Casopis
za Uzicane
i o uzickom
kraju

Broj 3213. avgust 1998.office@uzice.bis.co.yu

S A D R Z A J

Drustvo -
-
-
-
MINISTAR POLJOPRIVREDE JOVAN BABOVIC U UZICU
SRPSKI POKRET OBNOVE O SLOBODI MEDIJA
KOLIKO GRADJANI VERUJU VLASTIMA I STRANKAMA?
KONFERENCIJA ZA STAMPU JUGOSLOVENSKE LEVICE
Privreda -
-
ZAVRSENA BERBA MALINE
TRADICIJA, PRIRODA I TISINA U SIROGOJNU
Kultura - POCELA KOLONIJA UMETNICKE KERAMIKE U ZLAKUSI
Sport -
-
DUSAN RADOVANOVIC OMLADINSKI PRVAK U SAHU
STARTOVALA "SLOBODA"
Drustvo

MINISTAR POLJOPRIVREDE JOVAN BABOVIC U UZICU

Prilikom posete ministra poljoprivrede u Vladi Srbije dr Jovana Babovica Uzicu potpisani su ugovori sa dvadeset poljoprivrednika iz Zlatiborskog okruga o kreditiranju stocarske proizvodnje u ovom kraju. Na taj nacin Vlada sprovodi svoj plan revitalizacije sela, povecava poljoprivrednu robnu proizvodnju i s njom ozbiljno racuna na izvoz.

- Zahvaljujuci ulozenim sredstvima od 2,4 milijarde dinara u agrar, dobro obavljena prolecna setva donela je rekordne prinose psenice od 3,2 miliona tona, sto sa prelaznim rezervama obezbedjuje prehrambenu sigurnost stanovnistva ove i iduce godine - rekao je ministar Babovic na sastanku u uzickom SPS-u sa rukovodstvom Zlatiborskog okruga i predstavnicima firmi iz oblasti poljoprivredne proizvodnje.

SRPSKI POKRET OBNOVE O SLOBODI MEDIJA

Srpski pokret obnove Uzice u saopstenju za javnost istice da se ova Stranka zalaze za objektivno i pravovremeno informisanje gradjana. U tom cilju, stanka SPO-a i njeno rukovodstvo su se, prema raspolozivim mogucnostima i od pocetka uvodjenja visestranacja, visestruko zalagali da ovo pitanje dobije primarno mesto u svim relevantnim drustvenim institucijama.

Srpski pokret obnove Uzice takodje obavestava javnost, da ce se ova Stranka i dalje zalagati za pokrivanje medijskog prostora sa sto vise informativnih i zabavnih programa. Raznovrsnost medija, njihov rad po uzoru na funkcionisanje medija u demokratski razvijenim drustvenim sistemima, moze samo pomoci u razvoju duha tolerancije, razumevanja, uvazavanja drugacijeg misljenja...

Zacudjuje, medjutim, da se posle pedeset i vise godina trajanja totalitarnog sistema vladanja u kome je funkcionisao informativni sistem sa strogo kontrolisanim ideoloskim nadzorom, zvanicni predstavnici Socijalisticke partije Srbije i dalje zalazu za njegovo trajanje.

Izjava prvog coveka SPS Uzice da je Radio Uzice stanica koja parama svih gradjana Opstine Uzice zastupa interese samo jedne stranke, ne odgovara pravom stanju u ovoj informativnoj kuci.

Skupstina Opstine Uzice donela je odluku kojom se Drustveno preduzece "Vesti" proglasava javnim preduzecem da bi se ovaj kolektiv spasao od sigurnog propadanja. Danas mozemo sa zadovoljstvom konstatovati da je taj potez bio ispravan.

SPS-u Uzica ne ogovara uspesan rad ovog preduzeca, posebno ne odgovara od kada je ova partija izgubila vlast u Opstini Uzice. Preduzece "Vesti" je tipican primer kako je za vreme vladavine SPS-a, na svim nivoima drustvenog organizovanja drustvena imovina razgradjivana i unistavana. Obezvredjivanje drustvenog kapitala je bio KODEX (a i danas je, uspesnosti mocnika SPS-a jer je krajnji epilog kupovina tog kapitala za sitan novac). Ko je od lokalnih mocnika iz redova SPS-a trebao da bude vlasnik "Vesti", javnost za sada moze samo da nagadja, ali javnosti je poznato da takvih "profitabilnih" poteza u ovoj drzavi ima u velikom broju, kaze se pored ostalog u saopstenju Srpskog pokreta obnove, povodom najnovijih ocena uzickog SPS-a o programu Radio Uzica iznetih u dnevnom listu "Politika" i lokalnoj "Uzickoj nedelji".

KOLIKO GRADJANI VERUJU VLASTIMA I STRANKAMA?

Strankama ne veruje gotovo polovina Uzicana ispitanih u anketi koju su nedavno sproveli aktivisti Srpskog pokreta obnove. Gradjani su nezadovoljni lokalnim vlastima, uglavnom u delu gde oni nisu nadlezni, a najvise zamerki upuceno je zbog neredovnih socijalnih isplata, slabog zaposljavanja i statusa mladih u gradu.

Prema globalnim ocenama, kako istice Petar Ristovic, portparol Srpskog pokreta obnove, kada bi se trenutno raspisali izbori, oni koji pretenduju da zauzmu vodece pozicije morali bi poprilicno da se angazuju. Podatak, dobijen doduse na osnovu anonimne ankete, koje su u vecini slucajeva pravi odraz stvarnosti, govori da cak 44 odsto ispitanika ne veruje ni jednoj stranci. Nezainteresovanost za rad stranaka donekle se moze traziti u cinjenici da vec duzi period ne postoji mogucnost za pozitivne promene. Odnosno one nisu vidljive, a ono sto se i uradi dobro, uglavnom se odnosi na neka sitnija pitanja, koja se u sustini izgube u okruzenju kakvo trenutno imamo. Napretka nema kada je standard u pitanju, zaposljavanje, ali i druga vazna pitanja.

Rezervisanih prema politickim strankama je jako veliki broj, a taj procenat se krece izmedju 25 i 30 odsto. Od 56 odsto koji su se opredelili za neku od stranaka, prednost je dalo Srpskom pokretu obnove, odmah iza je Demokratska stranka, potom sledi Socijalisticka partija Srbije, i to je odnos snaga kao i na proslim izborima, s tim sto ima mali pomak u korist Srpskog pokreta obnove. Sto se tice ostalih, na osnovu rezultata ankete pokazalo se da Srpska radikalna stranka ima marginalan znacaj, kao i Jugoslovenska levica.

KONFERENCIJA ZA STAMPU JUGOSLOVENSKE LEVICE

Posle sednice Okruznog odbora JUL-a za Zlatiborski okrug, proslog petka, na kojoj je razgovarano o aktuelnoj politickoj situaciji i ulozi medija, odrzana je konferencija za novinare na kojoj je govorio mr Ivan Markovic, zamenik predsednika Direkcije JUL-a.

- Kada je rec o Kosmetu treba osuditi terorizam, kao i svuda u svetu, i podrzati drzavu Srbiju i Jugoslaviju u naporima da se izbori sa tim najvecim zlom... Znacaj medija u formiranju korektnog i istinitog informisanja je veoma veliki i mora biti zasnovan na istinitim stavovima, rekao je Markovic. Jugoslovenska levica zalaze se za nezavisno i istinito, znaci objektivno i profesionalno informisanje. Ocekujemo da ce se to obezbediti hitnim donosenjem zakona o informisanju, rekao je mr Ivan Markovic.


Privreda

ZAVRSENA BERBA MALINE

Ovogodisnji rod maline dobrog je kvaliteta, ali je susa skratila berbu i ucinila da prinos bude prosecan. U uzickom kraju otkupljeno je oko 5.000 tona maline. Najvise su otkupile Zemljoradnicke zadruge, oko 50 odsto, zatim privatne hladnjace oko 30 procenata i nakupci oko 10 odsto.

Cena ovogodisnjeg roda bila je oko 9 dinara za kilogram. Jugoslavija ukupno racuna na izvoz oko 45.000 tona maline sto ce doneti znacajna devizna sredstva s obzirom da je svetska cena oko 3,30 maraka za kilogram "rolenda", maline prvog kvaliteta.

TRADICIJA, PRIRODA I TISINA U SIROGOJNU

Sirogojno svetu nije nepoznato. Ali, nametnuti se turistima, ljubiteljima tisine, prirode i tradicije nije ni malo lako. Kako kaze Zorica Ivkovic, direktor Muzeja "Staro selo", Sirogojno ne mora biti Zlatibor, dovoljno je da ostane ono sto sada jeste i ono ce i dalje biti za mnoge zanimljivo kao selo gde se cuva tisina, tradicija i priroda.

- Sirogojono je vec postalo vrlo znacajno turisticko mesto, tacka koja je vec u planovima za posete i domacih i stranih turista i bice ih naravno sve vise i mi to svi zelimo - kaze Zorica Ivkovic. - Ono sto nadrasta nase mogucnosti, da turistima prezentujemo i Sirogojno i Zlatibor na pravi nacin, smatramo da je deo koji za nas neko mora odraditi na generalnom planu. To su pre svega putokazi koji ljude dovode do Sirogojna. Mi se sami borimo sa tim problemom i to ne uspevamo da savladamo, jer, jednostavno putokazi nestaju preko noci, a turisti lutaju.

- Istovremeno problem rasvete Sirogojna je nas veliki problem. Turista ovde ne sme da zanoci jer vise ne moze ni svoj automobil da pronadje jer nema ni jedne ulicne svetiljke. To su sve problemi, jer ako je Sirogojno kategorisano kao turisticko mesto, ako s ponosom govorimo da je to tacka koja zaista moze da pokaze Srbiju u najlepsem svetlu, onda to svetlo moramo upaliti, kaze Zorica Ivkovic ocenjujuci da ce i ovo leto potvrditi Sirogojno kao centar turizma, kulture i cuvanja tradicije.


Kultura

POCELA KOLONIJA UMETNICKE KERAMIKE U ZLAKUSI

Koncertom violiniste Jovana Kolundzije u sali Skupstine opstine Uzice, u subotu, 8. avgusta, pocela je treca Medjunarodna kolonija umetnicke keramike "Zlakusa 98".

Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Srbije i Skupstine opstine Uzice, a u organizaciji Udruzenja "Keramika Zlakusa" Uzice, ove godine okupilo se dvadeset umetnika keramicara iz Jugoslavije, Japana, Bugarske i Austrije. U radionici majstora-grncara Milica Nikitovica u Zlakusi oni ce, koristeci visevekovnu tradiciju izrade keramike, raditi do 18. avgusta. Prema najavi direktora Kolonije Sofije Bunardzic, izlozba radova planirana je za novembar u uzickoj Gradskoj galeriji.


Sport

DUSAN RADOVANOVIC OMLADINSKI PRVAK U SAHU

Jubilarni sampionat Jugoslavije u sahu protekao je u znaku omladinaca iz uzickih klubova. Posle 15 odigranih kola, prvo mesto dele Dusan Radovanovic iz "Uzicke banke" i Bojan Vuckovic koji je nedavno pristupio Slobodi. Obojica su osvojili po 11,5 poena, s tim sto Radovanovic ima bolji rezutlat prema pobednicima. Ipak ce njihov mec odluciti o sampionu.

Dvojica prvoplasiranih stekli su pravo ucesca na prvenstvu Evrope, pa Dusan smatra da nije toliko vazno ko ce pobediti u medjusobnom mecu, mada je uvek bolje biti prvi.

- Prvo veliko takmicenje je prvenstvo Evrope u Jermeniji 7. septembra - kaze Dusan. Zatim sledi Kvalitetna liga Srbije sa "Uzickom bankom", nekolikao turnira u Jugoslaviji i zatim svetsko prvenstvo u Indiji.

STARTOVALA "SLOBODA"

U nedelju su odigrane utakmice prvog kola Druge savezna fudbalske lige. Fudbaleri Slobode gostovali su u Gnjilanima gde su se sastali sa ekipom Crvene Zvezde i izborili neresen rezultat 1:1.

Sledecu utakmicu Sloboda igra u nedelju na svom terenu protiv Javora."UZICE NA INTERNETU" Elektronski casopis za Uzicane i o uzickom kraju REDAKCIJA: Radenko Mutavdzic, radenkom@oreska.bis.co.yu; Predrag Supurovic, brok er@bis.co.yu; ADRESA: YU 31000 UZICE, Dimitrija Tucovica 44/84; TELEFONI: (+381 31) 21586, 28276, 31374; E-MAIL: office@uzice.bis.co.yu, editor@uzice.bis.co.yu. Casopis je besplatan i distribuira se Internet mail-om. Prijave na mail listu: subscribe@uzice.bis.co.yu

DataVoyage