Casopis
za Uzicane
i o uzickom
kraju

Broj 279. jul 1998.office@uzice.bis.co.yu

S A D R Z A J

Drustvo -
-
OBELEZENI 4. I 7. JUL
SIMBOL PROPADANJA SRPSKOG NARODA
Privreda - DAN VALJAONICE BAKRA
Turizam - LETO NA ZLATIBORU I TARI
Kultura - NAGRADA DRAGANU POPOVICU IZ POZEGE
Sport - SJAJAN USPEH ATLETICARA AK "MLADOST NISKOGRADNJA"ERSKO COSE je mail lista preko koje Uzicani rasuti sirom zemaljske kugle mogu da konaktiraju kako medjusobno tako i sa zemljacima iz Jugoslavije. Preko naseg casopisa dobijate oficijelne informacije, a na Erskom cosetu u direktnom razgovru sa drugima mozete cuti mnoge nezvanicne. Na listu se mozete prijaviti tako sto posaljete poruku na adresu mailto:subscribe.ersko.cose@dv.co.yu


Drustvo

OBELEZENI 4. I 7. JUL

Centralna proslava 4. jula - Dana borca, odrzana je ove godine na Jabuci kod Prijepolja. A 7. jula, na Dan ustanka u Srbiji, cvece na Partizansko groblje Dovarje polozile su delegacije Uzickog korpusa, Okruznog i Opstinskog odbora SUBNOR-a, Zlatiborskog okruga, SPS, JUL, Jugoslovenskih komunista i potomaka boraca NOR-a.

Posle minuta cutanja i odavanja poste palim borcima prisutnima se obratio Dimitrije Nesevic, predsednik Opstinskog odbora SUBNOR Uzice, koji je podsetio na osnovne tekovine NOR-a, teske borbe protiv okupatora kojima je ucestvovalo preko 400 hiljada boraca iz Srbije i velike zrtve za slobodu,sa posebnim osvrtom na ucesce uzickih partizanskih jedinica i njihovu pozrtvovanu borbu sirom Jugoslavije.

Govoreci o trenutnoj situaciji i kosovskoj krizi Nesevic je napomenuo da su pritisci na nasu zemlju veliki, ali da ni jednog trenutka ne treba zaboraviti da se i danas brane tekovine borbe za slobodu boraca kojima je danas odavana posta - granice SRJ i njena sloboda.

Potom je cvece polozeno i na spomenike boraca iz rata posle 17. avgusta 1990. godine.

SIMBOL PROPADANJA SRPSKOG NARODA

Povodom proslave 7. jula kao "Dana ustanka" u Srbiji Opstinski odbor SPO Uzice izdao je saopstenje u kome se kaze da SPO Uzice ne podrzava vezivanje datuma 7. jula 1941. godine za pocetak pruzanja oruzanog otpora stranoj okupaciji, jer je, kao sto je opste poznato, toga dana doslo do sukoba izmedju patrole srpske zandarmerije i komunista sledbenika komunistickog internacionalizma. Zapravo, ovaj datum simbolizuje pocetak propadanja srpskog naroda jer je komunisticki internacionalizam ucinio sve da srpski narod izgubi svoj kulturni, ekonomski, verski i nacionalni identitet, kaze se na pocetku ovog saopstenja.

Opstinski odbor SPO Uzice obavestava javnost da je stranka Srpskog pokreta obnove protiv bilo kakvih slavljenickih manifestacija za vreme dok se na Kosovu i Metohiji srpski narod bori za svoj fizicki opstanak, placajuci tu borbu teskim zrtvama. Srpski pokret obnove ce se posebno suprostaviti teznji da se ova velika nesreca koja se zaslugom aktuelnog rezima nadvila nad srpski narod, zloupotrebljava i koristi u propagandne svrhe. Jos jednom se pokazalo da je predstavnicima JUL-a, SPS-a i SUBNOR-a, na skupovima organizovanim povodom obelezavanja 7. jula, najmanje stalo do narodnog jedinstva.

U saopstenju SPO Uzice izrazava se protest zbog "proglasavanja za izdajnike i neprijatelje srpskog naroda politickih subjekata koji se ne slazu sa oficijelnom politikom" jer to "nije nacin na koji se moze uraditi nesto dobro za svoj narod".


Privreda

DAN VALJAONICE BAKRA

U utorak, 7. jula, svecanom sednicom Skupstine Valjaonice bakra (http://www.uzice.org.yu/vbsev/) u Sevojnu, obelezen je dan firme. Govoreci na svecanosti povodom praznika generalni direktor Dragan Subotic je, izmedju ostalog, rekao: Cetrdesetpetogodisnje trajanje Valjaonice bakra i danasnja svecanost potvrdjuju cinjenicu da se radi o snaznoj firmi i programu koji je u trzisno-tehnoloskom smislu nasao cvrstu poziciju na svetskom i domacem trzistu.

- Tesko ali kontinuirano u poslednje 2-3 godine podigli smo nivo proizvodnje i kvalitet svih parametara poslovanja - proizvodnja se priblizava cifri od 1.500 tona mesecno, vrednost mesecnog izvoza prelazi 2,5 miliona dolara, trzisne komunikacije su obnovljene i nivo traznje prevazilazi mogucnosti obezbedjenja inputa. Pogonsko-tehnoloska spremnost je ocuvana u meri izuzetno suzenih materijalnih mogucnosti, plate su nedovoljne ali smo se na njihovu redovnost vec svi navikli, rekao je Subotic. On je istakao da sada najpre treba nastaviti i ubrzati zapoceti proces proizvodno finansijske konsolidacije uz aktivno ucesce Vlade Srbije.

- Nadam se da cemo svi zajedno na svakom sledecem obelezavanju dana Preduzeca osetiti da Valjaonica sve vise lici na sebe iz nekih srecnih vremena ili jos pre na firmu koja dobija novu fizionomiju prilagodjenu savremenim trzisnim integracionim tokovima, rekao je direktor Subotic.


Turizam

LETO NA ZLATIBORU I TARI

U hotelu "Palisad" na Zlatiboru cene pansiona u dvokrevetnim i trokrevetnim sobama su od 192 do 312 dinara. Za jednokrevetne doplata je jos 50 dinara, a u apartmanu po osobi treba izdvojiti od 402 do 582 dinara. Ove cene su do 18. jula, kada ce biti povecane za 10 odsto i vazice do 28. avgusa.

Optimalna opterecenost hotela je 712 gostiju, a sada su kapaciteti popunjeni 70 odsto.

Kada se govori o privatnom smestaju na Zlatiboru, Turisticka agencija "Raketa-turs" izdaje oko 450 soba sa dva ili tri kreveta, 15 jednokrevetnih soba i 20 aparmana (od dvokrevetnih do petokrevetnih), i to u stambenim zgradama i vikendicama. Sto se tice ovog vida turizma, svaka godina je losija, a i sada je popunjeno 10 odsto kapaciteta. Lezaj u dvokrevetnoj i trokrevetnoj sobi prve kategorije je 75 dinara, u drugoj kategoriji je 50, a u apartmanima lezaj je od 100 do 150 dinara.

Specijalalni zavod "Cigota" moze se pohvaliti dobrom popunjenoscu kapaciteta (380 lezajeva u jednokrevetnim i dvokrevetnim sobama i apartmanima).

U ovoj turistickoj sezoni kapaciteti u hotelu "Omorika" na Tari su popunjeni, s tim sto se nadje po neka slobodna soba. A u hotelu "Beli bor" od 18. jula bice slobodnih mesta. Vojna Ustanova "Tara" (http://www.dv.co.yu/vutara/) raspolaze sa ukupno 700 lezajeva u hotelu "Omorika" sa depadansom "Javor" i u hotelu "Beli bor". Cene su popularne i pansion je od 130 do 150 dinara u dvokrevetnoj sobi


Kultura

NAGRADA DRAGANU POPOVICU IZ POZEGE

Svakog zadnjeg petka u mesecu Knjizevni klub, Narodna biblioteka, Dom vojske i Kulturno-prosvetna zajednica u Cupriji organizuju manifestaciju pod nazivom "Poetska pozornica". Manifestacija je takmicarskog karaktera i na svakog susretu se dodeljuju po dve ravnopravne prve nagrade, strucnog zirija i zirija publike, i svaki ziri dodeljuje jos po drugu i trecu nagradu.

Na sestoj "Poetskoj pozornici", odrzanoj 26. juna, ucestvovalo je 43 pesnika iz 12 gradova, a prvu nagradu publike je dobila pesma "Deda Obradin" Dragana Popovica, pesnika iz Pozege, koji je za istu pesmu dobio i III nagradu strucnog zirija.


Sport

SJAJAN USPEH ATLETICARA AK "MLADOST NISKOGRADNJA"

U subotu i nedeLJu u Subotici je odrzano prvenstvo Jugoslavije za juniore i juniorke. Ovo prvenstvo bilo je ujedno i izborno za sastav ekipe za predstojece JUNIORSKE BALKANSKE IGRE i IGRE MLADIH u Moskvi.

U trci na 1500 metara odusevila je sve bolja Zorica Lazic. Osvojila je titulu prvaka Jugoslavije sa licnim rekordom - 4:30,00. U trci na 800 metara Marija Papic je prva sa vremenom 2:14,00. Titulu prvaka Jugoslavije osvojila je i Bojana Radojicic u trci na 3000 metara sa vremenom 9:46,00. U trci na 5000 metara Mirko Petrovic je osvojio trece mesto sa vremenom - 15:30,00.

Zahvaljujuci ovim izvanrednim rezultatima, atleticari uzickog atletskog kluba "Mladost Niskogradnja" Bojana Radojicic, Marija Papic i Mirko Petrovic ucestvovace na juniorskoj Balkanijadi (12. i 13. jul) u Instambulu, dok ce Zorica Lazic ucestvovati na Olimpijskim igrama mladih koje se odrzavaju u Moskvi (10-20. jul)."UZICE NA INTERNETU" Elektronski casopis za Uzicane i o uzickom kraju REDAKCIJA: Radenko Mutavdzic, radenkom@oreska.bis.co.yu; Predrag Supurovic, brok er@bis.co.yu; ADRESA: YU 31000 UZICE, Dimitrija Tucovica 44/84; TELEFONI: (+381 31) 21586, 28276, 31374; E-MAIL: office@uzice.bis.co.yu, editor@uzice.bis.co.yu. Casopis je besplatan i distribuira se Internet mail-om. Prijave na mail listu: subscribe@uzice.bis.co.yu

DataVoyage