Casopis
za Uzicane
i o uzickom
kraju

Broj 3610. septembar 1998.office@uzice.bis.co.yu

S A D R Z A J

* * * - IKONA BOGORODICE TROJERUCICE U UZICU
Drustvo -
-
GASOVOD KRECE KA UZICU
SEDNICA SAVEZA SLOBODNIH GRADOVA I OPSTINA SRBIJE
Zdravstvo - KONGRES MEDICINSKE BIOHEMIJE NA ZLATIBORU
Kultura - ZANKINE PASTELNE INTIME
Sport -
-
PORAZ "SLOBODE" U LUCANIMA
HUMANITARNI KIK-BOKS MEC SAMPIONA
IKONA BOGORODICE TROJERUCICE U UZICU

U srpskom narodu ima vise cudotvornih ikona, ali najpoznatija je, svakako, Cudotvorna Ikona Majke Bozije Trojerucica Hilandarska, svedok stradanja i podizanja ovog naroda i njegova, kako pesnik rece, brza pomocnica.

Povodom osam vekova manastira Hilandara, hilandarski monasi su izradili ikonu Trojerucice Hilandarske, vernu onoj koja je Svetom Savi darovana, i poslali je u sve srpske zemlje da nam bude na pomoci i da od nje primimo blagoslov.

Nekoliko hiljada gradjana Uzica docekali su, u subotu 5. septembra, ikonu Presvete Trojerucice, koju su svestenici, u svecanoj litiji proneli gradom i uneli u uzicku Sabornu crkvu, hram velikomucenika Sv. Georgia, gde je boravila do 10. septembra.

Da bi pripremili Uzicane za ovaj veliki i znacajan dogadjaj, svestenici uzicke crkve su u petak, 4. septembra, u Narodnom pozoristu organizovali tribinu na kojoj su o Hilandaru i cudotvornim ikonama govorili arhimandrit manastira Preobrazenje, Venjamin, profesor i publicista Vladimir Dimitrijevic iz Cacka i Nenad Curcic, veroucitelj. Svetu arhijerejsku liturgiju u nedelju su sluzili episkopi gospoda Stefan i Nikanor, a pevali su Hor svestenika Eparhije zicke "Sveti Sava" i Hor "Zlatiborska vila".

U utorak, pred crkvom, koju su danonocno pohadjale kolone od najmladjih do najstarijih Uzicana, odrzan je kulturno-umetnicki program, posvecen Hilandaru i Bogorodici, u kome su ucestvovali ucenici uzickih srednjih skola i Hor "Zlatiborska vila".

Cudotvorna Ikona Presvete Bogorodice Trojerucice danas je svecano ispracena na put za manastir Racu.


Drustvo

GASOVOD KRECE KA UZICU

Predsednik Skupstine opstine Uzice Milan Nikitovic i direktor "Energogasa" Tijomir Tripkovic potpisali su proslog petka ugovor o izgradnji gasovoda od Preljine do Uzica u duzini od 80 kilometara. Tako ce se posle visegodisnjeg odgadjanja nastaviti davno planirani posao koji Uzicu mnogo znaci.

Tri su jaka razloga za dovodjenje gasa u Uzice, rekao je ovom prilikom predsednik Nikitovic. Prvi je energetska potreba Uzica, jer, ocekujuci da ce u narednom periodu privreda poceti da radi intezivnije, dovodjenjem gasa resili bi se energetski problemi. Drugi, gas je predvidjen i za individualnu potrosnju, znaci ne samo za industriju i centralno grejanje. I treci razlog je smanjenje sadasnje prevelike aerozagadjenosti Uzica u toku zimskih meseci i grejne sezone.

Vrednost ovog projekta je 14 miliona dolara, kapacitet je 300 miliona kubnih metara gasa, a zavrsetak se ocekuje za godinu dana. godinu dana. "Energogas" ucestvuje sa 55 odsto finansijskih sredstava, a uzicka opstina sa preostalih 45 procenata.

SEDNICA SAVEZA SLOBODNIH GRADOVA I OPSTINA SRBIJE

Prinudna uprava zavedena jula ove godine u Skupstini opstine Titel, od strane Vlade Srbije, bez ikakvog obrazlozenja, samo je jedna u nizu samovoljnih i nasilnih mera rezima protiv slobodno izrazene volje gradjana na izborima novembra 1996. godine. Posto nije uspeo da pokrade celokupne rezultate izbora, rezim nastoji da pojedinacnim kradjama, ne samo ponisti rezultate ranijih izbora, nego i da spreci same gradjane da slobodno i neposredeno procenjuju rezultate rada odbornika koje su izabrali. Ovo su ocene koje su izrecene na sednici Saveta Saveza slobodnih gradova i opstina Srbije, koji je odrzan u ponedeljak u Uzicu, a na kome se rasrpavljalo o zavodjenju prinudne uprave u Skupstini opstine Titel, a bilo je reci i o Nacrtu zakona o lokalnoj samoupravi.

Raspravljajuci o Nacrtu Zakona o lokalnoj samoupravi, koji je sacinio Pravni odbor Saveza slobodnih gradova i opstina Srbije, receno je da je taj Nacrt nastao kao reakcija na Zakon o lokalnoj samoupravi i teritorijalizaciji Srbije, koji je donesen 1990. godine i koji je ukinuo bitne odlike lokalne samouprave i uneo mnoge slabosti u izbornom procesu, receno je ovom prilikom. Otuda i potreba da se Srbiji ponudi jedan novi zakon o lokalnoj samoupravi koji bi bio primeren evropskoj tradiciji, i onome sto je u Srbiji postojalo do 1990. godine. Novi Zakon o lokalnoj samoupravi trebalo bi da bude prvi korak na putu stavljanja gradjana u polozaj da budu nosioci i vrsioci suverenosti na lokalnom nivou, stoji u obrazlozenju nacrta novog Zakona.

Zdravstvo

KONGRES MEDICINSKE BIOHEMIJE NA ZLATIBORU

Na Zlatiboru se sutra zavrsava 11. Kongres medicinske biohemije i laboratorijske medicine, koji je proteklih pet dana okupio oko 500 ucesnika iz zemLJe i inostranstva. Na ovom naucnom skupu prezentovano je oko 200 strucnih radova ciji cilj je bio da se ukaze na neophodnost multidisciplinarnog resavanja savremene laboratorijske prakse. Na sekcijama ovog kongresa bilo je reci o primeni molekularne biologije u medicinskoj biohemiji, genetskoj dijagnostici i terapiji, ulozi DNK u otkrivanju naslednih bolesti, kao i dijagnostici oboljenja nervnog sistema, poremecajima rada zlezda, bolestima bubrega i koriscenju lekova u terapiji.

Otvarajuci 11. Kongres medicinske biohemije i laboratorijske medicine, dr Miodrag Kovac, savezni ministar za rad, zdravstvo i socijalnu politiku, ukazao je na znacaj odrzavanja ovakvih skupova. Savezno ministarstvo za rad, zdravstvo i socijalnu politiku i Savezna vlada podrzace sve buduce aktivnosti u pravcu razvoja ovih medicinskih grana. U Jugoslaviji se, naglasio je ministar Kovac, izdvaja oko 10 odsto nacionalnog dohotka za zdravstvenu zastitu, sto je znacajno vise od 7 odsto, koliko preporucuje Svetska zdravstvena organizacija.


Kultura

ZANKINE PASTELNE INTIME

Uzicka Gradska galerija je ovu izlagacku sezonu zapocela reprezentativnom izlozbom pastela Zanke Matic, kojom je ova vrsna umetnica, akademski slikar konzervator, obelezila dvadeset i pet godina svog umetnickog rada.

Izlozeno je cetrdeset i sedam pastela i osam ikona, a izlozba je otvorena 8. septembra. Bilo da slika ljudsku figuru ili predeo, Zanka, ustvari, slika svoju duboku unutarnju intimu, svoju bogatu senzibilnost i nemire svoje duse. Zato njene slike plene pogled posmatraca, jer se negde u tom pogledu prepoznaju duse slikara i onoga koji sliku gleda.

Posle uzicke gimnazije Zanka najpre zavrsava Visu pedagosku skolu - likovni odsek u Beogradu, pa istoriju umetnosti na Filozofskom, a zatim na Kulturoloskom fakultetu u Cetinju diplomira, 1988. godine, na smeru konzervacije i restauracije slikarstva. U toku studija posecivala je specijalisticki kurs za konzervaciju i restauraciju stafelajnog slikarstva pri Institutu za umetnost i restauraciju u Firenci. Radila je na restauraciji fresko slikarstva u manastiru Gradiste (Crna Gora) i u Peckoj Patrijarsiji. Zanka radi kao likovni pedagog u Uzicu.

KNJIZEVNO VECE U GRADJANSKOJ CITAONICI "LIBERGRAF"

Zapazeni roman "Opsada crkve Svetog Spasa", autora Gorana Petrovica iz Kraljeva, uz prisustvo autora predstavljen je u utorak u Gradjanskoj citaonici "Libergraf" u Uzicu.

Goran Petrovic je do sada objavio dve knjige proze i dva romana. Poslednji, "Opsada crkve Svetog Spasa", ovencan je nagradama "Mesa Selimovic" i "Racanska povelja". Privlacnost "Opsade" mozda je u njenoj pravoslavnoj potki, gradacijski slozenoj kobi srpskog naroda koja se sastoji od ratova i nesreca, vladarskih sujeta i stradanja, mozda u svemu tome. Opsada Sv. Spasa, crkve Zicke, pocinje 1291. godine, tek pola veka po izgradnji , da bi se simbolicno nastavila na celom srpskom bicu do dana danasnjeg. Zica tako simbolicno nastavlja da komunicira sa nama, uceci nas da su jucerasnje tragedije danas samo pasusi u novinama i kratki izvodi istorijskih knjiga. A istorija je ponekad neverovatnija od fikcije, mada "Opsada" obiluje cudesnoscu Pavicevskog tipa (uz obavezno izbegavanje poredjenja).

Po misljenju kriticara, ista se nit provlaci kroz sva dela Gorana Petrovica : "Ostrvo i okolne price", "Atlas opisan nebom" i "Saveti za laksi zivot". Procitati obavezno, redosled nije bitan.


Sport

PORAZ "SLOBODE" U LUCANIMA

Komsijski derbi pripao je ekipi Mladosti iz Lucana, koja je pobedila Slobodu sa 1:0. Dugo ce igraci Slobode pamtiti ovaj susret. Imali su sve u svojim rukama. I igru, podrsku navijaca, sijaset idealnih prilika. Nisu znali da iskoriste svoju superiornost na terenu, tako da je domaca Mladost sa jednim pogotkom resila utakmicu u svoju korist.

Od 18 klubova koji se takmice u Drugoj fudbalskoj ligi Sloboda se posle pet kola nalazi na 9 mestu sa 7 bodova.

HUMANITARNI KIK-BOKS MEC SAMPIONA

U organizaciji KBK "Uzice" u subotu je u Sportskoj hali u Velikom parku humanitarna priredba "Noc sampiona" sa motom "Uzice za Kosovo i Metohiju".

Organizatori se trude da na priredbi ucestvuju i poznate estradne zvezde.

Za ljubitelje kik-boksa svakako ce biti najinteresantniji nastup sampionke Jgoslavije, Balkana i Mediterana, Svetlane Pavlovic, koju uskoro ocekuje prvenstvo Evrope u Nemackoj."UZICE NA INTERNETU" Elektronski casopis za Uzicane i o uzickom kraju REDAKCIJA: Radenko Mutavdzic, radenkom@oreska.bis.co.yu; Predrag Supurovic, brok er@bis.co.yu; ADRESA: YU 31000 UZICE, Dimitrija Tucovica 44/84; TELEFONI: (+381 31) 21586, 28276, 31374; E-MAIL: office@uzice.bis.co.yu, editor@uzice.bis.co.yu. Casopis je besplatan i distribuira se Internet mail-om. Prijave na mail listu: subscribe@uzice.bis.co.yu

DataVoyage