Casopis
za Uzicane
i o uzickom
kraju

Broj 4329. oktobar 1998.office@uzice.bis.co.yu

S A D R Z A J

Drustvo - SUSRETI ZDRAVSTVENIH RADNIKA NA TARI
Privreda -
-
OBELEZEN DAN VALJAONICE ALUMINIJUMA
AKUMULACIJA "ARILJE" ZA 21. VEK
Kultura -
-
-
USPESAN SAJAMSKI NASTUP UZICKIH IZDAVACA
VREDNOSTI SAVREMENOG UDZBENIKA
POZORISNI USPESI NA POCETKU SEZONE
Sport -
-
-
-
"SLOBODA" PORAZENA U NIKSICU
AUTOMOBILISTI VESNIC I TERZIC SAMPIONI
DVE ZLATNE UZICANKE NA KROSU "POLITIKE"
ODBOJKASICE "JEDINSTVA" NA CELU TABELE
Teleks 92 - ZAPLENJENO SEDAM KILOGRAMA MARIHUANE
Drustvo

SUSRETI ZDRAVSTVENIH RADNIKA NA TARI

Na Tari se okupilo oko 700 ucesnika 47. Oktobarskih susreta zdravstvenih radnika Srbije. "Prevencija i terapija stresa" i "Zdravlje do 2000. za sve i novi putevi", bile su teme o kojima se raspravljalo, a proslavljena je i Sveta Petka, slava zdravstvenih radnika Srbije. Ucesnici su izlozili preko 300 strucnih radova.

Otvarajuci susrete Vladimir Milic, predsednik Zdravstvenih radnika Srbije, istakao je da su zdravstveni radnici, svih proteklih godina, samopregorno radili. "Mi ne bi bili ono sto jesmo da i u ovakvim prilikama ne pronalazimo resenja koja omogucavaju nase strucno uzdizanje na dobrobit nasih ljudi i poboljsanje njihovog zdravstvenog stanja, za koje se borimo preko citavog svog radnog veka. Ovi teski uslovi moraju da nam budu samo podstrek za nas rad i da shvatimo da sami moramo odrzavati svoju asocijaciju uz ljude dobre volje koji nas podrazvaju u nasim stremljenjima, prakticnom i edukativnom radu, rekao je Vladimir Milic na otvaranju Susreta.


Privreda

OBELEZEN DAN VALJAONICE ALUMINIJUMA

U sali Radnickog doma u Sevojnu odrzana je svecana sednica Skupstine Preduzeca Valjaonica aluminijuma, uprilicena povodom obelezavanja Dana preduzeca. Pored clanova Skupstine, Odbora sindikata i radnika "jubilaraca", svecanoj sednici prisustvovalo je i oko 130 penzionera Valjaonice aluminijuma.

Prisutne je najpre pozdravio Dragos Cerovic, predsednik Skupstine preduzeca, a potom je govorio generalni direktor Valjaonice aluminijuma Milovan Corovic. On je posebno pozdravio penzionere, isticuci da su oni svojim radom i brojnim odricanjima najzasluzniji za postojanje preduzeca. Osvrcuci se na sadasnju poziciju Preduzeca, Corovic je najpre podsetio da je pocetkom ove godine zavrsena izgradnja energetskih postrojenja, a potom je rekao:

- Ukupna situacija u Valjaonici aluminijuma bolja je nego u mnogim drugim preduzecima, ali je realno reci i to da smo u objektivnom privrednom ambijentu dobri medju slabima. Nas krajnji cilj je priprema i jacanje preduzeca za trzisne uslove privredjivanja. U prilog ovoj konstataciji napominjemo da je Valjaonica aluminijuma i dalje likvidno preduzece, da uredno ispunjava svoje obaveze prema dobavljacima, drzavi i zaposlenima i da nema dinarskih kredita. Moramo istaci da se privredna aktivnost u zemlji odvija pod uticajem brojnih unutrasnjih i spoljnih ogranicenja. Nadamo se da ce veoma brzo spoljasnji pritisci oslabiti, a da ce se u zemlji preduzeti mere koje ce proizvodnji dati podsticaj. Cekamo taj momenat jer smo jedna od fabrika koja je jos uvek u stanju da i malu trzisnu sansu pretvori u veliki poslovni uspeh.

Corovic je kao najveci problem sa kojim se susrece Valjaonica aluminijuma istakao nemogucnost nabavke aluminijumskih ingota na domacem trzistu, u kolicini koja je neophodna za proizvodnju, od jedinog domaceg proizvodjaca - Kombinata aluminijuma u Podgorici.

AKUMULACIJA "ARILJE" ZA 21. VEK

Investicionu vrednost visenamenske akumulacije "Arilje" na profilu "Svrackovo" - oko 81 milion nemackih maraka - zainteresovane opstine bi trebalo da obezbede sa 30 odsto, a Republika sa 70 odsto ucesca.

Privremeni vodozahvat iz reke Rzav, koji je obezbedio kapacitet od 640 litara vode u sekundi, samo je prelazno resenje, jer Elektroprivredi Republike Srbije nije uspelo da izgradi najnizvodniju akumulaciju "Arilje". Shvatajuci velicinu nastalog problema, Ministarstvo poljoprivrede, sumarstva i vodoprivrede, zajedno sa JP "Rzav" (u ime pet opstina), pokrece sredinom 1997. inicijativu za istrazne radove i izradu glavnih izvodjackih projekata za ovu akumulaciju sto je sada okoncano. Njima se predvidja da ce izgradnja akumulacije trajati pet godina, a investitori, koji su se sastali nedavno u Arilju, pocetak radova najavljuju za prolece naredne godine.


Kultura

USPESAN SAJAMSKI NASTUP UZICKIH IZDAVACA

Izdavaci Zlatiborskog okruga su se i ove godine pojavili na zajednickom standu na 43. Medjunarodnom sajmu knjiga u Beogradu. Impozantan broj izdavaca, trideset pet, i novih naslova, stotinu, potvrdili su da je prosla godina u uzickom izdvastvu bila plodna i uspesna. To potvrdjuje i povecanje broja novih naslova, jer, prosle godine uzicki izdavaci su na Sajmu imali 39 naslova, a ove 57, dok su izdavaci sa celog okruga proslogodisnji broj novih naslova - 80, povecali na 100.

Najznacajniji izdavaci su svakako "Kadinjaca", DP "Art" i Istorijski arhiv, a kada je u pitanju strucna literatura Uciteljski fakultet u Uzicu. Kao i svake godine i ove godine je odrzana zvanicna prezentacija uzickih izdanja, u cetvrtak, 23.novembra. Predstavljena su izdanja: IC "Kadinjace" - "Kult zmije kod Srba" Dr Sofije Kostic i "Violina u logorskim zicama" Milana Popovica; DP "Art" - "I mi, djaci..." Miodraga Vergovica i "Akademski slikar Mihailo Milovanovic" Djordja Pilcevica i izdanja Istorijskog arhiva - "Izginuli u ratovima 1912 - 1918. iz Uzickog okruga" Dr Rada Poznanovica i "Moja istina" Ranislava Avramovica. Kao i uvek uzicki stand je izazvao veliko interesovanje, posebno medju Uzicanima koji zive u Beogradu.

VREDNOSTI SAVREMENOG UDZBENIKA

Medjunarodni naucni skup pod nazivom "Vrednosti savremenog udzbenika", koji se odrzava i ove godine na Zlatiboru, od petka do nedelje, okupio je eminentne strucnjake iz Rusije, Madjarske, Makedonije, i Srbije i Crne Gore.

U izradu projekta pod ovim nazivom ukljuceni su i profesori, saradnici i asistenti uzickog Uciteljskog fakulteta. Cilj projekta je stvaranje udzbenika kao savemenog scenarija procesa ucenja na zakonitostima nastavnog procesa, zakonitostima procesa ucenja i razvoja deteta. Realizacija projekta ce trajati do 2000. godine, u okviru koga su predvidjena jos dva skupa sa medjunarodnim ucescem, a sa svakog ce biti stampani zbornici radova.

POZORISNI USPESI NA POCETKU SEZONE

Ova pozorisna sezona u Uzicu bice zapamcena po uspesima kako na zvanicnoj, tako i na alternativnoj pozorisnoj sceni. Za desetak dana u Uzicu pocinje III Jugoslovenski pozorisni festival i predstava uzickog Narodnog pozorista "Kako zasmejati gospodara" Vide Ognjenovic, u reziji Kokana Mladenovica, usla je u zvanicni izbor sedam najboljih jugoslovenskih predstava, sto je posle ucesca predstave "Balada o luzitanskom strasilu" na II BITEF-u (1968) najveci festivalski uspeh ovog pozorista.

Predstava alternativne pozorisne scene TV 5 - "Hamlet all stars" u reziji Dragoljuba Selakovica, vratila se sa uspesne turneje po Pancevu, Beogradu i Novom Sadu.


Sport

"SLOBODA" PORAZENA U NIKSICU
Sutjeska-Sloboda 1:0 (1:0)

U susretu izmedju "Sutjeske" i "Slobode" i ovog puta sreca je bila uz domaci tim. Niksicani su pobedili minimalnim rezultatom - 1:0. Uzicani su igrali sa znatno oslabljenim sastavom. Trener Jerko Jovanovic ukazao je poverenje mladim igracima, koji su prikazali solidnu igru ali je pobeda pripala Niksicanima.

"Sloboda" u nedelju docekuje ekipu "Celika" iz Niksica.

AUTOMOBILISTI VESNIC I TERZIC SAMPIONI

Poslednja trka prvenstva Jugoslavije na kruznim stazama odrzana je na stazi "Usce" u Beogradu. Uzicanin Milovan Vesnic pobedio je u svih pet trka u najjacoj klasi sa "alfa romeom" i ubedljivo osvojio jos jednu titulu sampiona.

Drugi Uzicanin, Zarko Terzic, koji takodje vozi za ekipu "Optime", osvojio je prvo mesto i titulu sampiona Jugoslavije u nacionalnoj klasi.

DVE ZLATNE UZICANKE NA KROSU "POLITIKE"

Na beogradskom hipodromu odrzan je 41. kros "Politike", tradicionalna medjunarodna atletska manifestacija. U glavnoj trci seniorki na 3.000 m ubedljivo je pobedila Olivera Jevtic, i jos jednom popravila rekord staze. Ovog puta rezultat 9:33 bolji je za 17 sekundi od proslogodisnjeg. Ovo je deveta pobeda (sesta u seniorskoj konkurenciji) koju je Olivera postigla za 10 godina ucesca na ovom takmicenju.

Na pobednickom postolju nasla se i Zorica Lazic takodje iz uzicke "Mladosti Niskogradnje", koja je pobedila u trci omladinki na 1.000 metara. U konkurenciji omladinaca na stazi iste duzine, mladi Mirko Petrovic zauzeo je drugo mesto.

ODBOJKASICE "JEDINSTVA" NA CELU TABELE

U prvoj ligi odbojkasica dve ekipe za sada vode, posle cetiri kola, bez izgubljenog seta. Beogradski Postar savladao je Radnicki maksimalnim rezultatom, a uzicke sampionke nisu imale problema sa ekipom Obilica, rezultat je takodje 3:0 u setovima.

Po svemu sudeci, dve vodece ekipe borice se i ove sezone za najvisi plasman medju osam klubova u Prvoj ligi odbojkasica.


Teleks 92

ZAPLENJENO SEDAM KILOGRAMA MARIHUANE

U toku protekle sedmice uzicka policija je zaplenila sedam kilograma marihuane, pronadjene u autobusu i vozu koji su prevozili putnike od Podgorice do Beograda, namenjene preprodaji.

Rutinskom kontrolom saobracaja na magistralnom putu u Sevojnu, nocu 21. oktobra, policija je pronasla kilogram marihuane u putnoj torbi Damira Mijine (19), srednjoskolca iz Panceva, koji se autobusom vracao iz Podgorice u Beograd.

Prema zahtevu za sprovodjenje istrage postoji sumnja da je ovaj srednjoskolac prethodnog dana otputovao u Podgoricu i na tamosnjoj autobuskoj stanici, od nepoznatog lica, kupio ovu kolicinu droge za ukupno 250 DEM, nameravajuci da je preproda u Beogradu.

U nocnom poslovnom vozu, koji saobraca na relaciji Podgorica-Beograd, tri dana kasnije policija je pronasla jos sest kilograma marihuane. Utvrdjeno je da je ona pripadala Marinku Pintaru (19) iz Beograda i bila je sakrivena u njegovoj putnoj torbi, ali u susednom kupeu. Prema istraznom zahtevu, podnetom protiv njega u Okruznom sudu u Uzicu, sumnja se da je drogu kupio od nepoznatog lica, takodje u Podgorici, radi preprodaje u Beogradu."UZICE NA INTERNETU" Elektronski casopis za Uzicane i o uzickom kraju REDAKCIJA: Radenko Mutavdzic, radenkom@oreska.bis.co.yu; Predrag Supurovic, brok er@bis.co.yu; ADRESA: YU 31000 UZICE, Dimitrija Tucovica 44/84; TELEFONI: (+381 31) 21586, 28276, 31374; E-MAIL: office@uzice.bis.co.yu, editor@uzice.bis.co.yu. Casopis je besplatan i distribuira se Internet mail-om. Prijave na mail listu: subscribe@uzice.bis.co.yu

DataVoyage