Casopis
za Uzicane
i o uzickom
kraju

Broj 3824. septembar 1998.office@uzice.bis.co.yu

S A D R Z A J

Drustvo -
-
-
-
SECANJE NA SRPSKE RATNIKE
OBELEZEN DAN OSLOBODJENJA UZICA
SRPSKI POKRET OBNOVE O SITUACIJI U SRBIJI
JUGOSLOVENSKA LEVICA O KOSOVU
Privreda -
-
PRIPREME ZA GREJNU SEZONU
"NISKOGRADNJA" ISPUNJAVA PLANOVE
Kultura -
-
ZAVRSENI RADOVI NA MANASTIRU UVAC
OSVESTAN MANASTIR DAVIDOVICA U LIMSKOJ DOLINI
Sport -
-
"SLOBODA" PORAZENA OD "BERANA"
NOVE MEDALJE ZA UZICKE STONOTENISERE
Drustvo

SECANJE NA SRPSKE RATNIKE

Pre 80 godina, 14. septembra 1918. godine u 8 casova ujutru, artiljerijskom pripremom iz 580 artiljerijskih orudja, pocela je operacija nazvana PROBOJ SOLUNSKOG FRONTA. Topovske cevi nisu prestajale da izbacuju vatru koja seje smrt, ceo taj dan i noc na 15. septembar. U proboju Solunskog fronta saveznicke snage imaju 619.000 vojnika, a od tog broja srpske vojske ima 140.000.

Povodom obelezavanja 80-godisnjice proboja Solunskog fronta, delegacije Skupstine opstine Uzice, Podruznice ratnika oslobodilackih ratova Srbije i Crne Gore od 1912-1918. godine i potomaka i SUBNOR-a Uzice polozile su cvece na spomen-ploce palim ratnicima u porti Hrama Svetog Djordja u Uzicu.

OBELEZEN DAN OSLOBODJENJA UZICA

Dan prvog oslobodjenja Uzica od fasizma 1941. godine i stvaranje Uzicke republike obelezeni su danas nizom manifestacija u organizaciji Socijalisticke partije Srbije i SUBNOR-a Uzice.

Na Partizanskom groblju na Dovarju polozeni su venci i cvece, a na svecanoj akademiji u Narodnom pozoristu govorio je Dragomir Tomic, ministar-koordinator u Vladi Srbije.

Povodom 24. septembra otvorena je i nova posta na Carini, poceli su radovi na rekonstrukciji raskrsnice u Sevojnu, a u sevojnicku "Mlekaru" stigli su traktori namenjeni za obnovu poljoprivredne mehanizacije po programu Vlade Srbije. Danas je u uzickom Sudu ministar pravde Srbije Dragoljub Jankovic pustio u rad informacioni sistem ove ustanove.

SRPSKI POKRET OBNOVE O SITUACIJI U SRBIJI

Srpski pokret obnove Uzice izrazava bojazan da ce teskoce srpskog naroda kao i drugih naroda i narodnosti koje na Kosovu i Metohiji traju vec duze vremena, uticati da se socijalna i ekonomska situacija u republici drasticno pogorsa. Godinama pogresno vodjena politika prema Kosovu i Metohiji, korupcija i nedoslednost drzavnih organa koji su zaduzeni za primenu i funkcionisanje drzavnih zakona, skrivanje od javnosti krupnih problema u radu institucija politicke vlasti itd. doveli su do eskalacije rata i svakovrsnog nasilja u juznoj srpskoj pokrajini.

Stranka Srpskog pokreta obnove smatra da je kroz dosadasnji nacin resavanja tzv. Kosovskog problema, sadasnja vlast u Republici Srbiji izgubila svaku orijentaciju u pokusaju izvodjenja zemlje iz socijalne i ekonomske krize.

JUGOSLOVENSKA LEVICA O KOSOVU

Ratnicke i hegemonisticke izjave zvanicnika iz Nemacke i Engleske, a koje dolaze u momentu sve vidnije normalizacije ukupnog stanja na Kosmetu, osudjene su na sastanku predsednika svih deset opstinskih odbora JUL-a Zlatiboskog okruga.

JUL smatra da ce svi protagonisti spoljasnjeg i unutrasnjeg pritiska na Srbiju i Jugoslaviju konacno shvatiti, a sebi i svetu priznati, da u ovoj zemlji, u resavanju problema u juznoj pokrajini postoji jedinstvo svih relevantnih politickih i drustvenih snaga. Uz to ocigledni su i rezultati efikasnog delovanja drzave i njenih organa i human i solidar odnos prema civilnom stanovnistvu na Kosovu. U tom smislu ocekujemo da ce sile mraka pustati da istina, mir i dijalog trajno zagospodare prostorima Kosmeta, Balkana i Evrope, naglaseno je u saopstenju koje je novinarima prezentirano nakon zajednickog sastanka.


Privreda

PRIPREME ZA GREJNU SEZONU

Sudeci po obavljenim remontnim poslovima i ostalim pripremama, narednu zimsku sezonu JKP "Toplota" ocekuje spremno. Nabavljene su i odredjene kolicine energenata, uglja za vise od mesec dana, a tecnih goriva nesto manje. Nabavka energenata ce se vrsiti kontinuirano, kao i u toku prosle grejne sezone, tako da ne bi trebalo da bude nekih vecih smetnji, niti prekida u radu.

Do sada je, po tvrdnjama Milivoja Milovanovica, tehnickog direktora "Toplote", uredjeno od 80 do 90 odsto remonta. Ono sto je preostalo bice zavrseno do pocetka narednog meseca. Vec prvog oktobra bice izvrseno punjenje instalacija. Grejna sezona bi trebalo da pocne 15. oktobra, a od ovog ce se odstupiti samo u slucaju da pre dodju hladniji dani.

Cena grejanja za stambeni prostor za sada je 2,95 dinara po metru kvadratnom i primenjuje se od maja meseca ove godine. Ova cena nije ekonomska, jer ne pokriva sve troskove. Cena grejanja kvadratnog metra poslovnog prostora je 13 dinara.

"NISKOGRADNJA" ISPUNJAVA PLANOVE

U prvih 6 meseci ove godine u putnu i vodovodnu mrezu u uzickoj opstini ulozeno je 5 miliona dinara. Okrpljeno je gotovo 4 kilometra ulica, a sada se vrse pripreme za zimsko odrzavanje puteva.

JKP "Niskogradnja" polovinom oktobra zavrsava ovogodisnju gradjevinsku sezonu sa povoljnim rezultatima. Direktor JKP "Niskogradnja" Rade Ratkovic istice da se Vojvodjanska i Nemanjina ulica privode kraju, "s tim sto moram naglasiti da smo u medjuvremenu obavili jedan vrlo znacajan posao - deonicu puta Kosuta-Dreznicka gradina, koja je odradjena za sest dana, sto je pokazalo da je operativa "Niskogradnje" sposobna da u vrlo kratkom roku razresi i tehnicke i prakticne probleme".

U JKP "Niskogradnja" u narednom periodu racunaju i na obnovu mehanizacije u skladu sa finansijskim mogucnostima, tako da se spremno doceka i angazovanje u izgradnji gasovoda do Uzica, u kome ce ovo preduzece najverovatnije ucestvovati.


Kultura

ZAVRSENI RADOVI NA MANASTIRU UVAC

Entuzijazmom strucaka uzickog Narodnog muzeja, uz sredstva Vlade Srbije, zavrseni su petogodisnji istrazivacko-konzervatorski radovi na manastiru Uvac. Tim povodom, u ponedeljak, na Malu Gospojinu (manastirska slava), u prisustvu mnogih vernika, svetu arhijerejsku liturgiju sluzili su episkopi zicki Stefan i gornjokarlovacki Nikanor, obavivsi i osvecenje crkve i manastirskog konaka.

Srednjovekovni manastir Uvac, nekada znacajni duhovni i kulturni centar ovog kraja, srusen je 1698. godine. Prema izjavi rukovodioca projekta Dragise Milosavljevica, direktora uzickog Narodnog muzeja, rekonstrukcija je sada, posle tri veka, potpuno uspela.

- Kada smo krenuli u posao, ovde je bilo bespuce i siprazje, a uz pomoc helikoptera smo spustali opremu, kaze Milosavljevic, koji je punih pet graditeljskih sezona proveo u ovom kraju. Vremenom, radovi su napredovali, uz stalnu finansijsku podrsku republickih ministarstava, ali i ogromnu pomoc Vojske Jugoslavije i uzickog peduzeca "Putevi", koje je probilo put do manastira, gde se sada stize i automobilom.

Arheolosko-konzervatorske radove vodili su Savo Derikonjic i Blagota Pesic. Za arhitektonsko resenje manastirskog konaka arhitekta Pesic nagradjen je proletos priznanjem Beogradskog salona arhitekture i zirija ULUPUDS-a.

Manastir Uvac je sada oziveo, postao je metoh manastira Studenica, a ovde su stigla i dva monaha. Za njih je uredjen manastirski konak, uvedena voda, u ocekivanju da ce, uz pomoc opstine Cajetina i preduzeca sponzora, uskoro biti dovedena struja i telefon.

WEB prezentaciju ovog manastira mozete naci na http://www.uzice.org.yu/uvac/

OSVESTAN MANASTIR DAVIDOVICA U LIMSKOJ DOLINI

Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Pavle osvestao je obnovljeni manastir Davidovicu, 20. septembra, u prijepoljskom selu Grobnice. Svetoj arhijerejskoj liturgiji prisustvovali su mitropolit dabrobosanski Nikolaj i svestenstvo MIlesevske eparhije.

Manastir je obnovljen i rekonstruisan u poslednje dve godine, zahvaljujuci Muzeju iz Prijepolja a uz pomoc Ministarstva za kulturu Srbije. Uradjena su i arheoloska istrazivanja u toku kojih je u manastirskim zidinama, u tri nivoa, pronadjeno 170 skeleta.

Manastir Davidovica potice iz 13. veka, zaduzbina je Nemanjica, odnosno monaha Davida (zupan Dimitrije), unuka Stefana Nemanje. Davidovica je jedini srpski manastir sa sacuvanim ugovorom o njegovoj gradnji, pronadjenog pre cetrdesetak godina u dubrovackim spisima. Potpisali su ga 1281. godine monah David i dubrovacki graditelji.


Sport

"SLOBODA" PORAZENA OD "BERANA"

Fudbaleri "Slobode" izgubili su jos jednu utakmicu u prvenstvu Druge savezne fudbalske lige-grupa Zapad. Proteklog vikenda gostovali su u Beranama i doziveli poraz od istoimene ekipe sa 1:0.

Uzicani su sada "pali" na 13. mesto tabele, a jos vise zabrinjavaju jaki protivnici u narednim kolima. Prvi je Novi Pazar.

NOVE MEDALJE ZA UZICKE STONOTENISERE

Nekako u senci drugih sportova i dalje vredno rade stonoteniseri uzickog "Jedinstva". Mladi i talentovani devojcice i decaci, uzrast mladjih kadeta, posle kratkog vremena, vec postizu odlicne rezultate na domacim takmicenjima.

Prvenstvo Regiona Nis odrzano je proteklog vikenda u Leskovcu, i to u konkurenciji starijih kadeta do 14 godina. Najbolji rezultat postigla je Vladislava Stojic osvajanjem srebrne medalje, a drugo mesto pripalo je i dublu Jedinstva Stojic/Ksenija Filipovic. U pojedinacnoj konkurenciji, Ksenija je zauzela odlicno cetvrto mesto.

Uzickom miksu Ksenija Filipovic/Darko Tripkovic pripalo je cetvrto mesto, a peto Vladislavi Stojic i Danku Nikolicu. Dvojica mladih stonotenisera u pojedinacnoj konkurenciji plasirali su se od 8 - 16. mesta."UZICE NA INTERNETU" Elektronski casopis za Uzicane i o uzickom kraju REDAKCIJA: Radenko Mutavdzic, radenkom@oreska.bis.co.yu; Predrag Supurovic, brok er@bis.co.yu; ADRESA: YU 31000 UZICE, Dimitrija Tucovica 44/84; TELEFONI: (+381 31) 21586, 28276, 31374; E-MAIL: office@uzice.bis.co.yu, editor@uzice.bis.co.yu. Casopis je besplatan i distribuira se Internet mail-om. Prijave na mail listu: subscribe@uzice.bis.co.yu

DataVoyage