Casopis
za Uzicane
i o uzickom
kraju

Broj 3030. jul 1998.office@uzice.bis.co.yu

S A D R Z A J

Drustvo -
-
SPO O NAPUSTANJU STRANKE CETIRI ODBORNIKA
NEMA PARA ZA SESTU OSNOVNU SKOLU
Privreda - NOVI INFORMACIONI SISTEM EPS-a
Kultura -
-
-
UZICKO KULTURNO LETO
LETNJI PROGRAM MUZEJA "STARO SELO"
ZIVOT I DELO VOJVODE PETRA BOJOVICA
Sport - SKOKOVI U VODU
Drustvo

SPO O NAPUSTANJU STRANKE CETIRI ODBORNIKA

Na konferenciji za stampu uzickog Srpskog pokreta obnove pored ostalog komentarisano je i nedavno napustanje stranke cetiri odbornika Skupstine opstine. Oni su izjavili da su nezadovoljni politikom stranke, a o takvom njihovom potezu na konferenciji su govorili potpredsednik dr Dragic Jezdic i predsednik Odbornickog kluba koalicije Zajedno Svetomir Perisic.

- Pravo je svakog clana da samostalno odlucuje o eventualnom napustanju stranke, rekao je dr Dragic Jezdic. Niko do sada nije trpeo posledice zbog izlaska iz stranke bez obzira na kom se to nivou dogodilo, pa ce tako biti i sa cetvoro odbornika uzicke Skupstine opstine.

Svetomir Perisic je naglasio da ovakav potez cetiri odbornika nece promeniti odnos snaga u Skupstini opstine gde koalicija Zajedno ima vecinu, odnosno Srpski pokret obnove. To se nece desiti jer ovi odbornici nisu najavili istupanje iz odbornickog kluba gde se nalaze izbornom voljom gradjana. A clanstvo u stranci je stvar njihove slobodne odluke, receno je na konferenciji za stampu uzickog Srpskog pokreta obnove.

NEMA PARA ZA SESTU OSNOVNU SKOLU

Nova skolska godina je na pragu, ali ni u njoj nece biti zavrsena davno zapoceta sesta osnovna skola u Uzicu. Prema recima Mihaila Rebica, pomocnika republickog ministra obrazovanja zaduzenog za osnovno obrazovanje, za zavrsetak skole potrebno je 7 miliona dinara, a sve osnovne skole u Srbiji iz budzeta su dobile 19 miliona dinara.

Mihailo Rebic je izneo i zabrinjavajuci podatak da je u prosloj skolskoj godini u Srbiji upisano u prvi razred 7 hiljada dece manje nego prethodne. U pet uzickih osnovnih skola upisano je jedno odeljenje manje nego prethodne skolske godine.


Privreda

NOVI INFORMACIONI SISTEM EPS-a

Povodom obelezavanja 50-te godisnjice uzicke Elektrodistribucije gradjanima je postao dostupan novi servis instaliran u novom informacionom sistemu. Rec je o automatskom dobijanju podataka o zaduzenjima potrosaca. Na telefonski broj 512112, ukucavanjem takozvanog ED broja potrosaca, dobija se podatak o trenutnom zaduzenju potrosaca. Ovo je nezvanicna informacija, jer sistem fakturisanja utrosene struje ostaje isti, ali ce ove informacije pomoci gradjanima da prate svoju potrosnju.

Povodom 2. avgusta, Dana uzicke Elektrodistribucije, na Zlatiboru ce u petak biti odrzana svecana sednica Upravnog odbora, a zatim i akademija na kojoj ce o razvojnom putu i planovima Elektrodistribucije Uzice govoriti predsednik Upravnog odbora Zoran Militarov i generalni direktor Milan Mirosavljevic.


Kultura

UZICKO KULTURNO LETO

Predstavljanjem nove YU-rok enciklopedije autora Petra Janjatovica pocelo je ovogodisnje uzicko kulturno leto. Predvidjeni dogadjaji odvijace se uglavnom vikendom na plazi. Nosilac poslova je opstinska Komisija za kulturu, organizacione poslove vodice Ustanova "Veliki park", a medijski pokrovitelj su uzicke "Vesti".

Od predvidjenih dogadjaja izdvajamo koncert violiniste Jovana Kolundzije kojim ce pocetkom avgusta biti otvorena ovogodisnja internacionalna umetnicka kolonija keramicara "Zlakusa 98", zatim pozorisnu predstavu radjenu po vise tekstova a na temu Sekspirovog Hamleta i gostovanja vise popularnih jugoslovenskih muzickih sastava tokom avgusta. Pokrovitelj kulturnog leta je Skupstina opstine Uzice.

LETNJI PROGRAM MUZEJA "STARO SELO"

U Muzeju "Staro selo" u Sirogojnu trenutno radi velika slikarska kolonija koja za temu ima zlatiborski pejzaz. U izlozbenom prostoru su slike uzickog akademskog slikara Vladana Terzica, pre njega izlagala je Uzicanka Miljana Draskovic, a sledeca je izlozba poznatog jugoslovenskog graficara Zorana Todovica.

Predvidjeno je i nekoliko knjizevnih manifestacija od kojih izdvajamo promociju nedavno izasle monografije o Urosu Predicu.

ZIVOT I DELO VOJVODE PETRA BOJOVICA

Ovo je naslov zbornika radova o legendarnom vojskovodji iz Prvog svetskog rata, vojvodi Petru Bojovicu, kojim se ovdasnja naucna javnost oduzuje ovom srpskom ratniku iako sa velikim zakasnjenjem. Naime, prosle godine je u Novoj Varosi, gde je u selu Misevicima vojvoda rodjen pre 140 godina, odrzan naucni skup o zivotu i delu Petra Bojovica i otkriven njegov spomenik. Tada su osvetljene mnoge stranice iz zivota ovog coveka koji je i pored tolikih zasluga bio zaboravljen u srpskom narodu. Kada je u Beogradu umro 1945. godine sahranjen je na Novom groblju, u bratov grob, bez ikakvih pocasti. Beograd je zaboravio svog oslobodioca iz 1918. godine, ucesnika sest srpskih ratova, jednog od najistaknutijih komandanata srpske vojske u Prvom svetskom ratu.

Ovim zbornikom koji su izdali novovaroski Dom kulture i Istorijski muzej iz Beograda ispravljena je velika nepravda, a naucna i sira javnost dobija sveobuhvatnu knjigu o zivotu, ratovanjima i delu vojvode Petra Bojovica.


Sport

SKOKOVI U VODU

Tradicionalno takmicenje u skokovima u vodu sa starog zeleznickog mosta na Djetinji bice odrzano u nedelju, 2. avgusta, na Ilindan. Ovo takmicenje je ujedno i nezvanicno prvenstvo Jugoslavije u skokovima u vodu, tako da ovogodisnji ucesnici takmicenja dolaze iz mnogih gradova Srbije i Crne Gore. U subotu je predtakmicenje, a najbolji ce ponovo nastupiti u nedelju, u finalu. Za pobednike novcane nagrade obezbedjuje generalni pokrovitelj Skupstina opstine Uzice. Bice priredjen i prigodan kulturno-zabavni program."UZICE NA INTERNETU" Elektronski casopis za Uzicane i o uzickom kraju REDAKCIJA: Radenko Mutavdzic, radenkom@oreska.bis.co.yu; Predrag Supurovic, brok er@bis.co.yu; ADRESA: YU 31000 UZICE, Dimitrija Tucovica 44/84; TELEFONI: (+381 31) 21586, 28276, 31374; E-MAIL: office@uzice.bis.co.yu, editor@uzice.bis.co.yu. Casopis je besplatan i distribuira se Internet mail-om. Prijave na mail listu: subscribe@uzice.bis.co.yu

DataVoyage