Casopis
za Uzicane
i o uzickom
kraju

Broj 353. septembar 1998.office@uzice.bis.co.yu

S A D R Z A J

Drustvo -
-
-
IKONA BOGORODICE TROJERUCICE U UZICKOJ CRKVI
SPO NA IZBORIMA U REPUBLICI SRPSKOJ
SOCIJALNA POLITIKA IZMEDJU POTREBA I MOGUCNOSTI
Privreda -
-
NA TARI VISE GOSTIJU NEGO LEZAJA
SPOLJNOTRGOVINSKA RAZMENA OKRUGA 97 MILIONA DOLARA
Kultura -
-
ZAVRSEN SESTI MEFEST NA ZLATIBORU
TRI NOVE KNJIGE U IZDANJU "ART-a"
Sport -
-
VLADISLAVA STOJIC NASTAVLJA SA USPESIMA
CETVRTA POBEDA MILOVANA VESNICA U PRVENSTVU JUGOSLAVIJE
Teleks 92 - POGINULE SESTRE NENA I IVANA JOVANOVIC IZ UZICA I KATARINA SEBEK IZ BEOGRADA
Drustvo

IKONA BOGORODICE TROJERUCICE U UZICKOJ CRKVI

Povodom osam vekova manastira Hilandar cudotvorna ikona Majke Bozije Trojerucice bice u Uzicu, u hramu Svetog velikomucenika Georgija, od 5. do 10. septembra.

Svestenstvo uzicke crkve pozvalo je sve gradjane na svecani docek ikone u subotu, 5. septembra u 17 casova. Crkva ovim povodom organizuje i tribinu u petak, 4. septembra, u 19,30 casova u sali Narodnog pozorista.

Sveta arhijerejska liturgija bice sluzena u nedelju u 8 casova, a potom ce biti odrzana svecana akademija. Za vreme boravka ikone u uzickoj crkvi svakog dana sluzice se sveta liturgija, a hram ce biti otvoren i danju i nocu.

SPO NA IZBORIMA U REPUBLICI SRPSKOJ

Povodom odredjenih zvanicnih i poluzvanicnih informacija koje se sve cesce pojavljuju u sredstvima informisanja, o navodnom raspisivanju lokalnih izbora na jesen 1998. godine ili u prolece 1999. godine, stranka Srpskog pokreta obnove Uzice oglasila se saopstenjem za javnost da ova Stranka nema nista protiv takve odluke i da je potpuno spremna za nove izbore.

Za razliku od nekih politickih partija koje se zalazu za nove lokalne izbore iskljucivo zbog toga sto su slabo prosli na prethodnim, stranka Srpskog pokreta obnove se zalaze za raspisivanje izbora na svim nivoima organizovanja politicke vlasti.

SPO takodje obavestava javnost da ce stranka ucestvovati na predstojecim izborima u Republici Srpskoj. Za razliku od kvazi nacionalistickih stranaka koje medju birace plasiraju laznu dilemu "Evropa ili nacija", Srpski pokret obnove na predstojece izbore izlazi sa sloganom "I Evropa i nacija", jer nacija nikada ne moze izgubiti pozivanjem na evropska nacela drustvenog organizovanja.

SOCIJALNA POLITIKA IZMEDJU POTREBA I MOGUCNOSTI

Teska privredna situacija proteklih godina stvorila je vece potrebe za pomoc onima koji su ostali bez posla, radnicima sa neredovnim i niskim zaradama, starima, bolesnima, nezbrinutoj deci. Tome ce se ubuduce poklanjati veca paznja, ali sa mnogo preciznije definisanim kriterijumima i jasno definisanim sredstvima, receno je u razgovoru direktora centara za socijalni rad sa podrucja Zlatiborskog okruga sa Dusankom Lukic-Havelkom, pomocnikom ministra za rad, boracka i socijalna pitanja koji je odrzan u ponedeljak u Uzicu.

Moraju se napraviti i jasne razlike izmedju radno sposobnih i nesposobnih. U centrima za socijalni rad ce se utvrditi cime se ko od njih bavi i koliko mu je neophodno pomoci. Najugrozeniji bi zaista trebalo da imaju prioritet. Uz to Dusanka Havelka je istakla da ce se menjati neke zakonske odredbe kada je u pitanju tudja nega i pomoc, koju na podrucju ovog Okruga koristi 1290 korisnika. Olako su neki ljudi dobijali tu vrstu pomoci, pa ce zbog toga sva resenja za tudju negu i pomoc biti podvrgnuta reviziji.


Privreda

NA TARI VISE GOSTIJU NEGO LEZAJA

Kao retko kada planina Tara je ovog leta naprosto preplavljena brojnim gostima iz svih krajeva zemlje. Najcesci gosti su iz Beograda i Vojvodine.

U Turistickoj organizaciji Srbije kazu, mereno brojkama i procentima, da je ova planina pravi turisticki bum ovog leta. Popunjenost raspolozivih hotelskih mesta je cak 99 odsto.

U Vojnoj ustanovi "Tara", koja raspolaze modernim objektima, hotelima "Omorika" i "Beli bor" i depadansom "Javor" a odnedavno i renoviranim motelom "Jeremicak", ispravljaju ovaj podatak. Upravnik hotela "Omorika" Milorad Jankovic kaze da je iskoriscenost kapaciteta cak 120 odsto.

- Bukvalno izdavali smo gostima svaki, cak i pomocni lezaj. Toliki pritisak gostiju odavno nismo imali, dnevno smo morali da odbijemo stotinak rezervacija.

Sportisti, i to vrhunski, pocev od fudbalera "Partizana", "Spartaka", rukometasa "Zvezde" do reprezentativaca Jugoslavije u karateu, na Tari su pronasli bazu za pripreme. Nadmorska visina od oko 1 000 metara idealna je za sticanje kondicije, a na Tari su i druge pogodnosti - unakrsne trim-staze, zatvoreni bazen, teretana, izvrsni fudbalski i teniski tereni u neposrednoj blizini hotela.

SPOLJNOTRGOVINSKA RAZMENA OKRUGA 97 MILIONA DOLARA

Ukupan obim spoljnotrgovinske razmene u sedam meseci ove godine na podrucju Komore iznosi 97 miliona americkih dolara (40,5 miliona izvoz i 56,7 miliona uvoz). To je za 23,4 odsto vise nego u istom periodu prosle godine.

Spoljnotrgovinski deficit u ovom periodu je 16 miliona dolara, a pokrivenost uvoza izvozom je 71 procenat. Najvece ucesce u spoljnotrgovinskoj razmeni na podrucju ove Komore ima opstina Uzice (52%), a ona ucestvuje najvise i u deficitu (23%). Inace, opstina Arilje je jedina sa suficitnim bilansom spoljnotrgovinske razmene u prvih sedam meseci ove godine.

Po proizvodima, istice Snezana Bjelic, strucni saradnik Komore, u izvozu dominiraju obojeni metali, voce, odeca i proizvodi masinske inudstrije, a u uvozu, pored njih, veliko je ucesce kafe (vise od tri miliona dolara), pamuka, plasticnih masa, drumskih vozila i delova za njih.

Zemlje u kojima je ostvaren najveci deo spoljnotrgovinske razmene su Nemacka, Italija i bivse jugoslovenske republike BiH i Makedonija. Kao grupacija dominira Evropska unija.


Kultura

ZAVRSEN SESTI MEFEST NA ZLATIBORU

Sesti MEFEST - Medjunarodni festival turistickog, ekoloskog i sportskog filma, odrzan je na Zlatiboru od 28. do 31. avgusta. Ove godine prikazano je 93 filma, od cega 45 iz 20 zemalja sveta i 48 u produkciji 19 domacih producentskih kuca.

Pored zvanicnog programa na Festivalu su odrzana i dva okruga stola. Casopis "Viva" organizovao je Okrugli sto na temu "Zdrava hrana i duhovni zivot" i tom prilikom je odrzana prezentacija zdrave hrane iz ekoloski zasticenog podrucja Suvobora. U Muzeju "Staro selo" Sirogojno odrzan je Okrugli sto "Pet decenija zastite prirode u Srbiji".

I mada je vazno ucestvovati, nagrade su ono sto festival cini festivalom. Ove godine strucni ziri u sastavu: Slobodan Sijan, reditelj, predsednik zirija, Biljana Popovic Milic, urednik ekoloske redakcije RTS i Karlo Savini, savetnik italijanske vlade za ekologiju, doneo je odluku da Grand Prix "ZLATAN BOR" za najbolji film Festivala dodeli filmu "GODISNJA DOBA NA JEZERU" u reziji Zivorada Milica.

Nagrade "SREBRNI BOR" u svakoj od kategorija:

- Za najbolji turisticki film: "AUSTRIJA - SLIKE IZ ZIVOTA" - rezija: Kurt Majer, Austrija;

- Za najbolji ekoloski film: "CERNOBILSKA JESEN" - rezija: Aleksander Franskevic, Belorusija;

- Za najbolji sportski film: nagradu ravnopravno dele "KAD TI ZIVOT OKRENE LEDJA" - rezija: Pavol Barabas, Slovacka Republika i "SABONIS" - rezija: Vitautas V. Landsbergis.

Posebna diploma "Dragan Kresoja" za domaci turisticki film pripala je filmu "EIGA MURA" - rezija: Nikola Stojanovic;

Specijalna diploma zirija za najbolju TV reportazu iz oblasti ekologije - "TARA" - rezija: Predrag Bojovic;

Posebnu diplomu, koju dodeljuju "SRBIJASUME" dobio je film "I REKE SE RADJAJU" - rezija: Milija Zivotic.

Od ove godine Muzej "Staro selo" Sirogojno dodelio je posebnu diplomu "Bojana Valcic" za film koji najbolje odrazava sklad i harmoniju coveka i prirode i stvaralastvo koje iz toga istice. Ove godine tu diplomu dobio je film "ZAGORKA" u reziji Petra Cvejica.

TRI NOVE KNJIGE U IZDANJU "ART-a"

U sredu, 2. septembra, u prostorijama Drustvenog preduzeca za prikazivanje filmova, kulturu, prosvetu i umetnost "ART" Uzice (bivsa Kulturno-prosvetna zajednica) odrzana je konferencija za novinare povodom izlaska iz stampe tri nove knjige u izdanju ovog preduzeca. Rec je o romanu - trilogiji "I mi, djaci..." Miodraga Vergovica, zivotopisu "Akademski slikar Mihailo Milovanovic" Djordja Pilcevica i knjizi "Susreti sa knjigama" dr Milutina Pasica.

Romaneskna trilogija "I mi, djaci..." Miodraga Vergovica (autor poznatog romana-hronike o uzickoj carsiji "Zolj") stampana je povodom 80 godina od proboja Solunskog fronta i predstavlja hroniku o ucescu srpskog Djackog bataljona u Prvom svetskom ratu cije borac je bio i Vergovic.

Knjiga "Akademski slikar Mihailo Milovanovic" plod je desetogodisnjeg istrazivackog rada poznatog uzickog novinara i publiciste Djordja Pilcevica, o zivotu, radu i tragicnoj sudbini (streljan od strane partizana 28. novembra 1941. godine u Krcagovu) prvog akademskog slikara iz uzickog kraja, rodoljuba i patriote Mihaila Milovanovica.

O desetoj knjizi knjizevnog istoricara, esejiste i kriticara dr Milutina Pasica "Susreti sa knjigom", koja je posvecena savremenim knjizevnicima uzickog kraja, dr Dragoljub Zoric je rekao da ce i pored cinjenice da je ona namenjena prvenstveno prosvetnim radnicima, studentima i djacima, zbog pitkog i briljantnog stila predstavljati uzbudljivo citalacko stivo i sireg citalackog kruga.

Do kraja godine ART ce, po recima direktora Dobrivoja Borcica, stampati jos nekoliko knjiga proze i poezije pisaca iz uzickog kraja, kao i dva broja casopisa "Medjaj".


Sport

VLADISLAVA STOJIC NASTAVLJA SA USPESIMA

Odlicnim rezultatima na pocetku karijere izdvajaju se vec mladi clanovi Stonoteniskog kluba "Jedinstvo", medju kojima je svakako najbolja Vladislava Stojic. Posle dve osvojene medalje, ostvarila je i odlicno 10. mesto na republickom prvenstvu za mladje kadete, a u Senti je ucestvovala na republickom prvenstvu za starije kadete.

Vladislava Stojic se kvalifikovala za TOP 24 najboljih u Jugoslaviji druge nedelje oktobra.

CETVRTA POBEDA MILOVANA VESNICA U PRVENSTVU JUGOSLAVIJE

Uzicanin Milovan Vesnic ostvario je i cetvrtu pobedu na kruznim stazama za prvenstvo Jugoslavije. Ovog puta ponovo je oborio rekord staze "Beranovac" u Kraljevu u klasi "super turizmo" sa automobilom "alfa romeo 155", vozeci prosecnom brzinom od preko 160 km/h.

Do kraja prvenstva ostale su jos dve trke na Uscu u Beogradu, pa je Milovan Vesnic prakticno obezbedio jos jednu titulu sampiona Jugoslavije pre kraja takmicenja.


Teleks 92

POGINULE SESTRE NENA I IVANA JOVANOVIC IZ UZICA I KATARINA SEBEK IZ BEOGRADA

Sestre Nena (20) i Ivana (18) Jovanovic iz Uzica i Katarina Sebek (24) s prebivalistem u Beogradu, poginule su u teskoj saobracajnoj nesreci, koja se dogodila 27. avgusta u 1,15 sati, na magistralnom putu Zlatibor-Uzice, u blizini Cajetine.

Prema rezultatima istrage, devojke su se prevozile od Zlatibora prema Uzicu, u automobilu "Mercedese 190 E", vlasnistvo Miladina Sebeka, oca poginule Katarine, za koju se pretpostavlja da je upravljala vozilom.

Do nesrece je doslo kada je vozilo u blagoj krivini trebalo da nastavi kretanje vijaduktom (u blizini brda Palisad, nadomak Cajetine). Iz neutvrdjenih razloga auto je skrenuo s puta i sleteo u provaliju duboku petnaestak metara. Na kolovozu nema tragova kocenja, a od zadobijenih povreda, sve tri devojke su poginule na licu mesta."UZICE NA INTERNETU" Elektronski casopis za Uzicane i o uzickom kraju REDAKCIJA: Radenko Mutavdzic, radenkom@oreska.bis.co.yu; Predrag Supurovic, brok er@bis.co.yu; ADRESA: YU 31000 UZICE, Dimitrija Tucovica 44/84; TELEFONI: (+381 31) 21586, 28276, 31374; E-MAIL: office@uzice.bis.co.yu, editor@uzice.bis.co.yu. Casopis je besplatan i distribuira se Internet mail-om. Prijave na mail listu: subscribe@uzice.bis.co.yu

DataVoyage