Casopis
za Uzicane
i o uzickom
kraju

Broj 4222. oktobar 1998.office@uzice.bis.co.yu

S A D R Z A J

Drustvo -
-
-
PRAVILA IGRE U INFORMISANJU
USVOJENA DEKLARACIJA O KOSOVU
SRPSKI POKRET OBNOVE O KOSOVU
Privreda - PEDESET GODINA KONFEKCIJE "DESA PETRONIJEVIC"
Kultura -
-
-
UZICKI IZDAVACI NA SAJMU KNJIGA U BEOGRADU
MEDJUNARODNO KNJIZEVNO VECE U UZICU
OSMISLITI ZIVOT KROZ PRAVOSLAVLJE
Sport -
-
-
-
-
"SLOBODA" NERESENO
JESTRATIJE JOVANOVIC NOVI SEF "SLOBODE"
"JEDINSTVO" BEZ PORAZA
POBEDA I REKORD OLIVERE JEVTIC
SUZANA POPOVIC DRUGA U FITNESU
Teleks 92 - POLICIJA PRONASLA 15 KILOGRAMA MARIHUANE
Drustvo

PRAVILA IGRE U INFORMISANJU

Radenko Mutavdzic

Novi Zakon o javnom informisanju, koji je Skupstina Srbije po hitnom postupku usvojila u utorak, predstavljen je javnosti kao namera uvodjenja reda u ovu delatnost. U politickoj situaciji u kojoj je donet on je pre oruzje u borbi onih koji su zakon izglasali sa politickim neistomisljenicima, nego sto je normativni akt koji bi eventualno vracao poverenje u novinarsku profesiju. Da se ovo drugo htelo bilo je dovoljno osnova i u prethodnom zakonu. Ali, u sistemu poremecenih vrednosti i izgubljenog poverenja, jedan normativni akt, donet i sa najpostenijim namerama, nece doneti sustinski napredak ako se ne promeni praksa enormnih zloupotreba javnog informisanja u politicke svrhe. Mediji u celom svetu se koriste, pored ostalog, i za takve zloupotrebe, ali stepen do kog smo mi dosli zaista srozava profesiju na obicno sluzenje.

Javno informisanje je medju onim delatnostima koje su poslednjih godina, mnogo izgubile. U srpskom novinarstvu dominantnu ulogu ima novinarstvo iz interesa, grupnog i pojedinacnog, gde vlast, privelegije i novac zamenjuju osnovne kategorije profesije, a takav pristup poslu ima svoje protagoniste i u drzavnim medijima i na suprotnoj strani, u takozvanom nezavisnom novinarstvu. Dve krajnjosti dovele su dakle profesiju na niske grane. Toj profesiji vise se ne veruje, mada je postala unosan i zabavan biznis. Mozda bas zato sto je u njoj sve dozvoljeno, i lakiranje i manipulacija i izmisljanje, kleveta i laz.

I tu se, verujem, skoro nece nista promeniti. Politicki aktivisti u novinarstvu, i na jednoj i na drugoj strani, podsticani licnim koristima od toga, diktiraju sa nepodnosljivom lakocom pravila igre u ovoj profesiji. Dok je tako, a trajace, slaba vajda od profesije za sve koji nisu u toj igri. A tu spadaju i citaoci, slusaoci i gledaoci.

USVOJENA DEKLARACIJA O KOSOVU

Proslog cetvrtka je odrzana 17. sednica Skupstine opstine Uzice na kojoj su odbornici usvojili, izmedju ostalog, i Deklaraciju o Kosovu i Metohiji.

"Skupstina opstine Uzice, smatra da su akcije snaga drzavne odbrane, protiv velikoalbanskog nacizma i terorizma na Kosovu i Metohiji, opravdane, kako prema obimu, tako prema nacinu sprovodjenja, kaze se na pocetku Deklaracije. Braneci svoj suverenitet i zalazuci se za jednako postovanje gradjanskih, kulturnih, verskih i ostlaih prva svih koji zive na Kosovu i Metohiji, kao i u celoj Srbiji i SR Jugoslaviji, nasa drzava brani temeljne principe Povelje Ujedinjenih nacija i medjunarodnog prava...

... Naglasavamo da nijedan sporazum, pa bio on privremen ili trajan, ne moze dovesti u sumnju ni suverenitet Srbije nad celom svojom drazvnom teritorijom, niti istorijski, kulturni i duhovni znacaj Kosova i Metohije za ceo srpski narod.

Smatramo da je potpuni slom albanskog terorizma u jednakom interesu i Srba i Albanaca, ako i svih u medjunarodnoj zajednici kojima je stalo do trajnog mira i stabilnosti na Balkanu", istice se u Deklaraciji o Kosovu i Metohiji koju je usvojila Skupstina opstine Uzice.

SRPSKI POKRET OBNOVE O KOSOVU

Prema stavovima koji su izneti na konferenciji za novinare uzickog Okruznog odbora Srpskog pokreta obnove, potpisani sporazum o misiji OEBS-a na Kosovu, u ovakvim okolnostima, smatra se jednim od prihvatljivih resenja.

Kosovo i Metohija treba da budu otvoreni za predstavnike medjunarodnih organizacija i medija, jer Srbija nema sta da krije, istakao je Ljubisa Arsenijevic, predsednik okruzne ogranizacije Srpskog pokreta obnove, jer je njoj u interesu da se svetska javnost upozna na licu mesta ko je agresor, a ko zrtva i ko naoruzava i prisiljava na zbegove tamosnje stanovnistvo i ko na kraju krajeva zeli cistu etnicku drzavu, na tlu Srbije.

- Uzicki Okruzni odbor SPO ocekuje da na optuzenicku klupu svetske javnosti bude dovedeno vodjstvo kosovskih Albanaca, koje odbija dijalog sa predstavnicima Srbije i koje odbija da se povinuje rezoluciji Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Od devedesetih godina SPO se zalaze da se u oblasti gradjanskih prava i lokalna samouprave nacionalnih manjina na Kosovu i Metohiji uspostave odnosi kao u zemljama zapadne demokratije, posebno Amerike, istakao je gospodin Arsenijevic.


Privreda

PEDESET GODINA KONFEKCIJE "DESA PETRONIJEVIC"

Drustveno preduzece konfekcije "DESA PETRONIJEVIC" Uzice, osnovano je 1948. godine, kao mala krojacka radionica i danas je moderna fabrika sa 480 zaposlenih. Osnovna delatnost preduzeca je proizvodnja gotovih tekstilnih proizvoda. Proces proizvodnje se odvija u tri pogona: Uzice, Bele Zemlje i Kremna.

Situacija je do skora bila vise nego teska tako da se verovalo da ce preduzece prestati sa radom. Ali dolaskom Zorana Radojevica na mesto direktora firme, proizvodnja je organizovana i u ovoj godini ostvarena je solidna uposlenost kapaciteta, a radi se najvise za inostranstvo.

- Obim proizvodnje pratio je finansijsko poslovanje tako da je uradjeno za prvih sest meseci vise nego za prethodne dve godine. Dalji razvoj preduzeca predvidja osvajanje novih "svojih" proizvoda i izvoz, ali ne samo u lon-poslovima vec i u klasicnom (punom) izvozu, istice direktor Radojevic.


Kultura

UZICKI IZDAVACI NA SAJMU KNJIGA U BEOGRADU

Izdavaci Zlatiborskog okruga se i ove godine na Medjunarodnom sajmu knjiga u Beogradu (otvoren u utorak i traje do ponedeljka) pojavljuju na zajednickom standu. Sudeci po broju knjiga, koje su izlozene, prosla godina je bila plodna. Trideset i pet izdavaca izlozice sto naslova, medjuu kojima su i romani, poezija, dnevnici, monografije, udzbenicka literatura.

Ovo je drugi put da se na Sajmu pojavljuju zajedno izdavaci sa celog Zlatiborskog okruga, a za razliku od prosle godine, recimo, izdavaci iz samog Uzica, koji su tada imali 39 naslova, ove godine imaju 57 naslova, ili, izdavaci okruga su prosle goidne imali 80 naslova, a ove godine izlazu 100 naslova.

Zanimljivo je da je u izdanju IC "Kadinjaca" izasla knjiga rumunskog pisca Joana Cepelea "Helderlin izbliza", u prevodu Adama Puslojica, i da vec postoji poziv da se ova kompletna izdavacka produkcija Zlatiborskog okruga pojavi na Medjunarodnom sajmu knjiga u Temisvaru, polovinom novembra.

MEDJUNARODNO KNJIZEVNO VECE U UZICU

U ponedeljak je u velikoj sali Skupstine opstine Uzice, Narodna biblioteka iz Uzica organizovala tradicionalno medjunarodno okupljanje pisaca. Goste je pozdravio predsednik SO Uzice, gospodin Milan Nikitovic.

Pored Manojla Gavrilovica, na ovom skupu pisaca poezije ucestvovali su i gosti iz inostranstva. Jesim Joiboglu, dramski pisac iz Ankare (Turska), dosla je umesto najavljenog knjizevnika iz Egipta Ahmeda Nafie. Tu je bio i Dejvid Holer, pesnik, fotograf i urednik casopisa iz kulture u San Francisku (SAD). Iz Hrvatske je dosla gospodja Tatjana Olujic koja u Rijeci uredjuje casopis za decu pod nazivom #Bijela pcela", dok je iz Spanije sastigao Pedro De La Penja, knjizevnik i profesor na Univerzitetu u Valensiji.

OSMISLITI ZIVOT KROZ PRAVOSLAVLJE

U organizaciji Kola srpskih sestara iz Uzica, u nedelju je u ovom gradu odrzana tribina pod nazivom "Uloga zene u crkvi i savremenom drustvu" na kojoj je govorio otac Porfirije, staresina manastira Kovilj. Na ovaj nacin Kolo srpskih sestara, u okviru svog kulturno prosvetiteljskog rada, ukljucilo se u obelezavanje 800. godisnjice manastira Hilandar.

Govoreci o pomenutoj temi otac Porfirije se osvrnuo na istorijat polozaja zene, na shvatanje o zeni kroz mnogobozacke religije, kao i shvatanje o zeni kroz istoriju pravoslavlja. Pritom je naglasio da su zena i muskarac ravnopravni, kako u drustvu tako i porodici. Svaki vid dominacije i tiranije unistava ljubav, pre svega onu koja postoji u porodici, a time stradaju i zena i muskarac, a narocito deca.


Sport

"SLOBODA" NERESENO

Komsijski derbi izmedju "Slobode" i cacanskog "Borca" u potpunosti je ispunio ocekivanja. U predivnom fudbalskom ambijentu odigrana je prava prvenstvena utakmica sa dosta atraktivnih poteza, dosta prilika. Rezultat je ostao 0:0 a "Borac" je ispunio svoj cilj i dalje je na celnoj poziciji.

JESTRATIJE JOVANOVIC NOVI SEF "SLOBODE"

Na redovnoj sednici Upravnog odbora doneta je jednoglasna odluka da se na mesto sefa strucnog staba "Slobode" postavi Jestratije Jovanovic, dosadasnji trener mladjih kategorija. Takodje je doneta odluka da se dosadasnji sef strucnog staba Ratko Jokic rasporedi na mesto trenera kadetske ekipe, koju je do sada trenirao Jovanovic.

"JEDINSTVO" BEZ PORAZA

Posle tri odigrana kola odbojkasice izickog "Jedinstva" beleze tri pobede u prvenstvu Prve lige za odbojkasice. U poslednjem susretu u Beogradu pobedile su "Crvenu Zvezdu" sa 3:0 u setovima, a u subotu takodje gostuju u Beogradu i igraju sa ekipom "Obilic".

POBEDA I REKORD OLIVERE JEVTIC

Najbolja jugoslovenska atleticarka Olivera Jevtic postigla je jos jedan rekord staze. Ovog puta na 48. ulicnoj trci za "Veliku nagradu Beograda", stazu dugu 5.750 metara pretrcala je za 17:23,6, dok je do sada najbolji rezutlat bio 18:25 postignut prole godine.

SUZANA POPOVIC DRUGA U FITNESU

Na otvorenom prvenstvu Srbije, Uzicanka Suzana Popovic iz bodi-bilding kluba "Putevi", osvojila je drugo mesto u kategoriji preko 170 cm (visinske kategorije), u fitnesu, sto je blaza kategorija bodi bildinga. Druga takmicarka Kluba Verica Tomasevic zauzela je trece mesto.. Posle Krusevca, clanovi Kluba ocekuje prvenstvo Jugoslavije u Subotici, koje je i izborno za svetsko prvenstvo.


Teleks 92

POLICIJA PRONASLA 15 KILOGRAMA MARIHUANE

U toku rutinske kontrole saobracaja u Sevojnu, u noci izmedju 15. i 16. oktobra, u dva autobusa koji su saobracali na relaciji Herceg Novi - Beograd, odnosno Subotica, uzicka policija je pronasla uakupno 15 kilograma marihuane.

U autobusu cacanskog "Autoprevoza" policija je pronasla 10 kilograma ove droge. Marihuanu su, u dve torbe sakrivene ispod sedista, prenosili Goran Mitkovski (26) i Marko Kovacevic (25) iz Beograda. Protiv obojice je pokrenuta istraga u Okruznom tuzilastvu zbog krivicnog dela neovlascene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga. Ko je vlasnik 5 kilograma marihuane pronadjene u prtljazniku drugog autobusa policija nije mogla da utvrdi. ="UZICE NA INTERNETU" Elektronski casopis za Uzicane i o uzickom kraju REDAKCIJA: Radenko Mutavdzic, radenkom@oreska.bis.co.yu; Predrag Supurovic, brok er@bis.co.yu; ADRESA: YU 31000 UZICE, Dimitrija Tucovica 44/84; TELEFONI: (+381 31) 21586, 28276, 31374; E-MAIL: office@uzice.bis.co.yu, editor@uzice.bis.co.yu. Casopis je besplatan i distribuira se Internet mail-om. Prijave na mail listu: subscribe@uzice.bis.co.yu

DataVoyage