Casopis
za Uzicane
i o uzickom
kraju

Broj 2923. jul 1998.office@uzice.bis.co.yu

S A D R Z A J

Drustvo -
-
SMENJIVANJE FUNKCIONERA U BAJINOJ BASTI?
MIROSLAV FILIPOVIC O UTISCIMA IZ AMERIKE
Privreda -
-
ZA STA TROSIMO PARE?
TURISTICKI VODIC ZLATIBORSKOG OKRUGA
Kultura -
-
-
-
ONI KOJI DOLAZE U GRADSKOJ GALERIJI
VLADIMIR U SKOPLJU
PEJZAZI ZLATIBORA I TARE
RAT, LAZI I VIDEO TRAKE
Sport - NOVI POCETAK KOSARKASKOG KLUBA "UZICE"
Teleks 92 - SUDSKE PRESUDE BIVSIM DIREKTORIMA "ZLATIBORA"
Drustvo

SMENJIVANJE FUNKCIONERA U BAJINOJ BASTI

Odbornici JUL-a, SPS-a, Srpske radikalne stranke i Grupe gradjana (njih 19) stavili su potpise na zahtev za sazivanje vanredne sednice Skupstine opstine Bajina Basta. Oni traze smenu opstinskih funkcionera, predsednika SO dr Milanke Bozic, potpredsednika Sava Sredojevica, predsednika Izvrsnog odbora Svela Antica i sekretara Zorana Jovanovica. U obrazlozenju se navodi da su pomenute politicke partije nezadovoljne dosadasnjim ucinkom aktuelne opstinske vlasti.

Za obaranje opstinske vlasti socijalistima, JUL-u i radikalima potrebna su jos dva glasa. Hoce li oni biti pronadjeni u redovima odbornika vladajuce Koalicije "Zajedno" bice poznato za oko mesec dana, do kada bi trebalo da se na vanrednom zasedanju skupe odbornici SO Bajine Baste.

MIROSLAV FILIPOVIC O UTISCIMA IZ AMERIKE

Potpredsednik Gradjanskog saveza Srbije i clan uzicke uprave, Miroslav Filipovic, skoro dva meseca boravio je u Americi i Istocnoj Evropi. Kao gostujuci saradnik sa grupom ljudi iz Centralne i Istocne Evrope u petnaestoclanoj delegaciji, po programu americke nevladine organizacije Freedom House (Kuca slobode), imao je niz susreta u vladinim i nevladinim politickim institucijama u Americi, Madjarskoj i Poljskoj, a cilj putovanja je upoznavanje sa funkcionisanjem politickih institucija, uprave i medija.

- Ja sam proveo u Americi sest nedelja, a poslednje dve nedelje u Poljskoj i Madjarskoj, izjavio je po povratku Filipovic. U Americi tokom prve dve nedelje nama su priredili "opsti pregled americke politike", gde smo imali priliku da vidimo funkcionisanje niza vladinih, nevladinih organizacija i medija. Imali smo brojne susrete, uglavnom sa ekspertima koji rade u sluzbama, gde nisu izabrani, vec su tu zbog svoje strucnosti. Tako smo bili u Komitetu za inostrane poslove Predstavnickog doma, ili u Regionalnom birou Stejt departmenta. Bili smo u prilici da sa njima razgovaramo, postavljamo sva moguca pitanja, i da nam objasne kako funkcionise politicki sistem u Americi. Impresioniralo me je to sto su sve njihove institucije otvorene, mozete slobodno da udjete u Stejt department, pregledace samo da li imate neko oruzje, i niko vas dalje nista nece pitati. U Kongres svako moze da udje, da posmatra zasedanje i prati celu situaciju.

Freedom House je najstarija americka nevladina organizacija koju su osnovali Eleonora Ruzvelt i Vendel Vilki. Ova organizacija je poznata po svom izdanju knjige "Sloboda u svetu" u kojoj se sve zemlje sveta ragniraju po stepenu demokratizacije politickog sistema, u nekoliko kategorija (politicka prava, gradjanske slobode) uz generalnu ocenu da li je zemlja slobodna, delimicno slobodna ili neslobodna. Nazalost, po njihovom rangiranju koje se veoma ceni, kako u akademskom tako i u politickom svetu, Jugoslavija zajedno sa Belorusijom spada u neslobodne zemlje, jedine dve u Evropi.


Privreda

ZA STA TROSIMO PARE?

Slobodan Muric

Prema recima Snezane Bjelic iz Regionalne privredne komore, za pet meseci ove godine u odnosu na isti period prosle, izvoz je veci za 20 posto, a uvoz za 38 posto. Devizni deficit je prema tome dva puta veci nego u istom periodu protekle godine.

Od januara do kraja maja ove godine sa podrucja Regionalne privredne komore Uzice potrosena su znatna devizna sredstva za uvoz robe siroke potrosnje, koji je sada pod vecom kontrolom drzave. Za povrce je ulozeno 424.283 dolara, za voce 97.798, za bombone i cokolade nepunih sto hiljada, za sokove i pivo blizu 30.000 dolara, a za ribu preko 40.000. Tepiha je kupljeno iz inostranstva za 74.511, a odece za 5.039.876 dolara, obuce za 63.588. Tako da smo uvozili i mnogo toga sto se moglo naci i kod domacih proizvodjaca. Namestaja i aparata za domacinstvo kupljeno je za 183.771 dolara, a radio aparati i ostale audio i video opreme za nesto vise od 100.000 dolara. Jedna firma je uvezla kafe za preko 1,5 miliona dolara.

Uvoz i izvoz repromaterijala nije se nasao pod ogranicenjem nove uredbe Savezne vlade o deponovanju deviza do mesec dana namenjenih placanju uvoza, ali se i tu trose dobre devizne rezerve a da nema kontra izvoza.

TURISTICKI VODIC ZLATIBORSKOG OKRUGA

Novi plan grada Uzica, izasao iz stampe pre mesec dana, deo je veceg autorskog projekta diplomiranog turizmologa Milica Simica, koji je svoj dugogodisnji rad u turizmu resio da ugradi u nov, celovit i savremeno uradjen turisticki vodic Zlatiborskog okruga.

Ceo projekat radi se u digitalnom obliku i Uzice je prvi grad u Srbiji koji je dobio plan grada u toj tehnici. Dakle, pored stampanog plana grada, na CD-u se nalazi skenirano deset karata sa svim kucama i objektima koji se nalaze na geodetskoj podlozi.

Deo ovog velikog projekta bice za svaku opstinu posebno odstampan (plan grada, centra opstine i turisticka karta), a kako ce sve to izgledati vidi se i iz plana Uzica. Ovaj plan, sa prezicno ucrtanim ulicama, ima 32 simbola u legendi, od autobuske i zeleznicke stanice do muzeja i galerije, sa objasnjenjima na pet jezika - srpskom, engleskom, nemackom, francuskom i italijanskom. Zatim, to je u isto vreme i imformator, jer sadrzi adrese i telefone svih znacajnijih preduzeca, kulturnih i javnih ustanova, banaka, turistickih agencija, informativnih kuca, turistickih objekata i tako dalje.


Kultura

ONI KOJI DOLAZE U GRADSKOJ GALERIJI

Nada Selakovic

Uzicka Gradska galerija, vec cetvrti put, izlagacku sezonu zakljucuje izlozbom radova uzickih studenata na umetnickim akademijama i fakultetima, pod nazivom "Oni koji dolaze". Ove godine radove je izlozilo njih devetoro: od Ljiljane Tomic, koja je upravo diplomirala na odseku za tekstil FPUD u Beogradu i proglasena za najboljeg studenta ovog fakulteta za ovu godinu, preko sestara Radovic, Maje studenta III godine odseka za slikarstvo i Vesne studenta III godine odseka za grafiku, takodje beogradskog FPUD, zatim Vladimira Radivojevica, IV godina odseka za grafiku i dizajn na FPUD u Beogradu i studentkinje II godine zidnog slikarstva na istom fakultetu Jelene Tijanic. Svoje radove izlozili su i studenti Akademije srpske pravoslavne crkve za umetnost i konzervaciju u Beogradu - Jelena Guskic IV godina, Goran Jovic III godina i Dragan Tomanovic III godina, svi sa odseka za zidno slikarstvo. I najmladji autor na ovoj izlozbi bila je Marina Veselinovic, ucenica II razreda Skole za umetnicke zanate u Sapcu.

VLADIMIR U SKOPLJU

Jedan od najznacajnijih i najpoznatijih samoukih slikara i vajara uzickog kraja Vladimir Mitrovic, iz Trnave kod Sirogojna na Zlatiboru, izlagao je svoje slike i skulpture u Kulturnom centru u Skoplju od 7. do 19. jula.

Vladimir se slikarstvom bavi od 1969. godine, izlaze od '72, a pored brojnih kolektivnih i samostalnih izlozbi u uzickom kraju izlagao je i u Novom Milosevu, Novom Beceju, Beogradu, Kninu, Tokiju i Pragu.

Skopskoj likovnoj publici Vladimir se predstavio sa 28 ulja na platnu, 10 slika na kamenim plocama i 9 skulptura u kamenu, a njegova izlozba je otvorena u okviru manifestacije "Skopsko leto 98".

PEJZAZI ZLATIBORA I TARE

Izlozba slika uzickog akademskog slikara Vladana Terzica otvorena je prosle sedmice u dvorani Muzeja "Staro selo" u Sirogojnu. Izlozeno je 25 pejzaza sa motivima Zlatibora i Tare u tehnici ulja na platnu i ulja na lesonitu.

RAT, LAZI I VIDEO TRAKE

U Uzicu traje antiratna kampanja, zacinjena lecima, plakatima i mladim ljudima na cijim majicama pice - NECU RAT. U sklopu kampanje u sali MZ Centar krajem prosle nedelje prikazani su filmovi iz produkcije B92: Drugi dnevnik RTS, Godina druga, Etnicki cisto i Poludeli ljudi. Veceras ce gost tribine biti Obrad Savic iz Beogradskog kruga.


Sport

NOVI POCETAK KOSARKASKOG KLUBA "UZICE"

Konstituisanjem Upravnog odbora napravljen je novi korak u vracanju kosarkaskog sporta na stare staze u Uzicu. Jos uvek se pominju vremena kada je ekipa bila u prvoligaskom drustvu. Jedna kompletna ekipa bivsih igraca "Uzica" je u prvoligaskim klubovima, a neki od njih su stigli i do reprezentativnog dresa.

Novi predsednik Kluba je Aleksandar Cirovic, predsednik Izvrsnog odbora SO Uzice, direktor je Oliver Maric, a sef strucnog staba Sreten Djuric. Kosarkasi pocinju sa pripremama 3. avgusta.


Teleks 92

SUDSKE PRESUDE BIVSIM DIREKTORIMA "ZLATIBORA"

Vece petorice Okruznog suda u Uzicu sa predsedavajucim sudijom Ljubisom T. Radulovicem, osudilo je Miroslava Randjelovica, bivseg tehnickog direktora GP Zlatibor, na kaznu zatvora u trajanju od dve godine za krivicno delo zloupotrebe sluzbenog polozaja, Vidoja Jovanovica, bivseg direktora RJ Gradnja u Beogradu, na dve godine zatvora za produzeno krivicno delo zloupotrebe sluzbenog polozaja i Jelenka Jeremica, bivseg tehnickog direktora RJ Gradnja, na godinu dana zatvora za krivicno delo zloupotrebe sluzbenog polozaja. Bivsi generalni direktor GP Zlatibor Slobodan Randjelovic je oslobodjen."UZICE NA INTERNETU" Elektronski casopis za Uzicane i o uzickom kraju REDAKCIJA: Radenko Mutavdzic, radenkom@oreska.bis.co.yu; Predrag Supurovic, brok er@bis.co.yu; ADRESA: YU 31000 UZICE, Dimitrija Tucovica 44/84; TELEFONI: (+381 31) 21586, 28276, 31374; E-MAIL: office@uzice.bis.co.yu, editor@uzice.bis.co.yu. Casopis je besplatan i distribuira se Internet mail-om. Prijave na mail listu: subscribe@uzice.bis.co.yu

DataVoyage