Casopis
za Uzicane
i o uzickom
kraju

Broj 3717. septembar 1998.office@uzice.bis.co.yu

S A D R Z A J

Drustvo - SPS NEZADOVOLJAN LOKALNIM VLASTIMA
Privreda -

-
IZVOZNI REZULTATI VALJAONICE BAKRA
OHRABRUJU
PLANOVI ZA ZDRAVSTVENI TURIZAM U MOKROJ GORI
Poljoprivreda - PRIPREME ZA JESENJU SETVU
Kultura -
-
PREDSTAVA O DOROTEJU
NA SVETIM VODAMA LIMA
Sport -
-
-
"SLOBODA" I DALJE BEZ POBEDE
HUMANITARNI MEC SAMPIONA KIK-BOKSA
"JEDINSTVO" NA TURNEJI PO ITALIJI I SLOVENIJI
Drustvo

SPS NEZADOVOLJAN LOKALNIM VLASTIMA

Prema podacima koji su saopsteni na konferenciji za novinare, odrzanoj u Opstinskom odboru SPS, prikupljena novcana sredstva za pomoc stanovnistvu Kosova na podrucju uzicke opstine prelaze sumu od sto hiljada dinara. "Daleko je veca vrednost u robi i gradjevinskom materijalu, koji je vec delom otpremljen na Kosovo i Metohiju", izjavio je Vladan Nikolic, predsednik uzickih socijalista, podsecajuci da neke domace politicke stranke nisu pokazivale preveliku brigu za situaciju u pokrajini, niti za nase nacionalne interese.

Kada su lokalna zbivanja u pitanju izneto je niz zamerki, pre svega na visemesecno neodrzavanje sednica Skupstine opstine Uzice, gde se odbornici nisu sastali od juna. "Odbornicki klub SPS odrzao je nekoliko sednica i - kako je rekao Nikola Gogic, sekretar Opstinskog odbora SPS - javno se pitamo zasto se ne sazivaju sednice SO Uzice, a imamo i krupne razloge zasto to pitamo". Gogic je naveo niz primera, kao sto su neusvojen plan rada Skupstine opstine za ovu godinu, rad javnih preduzeca u nadleznosti Skupstine opstine koji nije razmatran, krsenje urbanistickih uslova sto cine i pojedini funkcioneri opstine ili stranaka na vlasti u Uzicu. Gogic je misljenja "da se ovolikim nezakazivanjem sednice i ocitim neradom puno vec izgubilo, a bice potrebno i puno vremena da bi se propusteno nadoknadilo".

O aktivnostima mladih socijalista govorio je Aleksandar Grujicic, predsednik Saveta mladih SPS-a, isticuci da su preovladavale kulturno-sportske aktivnosti.


Privreda

IZVOZNI REZULTATI VALJAONICE BAKRA OHRABRUJU

Pred clanovina Upravnog odbora Valjaonice bakra naslo se pet tacaka dnevnog reda: izvestaji o radu DP Valjaonica i DP Valjaonica Promet, izbor ovlascenog procenitelja za procenu kapitala Valjaonice, analiza saradnje sa Saveznim robnim rezervama i nabavka sredstava za rad. Sednicom je predsedavao predsednik Upravnog odbora Borislav Milacic, republicki ministar finasija, a u radu je ucestvovala i clan Upravnog odbora Borka Vucic, predsednik Beogradske banke AD.

Ocenjujuci rad rukovodstva i celokupnog preduzeca u proteklom periodu Borka Vucic je rekla da je plan konsolidacije i sanacije Valjaonice od pocetka bio realan, u sektoru izvoza postizu se rezultati, a proces se nastavlja u realnim okvirima.

Republicki ministar finansija Borislav Milacic takodje se povoljno izrazio o buducnosti Valjaonice, uz napomenu da je sledeci logican korak vlasnicka transformacija kao javni posao u kome ce ucestvovati svi zaposleni. Sledeci korak je procena, potom u prvom krugu raspodela 60 odsto deonica radnicima i izlazak na trziste.

Komentarisuci u delu medija objavljene procene o nastupajecoj jeseni kao inflatornoj i monetarnom haosu Milacic je rekao: "Mi jesmo u teskocama. Imamo problem kako da podmirimo sve nase racune i da obezbedimo standard gradjanima jer su okolnosti takve kakve jesu. Ovoj drzavi dodatne troskove pravi i medjunarodna zajednica, i Kosovo nas kosta, ali je sigurno da mi drzimo politiku razvoja i ostvarujemo je, imamo povecanje proizvodnje, rast drustvenog proizvoda. U politici zarada nismo potrcali da potrosimo ono sto nemamo i samim tim ekonomska situacija se apsolutno drzi pod kontrolom. Nasa stopa inflacije postoji u okviru tolerantnih normi i niti se razmislja niti planira devalvacija. Ova politika kursa ce se braniti stimulacijom izvoza jer nam promena kursa moze doneti samo novu veliku inflaciju", rekao je ministar Milacic.

PLANOVI ZA ZDRAVSTVENI TURIZAM U MOKROJ GORI

Izvor lekovite vode u Mokroj Gori, u narodu poznate kao "Bela voda", nosice ime Svetog Jovana Krstitelja, posle osvecenja koje je proslog petka obavio episkop gornjokarlovacki Nikanor.

Mokra Gora ima oko 1.400 stanovnika i oko 350 domacinstava. Demografska struktura izrazito je nepovoljna, veliki je broj starackih domacinstava, pa se buducnost trazi i u razvoju zdravstvenog turizma. Mokra Gora je bogata izvorima pitke vode, narocito strana koja gravitira prema Tari. Pored toga ima i izvora mineralnih voda na cijim se istrazivanjima radi vec nekoliko godina. Ona su vrsena pod nadzorom prof. dr Ratomira Tisme, iz Zavoda za balneoklimatologiju, pri Institutu za rehabilitaciju u Beogradu. O kvalitetu i znacaju ovih voda dovoljno govori i cinjenica da one spadaju medju petnaest koje postoje u svetu.

"Ovaj tip vode mi smo pronasli 1994. godine. Od tada do danas pratimo ove izvore. Pronasli smo u koritu reke Tamisnice jos ovakvih lekovitih izvora sto govori da u podzemlju ovoga kraja, ispod Sargana, ima dosta ovakvih voda pogodnih za lecenje koznih bolesti, psorijaze, ekcema, gnojnih procesa, akni, i u kozmetologiji. Naravno, one treba da se koriste dozirano i pod strucnom kontrolom", istice profesor Tisma.


Poljoprivreda

PRIPREME ZA JESENJU SETVU

Ove jeseni u 10 opstina Zlatiborskog okruga planirano je da se zaseje psenicom 5.286 hektara (od ukupno oko 200.000 hektara oranicnih povrsina) i 178 ozimog jecma.

U prosloj godini pod psenicom je bilo 4.446 ha, prosecni prinos bio je zadovoqavajuci i kretao se 4 tone po hektaru. Psenica se seje na manjim povrsinama, jer se individualni proizvodjaci okrecu profitabilnijim kulturama, kao sto su malina i krompir. U uzickom kraju optimalno vreme setve je sredina oktobra.


Kultura

PREDSTAVA O DOROTEJU

Predstava "Koplje" Zeljka Hubaca, ciju smo premijeru videli 15. septembra, radjena po motivima romana "Dorotej" Dobrila Nenadica, jedna je od onih predstava za koju su mnogo vise ucinili svi ostali elementi predstave nego sam tekst. Ovom predstavom uzicko Narodno pozoriste otvorilo je novu pozorisnu sezonu.

Scena u kuli Starog uzickog grada, ciji je projektant Miroljub Jojic, jednostavno "igra" u i za predstavu dajuci joj atmosferu i autenticnosti i misticnosti. Ostaje da se vidi kako ce predstava izgledati na sceni u pozoristu.

NA SVETIM VODAMA LIMA

"Na svetim vodama Lima", naziv je istorijsko-putopisnog serijala, cije ce snimanje poceti 21. septembra na podrucju Polimlja. Autori serije su Dragisa Milosavljevic, direktor uzickog Muzeja i Branko Stankovic, novinar RTS iz Uzica, a ceo projekat se radi u koprodukciji uzickog "Maja-filma" i RTS.

Na podrucju Polimlja, od izvorista Lima, u blizini Berana, do njegovog usca kod Priboja, sacuvano je oko sto manastira, crkava, ostataka srednjevekovnih utvrdjenja. Najstarija je crkva Zaton, koja potice iz devetog veka, a najznacajniji je manastir Mileseva iz 13. veka.

Inace, ovo podrucje je jedno od najmanje istrazenih u Jugoslaviji, prebogato kulturno-istorijskim spomenicima i sakralnim gradjevinama, pa je jedan od ciljeva ovog poduhvata da se istrazi vreme u kojima su nastale ove gradjevine, njihovi ktitori, arhitektura, autori-ikonopisci, prvobitan izgled utvrdjenih gradova.

Plan je da se snimanje obavi za naredna dva meseca, a bice uradjeno desetak polucasovnih epizoda, koje ce biti prikazane na RTS i pojedinim inostranim televizijama.


Sport

"SLOBODA" I DALJE BEZ POBEDE

Fudbaleri "Slobode" zaista nemaju srece. U susretu sa ekipom "Zeleznicara" iz Lajkovca brzo su poveli sa 1:0, bili su bolji tim, ali je na kraju susret zavrsen nereseno 2:2 i "Sloboda" je i dalje bez pobede u prvom delu nove prvenstve sezone Druge savezne fudbalske lige.

HUMANITARNI MEC SAMPIONA KIK-BOKSA

Kik-boks klub "Uzice" organizovao je vece borilackih sportova u hali u Velikom parku, pod motom "Uzice za Kosovo i Metohiju". Pred oko 500 gledalaca predstavili su se clanovi cetiri kik-boks kluba: Cukaricki i Crvena zvezda iz Beograda, Kraljevo i ekipa grada domacina. Prihod od ulaznica upucen je kao pomoc na Kosovo.

"JEDINSTVO" NA TURNEJI PO ITALIJI I SLOVENIJI

Odbojkasice "Jedinstva" u utorak su otputovale za Bar, odakle nastavljaju za Bari i na turnir u Vicencu. Zatim ih ocekuju prijateljske utakmice u Sloveniji, tako da ce sampionke u Uzicu biti krajem meseca. Pocetkom oktobra krece i prvenstvo Jugoslavije."UZICE NA INTERNETU" Elektronski casopis za Uzicane i o uzickom kraju REDAKCIJA: Radenko Mutavdzic, radenkom@oreska.bis.co.yu; Predrag Supurovic, brok er@bis.co.yu; ADRESA: YU 31000 UZICE, Dimitrija Tucovica 44/84; TELEFONI: (+381 31) 21586, 28276, 31374; E-MAIL: office@uzice.bis.co.yu, editor@uzice.bis.co.yu. Casopis je besplatan i distribuira se Internet mail-om. Prijave na mail listu: subscribe@uzice.bis.co.yu

DataVoyage