Casopis
za Uzicane
i o uzickom
kraju

Broj 3320. avgust 1998.office@uzice.bis.co.yu

S A D R Z A J

Privreda -
-
-
POLA VEKA POZESKE "LIVNICE"
"JEREMICAK" U NOVOM RUHU
PREDUZECU "SRETEN GUDURIC" PRIPOJENA "INEKS KLEKOVACA"
Kultura -
-
-
-
-
-
KOLONIJA UMETNICKE KERAMIKE U ZLAKUSI
OSAM HAMLETA ZAJEDNO
NOVE RAZGLEDNICE UZICA
LIKOVNA KOLONIJA U GORNJOJ DOBRINJI
TIJANICA VODENICA U SLJIVOVICI
OTKUCAJI ZAVICAJA
Nove knjige - SKOLA U KARANU
Sport -
-
SLOBODA SAVLADALA JAVOR
MEDALJA VLADISLAVI STOJIC
Privreda

POLA VEKA POZESKE "LIVNICE"

Milan Pavlovic

U okviru obelezavanja 50 godina poslovanja, od 1948. godine kada je Livnica osnovana u sastavu tadasnjeg "Metalservisa", i 25 godina veoma uspesne saradnje sa jugoslovenskim zeleznicama, u petak ce u Pozegi biti organizovana svecanost u najuspesnijem pozeskom preduzecu.

U sali Kulturnog centra, sa pocetkom u 12 casova, bice odrzana svecana akademija sa kulturno-umetnickim programom. Posle pozdravnog govora direktora AD Livnica Nikole Sojica, clanovima kolektiva i gostima obratice se i predsednik Upravnog odbora Akcionarskog drustva Rajko Kovic, inace direktor "Zel-komerca" u ZTP Beograd.

Livnica "Pozega" decenijama postize zapazene rezultate, cak i u tesko vreme kada su mnoge livnice u nasoj zemlji smanjile ili prekinule proizvodnju. Za zeleznicko preduzece "Beograd" repromaterijal i rezervne delove pozeska livnica obezbedjivala je blagovremeno. To je doprinelo da se odrzi visok renome na trzistu.

"JEREMICAK" U NOVOM RUHU

Ratomir Blanusa

Planina Tara je ovog leta pravi turisticki hit. Prema podacima Turisticke organizacije Srbije ova planina je po popuenosti raspolozivih hotelskih mesta rekorder - cak sa 99 odsto.

Vojna ustanova "Tara", sa hotelima "Omorika" i "Beli bor" i depadansom "Javor" nosilac je razvoja turizma ovoga kraja.

U kompleksu "Jeremicak" na Kaludjerskim Barama nedavno su zavrsena dva vrlo lepa i atraktivna objekta - sportski tereni (za tenis i fudbal) i motel "Jeremicak". Motel je zapravo renoviran i sada je u potpuno novom ruhu. Izgradjen je pre tridesetak godina i bio izlozen zubu vremena i propadanju. "Jeremicak" se nalazi u neposrednoj blizini sportskih terena.

PREDUZECU "SRETEN GUDURIC" PRIPOJENA "INEKS KLEKOVACA"

Slobodan Muric

Uzicko preduzece "Ineks klekovaca" u poslednje dve godine iskazivalo je gubitke po zavrsnom racunu. Regionalna privredna komora i Vece Saveza sindiakta nasli su resenje sa Pekarskim preduzecem "Sreten Guduric" iz Uzica.

Branko Prodanovic, direktor uzickih pekara, o razlozima i perspektivama pripajanja kaze: Interes smo nasli u tome sto smatramo da mozemo oziveti proizvodnju rakije, nastaviti proizvodnju na veliko, oziveti jedan mali diskont robe iz oblasti prehrane gde bi prodavali robu po nizim cenama. Pored toga razmisljamo da uvedemo programe kao sto je proizvodnja bezalkoholnih pica, pak centar, proizvodnju plasticnih kesa za nase potrebe, potrebe nasih prodavnica, ali i trzista i jos neke druge programe.


Kultura

KOLONIJA UMETNICKE KERAMIKE U ZLAKUSI

Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Srbije i Skupstine opstine Uzice, a u organizaciji Udruzenja "Keramika Zlakusa" Uzice, kolonija u Zlakusi, treca po redu, ove godine je okupila umetnike keramicare iz Jugoslavije, Japana, Bugarske i Austrije. U radionici majstora-grncara Milica Nikitovica u Zlakusi oni su, koristeci visevekovnu tradiciju izrade keramike, radili do 18. avgusta, kada je kolonija zavrsena.

Prema recima direktora Kolonije Sofije Bunardzic, i izjavama ucesnika kolonije, uspeh je potpun. I nastali radovi, i atmosfera stvaranja, i izazov vekovne grncarske tradicije u ovom kraju, sve je to doprinelo da utisci budu izvanredni. Izlozba radova planirana je za novembar u uzickoj Gradskoj galeriji, a planovi za sledecu koloniju upotpunjeni su jednom izmenom sto se tice ucestvovanja umetnika. Do sada su svi dolazili po pozivu, ali zbog velikog interesovanja oni ce ostati jedna kategorija, a drugu ce ciniti umetnici koji sami izraze zelju da dodju ali ce oni morati snositi troskove svog boravka.

OSAM HAMLETA ZAJEDNO

Nada Selakovic

Premijera zanimljivog alternativnog multimedijalnog scenskog projekta "Hamlet all stars" odrzana je u utorak, 18. avgusta, u dvoristu skole "Dusan Jerkovic". Projekt je nastao na osnovu tekstova V. Sekspira, S. Basare i H. Milera i filmova u kojima su lik Hamleta tumacili: Lorens Olivije, Ricard Barton, Inokentij Smoktunovskij, Mel Gipson i Kenet Brana.

Suceljavajuci ovih osam Hamleta, koji pricaju jendu pricu, predstava je vecitu hamletovsku dilemu i pitanje savremenog coveka postavila na jedan drugaciji pozorisni nacin. Adaptaciju i reziju uradio je Dragoljub Selakovic, a u predstavi igraju studenti pozorisnih akademija Vahidin Prelic i Nemanja Rankovic i iskusni pozorisni amateri Ljiljana Jankovic, Svetislav Vermezovic, Marija Suljagic, Mileta Petrovic, Milovan Sretenovic, Radovan Delic i Dragan Djebic. Realizaciju projekta pomogli su Fond za otvoreno drustvo Beograd i Skupstina opstine Uzice.

NOVE RAZGLEDNICE UZICA

Srdjan Petrovic

Agencija "Zid-Filkom" objavila je 12 razglednica starog Uzica. Razglednice, koje predstavljaju moderno graficko i dizajnersko resenje, sadrze crteze Igora Kordeja i tekstove Dragana R. Filipovica o znamenitim mestima karakteristicnim za staro Uzice.

Tako se na ovim razglednicama nalaze, sacuvani od zaborava, Crkva Svetog Marka, neke od starih kuca, kantardzinica na Zitnoj pijaci, konak Jovana Micica, Kameno korito, kuca Ilije Jokanovica, stare cesme, Carina, Crkva Svetog Djordja, glavna ulica, kafana "Breza", Kasapcica most, mesta i stvari kojih se mnogi Uzicani sa setom prisecaju.

LIKOVNA KOLONIJA U GORNJOJ DOBRINJI

Milan Pavlovic

Spomen umetnicka kolonija "Miroslav B. Protic" u Gornjoj Dobrinji otvorena je u utorak i radice do 28. avgusta. To je treca godina rada ove kulturne institucije koja okuplja umetnike, obezbedjuje im uslove za rad i formira zbirku koja ima svoju stalnu postavku u Gornjoj Dobrinji.

Arhitekta Jasminka Protic, predsednik Skupstine Spomen umetnicke kolonije "Miroslav B. Protic" ulaze veliki napor i umece da ova kulturna manifestacija bude sto bolje organizovana i da dobije svoje pravo mesto u kulturnom i umetnickom zivotu nase zemlje.

Predvidjeno je da se u petak, 21. avgusta, u okviru rada kolonije, odrzi osnivacka skupstina Sekcije Udruzenja knjizevnika Srbije za Zlatiborski okrug. Posle osnivacke skupstine odrzace se knjizevno vece clanova sekcije.

TIJANICA VODENICA U SLJIVOVICI

Dragana Jovanovic

Sedmi put za redom u Sljivovici se odrzava likovna kolonija kod Tijanica vodenice, koja ove godine okuplja 15 slikara iz Cacka, Priboja, Sapca, Pirota, Beograda, Uzica, ali i goste namernike iz kolonija "Zlatibor" i "Borova glava" koji gostuju dnevno i ostavljaju tek nastale slike domacinima - Branku i Jeleni Tijanic.

U Tijanica vodenici rade zajedno i afirmisani akademski slikari i studenti akademija. Rade se mahom pejzazi i mrtve prirode, a po recima Branka Tijanica "svake godine je sve bolje".

Rad u koloniji posmatraju i polaznici Brankove slikarske skole jer njihov profesor smatra da je druzenje sa afirmisanim kolegama najbolji nacin da mladi osete sta znaci rad, upoznaju tehnike i osobenosti umetnickog zanata.

OTKUCAJI ZAVICAJA

Ratomir Blanusa

Ovih dana navrsilo se pune tri godine izbeglickog staza bracnog para Prso iz Obrovca. Sa dalmatinskog krsa ovi gorstaci silom prilika preselili su se na zelene proplanke planine Tare.

Na Mitrovcu na Tari imaju solidan smestaj, okruzeni su decjom grajom iz Decjeg letovalista, ali ih tuga nije napustila zbog odlaska iz rodnog kraja.

Bivsi lugar Djuro Prso - Jeka (64) tugu za zavicajem utapa u umetnickom radu. Izradjuje u drvetu, od ive i jove, precizne casovnike. Radovi ovog umetnika - amatera izlozeni su u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu.

I brojni turisti, koji ovog leta pohode Taru, veoma su zainteresovani za umetnicke tvorevine obrovackog lugara. Porodici Prsa zarada od prodaje dobro dodje za podmirenje troskova zivota jer, kako kazu, nisu navikli da zive od milostinje.


Nove knjige

SKOLA U KARANU

S. Muric

Istorijat skolstva privlacio je brojne autore sa naseg podrucja i to sa razlogom. Pored skolskih kroz njega se reflektuju i sve ostale prilike jednog vremena i jednog kraja. Takav je i slucaj sa najnovijom knjigom o Osnovnoj skoli u Karanu.

Autor Slobodan Radovic, i sam dugogodisnji nastavnik i direktor ove skole, vredno je radio na prikupljanju gradje o istorijatu skole i posle dugogidisnjeg sabiranja gradje napravio jednu posve zanimljivu knjigu. Kako kaze dr Rade Popznanovic, recenzent knjige, to je pripovetka o skoli.

Skola je ove godine proslavila 130 godina kontinuiranog rada, ali se njeni prvi poceci vezuju za 1836. godinu. U tadasnjoj skoli, koja je bila smestena u privatnoj kuci, prvi ucitelj bio je Pavle Jankovic, vrlo kratko, a potom Jovan Popovic. Ako se ima na umu i podatak da je prva skola u Uzicu osnovana 1829. godine, onda se nastojanje seljaka iz Luznicke doline mogu smatrati kao veoma pozitivna i patriotska. Prvi razred karanske skole posecivalo je sedam ucenika a o uciteljskoj plati starali su se sami mestani. Skola je radila tri godine i potom prestala da bi ponovo pocela rad koji traje do danasnjih dana.


Sport

SLOBODA SAVLADALA JAVOR

Dragomir Zunic

Utakmica izmedju starih rivala, ekipa Slobode i Javora odigrana je na prvoligaskom nivou. Aplauz su zasluzile obe ekipe. Igralo se cvrsto, muski. Na tribinama "duel" domacih i gostujucih navijaca, Naravno, sve u granicama fer-pleja. Odavno nije vidjen bolji fudbal kraj Djetinje. Ipak, pobeda je pripala boljoj ekipi, Sloboda-Javor 2:1.

MEDALJA VLADISLAVI STOJIC

Radenko Vuksanovic

Kvalifikacioni turnir regiona Nis u stonom tenisu, kome pripada i Uzice, okupio je kadetski uzrast iz 11 klubova. Clanica STK "Jedisntvo" Vladislava Stojic osvojila je srebrnu medalju i kvalifikovala se za republicki turnir u Novom Sadu 29. avgusta."UZICE NA INTERNETU" Elektronski casopis za Uzicane i o uzickom kraju REDAKCIJA: Radenko Mutavdzic, radenkom@oreska.bis.co.yu; Predrag Supurovic, brok er@bis.co.yu; ADRESA: YU 31000 UZICE, Dimitrija Tucovica 44/84; TELEFONI: (+381 31) 21586, 28276, 31374; E-MAIL: office@uzice.bis.co.yu, editor@uzice.bis.co.yu. Casopis je besplatan i distribuira se Internet mail-om. Prijave na mail listu: subscribe@uzice.bis.co.yu

DataVoyage