Casopis
za Uzicane
i o uzickom
kraju

Broj 408. oktobar 1998.office@uzice.bis.co.yu

S A D R Z A J

Politika -
-
-
NATO PRETI BOMBARDOVANJEM
SAOPSTENJE OKRUZNOG ODBORA SPS UZICE
KONFERENCIJA ZA NOVINARE U SKUPSTINI OPSTINE UZICE
Drustvo -

-

-
JUGOSLOVENSKI SIMPOZIJUM O BOLESTIMA
ZAVISNOSTI
JUBILEJ DOBROVOLJNOG VATROGASNOG
DRUSTVA UZICE
PRIJEM ZA NAJMLADJE U SKUPSTINI OPSTINE UZICE
Privreda - JUBILEJ PREDUZECA "24. SEPTEMBAR"
Kultura -
-
-
PREMIJERA U UZICKOM NARODNOM POZORISTU
Knjizevno vece: BASARIN NOVI ROMAN
CETVRTA DUHOVNA MANIFESTACIJA "DANI RACE UKRAJ DRINE"
Sport -
-
-
"SLOBODA" IGRALA U NEDELJU I U SREDU
POBEDA "JEDINSTVA"
KOSARKASKI TURNIR POVODOM DANA GRADA
Politika

NATO PRETI BOMBARDOVANJEM

Radenko Mutavdzic

Zapadne sile prete Jugoslaviji da ce je kazniti, bombardovanjem strateskih vojnih ciljeva, zbog prekomerne upotrebe sile protiv civila na Kosovu. Ovu akciju najavljuju u okviru intervencije NATO pakta, dakle i mimo odluke Saveta bezbednosti, ukoliko predsednik Milosevic ne sprovede sve sto se od njega trazi rezolucijom Ujedinjenih nacija.

Protiv takve jednostrane akcije protivljene su izrazile na prvom mestu Rusija, ali i Kina i niz zemalja u svetu, jer bi to bio opasan presedan i raskid sa sadasnjim, makar i krhkim, sistemom medjunarodnih odnosa. Posle visedecenijskog hladnog rata i ravnoteze velikih sila, sada na svetskoj sceni dominiraju Sjedinjene Americke Drzave. One kontrolisu i Ujedinjene nacije, i Zapadnoevropsku uniju i NATO-pakt, pod jakom ekonomskom zavisnoscu drze Rusiju i posredno celi svet.

Birajuci kosovski problem, sa svim njegovim istorijskim i savremenim protivrecnostima, kao razlog pritiska na nasu zemlju, zapadne sile su napravile visestruko los izbor. Ako se i oko cega Srbi mogu sloziti onda je to Kosovo. Drugo, Jugoslavija preduzima upravo ono sto bi iste te velike sile preduzele i preduzimaju kada imaju slicne probleme na svojoj teritoriji. Trece, terorizam kao nacin borbe za ostvarivanje politickih ciljeva dozivljava osudu u celom svetu, zasto bi bio ohrabrivan na Kosovu. Ako su Albancima date (lazne) nade da ce imati podrsku za ostvarivanje svojih separatistickih ciljeva, a sada im se ta podrska uskracuje, ili upravo ovim pritiskom na Jugoslaviju daje, zbog toga su oni do sada najveci gubitnici! Pomenuta slozenost kosovskog problema namece i pitanje da li se intervencijom protiv Jugoslavije sa sigurnoscu mogu ograniciti njeni ciljevi, ili preti eskalacija sukoba sirih razmera? Previse, dakle, nepoznanica!

Jedinstvo postignuto u Jugoslaviji pred opasnoscu od strane vojne intervencije prirodna je stvar i potreban odgovor jednog suverenog subjekta medjunarodnih odnosa na zastiti svojih nacionalnih interesa. Ali, taj princip, kad opasnost od intervencije prodje, morao bi ustupiti mesto drugom vaznom principu, a to je jasna unutrasnja politicka diferencijacija o odgovornosti zasto je do te opasnosti i uopste do cele ove situacije u zemlji doslo.

SAOPSTENJE OKRUZNOG ODBORA SPS UZICE

Pritisci na Srbiju i gradjane Srbije, a posebno pretnja vojnom silom je direktno ohrabrivanje i podrska teroristima na Kosovu i Metohiji.

Zato socijalisti i gradjani Zlatiborskog okruga podrzavaju mere Savezne vlade i Savezne skupstine kao jedino moguce reagovanje na strane pretnje. Verujemo u razum i objektivnost veceg dela medjunarodne zajednice koja ce se ipak opredeliti za politicko i mirno resenje problema na Kosovu i Metohiji.

Bez obzira na ozbiljnost situacije smatramo da su nedobronamerni i suvisni pokusaji uznemiravanja gradjana. Uvereni smo da ce i ovog puta, kao i uvek do sada, gradjani pokazati visok nivo svesti i odgovornosti prema svojim obavezama u ocuvanju unutrasnje stabilnosti kao osnovnog preduslova da se sacuva narod i drzava.

Unosenje defetizma i neskriveno prizeljkivanje bombardovanja od strane pojedinaca i nekih sredstava informisanja samo ucvrscuje odlucnost ogromne vecine progresivno i patriotski opredeljenih gradjana Zlatiborskog okruga da daju punu podrsku i doprinos naporima drzavnih organa da istraju na obezbedjenju mirnog resenja, a ukoliko zatreba i da se angazuju u odbrani svoje drzave.

Socijalisti Zlatiborskog okruga, postujuci takav odnos gradjana, smatraju da je on dodatni razlog da nadlezni organi preduzmu sve mere u okviru svojih obaveza kako bi se gradjani postedeli nepotrebnih neprijatnosti.

KONFERENCIJA ZA NOVINARE U SKUPSTINI OPSTINE UZICE

Nada Tosic

- Ni jedna partija nema pravo da na muci srpskog naroda, na necijoj nevolji stice poene, a ovde se upravo o tome radi, ovo je nacin da se izgubljeni politicki poeni ponovo povrate u Uzicu, rekao je Milan Nikitovic, predsednik uzicke opstine na konferenciji za novinare, komentarisuci izjavu Vladana Nikolica, predsednika uzickih socijalista, koji je na svoj nacin komentarisao izjave pojedinih odbornika, uglavnom predstavnika SPO i DS, na prosloj sednici Skupstine opstine Uzice, vezane za tekst Deklaracije o Kosovu.

Nikitovic je ovom prilikom rekao da je nekorektno iz konteksta izvlaciti pojedine recenice. Odbornici Koalicije "Zajedno" nisu odbili tekst Deklaracije o Kosovu, vec se o njemu nisu ni izjasnjavali. Deklaracija je uvrstena na dnevni red samo da bi se moglo dati odgovarajuce misljenje, a ta misljenja su se mogla cuti u prenosu sednice na lokalnoj televiziji. Stav Koalicije "Zajedno" nije bio da se izjasnjava, a Deklaracija koja je ponudjena od strane Nikolica, narodnog poslanika, nije ni prihvacena ni odbijena a jedan broj odbornika je rekao da nece biti ni uzdrzan.

Jer, pitanje je sta je to o cemu se treba izjasniti u ovim teskim vremenima za Srbiju, za tako kratko vreme, zapitao se Nikitovic? U ovim teskim vremenima sebi ne mozemo dozvoliti ni jednu malu gresku, a kamoli veliku. Ovo sto se pokusava izvesti je cisto sticanje politickiih poena onih koji su u gradu gubitnici.

Predsednik Skupstine opstine Uzice gospodin Milan Nikitovic zakazao je novu sednicu za 15. oktobar, a na dnevnom redu ce se naci Deklaracija o Kosovu, sa ponudjenim adekvatnim tekstom i zakljuccima.


Drustvo

JUGOSLOVENSKI SIMPOZIJUM O BOLESTIMA ZAVISNOSTI

Milica Turudic

Na Divcibarama je od 1. do 3. oktobra odrzan treci Jugoslovenski simpozijum o bolestima zavisnosti na kome je ucestvovalo oko 200 strucnjaka iz zdravstvenih ustanova i drugih institucija koje se bave bolestima zavisnosti, odnosno alkoholizmom, drogom i pusenjem. Pored jugoslovenskih strucnjaka, na ovom simpozijumu pojavili su se i lekari iz SAD, Rusije, Madjarske, Bugarske i Makedonije. Desetine izlaganja koja su se ovom prilikom mogla cuti, rasvetlili su bolje problematku droge, pusenja i alkoholizma, a narocit akcenat je dat na mogucnosti sto boljeg organizovanja na polju prevencije.

Ni ovog puta ponovljena je ocena da zavisnost od droga predstavlja ozbiljan socijalno-medicinski problem sa kojim se suocava citava planeta. To je civilizacijski problem koji ce, svakako, obeleziti kraj ovog milenijuma. Rasirenost zloupotrebe droga u svetu i kod nas je takva da se moze govoriti o svojevrsnoj neinfektivnoj epidemiji. Stoga su ovaj problem i perspektive njegovog resavanja predmet interesovanja ne samo profesionalaca - strucnjaka iz oblasti medicinskih, psiholoskih, socijalnih i pedagoskih nauka, vec i strucnjaka iz drugih naucnih disciplina.

JUBILEJ DOBROVOLJNOG VATROGASNOG DRUSTVA UZICE

Vesna Zecic-Markovic

U ovoj godini navrsilo se sedam i po decenija postojanja i rada Dobrovoljnog vatrogasnog drustva Uzice. Tim povodom, protekle subote, u okviru programa obelezavanja jubileja, polozeno je cvece na spomen plocu ispred Vatrogasnog doma, na Trgu partizana profesionalni vatrogasci SUP-a Uzice i clanovi ovog Drustva ucestvovali su u vatrogasnoj vezbi, a potom je bilo defile vatrogasnih vozila kojima raspolaze vatrogasna jedinica Uzice.

U Narodnom pozoristu odrzana je svecana sednica, a o ovom velikom jubileju govorio je Radosav Boskovic, predsednik Dobrovoljnog vatrogasnog drustva Uzice. Boskovic je podsetio na najvaznije datume iz istorije ovog Drustva, brojne aktivnosti i postignute rezultate.

Pokrovitelj obelezavanja ovog jubileja je Skupstina opstine Uzice, koja je ujedno i darodavac vatrogasne zastave. Na svecanoj sednici novu zastavu predsednik Skupstine opstine MIlan Nikitovic predao je predsedniku Drustva Radosavu Boskovicu.

PRIJEM ZA NAJMLADJE U SKUPSTINI OPSTINE UZICE

Srdjan Petrovic

U ponedeljak je, povodom Decje nedelje, uzicki gradonacelnik Milan Nikitovic priredio svecani prijem za decu iz uzickih vrtica. Predsednik Nikitovic i potpredsednici, Miroslav Martic i Djordje Mijuskovic, pozdravili su najmladje sugradjane, upravu i vaspitacice uzickog Decjeg vrtica i poklonili dve knjige njihovoj biblioteci.

Pozdravljajuci najdraze goste, predsednik Nikitovic je rekao da je osnovna zelja da se "vase vreme ispuni radoscu i mirom, igrom, ucenjem i odrastanjem. Sirenjem vidika i sticanjem novih iskustava vasi zivoti treba da sazrevaju, kako bismo sa vama imali sto bogatiju i sigurniju buducnost. Detinjstvo nas prati kroz ceo zivot, dajuci vrlo cesto pecat nasim nadanjima, ocekivanjima, ali i realnosti.

Od sveg srca zelim vam od Boga zdravlje, da ste veseli i cili - neka sa vama uvek budu uspeh, sreca i zadovoljstvo, a vasim roditeljima, vaspitacima i svima koji vode brigu o vama - budite ponos i dika".


Privreda

JUBILEJ PREDUZECA "24. SEPTEMBAR"

Nada Tosic

* Preduzece "24. septembar" iz Uzica obelezilo je vedan jubilej, pedeset godina od osnivanja i cetrdeset godina samostalnog postojanja

Delatnost preduzeca uvek se prosirivala, danas egzistira u okviru porodice javnih preduzeca Elektroprivrede Srbije, u cijem vlasnistvu je kapital, a vecina poslova se obavlja za njihove potrebe. Zahvaljujuci sopstvenim kapacitetima odradjuju se poslovi za trziste. U okviru cetiri radne jedinice zaposleno je 430 radnika, gde je pedesetak sa visokom i visom strucnom spremom, ali je najveci broj kvalifikovane radne snage.

Uposlenost kapaciteta u ovom momentu, po recima Dragoslava Ostojica, direktora Preduzeca, krece se oko 80 odsto, sto je u situaciji u kakvoj se nalazi privreda dobro, pogotovu kada su investicije svedene u zemlji na minimum, a to umnogome utice na zaposlenost. Radovi se izvode u vecem delu Srbije, kao sto je podrucje Kolubare, Lajkovac, Kosovo, novi autoput. Za potrebe Elektrodistribucije Uzice rade se poslovi i u nasem kraju. Tu je i niz manjih radova, takodje dalekovoda, ali manje snage, jedan od njih namenjen je podrucju Pozege. Posla uvek nedostaje, ali ako se uspesno prodje zimski period, na prolece ce biti vise posla. Tada bi moglo da se ocekuje da bude uposleno i preostalih 20 odsto kapaciteta, a to znaci poboljsanje finansijske situacije u Preduzecu "24. steptembar".


Kultura

PREMIJERA U UZICKOM NARODNOM POZORISTU

Nada Selakovic

(Karijer - Antoan: "Podsetnik" i "Sama sam veceras", prevod i rezija Liliana Ivanovic)

Premijera predstave "Kad neko zazvoni", izvedena je na sceni uzickog Narodnog pozorista u subotu, 3. oktobra. Predstavu, ustvari, cine dve duo-drame francuskih autora: "Podsetnik" Zan Klod Karijera i "Sama sam veceras" Zan Pol Antoana, koje je prevela i rezirala Liliana Ivanovic. To je ujedno i diplomski rad Tanje Jovanovic i Nevene Arsenov, studentkinja glume na pristinskom Fakultetu dramskih umetnosti.

Knjizevno vece: BASARIN NOVI ROMAN

Nada Selakovic

Novi roman Svetislava Basare, cija je prva javna promocija odrzana u cetvrtak, 1. oktobra, u Gradjanskoj citaonici "Libergraf" u Uzicu, jos je u rukopisu, odnosno, njegov izlazak iz stampe ocekuje se za ovogodisnji Sajam knjiga u Beogradu.

Rec je o nastavku "manicno-paranojicne istorije srpske knjizevnosti" ciji je prvi deo bio roman "Luni tjuns", drugi je promovisana "Sveta mast", a treci tek treba da bude napisan. Po priznanju samog autora ovaj roman je u estetickom pogledu stepenicu ispod onoga sto je do sada uradio ili bi trebalo da radi, ali ovom knjigom on je hteo da ostavi svoje svedocanstvo o ovom, kako kaze, "suludom dobu". Basara o svojoj novoj knjizi kaze i to da je po prvi put osetio obavezu da svojim knjizevnim delom ostavi reper buducim generacijama, onima koji dolaze iza nas, po kome ce moci da stvore sliku o ovom vremenu i o onih prethodnih, kako on kaze, "cetiri decenije odvratnog, smrdljivog komunistickog rezima". To ide mimo njegovih poetickih i estetickih interesovanja, ali vreme i nije za neke prevelike estetizacije i prevelika istrazivanja formi, rekao je Basara predstavljajuci svoj novi roman "Sveta mast", u kome se veliki deo zbivanja odnosi na Uzice i ljude koji u njemu zive.

CETVRTA DUHOVNA MANIFESTACIJA "DANI RACE UKRAJ DRINE"

Ratomir Blanusa

Od 9 - 11. oktobra u Bajinoj Basti, u organizaciji Fondacije "Racanska bastina", odrzace se cetvrta po redu Duhovna manifestacija "Dani Race ukraj Drine", koje se bavi izucavanjem proslosti racanskog kraja, a posebno doprinosom manastira Race i njegovih monaha - prepisivaca srpskoj duhovnosti.

Najpoznatiji monasi Racani su Kiprijan, Jerotej i Gavrilo Stefanovic Venclovic koji, izmedju sedamnaestog i osamnaestog veka, u srpske pravoslavne knjige po prvi put, pored crkvenog unose i elemente narodnog jezika. Venclovica ubrajaju u pretecu Vuka Karadzica i Dositeja Obradovica.

"Dani Race ukraj Drine" pocinju promocijom Zbornika u kome su radovi sa proslogodisnje Duhovne manifestacije, odnosno sa naucnog skupa pod nazivom "Kralj Dragutin u istoriji i umetnosti". Zbornik je priredio dr Dinko Davidov.

Ovogodisnji naucni skup odrzace se na temu "Narodni zivot racanskog kraja". "Dani Race ukraj Drine" zavrsavaju se u nedelju, 11. oktobra, dodelom "Racanske povelje" za knjizevno delo inspirisano duhom pravoslavlja. Ziri je vec doneo odluku o ovogodisnjem laureatu, to je knjizevnik Goran Petrovic. Dosadasnji dobitnici "Racanske povelje" su: Milosav Tesic, Ivan V. Lalic (posthumno) i Milorad Pavic.


Sport

"SLOBODA" IGRALA U NEDELJU I U SREDU

Fudbaleri uzicke "Slobode" gostovali su u nedelju u Pljevljima i od "Rudara" izgubili sa 3:2.

U prvenstvu Druge savezne lige igrano je i u sredu. "Sloboda" je u Uzicu pobedila kraljevacku "Slogu" sa 3:0.

POBEDA "JEDINSTVA"

Uzicke odbojkasice gostovale su u Subotici u okviru takmicenja prve savezne lige, gde su igrale sa ekipom "Spartaka". Uzicanke su pobedile sa 3:0 u setovima.

KOSARKASKI TURNIR POVODOM DANA GRADA

Radenko Vuksanovic

Kosarkaski klub "Uzice" organizuje dvodnevni turnir, koji ce biti i generalna proba pred prvenstvo Druge srpske lige, koje pocinje 17. oktobra. U petak od 14 casova sastaju se Radnicki (Kragujevac) - Zlatibor (Cajetina), obe ekipe clanovi Prve srpske lige, a od 16 casova igraju Uzice - Cacak 94, takodje clan Druge srpske lige. U subotu, u istim terminima, u sportskoj hali u Velikom parku igraju se utakmice za trece mesto, a zatim i za pobednicki pehar, dar Skupstine opstine Uzice."UZICE NA INTERNETU" Elektronski casopis za Uzicane i o uzickom kraju REDAKCIJA: Radenko Mutavdzic, radenkom@oreska.bis.co.yu; Predrag Supurovic, brok er@bis.co.yu; ADRESA: YU 31000 UZICE, Dimitrija Tucovica 44/84; TELEFONI: (+381 31) 21586, 28276, 31374; E-MAIL: office@uzice.bis.co.yu, editor@uzice.bis.co.yu. Casopis je besplatan i distribuira se Internet mail-om. Prijave na mail listu: subscribe@uzice.bis.co.yu

DataVoyage