 (52:26)

Kosarkasi "Uzica" igraju u Drugoj ligi, a u poslednja tri kola zabelezili su pobede. Na poslednjoj utakmici u Uzicu gosti iz Vrnjacke Banje samo su na pocetku utakmice uspevali da drze ravnotezu, ali je ubedljivo bolji tim bilo "Uzice". Rezultat je bio 92:60 za domace.

"Uzice" je ogralo u sledecem sastavu: Stefanovic 23, Citic 17, Todosijevic 4, Kuburovic 12, Neskovic 15, Cirovic, Otasevic 14, Bogicevic 4, Djokic, Jankovic, Terzic, Maric 3.

Kosarkasi "Uzica" u subotu igraju protiv ekipe #Knjaza" u Arandjelovcu.

OPET BEZ POBEDE
Sloboda - Celik 0:0

Sloboda je propustila priliku da uknjizi itekako tri vazna boda. Niksicani su doputovali u Uzice desetkovani. Treba napomenuti i cinjenicu da je ekipa Celika u poslednja tri kola primila preko deset golova. Tabela govori sve. Niksicani su najozbiljniji kandidat za ispadanje iz lige. Sve ove cinjenice ukazivale su pre ovog susreta da ce Sloboda ostvariti ubedljivu pobedu. Medjutim, mreze su mirovale. Do kraja utakmice rezultat je ostao 0:0. Sloboda je, posle prilicno losih igara, na 14 mestu tabele sa 16 bodova. U nedelju igra u Valjevu sa ekipom Buducnosti.


Teleks 92

DILOVALI DROGU PO UZICU I SEVOJNU

Protiv Dusana Petrovica (22), Predraga Jovanetica (22) i Darka Pejica (21), sva trojica iz Sevojna, podignuta je opstuznica u Okruznom tuzilastvu zbog krivicnog dela neovlascene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga.

Dusan Petrovic se tereti da je krajem prosle godine, u blizini Medicinske skole u Uzicu, prodao 22 grama marihuane Radosu Kuvekalicu za 110 dinara. U maju ove godine, prema optuzenju, posredovao je u prodaji droge koju je nabavio Jovanetic i 15 grama za 100 dinara prodao Borisu Danicicu, a 22 grama Ivanu Tucovicu za 50 DEM. Prodaja droge obavljena je u stanu Pejicevih roditelja u Sevojnu."UZICE NA INTERNETU" Elektronski casopis za Uzicane i o uzickom kraju REDAKCIJA: Radenko Mutavdzic, radenkom@oreska.bis.co.yu; Predrag Supurovic, brok er@bis.co.yu; ADRESA: YU 31000 UZICE, Dimitrija Tucovica 44/84; TELEFONI: (+381 31) 21586, 28276, 31374; E-MAIL: office@uzice.bis.co.yu, editor@uzice.bis.co.yu. Casopis je besplatan i distribuira se Internet mail-om. Prijave na mail listu: subscribe@uzice.bis.co.yu

DataVoyage