Casopis
za Uzicane
i o uzickom
kraju

Broj 3118. avgust 1998.office@uzice.bis.co.yu

S A D R Z A J

Drustvo -

-
-

-
OKRUZNI ODBOR SPS O POLITICKIM PRILIKAMA
U ZEMLJI
POVERENJE U STRANKE KAO NA LOKALNIM IZBORIMA
ANKETA DEMOKRATSKE STRANKE O
LOKALNOJ VLASTI
TRIBINA GRADJANSKOG SAVEZA UZICE
Privreda -
-
INVESTICIJE U VODOVOD I PUTEVE
NA ZLATIBORU DO 15.000 GOSTIJU DNEVNO
Kultura -
-
NOVI DOKUMENTARNI FILM O PLANINI TARI
SIROGOJNO - KOLONIJA ZAVICAJNOG PEJZAZA
Sport -
-
SKOKOVI U VODU SA STAROG MOSTA NA DJETINJI
STONOTENISKA REPREZENTACIJA GOST SKUPSTINE OPSTINE
Drustvo

OKRUZNI ODBOR SPS O POLITICKIM PRILIKAMA U ZEMLJI

Stranka demokratske akcije nije u funkciji zastite interesa muslimana, kako se predstavljala u predizbornoj kampanji, jer u sredinama gde je osvojila lokalnu vlast pored Srba na udaru su se nasli i muslimani koji su se izjasnili za zajednicki zivot, receno je na prosirenoj sednici Okruznog odbora SPS odrzanoj u ponedeljak u Sjenici.

Politika Socijalisticke partije Srbije i mere drzavnih organa na Kosovu i Metohiji ohrabruju sve dobronamerne gradjane, jer je sasvim izvesno da ce za svoje rezultate imati ocuvanje teritorijalnog integriteta Srbije i Jugoslavije. To je razlog, kako je receno na skupu, sto veliki broj gradjana Zlatiborskog okruga podrzava politiku SPS koja im vraca poverenje u spremnost drzave da se suoci i izadje na kraj sa svim nosiocima nasilja na bilo kom prostoru nase zemlje.

I na podrucju Zlatiborskog okruga, posebno u mesovitim nacionalnim sredinama, postalo je jasno da je besmislena politika sukoba naroda i teritorijalnih podela, konstatovali su ucesnici sednice na kojoj se raspravljalo o aktuelnim politickim pitanjima u zemlji i okrugu.

POVERENJE U STRANKE KAO NA LOKALNIM IZBORIMA

Prema istrazivanju javnog mnjenja o odnosu prema novoj opstinskoj vlasti i politickim partijama, koje je sproveo uzicki Srpski pokret obnove, 44% gradjana ne veruje ni jednoj politickoj organizaciji. Portparol OO SPO Petar Ristovic je naglasio da ohrabruje druga cinjenica, da je odnos u onih 56% gradjana koji su se izjasnili, isti kakav je bio prilikom poslednjih lokalnih izbora. Najvecu popularnost imaju i dalje SPO i DS, iza njih je SPS, a SRS ima marginalni znacaj.

Prema recima portparola Ristovica veliki broj gradjana nije upoznat sa pravima i nadleznostima opstinske vlasti, tako da je i to jedan od razloga zasto neki gradjani nisu zadovoljni radom Koalicije Zajedno, cak negde oko 53% anketiranih. Ali medju tih 53%, njih oko 25% smatra da nisu zadovoljni sto nisu reseni problemi zaposljavanja i problemi socijalne prirode. Sto se tice rada javnih i komunalnih preduzeca ova stranka je zadovoljna rezultatima istrazivanja jer su se gradjani uglavnom pozitivno izjasnili, taj procenat je od 54 - 66%.

Od osvajanja vlasti Koalicije Zajedno, u SPO uclanilo se oko 300, a stranku su napustila 33 clana. Istina, intenzitet uclanjenja je tada bio mnogo veci nego sada. Ono sto je bitno je da se u SPO uclanio znacajan broj intelektualaca i da je struktura clanstva sada mnogo povoljnija nego sto je bila u prethodnom periodu.

ANKETA DEMOKRATSKE STRANKE O LOKALNOJ VLASTI

O anketi Demokratske stranke u Uzicu o funkcionisanju lokalne vlasti, Nenad Simovic, portparol ove stranke, je rekao: "Anketa je pokrila teritoriju grada Uzica, sa Sevojnom i Krcagovom, a rezultati pokazuju kakvo je misljenje gradjana. Ukupnim stanjem je zadovoljno 33,46%, nije zadovoljno 43,73% ispitanika, a 22% nije iznelo svoje misljenje ili nije imalo stav o radu lokalne vlasti".

Gradjani su ocenjivali i rad javnih preduzeca, ocenama od jedan do pet. Tako je JKP "Bioktos" dobilo prosecnu ocenu 3,07, JKP "Toplota" 2,79 i JKP "Niskogradnja" 2,47.

Od gradskih problema gradjani su predlozili hitno resavanje parkiranja i aerozagadjenja. Pored stava o radu lokalne samouprave gradjani su se izjasnjavali i o drugima pitanjima, kao i o radu opstinskih sluzbenika. Zadovoljno je 27,10%, a nezadovoljno je njihovim radom 42%.

Vec na sledecoj sednici Skupstine opstine neka od ovih pitanja bice postavljena radi njihovog resavanja. Rezultate treba shvatiti pozitivno u smislu otvorenosti prema gradjanima, zakljucio je Simovic.

TRIBINA GRADJANSKOG SAVEZA UZICE

Na tribini koju su u utorak u Uzicu organizovali Gradjanski savez i Citaonica "Libergraf" gosti su bili dr Dzuli Mostov, profesor Dreksel univerziteta iz Filadelfije (SAD) i dr Obrad Savic, profesor Univerziteta u Beogradu i predsednik Beogradskog kruga.

Izlaganja gostiju i pitanja ucesnika tribine odnosila su se na mogucnosti veceg ucesca i uticaja gradjana u politickim procesima. Dr Dzuli Mostov je iznela i svoje stavove o politickoj situaciji u Srbiji, buduci da je dobar poznavalac nasih prilika i odlicno govori srpski jezik.

Dr Obrad Savic je posebno govorio o novom Zakonu o univerzitetu i naporima da se na jesen, u novoj, demokratskoj proceduri, donese novi zakon ili unesu izmene u postojeci kojima bi se vratila autonomija Univerziteta.


Privreda

INVESTICIJE U VODOVOD I PUTEVE

U nove objekte vodovodne i putne mreze u uzickoj opstini, Direkcija za izgradnju je za prvih sest meseci ove godine investirala oko 5 miliona dinara. Ugovoreno je radova za jos 2,5 miliona, a odobrena sredstva na sednicama Upravnog odbora su 3 miliona dinara. Do sada su obezbedjena sredstva od oko 10 miliona, sto predstavlja 50% ukupnih sredstava koja Direkcija svojim aktivnostima treba da prikupi u 1998. godini.

Prema izjavi Djordja Mijuskovica, potpredsednika SO Uzice i predsednika Upravnog odbora Direkcije za izgradnju, svaki dinar bice namenski utrosen da bi grad bio jos funkcionalniji i lepsi. A da bi se sve investicije privele kraju potpredsednik Mijuskovic je apelovao da se taksa za gradsko gradjevinsko zemljiste redovno uplacuje jer je to osnovni izvor finansiranja Direkcije za izgradnju.

NA ZLATIBORU DO 15.000 GOSTIJU DNEVNO

Zlatibor je ove godine medju najposecenijim turistickim mestima u Srbiji. Tako tvrde turisticki radnici, ali i samo jedna poseta ovoj planini vrlo lako moze da uveri da su oni u pravu. Jer dnevno, sada u spicu turisticke sezone, na ovoj planini boravi i do 15.000 gostiju. Na nadmorskoj visini od 1000 metara, jednostavno, sve je podredjeno odmoru, rekreaciji, setnji gostiju ali i putnika namernika.

U vreme trajanja kulturno-turisticke manifestacije "Kulturno leto Zlatibora", a posebno na zavrsnu smotru duvackih orkestara, na Zlatibor se sleglo cak blizu 30.000 gostiju, ali sve to turisticke radnike nije iznenadilo. Kako istice Nikola Skodric, direktor Turisticke organizacije "Zlatibor", sve su to planirali i predvideli.

- Zlatibor raspolaze sa 5.100 registrovanih postelja u hotelskim objektima i odmaralistima. Mali broj mesta je slobodan. Medjutim, u 3000 vikendica i privatnih kuca je puno neregistrovanih gostiju, tako da nemamo bas pouzdan podatak koliko je gostiju na ovoj planini, ali smo posetom svakako zadovoljni. Na nama je da ponudu osmisljavamo da Zlatibor bude mesto i za evropskog gosta, rekao je Skodric.


Kultura

NOVI DOKUMENTARNI FILM O PLANINI TARI

Filmski tandem reditelj i snimatelj Milija Zivotic i autor scenarija Jovan Markovic ovih dana zavrsavaju cetvrti dokumentarac iz serije o planini Tari. Rec je o filmu pod naslovom "I reke se radjaju" koji ce premijerno biti prikazan na zlatiborskom festivalu krajem ovog meseca.

Do sada su vec snimljeni filmovi iz serije "Price o Tari": "Legende sa Tare", "Mis iz carobne sume" i "Srecna nova 2000", a buduca TV-serija se montira. Sva cetiri filma bice uskoro objavljena na istoj video kaseti. U proseku traju 15-20 minuta.

Cetiri dokumentarca o planini Tari snimljena su u produkciji Nacionalnog parka "Tara" i Radio-televizije Srbije, a izvrsni producenti serije su "Dunav film" i "Film i ton".

SIROGOJNO - KOLONIJA ZAVICAJNOG PEJZAZA

Sa sigurnoscu se moze tvrditi da su najveca kolonijalna sila druge polovine ovoga veka - slikari. Skoro da nema mesta u Srbiji u cijoj se okolini ne organizuje bar jedna slikarska kolonija i skoro da nema slikara koji, leti, ne ucestvuje u radu bar dve-tri kolonije. Ali, za razliku od onih pravih kolonijalnih osvajaca, slikari predele i ljude osvajaju, umesto macem, lepotom boja i linija. Zato ove "osvajace" mestani vole i svake godine iznova, sa znatizeljom iscekuju.

Tako je i u Sirogojnu, u kome se vec peti put odrzava likovna kolonija zavicajnog pejzaza. Pre pet godina uzicki akademski slikar Vladan Terzic okupio je grupu svojih prijatelja, slikara, i napravio koloniju u Sirogojnu. U medjuvremenu osnovano je Udruzenje likovnih umetnika Uzica, koje je preuzelo organizovanje ove kolonije i od nje napravilo medjunarodnu. Ove godine gosti iz Bugarske su slikari Nadezda i Georgi Kocev i Rumuni Marija i Teodor Vesku, iz Beograda su dosli profesor Kosta Bogdanovic i mlada slikarka Lidija Slavkovic. Uzickih slikara je najvise, jer je kolonija i krenula sa namerom da afirmise zavicajni pejzaz i to kod umetnika ovoga kraja, pa su tako u koloniji bili Milutin Korac, Radomir Vergovic, Obrad Jovanovic, Dragan Dimic, Dusan Starcevic i Vladan Terzic.


Sport

SKOKOVI U VODU SA STAROG MOSTA NA DJETINJI

Na Ilindan, 2. avgusta, odrzano je takmicenje u skokovima u vodu sa starog mosta na uzickoj plazi. Ovo nezvanicno prvenstvo Jugoslavije i ove godine je privuklo brojne ucesnike iz cele zemlje. U predtakmicenju je ucestvovalo 18 skakaca, a najboljih 12 nastupilo je u finalu.

Uzicanin Branko Bogicevic pobedio je i ove godine. Na drugom mestu je Vladan Berlekovic iz Sombora, a treci je Vladan Bozovic iz Podgorice. Najboljima je nagrade urucio predsednik Skupstine opstine Uzice Milan Nikitovic.

Generalni pokrovitelj manifestacije bila je Skupstina opstine Uzice, generalni sponzor TURBO-SERVIS Uzice, a organizatori Ustanova "Veliki park" i JP "Vesti".

Odziv publike je bio odlican, a uspehu manifestacije doprinelo je i lepo vreme. Gosti su bili poznati uzicki sportisti, a priredjen je i prigodan kulturno-zabavni program.

STONOTENISKA REPREZENTACIJA GOST SKUPSTINE OPSTINE

Za igrace i trenere jugoslovenske stonoteniske reprezentacije, koja je u Uzicu otpocela sa pripremama za svetsko prvenstvo, u Skupstini opstine je priredjen prijem. Goste su pozdravili predsednik Milan Nikitovic i potpredsednik Djordje Mijuskovic, pozelevsi im uspehe na predstojecem svetskom prvenstvu koje ce se odrzati naredne godine u Beogradu.

Prijemu su prisustvovali treneri zenske i muske reprezentacije Huan Sipin, Milivoje Karakasevic, Zoran Pajic i Zoran Djokic, zatim Silvija Erdelji, Stanislava Stanic, Gordana Plavsic i Tatjana Mancic koje su u sastavu zenske reprezentacije i Ilie Lupulesku, Aleksandar Karakasevic, Zoran Kalinic, Srdjan Milicevic, Robert Dudas i Dragan Klaic, clanovi muske stonoteniske reprezentacije Jugoslavije."UZICE NA INTERNETU" Elektronski casopis za Uzicane i o uzickom kraju REDAKCIJA: Radenko Mutavdzic, radenkom@oreska.bis.co.yu; Predrag Supurovic, brok er@bis.co.yu; ADRESA: YU 31000 UZICE, Dimitrija Tucovica 44/84; TELEFONI: (+381 31) 21586, 28276, 31374; E-MAIL: office@uzice.bis.co.yu, editor@uzice.bis.co.yu. Casopis je besplatan i distribuira se Internet mail-om. Prijave na mail listu: subscribe@uzice.bis.co.yu

DataVoyage