Casopis
za Uzicane
i o uzickom
kraju

Broj 4115. oktobar 1998.office@uzice.bis.co.yu

S A D R Z A J

Aktuelno - POLITIKA UMESTO BOMBI
Drustvo -
-
SVECANA SEDNICA POVODOM DANA OPSTINE UZICE
TRIBINA SINDIKATA "NEZAVISNOST"
Privreda -
-
-
POSLOVANJE UZICKE PRIVREDE
PREPOLOVLJEN ROD KROMPIRA
DOBRA ZARADA OD GLJIVA
Kultura -
-
-
-
"RACANSKA POVELJA" GORANU PETROVICU
NOVI BROJ "UZICKOG ZBORNIKA"
LJUBOMIR SIMOVIC I NJEGOVI GOSTI
Nove knjige: DR MILUTIN PASIC: SUSRETI SA KNJIGAMA
Sport -
-
-
-
"SLOBODA" IZGUBILA
SMENJEN RATKO JOKIC
"JEDINSTVO" POBEDILO
KOSARKASKI TURNIR POVODOM DANA GRADA
Aktuelno

POLITIKA UMESTO BOMBI

Radenko Mutavdzic

Sporazumom koji su u utorak, posle maratonskih sastanaka u Beogradu, postigli predsednik SR Jugoslavije Slobodan Milosevic i americki pregovaraci na celu sa ambasadorom Ricardom Holbrukom, ononcana je visednevna neizvesnost i strah od pretnji NATO pakta da ce bombardovati vojne ciljeve u Jugoslaviji zbog situacije na Kosovu. Taj sporazum daje prednost politickom resenju kosovskog problema, uz prisustvo stranih posmatraca iz organizacije OEBS koji ce nadgledati i biti garancija dogovorenog, ukljucujuci i kontrolu izbora koji na Kosovu treba da se odrze u roku od devet meseci.

Ovim sporazumom postignuta su tri vazna cilja. Prvo, otklonjena je opasnost od strane vojne intervencije sto je veliko ohrabrenje za sve gradjane nase zemlje. Drugo, SAD i njeni zapadni saveznici ostvarili su, preko posmatracke misije stacionirane na Kosovu, kontrolu jos jednog vaznog punkta u realizaciji globalne politike, sto je za njih i bio prvorazredni cilj. I trece, na ovaj nacin i Srbija i Albanci na Kosovo dobijaju posrednike za resavanje problema u juznoj srpskoj pokrajini, bez kojih bi bilo kakav dogovor bio nemoguc.

Za Jugoslaviju je vazno da sporazum predvidja ocuvanje njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, a samouprava na Kosovu treba da obezbedi prava svakog gradjanina i ravnopravnost svih etnickih zajednica. Konacno ce se uci u resavanje ovog problema koji itekako opterecuje unutrasnju stabilnost zemlje, ali i prilike u regionu zbog jasnih ciljeva velikoalbanske politike.

Ovo moze biti i pocetak promene unutrasnje politike vladajuceg rezima, da se konacno pokaze sposobnim u efikasnom resavanju nagomilanih zivotnih problema nacije, privrednom oporavku i poboljsanju materijalnog i socijalnog polozaja stanovnistva, koje je u ogromnoj vecini doslo na ivicu bede, a veliki broj ljudi vec zivi u uslovima krajnjeg siromastva.

Bila bi zaista steta da se i ova prilika iskoristi samo za partijsko i medijsko odusevljenje zbog drzavnicke mudrosti predsednika Slobodana Milosevica i u cilju daljeg ucvrscenja vlasti. Ne mozemo zanemariti surovu cinjenicu da su nasi problemi jos uvek tu i da ih nismo resili time sto smo izbegli bombardovanje.


Drustvo

SEDNICA POVODOM DANA OPSTINE UZICE

U petak je, povodom Dana opstine, 9. oktobra, kada se 1329. godine Uzice prvi put u spisima pominje pod danasnjim imenom, u Narodnom pozoristu odrzana svecana sednica. Pozdravnu rec uputio je predsednik Milan Nikitovic, a prikazan je i film "Uzice danas" koji je dokumentarno obuhvatio poslove koji su uradjeni u proteklih godinu dana na teritoriji opstine.

Pozdravljajuci goste iz drugih gradova i sugradjane, predsednik Nikitovic je rekao da "danas, drugi put obelezavamo 9. oktobar kao Dan opstine, prisecajuci se prvog pravog napisanog i zabelezenog imena ovoga grada od pre 669 godina. Ovo dugo pamcenje smestilo se istorijski u stranice uzleta i zastoja, uspona i padova koje su diktirale raznorazne situacije.

Put civilizacijskog uspona ogledao se u iskazivanju visoke samostalnosti i izrazite stvaralacke moci. Gradovi i utvrdjenja, zanati i trgovina, crkve i freskoslikarstvo, zakonsko uredjenje zivota u drzavi, i mnogi drugi materijalni dokazi - sve su to momenti koji govore o ukupnom usponu srpskog naroda na pozornici svetskih zbivanja.

Nasilno prekinuti razvoj otvorio je prostore tragedije, a nasa istorija pocinje da prebiva po planinskim visovima u samoci manastira i u sveopstem egzodusu srpskog naroda. Tako jedan narod, koji je bio na putu izrazite pismenosti i sveukupnog napretka, biva primoran da preseljava svoj duh u ep, a svoju istoriju u mit.

Identitet se odrzavao, branio i formirao pre svega u isticanju vrednosti slobode i nezavisnosti. Ali, kao i kod ostalih naroda, koliko god da se tezilo idealima, nepredvidjene okolnosti trazile su prezivljavanje u zadatim propozicijama zivota...

...Neka proslost i sva stradanja i u danasnjici zauvek ostanu kao opomena da se nikada na nasim prostorima ne dozvoli stradanje nicije, a posebno nase mladosti.

Cvrsta volja, tiha postojanost, istrajna zelja da sa nasom mudroscu i pamecu mirno zivimo, i ispoljavanje ljubavi prema otadzbini ostaju kao univerzalna poruka potomcima i pouka da prodori na bojnom polju moraju da prate ofanzive u politici.

Cestitajuci vam praznik, dragi gosti i cenjeni sugradjani, sta da vam pozelim do da radosni plac novorodjenceta zameni ratne poklice", rekao je, pored ostalog, predsednik Nikitovic na svecanoj sednici.

TRIBINA SINDIKATA "NEZAVISNOST"

U organizaciji Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost", u sali Skupstine opstine Uzice odrzana je tribina pod nazivom "Kako da zivimo bolje". Ucesnici su komentarisali trenutnu ekonomsku i politicku situaciju, standard penzionera i zaposlenih, a problem su locirali u nemogucnosti aktuelne vlasti da se nosi sa politickom i ekonomskom situacijom.

Sef Ekspertskog tima UGS "Nezavisnost" dr Darko Marinkovic je naglasio da nase ekonomsko propadanje nije zaustavljeno. "Svako novo jutro je losije od pretodne veceri i svako novo vece je losije od prethodnog jutra. Od ovog trenutka ako zaustavimo to propadanje ekonomisti kazu da nam je potrebno 25 godina da dostignemo nivo drustvenog proizvoda iz 1989. godine. I to pod uslovom da imamo stopu rasta drustvenog proizvoda od 5 odsto godisnje. Ali, oni dodaju da stopu rasta od 5 odsto godisnje mozemo imati u prvih 3-4 godine, posle toga ona ce biti objektivno 3 do 4 odsto.


Privreda

POSLOVANJE UZICKE PRIVREDE

U Uzicu je prosle sedmice boravio predsednik Republicke privredne komore Momir Pavlicevic. Posle poseta Valjaonici u Sevojnu i "Prvom partizanu" odrzan je sastanak u sali uzickog SPS-a na kome je razgovarano o radu uzicke privrede.

U uvodnoj reci Radenko Arsic, potpredsednik Regionalne privredne komore Uzice, izneo je podatke o poslovanju. Nastavljen je trend oporavka i rasta proizvodnje u odnosu na proslu godinu. Stopa rasta proizvodnje u prvih osam meseci za 23,2 odsto veca je u odnosu na Republiku, ali i dalje na nivou trecine nekadasnje proizvodnje. Rezultati bi bili bolji da nije doslo do ukidanja preferencijala Evropske unije. U takvim uslovima uvoz je od izvoza veci za 5,5 miliona maraka, pri cemu "negativu" sa inostranstvom stvara trgovina, rekao je Arsic.

Teskoce u izmirivanju dospelih obaveza u prvih osam meseci imala su 434 pravna lica sa podrucja opstine Uzice, a u njima je zaposleno 22.425 radnika. Krajem avgusta 138 preduzeca iskazuju nelikvidnost, a njihove neizvrsene obaveze iznose 38,2 miliona dinara. U ovim preduzecima radi 13.838 radnika.

U prvih sest meseci uzicka privreda belezi gubitak od 132 miliona dinara i dobitak od skromnih 17,2 miliona dinara... Privreda je opterecena kamatama, tako da u proseku svako zaposlen u privredi naseg kraja ima 185 dinara kamate mesecno. U odnosu na ranije stanje zarade su znatno umanjene, prosek primanja za osam meseci je 873 dinara, a veliki broj firmi je na minimalcu, istakao je Arsic.

Tokom razgovora sa predsednikom Republicke privredne komore, direktori nekoliko uzickih preduzeca izneli su podatke o poslovanju svojih firmi i prigovorili da "Savezna vlada ne cuje bas dobre zamerke" kada je u pitanju opsti ambijent privredjivanja, a posebno status izvoznika.

PREPOLOVLJEN ROD KROMPIRA

U odnosu na proteklu godinu ovogodisnji prinos jelovnog krompira smanjen je za polovinu. Prema podacima Zavoda za poljoprivredu "Moravica" prosecan prinos jelovnog, odnosno merkantilnog krompira ove godine iznosi 11 tona po hektaru. Podbacaj ovogodisnjeg roda prouzrokovan je klimatskim faktorima, zakasnelom setvom, kisnim prolecem i ekstremnom susom sa pojavom toplih vetrova.

Redukovan je i prinos semenskog krompira, u proseku za petinu, kazu strucnjaci Zavoda. Ove godine na podrucju zlatiborke regije krompir je bio zastupljen na 9.700 hektara, uglavnom na pobrdjima planina Javor, Zlatar, Golija i Pester. Trenutno vazeca otkupna cena krompira je 1,70 dinara za kilogram.

DOBRA ZARADA OD GLJIVA

U opstinama Uzice, Pozega i Bajina Basta od ranog jutra do mrklog mraka mozete zateci vredne berace gljiva. Na cenu su vrganji kojih ovih jesenjih dana ima u velikim kolicinama. Poznavaoci kazu da je do toga doslo usled povoljnih klimatskih okolnosti ovog leta i jeseni. Prvo je bila velika susa a potom i kisa da bi po lepom vremenu gljive nicale preko noci i beracima donosile velike koristi. Na otkupnim mestima kilogram prve klase vrganja ima veoma dobru cenu, dostize i 75 dinara za kilogram sirovih gljiva.


Kultura

"RACANSKA POVELJA" GORANU PETROVICU

U organizaciji Fondacije "Racanska bastina" u Bajinoj Basti je, od 9-11. oktobra, odrzana cetvrta po redu Duhovna manifestacija "Dani Race ukraj Drine".

Posle pozdravne reci dr Milanke Bozic, predsednice SO Bajina Basta, promovisan je treci broj "Racanskog zbornika" u kome su objavljeni radovi sa proslogodisnjeg naucnog skupa sa temom "Kralj Dragutin u istoriji i umetnosti".

Sednica naucnog skupa, kojom je predsedavao generalni sekretar SANU akademik Miroslav Pantic, bila je posvecena "Narodnom zivotu racanskog kraja".

U Muzeju manastira otvorena je izlozba fotografija naseg poznatog fotografa Dragana S. Tanasijevica "Problizavanje Hilandaru" a o radovima je govorio upravnik Muzeja Srpske pravoslavne crkve mr Slobodan Mileusnic.

Svecanosti su zavrsene urucivanjem "Racanske povelje" za najbolje knjizevno delo objavljeno u prosloj godini u duhu pravoslavlja. Ziri u sastavu Milosav Tesic, Gojko Tesic, Radovan Popovic i Caslav Djordjevic jednoglasno je doneo odluku da ovogodisnji laureat bude knjizevnik Goran Petrovic za roman "Opsada crkve Svetog Spasa".

NOVI BROJ "UZICKOG ZBORNIKA"

Posle skoro trogodisnje pauze, iz stampe je izasao novi broj Uzickog zbornika (broj 24, za 1995. godinu), ciji je izdavac Narodni muzej Uzice (glavni i odgovorni urednik Dragisa Milosavljevic, urednik Milivoje Marinkovic). Na 416 stranica objavljeni su radovi dvadeset i jednog saradnika iz Uzica, Beograda, Cacka i Sece Reke i jedan rad saradnika iz Kijeva.

LJUBOMIR SIMOVIC I NJEGOVI GOSTI

Uzicani su u sredu, 14. oktobra, imali zaista izuzetnu priliku da cuju i vide zajedno dva zlatna slova nase poezije i knjizevnosti. Bilo je to vece koje ce dugo pamtiti svako od prisutnih u prepunoj sali uzickog Narodnog pozorista.

Ovo knjizevno vece je prvo u nizu programa pod nazivom "Ljubomir Simovic i njegovi gosti" u kojima ce akademik Simovic biti domacin istaknutim stvaraocima iz oblasti kulture, umetnosti, nauke...

Za prvog gosta Simovic je odabrao pesnika, akademika Matiju Beckovica. Imali smo zadovoljstvo da cujemo Simoviceve reci o Beckovicevoj poeziji i Matiju Beckovica koji na jedinstven i uzbudljiv nacin govori svoje stihove. Ove programe organizuje DP "ART" Uzice.

Nove knjige: O PISCIMA I NJIHOVIM DELIMA

Drustveno preduzece "Art" iz Uzica je svoju bogatu izdavacku delatnost ove godine dopunilo i novom knjigom Dr Milutina Pasica "Susreti sa knjigama". Ovo je trinaesta knjiga autora, deset je objavio samostalno, a tri kao koautor, a pored toga Pasic je publikovao i preko pedeset naucnih i strucnih radova. Za proucavanje zavicajne i srpske knjizevnosti od velikog su znacaja bar tri njegove knjige - doktorska disertacija o prethodnici modernog srpskog romana, zatim, "Lelejska gora - roman toka svesti", sto je vrhunac u Pasicevom teorijskom i kriticarskom radu, i Pasic je autor prve istorije knjizevnosti uzickog kraja.

Knjiga "Susreti sa knjigama" rezultat je autorovog visegodisnjeg bavljenja istorijom i teorijom knjizevnosti i knjizevnom kritikom. Ona sadrzi 37 radova koji su publikovani u brojnim listovima i casopisima ili saopsteni na promocijama knjiga.


Sport

"SLOBODA" IZGUBILA

Susret izmedju Slobode i Bana iz Raske odigran je u Kragujevcu. Iako je Sloboda povela, na kraju utakmice rezultat je bio 3:2 za ekipu iz Raske.

SMENJEN RATKO JOKIC

Na svojoj redovnoj sednici koja je odrzana u ponedeljak, Upravni odbor FK "Sloboda" smenio je dosadasnjeg sefa strucnog staba Ratka Jokica. Ekipu ce do izbora novog sefa voditi Slavoljub Dimitrijevic, dosadasnji pomocnik.

"JEDINSTVO" POBEDILO

U drugom kolu Prve savezne lige za odbojkasice uzicko "Jedinstvo" pobedilo je "Radnicki" iz Beograda sa 3:0 u setovima. Beogradjanke, novajlije u Prvoj ligi, bile su preslab tim da bi mogao nesto vide uraditi u duelu sa odlicnim Uzicankama.

KOSARKASKI TURNIR POVODOM DANA GRADA

Dvodnevni kosarkaski turnir organizovao je KK "Uzice" pod pokroviteljstvom Skupstine opstine Uzice. Ucestvovala su dva clana Prve i dva clana Druge srpske lige.

U borbi za pobednicki pehar, Zlatibor iz Cajetine pobedio je Uzice, dok je trece mesto pripalo Radnickom iz Kragujevca, koji je savladao ekipu "Cacak 94"."UZICE NA INTERNETU" Elektronski casopis za Uzicane i o uzickom kraju REDAKCIJA: Radenko Mutavdzic, radenkom@oreska.bis.co.yu; Predrag Supurovic, brok er@bis.co.yu; ADRESA: YU 31000 UZICE, Dimitrija Tucovica 44/84; TELEFONI: (+381 31) 21586, 28276, 31374; E-MAIL: office@uzice.bis.co.yu, editor@uzice.bis.co.yu. Casopis je besplatan i distribuira se Internet mail-om. Prijave na mail listu: subscribe@uzice.bis.co.yu

DataVoyage